Prava iz radnog odnosa
Moderator: _BataZiv_0809
- siman
#1 Prava iz radnog odnosa
Radim u jedinici lokalne samouprave u Republici Srpskoj
30.9.2016. godine navrsavam 40 godina radnog staza. Poslodavac mi, sa 30.09. 2016. godine izdaje rjesenje o prestanku radnog odnosa prema clanu147.stav 1 tacka 3 Zakona o lokalnoj samoupravi ("sl.glasnik RS", br. 101/04, 42/05, 118/05 i 98/13) kojim je propisano da sluzbeniku opstinske uprave prestaje radni odnos sa "...60 godina zivota i 40 godinapenzijskog staza. Kako mi firma u kojoj sam prethodno radio nije uplatila doprinos za 2 mjeseca u 2003. i 10 mjeseci i 26 dana u 2007. godini, to cu 30.09.2016.godine imati 40 god minuss 12 mj i 26 dana penzijskog staza, tj. necu imati 40 godina penzijskog staza.
Pitanje: moze li mi poslodavac prekinuti radni odnos posto nemam 40 penzijskog staza? (Penzijski staz je po Zakonu o PIO RS: efektivno radno vrijeme za koje je uplacen doprinos.)
Znalcima zahvaljujem na odgovoru.
30.9.2016. godine navrsavam 40 godina radnog staza. Poslodavac mi, sa 30.09. 2016. godine izdaje rjesenje o prestanku radnog odnosa prema clanu147.stav 1 tacka 3 Zakona o lokalnoj samoupravi ("sl.glasnik RS", br. 101/04, 42/05, 118/05 i 98/13) kojim je propisano da sluzbeniku opstinske uprave prestaje radni odnos sa "...60 godina zivota i 40 godinapenzijskog staza. Kako mi firma u kojoj sam prethodno radio nije uplatila doprinos za 2 mjeseca u 2003. i 10 mjeseci i 26 dana u 2007. godini, to cu 30.09.2016.godine imati 40 god minuss 12 mj i 26 dana penzijskog staza, tj. necu imati 40 godina penzijskog staza.
Pitanje: moze li mi poslodavac prekinuti radni odnos posto nemam 40 penzijskog staza? (Penzijski staz je po Zakonu o PIO RS: efektivno radno vrijeme za koje je uplacen doprinos.)
-
Satori
#2 Re: Prava iz radnog odnosa
Moze pitanje? Kako moze trenutni poslodavac (sem ako nije u pitanju Porezna uprava) znati da li je bivsi poslodavac uplacivao doprinose na vrijeme? Smiju li uopce traziti takve podatke od PIO / Porezne?
- ho oponopono
#3 Re: Prava iz radnog odnosa
...otkaz možeš dobiti, bez obzira na broj tvojih godina i broj godina radnog staža...a posebno njega se ne tiče što ti ex firma nije uplaćivala doprinose...pa ti sad fali za penziju...
- siman
#4 Re: Prava iz radnog odnosa
Jasno mi je da poslodavac svakom radniku moze dati otkaz u odredjenim slucajevima, ali mene interesuje: kako moze da mi prestane radni odnos zbog odlaska u penziju ako nemam 40 godina penzijskog staza.
Postujem svaki odgovor ali bi Vas molio da mi Vas odgovor potkrijepite zakonskim odredbama.
Hvala Vam.
Postujem svaki odgovor ali bi Vas molio da mi Vas odgovor potkrijepite zakonskim odredbama.
Hvala Vam.
- Haris.ba
#5 Re: Prava iz radnog odnosa
siman wrote:Radim u jedinici lokalne samouprave u Republici Srpskoj
Zakon o lokalnoj samoupravi
члан 147. став 1.
Службенику престаје радни однос у сљедећим случајевима:
3. када наврши 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања или 60 година живота и 40 година пензијског стажа,
A koliko imate godina?Zakon o PIO
Član 22.
Penzijski staž na osnovu kojeg se ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja obuhvata staž osiguranja i poseban staž.
1. Staž osiguranja
Član 23.
Pod stažom osiguranja podrazumijeva se staž osiguranja sa efektivnim trajanjem i staž osiguranja sa uvećanim trajanjem.
Član 28.
U staž osiguranja sa efektivnim trajanjem računa se vrijeme za koje je nezaposlenom licu u skladu sa propisima o zapošljavanju uplaćen doprinos.
Na osnovu čega su vam izračunali penzijski staž? Moralo je pisati u obrazloženju rješenja. Žaliti se na rješenje i podastrijeti dokaze.
Ne znam šta hoćete od nas? Kad sve znate.
- ho oponopono
#6 Re: Prava iz radnog odnosa
Nemam ja nerava za tebe...
- Haris.ba
#7 Re: Prava iz radnog odnosa
Koliko sam shvatio, nije mu donešeno rješenje o otkazu ,nego rješenje o prestanku radnog odnosa po drugom osnovu - radi ispunjenja uslova godina i penzijskog staža.ho oponopono wrote:...otkaz možeš dobiti, bez obzira na broj tvojih godina i broj godina radnog staža...a posebno njega se ne tiče što ti ex firma nije uplaćivala doprinose...pa ti sad fali za penziju...
