Pravi potez G-dina Emira Suljagića -otkaz pretplate

Post Reply
ins

#51 Re: Pravi potez G-dina Emira Suljagića -otkaz pretplate

Post by ins »

Control panel wrote:

takvih je 10700 na budzetu tj. nama ma grbaci. koliko je to jos sluzbenih mobitela, auta, goriva, dnevnica,
kada je u skolama ovako mozete misliti kako je u javnim preduzecima. koji svake godine imaju po nekoliko miliona gubitaka.
Ta auta, telefoni, gorivo, to mora biti i moze se pricati samo o stednji i ogranicavanju, ali pretplata na dnevne novine u skolama je dno dna!
GOLFER

#52 Re: Pravi potez G-dina Emira Suljagića -otkaz pretplate

Post by GOLFER »

Svaka cast za novine, nadam se da ce se ici i dalje u tom smijeru, a evo vidim Ubaci ministar ''svog DOSTA!-asa'' u fotelju :-) :-) :-) neka neka, tako to i ide ko ce kome ako nece svoj svome :-D

Nego vidim da se ovdje pocelo svrsavati u nadi da ce se vjeronauka ukinuti samo se nadajete, mogu mislit kakvim je ljudima vjeronauka NAJVECI problem, a ne mora biti ni najveci, kakav monstrum moras biti da ti vjeronauka bude problem :-) :-) :-)
Alfons Kauders

#53 Re: Pravi potez G-dina Emira Suljagića -otkaz pretplate

Post by Alfons Kauders »

GOLFER wrote:Svaka cast za novine, nadam se da ce se ici i dalje u tom smijeru, a evo vidim Ubaci ministar ''svog DOSTA!-asa'' u fotelju :-) :-) :-) neka neka, tako to i ide ko ce kome ako nece svoj svome :-D

Nego vidim da se ovdje pocelo svrsavati u nadi da ce se vjeronauka ukinuti samo se nadajete, mogu mislit kakvim je ljudima vjeronauka NAJVECI problem, a ne mora biti ni najveci, kakav monstrum moras biti da ti vjeronauka bude problem :-) :-) :-)
znaci svako ko ne vjeruje u boga je monstrum?
Control panel

#54 Re: Pravi potez G-dina Emira Suljagića -otkaz pretplate

Post by Control panel »

GOLFER wrote:Svaka cast za novine, nadam se da ce se ici i dalje u tom smijeru, a evo vidim Ubaci ministar ''svog DOSTA!-asa'' u fotelju :-) :-) :-) neka neka, tako to i ide ko ce kome ako nece svoj svome :-D

ja nemam sa vjeronaukom problem. cak je i podrzavam. ali da se ona prakticira u vjerskim objektima a ne u obrazovnim institucijama. jeli malo jasnije strucnjak.
Last edited by Control panel on 01/03/2011 22:12, edited 1 time in total.
Za i Protiv

#55 Re: Pravi potez G-dina Emira Suljagića -otkaz pretplate

Post by Za i Protiv »

harka wrote: ima vjeronauka i u RS,a tamo niko nista ne pita reJisa :)
U svom dvoristu cistiti prvo! A u RS u srednjim skolama postoji "kultura religija", taj predmet predaju sociolozi, dok u srednjim skolama u FBiH i dalje vjeronauka ubjedljivo najzastupljeniji predmet... Izbacuju pojedine strucne predmete iz NPiP (nastavnog plana i programa) da bi se napravilo mjesta riJsovim pulenima.... Zato, molim te, nemoj odmah na RS...
stochar

#56 Re: Pravi potez G-dina Emira Suljagića -otkaz pretplate

Post by stochar »

