Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
-
Glanzer
#101 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
Ne mogu a da iz procitanog ne primijetim kako mi malo eksploatisemo zivot Muhameda a.s.,zamislite sta bi drugi uradili sa ovoliko zaostavstine svojih uzora(vodilja,kako god).
- ljubav_aha
#102 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
ljekari bez granica su nevjerovatni,divim im se <3bijela wrote:malo doprinosa priči o ljudskim pravima u 21. stoljeću
http://www.sarajevo-x.com/svijet/clanak/101117069
(druga fotografija![]()
![]()
- žena, mobitel, čovjek-tijelo...)
ostatk teksta o nasilju i sirenju kolere je vlrlo zabrinjavajuci,dokaz rada birokacije
ljudska prava u bilo kojem stoljecu su bila ugorzena,danas se kontorlisu znatno lakse, globalnom politikom
- ljubav_aha
#103 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
sad zivis u SADSplinter wrote: kada sam bio mali amerika mi je bila diznilend, zamisljao sam kako je tamo, kako bi bilo lijepo
ziviti u jednoj takvoj zemlji a one osobe koji su otisli tamo za vrijeme rata ili poslije smatrao sam samo takvim sretnicima, da priznajem bio sam i ljubomoran!! zatim sam smatrao da su amerikanci najkuul ljudi, slusao sam odnosno gledao samo mtv, balio na reklame mekdonaldsa, vjerovao u njihovu bezrezervnu dobrotu i podrsku, docekivao klintona kod rtv doma masuci americkim zastavicama...
ali onda sam odrastao i slijedilo je samo takvo razocarenje, djeciji mozak je poceo primati signale i donositi sopstveni sud o svemu i svacemu...
medjutim nije mi jasno kako neko sa 20,30 godina i dalje moze da se ponasa kao imaginacija sa pocetka...![]()
diznlilend i mekdonalds u mladosti demokratija i ljudska prava u starosti, znaci da sa 10,15 razmislja kao i sa 20,30 ljeta...
sta je u pitanju, lobotomija??
- ljubav_aha
#104 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
kao npr. ...Glanzer wrote:Ne mogu a da iz procitanog ne primijetim kako mi malo eksploatisemo zivot Muhameda a.s.,zamislite sta bi drugi uradili sa ovoliko zaostavstine svojih uzora(vodilja,kako god).
licno > poznajem tako mnogo dobrih osoba ... koje su divni primjeri moje sredine ...
- mrtva kokoš
#105 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
hvala Bogu pa NE zivim, mozda bih i dalje ostao ispranog djecijeg mozga...ljubav_aha wrote:sad zivis u SADSplinter wrote: kada sam bio mali amerika mi je bila diznilend, zamisljao sam kako je tamo, kako bi bilo lijepo
ziviti u jednoj takvoj zemlji a one osobe koji su otisli tamo za vrijeme rata ili poslije smatrao sam samo takvim sretnicima, da priznajem bio sam i ljubomoran!! zatim sam smatrao da su amerikanci najkuul ljudi, slusao sam odnosno gledao samo mtv, balio na reklame mekdonaldsa, vjerovao u njihovu bezrezervnu dobrotu i podrsku, docekivao klintona kod rtv doma masuci americkim zastavicama...
ali onda sam odrastao i slijedilo je samo takvo razocarenje, djeciji mozak je poceo primati signale i donositi sopstveni sud o svemu i svacemu...
medjutim nije mi jasno kako neko sa 20,30 godina i dalje moze da se ponasa kao imaginacija sa pocetka...![]()
diznlilend i mekdonalds u mladosti demokratija i ljudska prava u starosti, znaci da sa 10,15 razmislja kao i sa 20,30 ljeta...
sta je u pitanju, lobotomija??
-
strongwoman
#106 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
"Blagoslovljeni bili oni koji nemaju sto reci pa sute"....
(odnosno ne pisu)
-
HZArnel
#107 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
Zejd ibn Haris - dijete koje je odraslo u Muhamedovoj kući , ali je bio posvojen. Čak i kada je došao u kontakt sa svojim ocem, zamolio je oca da ostane sa Muhamedom Alija ibn Ebu Talib - dijete koje je Muhamed uzeo kod sebe da bi olakšao svome stricu Ebu Talibu.
