PRAVA STRANIH DRZAVLJANA U BIH
-
sarampovac
#1 PRAVA STRANIH DRZAVLJANA U BIH
Mene direktno zanima da li drzavljani BiH koji su dobili drzavljanstvo neke druge drzave u regionu automatski gube sva prava u BiH.Pod tim mislim pravo na posjedovanje nekretnina,pravo na naslijedstvo,pravo na boravak bez ogranicenja itd.Zamolio bi kompetentne osobe da mi malo objasne te stvari ako je ikako moguce podrobnije.Pozdrav za sve korisnike Sarajevo X foruma iz Francuske i u naprijed se zahvaljujem na mogucim odgovorima.
-
melb26sa
#2 Re: PRAVA STRANIH DRZAVLJANA U BIH
http://www.oss.ba/dokumenti/zakoni/Zako ... vu_BIH.pdf
Da malo editujem jer sam prije gledala za svog muza US drzavljanin. Po clanu 14 zakona gubis drugo drzavljanstvo ako to nije uredjeno bilateralnim sporazumom. Caka je u clanu 17 za koji svi traze da se brise koji kaze da gubis BiH drzavljanstvo dobrovoljnim stjecanjem drugog drzavljanstva. Cista diskriminacija. Znam osobu koja ima 5 drzavljanstava i nema problem ni sa jednom drzavom - ne moram ni reci da osoba nije BiH drzavljanin.
Sad se razmisljam ima li iko od politicara da ima hrabrosti da ovo pokrene i napokon provede kroz promjene da se vec jednom brise clan 17.
Da malo editujem jer sam prije gledala za svog muza US drzavljanin. Po clanu 14 zakona gubis drugo drzavljanstvo ako to nije uredjeno bilateralnim sporazumom. Caka je u clanu 17 za koji svi traze da se brise koji kaze da gubis BiH drzavljanstvo dobrovoljnim stjecanjem drugog drzavljanstva. Cista diskriminacija. Znam osobu koja ima 5 drzavljanstava i nema problem ni sa jednom drzavom - ne moram ni reci da osoba nije BiH drzavljanin.
Sad se razmisljam ima li iko od politicara da ima hrabrosti da ovo pokrene i napokon provede kroz promjene da se vec jednom brise clan 17.
-
Umjetnik a
#3 Re: PRAVA STRANIH DRZAVLJANA U BIH
7. Državljanstvo
Postoji državljanstvo Bosne i Hercegovine, koje reguliše Parlamentarna skupština, i drža-vljanstvo svakog entiteta koje regulišu sami entiteti, pod uslovom da:
a) Svi državljani bilo kojeg entiteta su, samim tim, državljani Bosne i Hercegovine.
b) Nijedno lice ne može biti arbitrarno lišeno državljanstva Bosne i Hercegovine, ili državljanstva entiteta, ili na drugi način ostavljeno bez državljanstva. Niko ne može biti lišen državljanstva Bosne i Hercegovine, ili entiteta, po bilo kojem osnovu kao što je pol, rasa, boja, jezik, vjera, političko ili drugo mišljenje, nacionalno ili socijalno porijeklo, povezanost sa nacionalnom manjinom, imovina, rođenje ili bilo koji drugi status.
c) Sva lica koja su bila državljani Republike Bosne i Hercegovine, neposredno prije stupa-nja na snagu ovog Ustava, su državljani Bosne i Hercegovine. Državljanstvo lica koja su natu-ralizovana poslije 6.4.1992. godine, a prije stupanja na snagu ovog Ustava, regulisaće Parla-mentarna skupština.
d) Državljani Bosne i Hercegovine mogu imati državljanstvo druge države, pod uslovom da postoji bilateralni ugovor između Bosne i Hercegovine i te države kojim se to pitanje ure-đuje, a koji je odobrila Parlamentarna skupština u skladu sa članom IV, stav 4, tačka (d). Lica sa dvojnim državljanstvom mogu glasati u Bosni i Hercegovini i u entitetima samo ako je Bosna i Hercegovina država njihovog prebivališta.
e) Državljanin Bosne i Hercegovine u inostranstvu uživa zaštitu Bosne i Hercegovine. Sva-ki entitet može izdavati pasoše Bosne i Hercegovine svojim državljanima, na način kako je to regulisala Parlamentarna skupština. Bosna i Hercegovina može izdavati pasoše onim državlja-nima kojima pasoš nije izdat od strane entiteta. Uspostaviće se centralni registar svih pasoša izdatih od strane entiteta i od strane Bosne i Hercegovine.
iz ustava
Postoji državljanstvo Bosne i Hercegovine, koje reguliše Parlamentarna skupština, i drža-vljanstvo svakog entiteta koje regulišu sami entiteti, pod uslovom da:
a) Svi državljani bilo kojeg entiteta su, samim tim, državljani Bosne i Hercegovine.
b) Nijedno lice ne može biti arbitrarno lišeno državljanstva Bosne i Hercegovine, ili državljanstva entiteta, ili na drugi način ostavljeno bez državljanstva. Niko ne može biti lišen državljanstva Bosne i Hercegovine, ili entiteta, po bilo kojem osnovu kao što je pol, rasa, boja, jezik, vjera, političko ili drugo mišljenje, nacionalno ili socijalno porijeklo, povezanost sa nacionalnom manjinom, imovina, rođenje ili bilo koji drugi status.