Control panel wrote:

ja nema sa vjeronakukom problem. cak je i podrzavam. ali da se ona prakticira u vjerskim objektima a ne u obrazovnim institucijama. jeli malo jasnije strucnjak.
ovo me svaki put podsjeti na emisiju Nisveta Džanke iz Ključa, kad je na kraju u onoj kafani vidio prepariranog medu i pitao: "ko je ubio međeda?". kad oni u kafani se uhvatise za glavu: gdje ces to pitati?!?! i onda naredne dvije emisije o tome ko je ubio medvjeda... tako i na forumu, ima jedno pet-sest stvari koje jesu li se spomenule, ode sve u PM. ja nesto tamo raspravlj'o o skidanju pdf izdanja novina, umjesto da sam uletio na temu i rek'o: "vrijeme je da se vjeronauka napokon ukine!", i niko 20 dana ne bi nista postavio, samo bi se o tome raspravljalo... :)
GOLFER

#57 Re: Pravi potez G-dina Emira Suljagića -otkaz pretplate

Post by GOLFER »

Alfons Kauders wrote:

znaci svako ko ne vjeruje u boga je monstrum?
naravno da ne, ko je spomenuo nevjerovanje u Boga? Vjeronauka je slobodni izbor, niko te na nju ne tjera, ti zelis da kazes da je vjeronauka problem svakome ko ne vjerje u Boga? Ja znam da nije...
Ja sam Iskreno vise za neku opciju Kulture religija (koja u Sarajevu 100% postoji u nekim skolama) gdje ce se izucavati sve velike religije detaljnije i to ne bi stavio kao izbor nekgo kao obavezan predmet...
Alfons Kauders

#58 Re: Pravi potez G-dina Emira Suljagića -otkaz pretplate

Post by Alfons Kauders »

stochar wrote:
Control panel wrote:

ja nema sa vjeronakukom problem. cak je i podrzavam. ali da se ona prakticira u vjerskim objektima a ne u obrazovnim institucijama. jeli malo jasnije strucnjak.
ovo me svaki put podsjeti na emisiju Nisveta Džanke iz Ključa, kad je na kraju u onoj kafani vidio prepariranog medu i pitao: "ko je ubio međeda?". kad oni u kafani se uhvatise za glavu: gdje ces to pitati?!?! i onda naredne dvije emisije o tome ko je ubio medvjeda... tako i na forumu, ima jedno pet-sest stvari koje jesu li se spomenule, ode sve u PM. ja nesto tamo raspravlj'o o skidanju pdf izdanja novina, umjesto da sam uletio na temu i rek'o: "vrijeme je da se vjeronauka napokon ukine!", i niko 20 dana ne bi nista postavio, samo bi se o tome raspravljalo... :)
bio sam brzi... :D
Za i Protiv

#59 Re: Pravi potez G-dina Emira Suljagića -otkaz pretplate

Post by Za i Protiv »

Pa jeste vjeronauka problem! Ti mislis da nije! Da ti navedem dva primjera:
- Igrom slucaja radim u skoli i vidim sta se desava (i to u FBiH)... Cas vjeronauke, Ivan sjedi pred ucionicom...
- Ponovo, igrom slucaja, zivim u RS i dijete mi naravno ovdje ide u skolu... i zamisli, moja kcerka sjedi pred vratima, kada ostala djeca iz njenog razreda imaju vjeronauku... isto kao i Ivan u skoli u kojoj ja radim... Ti meni sada reci da vjeronauka nije problem?!?

A ja svoje dijete saljem vikendom u mekteb, i tamo ce sve nauciti sta mu je potrebno za vjeru, na isti nacin kako sam i ja i moji roditelji ucili! A vjeronauku sto dalje od skole... Kao pedagog i osoba koja radi u obrazovnom procesu mislim da imam pravo to da kazem!
GOLFER

#60 Re: Pravi potez G-dina Emira Suljagića -otkaz pretplate

Post by GOLFER »

stochar wrote:
Control panel wrote:

Upravu si druze, ali evo tema ima 3 strane a neki su se odmah navili navijacki da se ukine vjeronauka, i kako nece sve otici u PM, pored milion problema koji postoje u nasem drstvu i svega sto se desava u nasem gradu neki ce (radi svoje licne netrpeljivosti i mrznje) staviti vjeronauku ispred svega... Pusti sve samo daj da se vjeronauka ukine :-) :-) :-) Ako cemo tako NAPREDOVAT i ako je to neki pt na bolje e onda nas tek ceka PM i to kakva PM...
Alfons Kauders