@ljubav_aha,vjerovatno je indukcijom zakljuceno da gospodar ima potpun nadzor nad slugama,jer Muhammed je imao sluge,koje je posinio i tako reci mogao donositi odluke s kim da se zene.
i mislim ipak da taj izvor nije pouzdan,a evo jos jedne kontradikcije u tom tekstu:
i ono najvaznije,stavljas dogadjaj u danasnji kontekst vremena,ne moze bas tako...
Za mene je jedino relevantno sta kur'an i hadis kazu,ostalo mi je sve "malko sumnjivo"
@ljubav_aha,vjerovatno je indukcijom zakljuceno da gospodar ima potpun nadzor nad slugama,jer Muhammed je imao sluge,koje je posinio i tako reci mogao donositi odluke s kim da se zene.
i mislim ipak da taj izvor nije pouzdan,a evo jos jedne kontradikcije u tom tekstu:
dakle,da zakljucim,pa iznesi primjedbu ako imas....uz veliku sumnju u autenticnost i nepristranost te knjige,poslanik je govorio da se mora prema slugama ponasati kao prema clanovima obitelji i gle cuda,najstariji odnosno glava kuce je zenio sina za koga je htioljubav_aha wrote:...The Prophet of Islam always exhorted his followers to treat their slaves like family-members.
i ono najvaznije,stavljas dogadjaj u danasnji kontekst vremena,ne moze bas tako...
Za mene je jedino relevantno sta kur'an i hadis kazu,ostalo mi je sve "malko sumnjivo"
- wild roses
#108 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
Ja bih od sveg srca služila Božijeg miljenika s.a.v.s. i bila sluga u Njegovom domu sa velikim zadovoljstvom, o kada bi bila dostojna služenja Njemu.
Vi u Allahovom poslaniku imate najbolji uzor, za onoga koji se nada Allahu i Onome svijetu, i koji puno Allaha spominje. (Ahzab, 21)
A ko govori bolje od onoga koji poziva Allahu, koji dobra djela čini i koji govori: “Ja sam zaista od onih koji su predani Allahu!” (Fusilet, 33)
Vi u Allahovom poslaniku imate najbolji uzor, za onoga koji se nada Allahu i Onome svijetu, i koji puno Allaha spominje. (Ahzab, 21)
A ko govori bolje od onoga koji poziva Allahu, koji dobra djela čini i koji govori: “Ja sam zaista od onih koji su predani Allahu!” (Fusilet, 33)
- ljubav_aha
#109 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
mozdaSplinter wrote:hvala Bogu pa NE zivim, mozda bih i dalje ostao ispranog djecijeg mozga...ljubav_aha wrote: sad zivis u SAD
- ljubav_aha
#110 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
HZArnel wrote:Zejd ibn Haris - dijete koje je odraslo u Muhamedovoj kući , ali je bio posvojen. Čak i kada je došao u kontakt sa svojim ocem, zamolio je oca da ostane sa Muhamedom Alija ibn Ebu Talib - dijete koje je Muhamed uzeo kod sebe da bi olakšao svome stricu Ebu Talibu.
i mislim ipak da taj izvor nije pouzdan,a evo jos jedne kontradikcije u tom tekstu:dakle,da zakljucim,pa iznesi primjedbu ako imas....uz veliku sumnju u autenticnost i nepristranost te knjige,poslanik je govorio da se mora prema slugama ponasati kao prema clanovima obitelji i gle cuda,najstariji odnosno glava kuce je zenio sina za koga je htioljubav_aha wrote:...The Prophet of Islam always exhorted his followers to treat their slaves like family-members.![]()
-problem nije odnos prema slugama,to nisma uo[ete negirala;
ali nacin kojim su postale sluge i kako je djelomicno njihov zivot kontorlolisan jeste problem;tretiranje sluge kao clana porodice ne iskljucuje daljnju kontrolu njihovog zivota,protokol je bio prisutan
- dogadjaj je naravno prisutan u vrijeme kad je ropstvo bila takodjer svakodnevna cinjenica,a koje je Muhamed pokusavao iskljuciti iz svoje sredine,ali sluzenje nekome nije... !