Promjenjen je sistem. Prije (iz perioda ZOUR
Penzioni fondovi su na izdisaju. I država je skontala da je penzijski staž jedanko uplaćeni doprinosi.
- ho oponopono
#8 Re: Prava iz radnog odnosa
...eh, prije bi i zlatan sat dobio + propisno ispraćen uz dernek...a prije toga, stan si obezbjedio...nauživao se mora i planina...danas je sve suprotno...imaju toliku slobodu da mogu raditi što požele svima nama...nažalost...Haris.ba wrote:Koliko sam shvatio, nije mu donešeno rješenje o otkazu ,nego rješenje o prestanku radnog odnosa po drugom osnovu - radi ispunjenja uslova godina i penzijskog staža.ho oponopono wrote:...otkaz možeš dobiti, bez obzira na broj tvojih godina i broj godina radnog staža...a posebno njega se ne tiče što ti ex firma nije uplaćivala doprinose...pa ti sad fali za penziju...
Promjenjen je sistem. Prije (iz perioda ZOUR) je bilo normalno da je neko radio, i da ju me uplaćen doprinos (govorim o državnim firmama - pa i problematičnim). Pa, i kad se u praksi dešavalo da nije - na kraju mu je uplaćivan kad je kretao u penziju. Ali, poslije rata se dešavalo da neko dogura do 65 godina, pa godinama rješava penziju. Sada se želi natjerati sam radnik da se brine jesu li uplaćeni doprinosi. A, i nakupilo se u propalim firmama radnika koji imaju "neuvezan staž".
Penzioni fondovi su na izdisaju. I država je skontala da je penzijski staž jedanko uplaćeni doprinosi.
- siman
#9 Re: Prava iz radnog odnosa
Zelim samo da provjerim ko je u pravu od navedene dvije strane, a oni forumasi koji zaju viseHaris.ba wrote:siman wrote: Ne znam šta hoćete od nas? Kad sve znate.
od mene, ocekujem da ce mi dati strucan i argumentovan odgovor.
Na kraju, svima zahvaljujem na odgovorima, cak i onom koji nema vremena za mene.
LP
ps. imam 63 godine a penzijski staz su mi izracunali na osnovu radne knjizice.
- siman
#10 Re: Prava iz radnog odnosa
Evo, prvo sam PIO-u poslao zahtjev za uplatu doprinosa SAMO za topli obrok, koji mi prethodna moja firma nije uplatila (doprinos po osnovu plate mi je uplacen).pa kada od PIO dobijem odgovor i uplatim, tada saljem zahtjev za penzionisanje i od datuma uplate mi tece penzija. (Cudno, ali tako je). Problem je nastao i oko obracuna radnog staza, jer izgleda da ne postoji propisano pravilo kako se racuna radni staz: pored cake da se svaki mjesec racuna da ima 30 dana, izgleda da postoje neke cdruge cake (americka i evropska metodologija izracuna, koje svako tumaci na svoj nacin), pa i pored iznesenih problema moze se dogoditi da vam nedostaje 1 dan, a tada vam PIO odbija zahtjev.
Kada se sve ovo zavrsi, pa kako god da se zavrsi, obavijesticu vas, ali, ako ste blizu vremena penzionisanja bar na 4 godine, krenite da provjeravate stanje uplate...Ja 4 godine "ganjam" podatke, umjesto da to radi PIO. Istini za volju moram kazati, da sam podatke o penzijskom stazu iz Hrvatske, na zahtjev, preko imejla, dobio za 1 dan, na cemu sam im se i zahvalio.
p.s. Ako neko ima kalkulator u Excelu ili Accessu, ili pak zna pravila izracuna staza neka mi to dostavi na pp.
Zahvaljujem...
Kada se sve ovo zavrsi, pa kako god da se zavrsi, obavijesticu vas, ali, ako ste blizu vremena penzionisanja bar na 4 godine, krenite da provjeravate stanje uplate...Ja 4 godine "ganjam" podatke, umjesto da to radi PIO. Istini za volju moram kazati, da sam podatke o penzijskom stazu iz Hrvatske, na zahtjev, preko imejla, dobio za 1 dan, na cemu sam im se i zahvalio.
p.s. Ako neko ima kalkulator u Excelu ili Accessu, ili pak zna pravila izracuna staza neka mi to dostavi na pp.
Zahvaljujem...
-
bosanka hercegovic
#11 Re: Prava iz radnog odnosa
Poslodavac je radniku uputio poziv da se javi na posao odredjenog dana i sata i da mu se nastavi radni odnos kako je nalozeno pravomocnom presudom, a radnik se nije pojavio. Da li je poslodavac ispunio svoju obavezu po presudi u vezi vracanja na rad radnika?