#61 Re: Pravi potez G-dina Emira Suljagića -otkaz pretplate

Post by Alfons Kauders »

GOLFER wrote: naravno da ne, ko je spomenuo nevjerovanje u Boga? Vjeronauka je slobodni izbor, niko te na nju ne tjera, ti zelis da kazes da je vjeronauka problem svakome ko ne vjerje u Boga? Ja znam da nije...
Ja sam Iskreno vise za neku opciju Kulture religija (koja u Sarajevu 100% postoji u nekim skolama) gdje ce se izucavati sve velike religije detaljnije i to ne bi stavio kao izbor nekgo kao obavezan predmet...
ja npr. nisam imao vjeronauku u skoli, krenulo je tek nekoliko generacija iza mene...

ali smo citali za lektiru svete knjige i obradjivali vjeru kroz sociologiju, istoriju i filozofiju... znaci 4 predmeta, tj trecina predmeta koje smo imali u srednjoj... i sad kao treba jos jedan... zasto?

ovo je sekularna drzava, koga zanima religija neka se sam obrazuje, vjerskih institucija nam ne fali... zasto bi onda poreski obveznici placali profesore vjeronauke i trosili resurse tamo gdje nisu potrebni, imajuci u vidu da je rijec o izbornom predmetu kroz koji djeca nece nauciti nista sto ce im koristiti u daljem obrazovanju ili profesionalnoj karijeri?
Alfons Kauders

#62 Re: Pravi potez G-dina Emira Suljagića -otkaz pretplate

Post by Alfons Kauders »

Za i Protiv wrote:

- Igrom slucaja radim u skoli i vidim sta se desava (i to u FBiH)... Cas vjeronauke, Ivan sjedi pred ucionicom...
- Ponovo, igrom slucaja, zivim u RS i dijete mi naravno ovdje ide u skolu... i zamisli, moja kcerka sjedi pred vratima, kada ostala djeca iz njenog razreda imaju vjeronauku... isto kao i Ivan u skoli u kojoj ja radim... Ti meni sada reci da vjeronauka nije problem?!?

A ja svoje dijete saljem vikendom u mekteb, i tamo ce sve nauciti sta mu je potrebno za vjeru, na isti nacin kako sam i ja i moji roditelji ucili! A vjeronauku sto dalje od skole... Kao pedagog i osoba koja radi u obrazovnom procesu mislim da imam pravo to da kazem!
posteno...

strah me i pomisliti koliko vjeroucitelja sad imamo u skolama... i koliko nas kostaju... dok skolama fali sve, od namjestaja, preko racunara, do knjiga za lektiru i besplatnih udzbenika za socijalno ugrozene... ma kurac socijalno ugrozene, za sve...
Za i Protiv

#63 Re: Pravi potez G-dina Emira Suljagića -otkaz pretplate

Post by Za i Protiv »

GOLFER wrote:
Upravu si druze, ali evo tema ima 3 strane a neki su se odmah navili navijacki da se ukine vjeronauka, i kako nece sve otici u PM, pored milion problema koji postoje u nasem drstvu i svega sto se desava u nasem gradu neki ce (radi svoje licne netrpeljivosti i mrznje) staviti vjeronauku ispred svega... Pusti sve samo daj da se vjeronauka ukine :-) :-) :-) Ako cemo tako NAPREDOVAT i ako je to neki pt na bolje e onda nas tek ceka PM i to kakva PM...
Ma ne samo da cu navijati, nego se i svim sredstvima BORITI da se vjeronauka izbaci iz skola i vrtica! Odmah bi ih djelili, tek su postali, a jedno treba ostati u ucionici, a drugo da sjedi ispred... Ako je to tebi napredak, e onda bas u PM...
GOLFER