- kako mozes utvrditi autenticnost hadisa
-
HZArnel
#111 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: „Kome su date ove četiri stvari, dato mu je dobro ovoga i onoga svijeta: jezik koji Allaha spominje, srce koje Mu zahvaljuje, tijelo koje iskušenja strpljivo podnosi i dobra žena koja neće iznevjeriti svoga muža kada je u pitanju njegov imetak i njen moral“ (Buharija)
evo jedna mudra...
evo jedna mudra...
- ljubav_aha
#112 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
a sto je sa imetkom zene i moralom muzaHZArnel wrote:Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: „Kome su date ove četiri stvari, dato mu je dobro ovoga i onoga svijeta: jezik koji Allaha spominje, srce koje Mu zahvaljuje, tijelo koje iskušenja strpljivo podnosi i dobra žena koja neće iznevjeriti svoga muža kada je u pitanju njegov imetak i njen moral“ (Buharija)
evo jedna mudra...
-
HZArnel
#113 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
dobro,da probam linijom manjeg odpora,vazda men' prijatelj savjetova,zene su uvijek u pravo,al' sta da radim,kad sam i sam na jeziku gori od njihljubav_aha wrote: -problem nije odnos prema slugama,to nisma uo[ete negirala;
ali nacin kojim su postale sluge i kako je djelomicno njihov zivot kontorlolisan jeste problem;tretiranje sluge kao clana porodice ne iskljucuje daljnju kontrolu njihovog zivota,protokol je bio prisutan
- dogadjaj je naravno prisutan u vrijeme kad je ropstvo bila takodjer svakodnevna cinjenica,a koje je Muhamed pokusavao iskljuciti iz svoje sredine,ali sluzenje nekome nije... !
- kako mozes utvrditi autenticnost hadisajer mnoge knjige su pisane upravokomapracijom hadisa i stoga jesu pristune mnoge kontradiktornosti
rasprava je zlo,nadam se da se ovo izmedju nas svodi na dijalog,ono sto ne zelim uciniti,je da te uvrijedim nekim komentarom i pocnem dokazivati tvoje krivotvorenje,dakle to(bez ironije,sarkazma,cinizma ili bilo cega slicno)molim te odstrani iz glave,to govorim da me ne bi pogresno shvatila pa umislila takvo sto.Hvala unaprijed
aj,polako cu prokomentirat,jedan po jedan detalj...
"problem nije odnos prema slugama"-dobro,prihvatam kao konacan odgovor
"ali nacin kojim su postale sluge"-nacin je vrlo praktican i moderan dan danas,nemas para,radi fizicki,robovi su takodje bili sluge,sto je,ako sam dobro skont'o,slozili smo se,poslije toga otklonjeno,da ne bude zabune,men' su poznate sluge Muhammeda a.s samo one koje je on posinio,dakle tretirani su kao njegovi sinovi,ne znam bas je li imao drugih,mada sam cca. uz dozu opreza 80% da nije
"ali sluzenje nekome nije"-pa draga @ljubav_aha,to imas i dan danas,i dan danas se nekom sluzi,pa za svoj rad dobije platu,nekad su kmeti feudalci placali u zitu,nekad u zlatnicima/srebrnicima,u to vrijeme u Arabiji time sto su bili izdrzavan,dakle njima na teret.Muhammed a.s fala bogu nit je bio anarhist nit' komunist.
Govoris mi o prodavanju ljudskih prava,al' zaboravljas na glavnu i potenciranu rijec u toj sintagmi,"prodavanju".
Znaci niko te tjera.
"kako mozes utvrditi autenticnost hadisa"-za to nisam zaduzen,prevelika bi to zadaca bila za mene
Ono sto znam,u islamu su strogo zabranjene kontradikcije,islam ima jedan put,taj put vodi k Allahu dz.s. i njegovoj nagradi,cineci dobro,odnosno kazni sijajuci zlo.