c) Sva lica koja su bila državljani Republike Bosne i Hercegovine, neposredno prije stupa-nja na snagu ovog Ustava, su državljani Bosne i Hercegovine. Državljanstvo lica koja su natu-ralizovana poslije 6.4.1992. godine, a prije stupanja na snagu ovog Ustava, regulisaće Parla-mentarna skupština.
d) Državljani Bosne i Hercegovine mogu imati državljanstvo druge države, pod uslovom da postoji bilateralni ugovor između Bosne i Hercegovine i te države kojim se to pitanje ure-đuje, a koji je odobrila Parlamentarna skupština u skladu sa članom IV, stav 4, tačka (d). Lica sa dvojnim državljanstvom mogu glasati u Bosni i Hercegovini i u entitetima samo ako je Bosna i Hercegovina država njihovog prebivališta.
e) Državljanin Bosne i Hercegovine u inostranstvu uživa zaštitu Bosne i Hercegovine. Sva-ki entitet može izdavati pasoše Bosne i Hercegovine svojim državljanima, na način kako je to regulisala Parlamentarna skupština. Bosna i Hercegovina može izdavati pasoše onim državlja-nima kojima pasoš nije izdat od strane entiteta. Uspostaviće se centralni registar svih pasoša izdatih od strane entiteta i od strane Bosne i Hercegovine.
iz ustava
- Edin H.
#4 Re: PRAVA STRANIH DRZAVLJANA U BIH
Taj diskriminatorni clan 17 usvojen je za vladavine Zlatka Lagumdzije.melb26sa wrote:http://www.oss.ba/dokumenti/zakoni/Zako ... vu_BIH.pdf
Sven Alkalaj je u nekoliko navrata govorio o ovome problemu i trazio da se ova restrikcija "bilateralni sporazum" ukine i da svi imaju pravu na dvojno drzavljanstvo, te da se svi narodi stave u isti polozaj.
Medjutim srpski, pa i hrvatski poslanici ne popustaju.
Nastavak etnickog ciscenja birokratskim metodama, s obzirom da su mahom Bosnjaci oni koji su raseljeni u zemlje kojima ne pada na pamet da potpisuju takve budalastine poput tzv. "bilateralnog sporazuma".
Paddy Asdown je stavio moratorij od 10 godina na primjenu ovog clana.
Sta ce se desiti po isteku ovoga roka, ako se ovo ne promijeni ko ce ga znati.
- JThomas
#5 Re: PRAVA STRANIH DRZAVLJANA U BIH
da, ako sa dotičnom državom nema bilateralnog sporazuma o dvojnom državljanstvu, dobijanjem državljanstva druge države gubi se državljanstvo BiH. kažeš države u regionu, ako je riječ o hrvatskoj ili srbiji - moguće je imati dvojno državljanstvo, za crnu goru ne znam, ali mislim da bi sporazum o dvojnom državljanstvu koji je vrijedio sa njenim prethodnicama SRJ i SCG morao nastaviti vrijediti.sarampovac wrote:Mene direktno zanima da li drzavljani BiH koji su dobili drzavljanstvo neke druge drzave u regionu automatski gube sva prava u BiH.Pod tim mislim pravo na posjedovanje nekretnina,pravo na naslijedstvo,pravo na boravak bez ogranicenja itd.Zamolio bi kompetentne osobe da mi malo objasne te stvari ako je ikako moguce podrobnije.Pozdrav za sve korisnike Sarajevo X foruma iz Francuske i u naprijed se zahvaljujem na mogucim odgovorima.
pravo na nasljeđivanje pokretnih stvari je bez ograničenja, dok se pravo na nasljeđivanje nekretnina uslovljava reciprocitetom - tj. mogućnošću da naš državljanin nasljedi nekretninu u dotičnoj državi.
stranac može biti vlasnik stambenog prostora ili zgrade u BiH pod uslovom da je stalno nastanjen u BiH, a vlasnik poslovnog prostora ili zgrade ako obavlja privatnu djelatnost u BiH.
-
komentar
#6 Re: PRAVA STRANIH DRZAVLJANA U BIH
To je glupa izjava jer onda kada ne bi bilo nikakve regulacije sticanja državljanstava drugih zemalja, ne bi nam trebala niti država niti granice - mogli bi ovu -BiH proglasiti otvorenom merajom.Taj diskriminatorni clan 17 usvojen je za vladavine Zlatka Lagumdzije.
Sven Alkalaj je u nekoliko navrata govorio o ovome problemu i trazio da se ova restrikcija "bilateralni sporazum" ukine i da svi imaju pravu na dvojno drzavljanstvo, te da se svi narodi stave u isti polozaj.
Nastavak etnickog ciscenja birokratskim metodama, s obzirom da su mahom Bosnjaci oni koji su raseljeni u zemlje kojima ne pada na pamet da potpisuju takve budalastine poput tzv. "bilateralnog sporazuma".
- wels
#7 Re: PRAVA STRANIH DRZAVLJANA U BIH
komentar wrote:To je glupa izjava jer onda kada ne bi bilo nikakve regulacije sticanja državljanstava drugih zemalja, ne bi nam trebala niti država niti granice - mogli bi ovu -BiH proglasiti otvorenom merajom.Taj diskriminatorni clan 17 usvojen je za vladavine Zlatka Lagumdzije.
Glupa je tvoja konstatacija
BiH bi bila otvorena meraja za njene "bivse" i sadasnje gradjane.