#64 Re: Pravi potez G-dina Emira Suljagića -otkaz pretplate

Post by GOLFER »

Za i Protiv wrote:

Kada sam ja isao u skolu imali smo vjeronaku i bilo je djece koja nisu isla na casove vjeronauke i koliko znam nikad niko nije sjedio ispred kabineta, Vjeronauka je IZBORNI predmet i kao takav na rasporedu je UVIJEK bio zadnji ili 6 (mozda 7 cas) a kada nije bio na kraju onda je bio kao prvi ili predcas, tako da nikad niko nije cekao ispred kabineta. Onda po tvom Vjeronaka nije problem kada je ovako organizovana ili opet jest?

Sto se trenutne situacije tice ja ne znam, nema mi logike da su nesto mjenjali, ako ce neko cekati u sred nastave ispred kabineta i ja sam protivniok toga, ali ne treba radi toga ukinuti vjeronauku, nego jednostavno napraviti raspored da IZBORNI predmeti budu na kraju ili na pocetku nastave kako oni koji ih ne pohadjaju mogu odmah ici kuci ili doci na 2 cas...
GOLFER

#65 Re: Pravi potez G-dina Emira Suljagića -otkaz pretplate

Post by GOLFER »

Alfons Kauders wrote:
GOLFER wrote: naravno da ne, ko je spomenuo nevjerovanje u Boga? Vjeronauka je slobodni izbor, niko te na nju ne tjera, ti zelis da kazes da je vjeronauka problem svakome ko ne vjerje u Boga? Ja znam da nije...
ja npr. nisam imao vjeronauku u skoli, krenulo je tek nekoliko generacija iza mene...

ali smo citali za lektiru svete knjige i obradjivali vjeru kroz sociologiju, istoriju i filozofiju... znaci 4 predmeta, tj trecina predmeta koje smo imali u srednjoj... i sad kao treba jos jedan... zasto?

ovo je sekularna drzava, koga zanima religija neka se sam obrazuje, vjerskih institucija nam ne fali... zasto bi onda poreski obveznici placali profesore vjeronauke i trosili resurse tamo gdje nisu potrebni, imajuci u vidu da je rijec o izbornom predmetu kroz koji djeca nece nauciti nista sto ce im koristiti u daljem obrazovanju ili profesionalnoj karijeri?
To sto je ovo sekularna zemlja apsolutno nema nikakve veze sa izucavanjem religija u skolama, bezveze pokusavas podmalit muda pod bubrege... To sto tebi religija ne znaci nista i sto mislis da to znanje nece koristiti u obrazovanju, to je tvoj licni problem i ne znaci nista... bezveze cemo se raspravljati ovdje, jasno je otkud toliki otpor prema vjeronaci a to NEMA nikakve veze sa seklarizmom.

Nego ministru svaka cast za novine i nadam se da ce nastaviti i dalje sa dobrim poslom...
stochar

#66 Re: Pravi potez G-dina Emira Suljagića -otkaz pretplate

Post by stochar »

ja mislim da bi bio red da se napokon posadi borova shuma u tundrama!
Za i Protiv

#67 Re: Pravi potez G-dina Emira Suljagića -otkaz pretplate

Post by Za i Protiv »

GOLFER wrote:
Kada sam ja isao u skolu imali smo vjeronaku i bilo je djece koja nisu isla na casove vjeronauke i koliko znam nikad niko nije sjedio ispred kabineta, Vjeronauka je IZBORNI predmet i kao takav na rasporedu je UVIJEK bio zadnji ili 6 (mozda 7 cas) a kada nije bio na kraju onda je bio kao prvi ili predcas, tako da nikad niko nije cekao ispred kabineta. Onda po tvom Vjeronaka nije problem kada je ovako organizovana ili opet jest?