Kur'an nije kontradiktoran,sunnet Allahovog Poslanika takodje,jer bi metodom,koju gor' pomenuh,indukcije(a to je upravo cine se sluzi tvoj izvor,po svim mojim logicnim zakljucima),mogli zakljuciti da je islam=licemjerstvo,a valjda se slazemo da nije,zar ne?
-
HZArnel
#114 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
zna se,postupa se pravilno i postenoljubav_aha wrote:a sto je sa imetkom zene i moralom muzaHZArnel wrote:Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: „Kome su date ove četiri stvari, dato mu je dobro ovoga i onoga svijeta: jezik koji Allaha spominje, srce koje Mu zahvaljuje, tijelo koje iskušenja strpljivo podnosi i dobra žena koja neće iznevjeriti svoga muža kada je u pitanju njegov imetak i njen moral“ (Buharija)
evo jedna mudra...
a nemoralan muz=smrt,ako se ne varam,po seriatu
- ljubav_aha
#115 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
ali i zene su donosile svoje bogatstvo u brakHZArnel wrote:zna se,postupa se pravilno i postenoljubav_aha wrote:a sto je sa imetkom zene i moralom muzaHZArnel wrote:Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: „Kome su date ove četiri stvari, dato mu je dobro ovoga i onoga svijeta: jezik koji Allaha spominje, srce koje Mu zahvaljuje, tijelo koje iskušenja strpljivo podnosi i dobra žena koja neće iznevjeriti svoga muža kada je u pitanju njegov imetak i njen moral“ (Buharija)
evo jedna mudra...
poenta je : mogli su pisati misao u mnozini,nema potrebe odvjati njen/njegov
- arte.fakt
#116 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
zna se,postupa se pravilno i postenoljubav_aha wrote:
a sto je sa imetkom zene i moralom muza
ali i zene su donosile svoje bogatstvo u brak
poslije one provale za havu ja se nebih javljao na ovaj forum jedno 3 mjeseca
- ljubav_aha
#117 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
-znaci,ipak ,prihvatas cinjenicu,autenticnost hadisa je tesko dokazatiHZArnel wrote:["kako mozes utvrditi autenticnost hadisa"-za to nisam zaduzen,prevelika bi to zadaca bila za mene...
Ono sto znam,u islamu su strogo zabranjene kontradikcije,islam ima jedan put,taj put vodi k Allahu dz.s. i njegovoj nagradi,cineci dobro,odnosno kazni sijajuci zlo.
Kur'an nije kontradiktoran,sunnet Allahovog Poslanika takodje,jer bi metodom,koju gor' pomenuh,indukcije(a to je upravo cine se sluzi tvoj izvor,po svim mojim logicnim zakljucima),mogli zakljuciti da je islam=licemjerstvo,a valjda se slazemo da nije,zar ne?
-nikad nisam ni u jednom postu nisma "osudila" islam osobinom licmjerstva,ne,jer to nije sustina religije
- opravdavas imanje sluge kao tadasnji/danasnji nacin zivljenja,znaci i Muhamed je bio pod uticajem vlastite sredine,a osoba koja je tako znatno uticala svojim ponasanjem i govorom
-kontradiktornosti postoje u svemu,zasto bi akt istrazivanja religije trebao biti oslododjen istih
- ljubav_aha
#118 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
ali i zene su donosile svoje bogatstvo u brakarte.fakt wrote:zna se,postupa se pravilno i postenoljubav_aha wrote:
a sto je sa imetkom zene i moralom muza
poslije one provale za havu ja se nebih javljao na ovaj forum jedno 3 mjeseca
oh,da ona sprdancija
-
HZArnel
#119 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
1.da,i oni dokazani su definitivno dokazani,a oni koji nisu,oni se odbacuju.ljubav_aha wrote:-znaci,ipak ,prihvatas cinjenicu,autenticnost hadisa je tesko dokazatiHZArnel wrote:["kako mozes utvrditi autenticnost hadisa"-za to nisam zaduzen,prevelika bi to zadaca bila za mene...
