Prava kupaca sa kreditnom/debitnom karticom

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
alentje

#1 Prava kupaca sa kreditnom/debitnom karticom

Post by alentje »

Pozdrav!

Imam jedno pitanje, dali mi koji placamo karticama imamo ikakva prava? Ja sam juce nasuo 20KM benzina i odem dam mu karticu kad on meni kaze nije prosla transakcija pali sistemi neki. Sreca pa sam imao gotovinu kod sebe. Moje pitanje je sada, dali imam pravo odbiti platiti gotovinom ako trenutno imam validna sredstva na kartici ali trgovac nije u mogucnosti naplatiti? Jer meni pored sto sam platio gotovinom meni su skinuli i sa kartice (jeste smjesno ali meni nije bilo kad sam dobio poruku od banke za pola sata :) ). Sreća pa sam trazio na papiru da pise ODBIJENO (ono kao racun sto POS terminal izbaci) tako da ce banka sa tim dalje rijesavati.

Ako se iko pita zasto su sredstva tek kasnije skinuta sa kartice, pitao sam ove iz banke, kazu da ako je transakcija odbijena zbog pada sistema, sredstva korisnika ce biti zaledjena (20km koliko sam trebao platiti) i trgovac ima pravo u roku od 30 dana da trazi ta sredstva. Znaci ta sredstva nisi skinuta sa mog racuna vec su samo "zaledjena" tako da trgovac nije trebao gotovinu uzeti vec samo traziti da se kasnije zaledjena sredstva prebace.

Pozdrav
vjesticanametli

#2 Re: Prava kupaca sa kreditnom/debitnom karticom

Post by vjesticanametli »

pa rezervisalo ti je 20 km a ti fino uvijek taj papiric uzimaj :D tako je meni jednom se desilo s tim da ja nemam kesa nikad ......par markica u tasni inace sve kartica radi :) nasula pun i da platim kaze ciko ne moze kartica hahahha reko evo licna odoh po pare i tako i bi :D :run:
dobar osjecaj

#3 Re: Prava kupaca sa kreditnom/debitnom karticom

Post by dobar osjecaj »

alentje wrote: Imam jedno pitanje, dali mi koji placamo karticama imamo ikakva prava?

Moje pitanje je sada, dali imam pravo odbiti platiti gotovinom ako trenutno imam validna sredstva na kartici ali trgovac nije u mogucnosti naplatiti?
Imamo brojna prava i obavezu da vodimo racuna o svim transakcijama, cuvanju svih papirica...
Ti imas pravo odbiti platiti gotovinom a isto tako prodavac ima pravo da ti ne da uslugu koju nije u stanju naplatiti. U tvom konkretnom slucaju da si odbio platiti gorivo koje ti je natocio, imao je pravo da to s tobom nekako sporazumno rijesi ili da zove policiju.

Primjer kakav si opisao nije rijetkost. Prije nekoliko godina placala sam karticom iznos od 400 KM. Dobila sam dva papirica "odbijeno" i treci put je bila uspjesna transakcija. Nemam sms bankarstvo uslugu i ne dobijam te poruke o transakcijama ali redovno trazim izvode od banke. Tih dana na izvodu se dva puta pojavio iznos 400 KM, odnosno firma koja mi je prodala uslugu je dva puta naplatila jednu uslugu.
U maticnoj banci sam napisala zahtjev da mi vrate novac, opisala sam sta mi se desilo i prilozila slipove "odbijeno". Bila je sezona godisnjih odmora pa je moj zahtjev obradjivan puna tri mjeseca. Novac sam dobila nazad.
Post Reply