Sto se trenutne situacije tice ja ne znam, nema mi logike da su nesto mjenjali, ako ce neko cekati u sred nastave ispred kabineta i ja sam protivniok toga, ali ne treba radi toga ukinuti vjeronauku, nego jednostavno napraviti raspored da IZBORNI predmeti budu na kraju ili na pocetku nastave kako oni koji ih ne pohadjaju mogu odmah ici kuci ili doci na 2 cas...
Mozda kada si ti isao... Ja kada sam isao, nije ni bilo vjeronauke... A sada su ubacili vjeronauku po 2 casa sedmicno (da bi bilo vise casova, i vise zaposlenih hodza i bula), vise profesore vjeronauke ima nego profesora matematike, bosanskog, informatike... kao najzastupljanijih opste-obrazovnih predmeta, a mozes misliti onda koliko ih je naspram nekih drugih predavaca 'strucnih' predmeta... Nema tog racunara, a kamoli covjeka, koji to moze iskombinovati da se raspored tako napravi kako ti predlazes... A vjeruj, stvari su takve kakvim sam ih naveo, i primjeri koje sam naveao su realnost...

A o ustedama, da i ne pricam... Koje se tu pare bacaju, i gdje bi sve mogle biti ulozene.... sto Alfons rece.
Alfons Kauders

#68 Re: Pravi potez G-dina Emira Suljagića -otkaz pretplate

Post by Alfons Kauders »

GOLFER wrote: To sto je ovo sekularna zemlja apsolutno nema nikakve veze sa izucavanjem religija u skolama, bezveze pokusavas podmalit muda pod bubrege... To sto tebi religija ne znaci nista i sto mislis da to znanje nece koristiti u obrazovanju, to je tvoj licni problem i ne znaci nista... bezveze cemo se raspravljati ovdje, jasno je otkud toliki otpor prema vjeronaci a to NEMA nikakve veze sa seklarizmom.

Nego ministru svaka cast za novine i nadam se da ce nastaviti i dalje sa dobrim poslom...
Ima, ima care, itekako ima. Ja nisam vjernik i ja necu da placam izucavanje vjeronauke u skolama, pogotovo ne u vrticima. Drzava je sekularna i samim tim vjera nema sta traziti u bilo cemu sto se finansira iz budzeta. Necu da nijedna moja marka potrosena u Sarajevu ide na vjeronauku u obdanistima, isto kao sto necu da nijedna moja marka potrosena na Jahorini ide na obiljezavanje krsne slave neke javne institucije.

Ja nemam nista protiv da se roditelji organizuju i da sami djeci omoguce pohadjanje vjeronauke u skolama, mimo redovne nastave kako si i sam naveo. Neka nadju ucitelja, plate, skola neka im omoguci koristenje prostorija i rijesen problem.

Religija moze koristiti u obrazovanju, ali ako imamo adekvatan naucno-pedagoski pristup. Kao sto sam vec rekao, ja sam o religiji ucio u srednjoj, ali sam ucio o naucno bitnim aspektima religije koji su se pominjali i na faksu, jer su bitan faktor u razvoju ljudskog drustva, pocev od filozofije, preko umjetnosti, do prava i istorije. Ne vidim potrebu da drzava placa ucenje naucno nebitne materije u skolama i tacka.
Prpa.ba

#69 Re: Pravi potez G-dina Emira Suljagića -otkaz pretplate

Post by Prpa.ba »

Za i Protiv wrote:U svom dvoristu cistiti prvo! A u RS u srednjim skolama postoji "kultura religija", taj predmet predaju sociolozi, dok u srednjim skolama u FBiH i dalje vjeronauka ubjedljivo najzastupljeniji predmet... Izbacuju pojedine strucne predmete iz NPiP (nastavnog plana i programa) da bi se napravilo mjesta riJsovim pulenima.... Zato, molim te, nemoj odmah na RS...

"Kultura religija" kao predmet postoji i u gimnazijama u FBiH (IV razred). U nekim strukovnim skolama je nema, no nema ni vjeronauke. Negdje se nudi izbor slusanja Vjeronauke ili Etike od I. razreda srednje skole (ovisno o kantonu). Jest da je etika konceptualno na daleko visem nivou apstrakcije od "Vjeronauke" i da je nakaradno stavljati takav predmet prije III. razreda, ali o tom po tom. Takodjer, po zakonskim osnovama- "Vjeronauka" je i dalje zastupljena sa po 1 cas/sedmica.
jefferson

#70 Re: Pravi potez G-dina Emira Suljagića -otkaz pretplate

Post by jefferson »

Alfons Kauders wrote:
GOLFER wrote: To sto je ovo sekularna zemlja apsolutno nema nikakve veze sa izucavanjem religija u skolama, bezveze pokusavas podmalit muda pod bubrege... To sto tebi religija ne znaci nista i sto mislis da to znanje nece koristiti u obrazovanju, to je tvoj licni problem i ne znaci nista... bezveze cemo se raspravljati ovdje, jasno je otkud toliki otpor prema vjeronaci a to NEMA nikakve veze sa seklarizmom.

Ima, ima care, itekako ima. Ja nisam vjernik i ja necu da placam izucavanje vjeronauke u skolama, pogotovo ne u vrticima. Drzava je sekularna i samim tim vjera nema sta traziti u bilo cemu sto se finansira iz budzeta. Necu da nijedna moja marka potrosena u Sarajevu ide na vjeronauku u obdanistima, isto kao sto necu da nijedna moja marka potrosena na Jahorini ide na obiljezavanje krsne slave neke javne institucije.

Ja nemam nista protiv da se roditelji organizuju i da sami djeci omoguce pohadjanje vjeronauke u skolama, mimo redovne nastave kako si i sam naveo. Neka nadju ucitelja, plate, skola neka im omoguci koristenje prostorija i rijesen problem.

Religija moze koristiti u obrazovanju, ali ako imamo adekvatan naucno-pedagoski pristup. Kao sto sam vec rekao, ja sam o religiji ucio u srednjoj, ali sam ucio o naucno bitnim aspektima religije koji su se pominjali i na faksu, jer su bitan faktor u razvoju ljudskog drustva, pocev od filozofije, preko umjetnosti, do prava i istorije. Ne vidim potrebu da drzava placa ucenje naucno nebitne materije u skolama i tacka.
e jbg Alfons. Ti bi sad da ostavis bez posla onakve ucitelje kao sto je Hodza iz Gluhe Bukovice ili onaj iz Bihaca? cccccc :lol:
Uvijek postoji nacin da se vjeronauka sroza na cas koji niko ne sljivi ni 5%, a to je bjezanija!
stochar

#71 Re: Pravi potez G-dina Emira Suljagića -otkaz pretplate

Post by stochar »

a tundre?
Za i Protiv

#72 Re: Pravi potez G-dina Emira Suljagića -otkaz pretplate

Post by Za i Protiv »

Prpa.ba wrote:
Za i Protiv wrote:U svom dvoristu cistiti prvo! A u RS u srednjim skolama postoji "kultura religija", taj predmet predaju sociolozi, dok u srednjim skolama u FBiH i dalje vjeronauka ubjedljivo najzastupljeniji predmet... Izbacuju pojedine strucne predmete iz NPiP (nastavnog plana i programa) da bi se napravilo mjesta riJsovim pulenima.... Zato, molim te, nemoj odmah na RS...

"Kultura religija" kao predmet postoji i u gimnazijama u FBiH (IV razred). U nekim strukovnim skolama je nema, no nema ni vjeronauke. Negdje se nudi izbor slusanja Vjeronauke ili Etike od I. razreda srednje skole (ovisno o kantonu). Jest da je etika konceptualno na daleko visem nivou apstrakcije od "Vjeronauke" i da je nakaradno stavljati takav predmet prije III. razreda, ali o tom po tom. Takodjer, po zakonskim osnovama- "Vjeronauka" je i dalje zastupljena sa po 1 cas/sedmica.
Hocu li tebi vjerovati, ili sebi koji radim u skoli i koji upisujem svoje casove poslije casova vjeronauke??? Posto ne radim u gimnaziji, neznam kako je tamo, ali gdje ja radim, nema izbora, barem ne onakvog kakvog ti pominjes... Ima izbor: "da ili ne za vjeronauku", etike nigdje nema... U sredini u kojoj ja radim, sramota je ne pohadjati vjeronauku!
I da (posto sam razrednik, pa znam) u prvom i drugom razredu po dva casa vjeronauke, treci i cetvrti po jedan. A te tvoje zakonske osnove se ne krse, nego samo "lagano zaobilaze", iz opste poznatih razloga, da se ne ponavljam!
Alfons Kauders

#73 Re: Pravi potez G-dina Emira Suljagića -otkaz pretplate

Post by Alfons Kauders »

jefferson wrote: e jbg Alfons. Ti bi sad da ostavis bez posla onakve ucitelje kao sto je Hodza iz Gluhe Bukovice ili onaj iz Bihaca? cccccc :lol:
Uvijek postoji nacin da se vjeronauka sroza na cas koji niko ne sljivi ni 5%, a to je bjezanija!
Hm, jest vala, neka ih...

...u zatvoru

:D
Prpa.ba

#74 Re: Pravi potez G-dina Emira Suljagića -otkaz pretplate

Post by Prpa.ba »

Za i Protiv wrote:Hocu li tebi vjerovati, ili sebi koji radim u skoli i koji upisujem svoje casove poslije casova vjeronauke???
Naravno da ne, niti sam insinuirao da govoris neistine. Govorio sam sa aspekta propisa i onoga sa cime sam imao licno iskustvo.
Za i Protiv wrote: Posto ne radim u gimnaziji, neznam kako je tamo, ali gdje ja radim, nema izbora, barem ne onakvog kakvog ti pominjes... Ima izbor: "da ili ne za vjeronauku", etike nigdje nema...
Kultura religija je obavezan predmet za gimnazije, a opcionalan sa strukovne skole. Stvarno sam slabije upoznat sa radom tih ostalih skola i nemam tu sta proturjeciti tvojim komentarima, ali principijelno (i u skladu sa zakonom), izbor "da/ne za Vjeronauk" se smije provoditi iskljucivo ako ce se nastava izvoditi nakon zavrsetka ili prije pocetka redovne nastave. Sve drugo predstavlja ne samo povredu Kantonalnih propisa (u ovom pogledu diktiran sa nivoa Ustava FBiH/BiH) vec i licnih prava pojedinca-ucenika, njegovog licnog integriteta itd. Ukoliko ovakva realizacija nije moguca, JU su duzne omoguciti pohadjanje alternativnih kurseva/predmeta, tj. u ovom slucaju- Etike. Dakle, tvoja skola ne radi po zakonu. Objasnjenje zasto se to izgleda tolerira si dao u sljedecem citatu..
Za i Protiv wrote: U sredini u kojoj ja radim, sramota je ne pohadjati vjeronauku!
Pretpostavljam da se radi ili o manjoj sredini (sto objasnjava ignoranciju ionako slabih inspekcija :( ) ili o mjesanom Kantonu (SBK/HNK) gdje se, nazalost, zarad "mira u kuci" zatvaraju oci pred ovakvim stvarima. Ukoliko si pak iz Kantona Sarajevo, onda sam zaista (neugodno) iznenadjen. Jest da ni ovdje nije nista bajno, ali koliko sam upoznat, barem se vodilo racuna o ovim stvarima :|
Za i Protiv

#75 Re: Pravi potez G-dina Emira Suljagića -otkaz pretplate

Post by Za i Protiv »

Dobro pretpostavljas :)
ZDK

Vidim da si i vise nego dobro upucen u oblast o kojoj raspravljamo. I znam da sve sto si kazao je tacno, nazalost, do inspekcija je najvise...
Provincija, i cari koje ona nosi sa sobom ;)
Post Reply