-nikad nisam ni u jednom postu nisma "osudila" islam osobinom licmjerstva,ne,jer to nije sustina religije
- opravdavas imanje sluge kao tadasnji/danasnji nacin zivljenja,znaci i Muhamed je bio pod uticajem vlastite sredine,a osoba koja je tako znatno uticala svojim ponasanjem i govorom
-kontradiktornosti postoje u svemu,zasto bi akt istrazivanja religije trebao biti oslododjen istih
2.nisam to ni mislio,kazem da jednostavnom logikom mozemo zakljuciti tako,ne na osnovu tvojih postova,nego na osnovu tvojih izvora
3-Muhammed je da bome bio pod uticajem sredine,lud je ko tvrdi da nije
4.religija i mozda,islam nikako
- ljubav_aha
#120 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
1.autenticnost hadisa iziskuje odrdjene kriterijume koji se takodjer mijanjaju ,jer postoje skole koje se sukoblajvaju sa obrazoleznjem istih hadisaHZArnel wrote:1.da,i oni dokazani su definitivno dokazani,a oni koji nisu,oni se odbacuju.ljubav_aha wrote:
-znaci,ipak ,prihvatas cinjenicu,autenticnost hadisa je tesko dokazati
2.nisam to ni mislio,kazem da jednostavnom logikom mozemo zakljuciti tako,ne na osnovu tvojih postova,nego na osnovu tvojih izvora
3-Muhammed je da bome bio pod uticajem sredine,lud je ko tvrdi da nije
4.religija i mozda,islam nikako
2. koristeni clanci u vecini slucajeva koriste istovrmemeno vise izvora koji se kompariraju
3.Muhamed je znaci,iz licnih razloga zdrazao sluge
4. Islam je nacin zivljenja,ali kao religija,djeluje drugacije u raznim sferama necijeg zivota
- arzuhal
#121 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
E moj HZArnele...
..mislim, Allah te nagradio na nijetu i tvom trudu i saburu, al' misli i na sebe, ne troši se zalud...nije ni to od sunneta pejgamberskog..
- kamen spoticanja
#122 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
U spoju svoje poslaničke i ljudske misije, Muhammed, a.s, pored toga što je donio Kur'an - Allahovu riječ, bio je njen prvi ljudski sprovoditelj i prvi koji se osvjedočio u njeno ispunjenje. Dakle, svojim životom on je Uputu pokazao u praksi. Kroz svoj život je iskusio sve ono o čemu Sveti Spisi govore o iskušenjima ranijih Vjesnika Božije Riječi. I po tome je Muhammed, a.s., Pečat. Po tome i jeste Poslanik svim svjetovima, generacijama i ljudima, cijelom čovječanstvu.
Iskusio je Ademovu, a.s., zbunjenost i zatečenost svijetom u kome se našao.
Pozivao je ljude, kao što je to Nuh, a.s., činio da se ukrcaju u Lađu Spasa i budu spašeni od ponora u koji je hrlio svijet njegovog vremena.
Bio je istinski borac vjere u Jednog Boga poput Ibrahima, a.s., pa ga je njegov narod koji je kipove štovao hotio ubiti.
Iskusio je sudbinu plemenitog potomka plemenitih, Jusufa, a.s., koga su njegovi protjerali i pobjedonosno im se vratio i velikodušno oprostio.
Ustao je protiv Faraonã svog vremena, i poput Musa'a, a.s., svijetu donio i potvrdio Božije zapovjedi - šta trebaju činiti, a čega se trebaju kloniti.
Govorio je iste riječi koje je govorio i njegov prethodnik, Isa sin Merjemin, da se treba kaniti grubog odnosa prema siročadima, oholog odnosa spram siromašnih i ugnjetavanih, nemoćnih i potlačenih. Ta, zar Zlatno pravilo kojeg je Isa ponovio sinovima Israilovim riječima "Činite drugima ono što biste da bude učinjeno i vama!" nije isto što i izreka Poslanika Muhammeda: «Neće vjerovati nijedan od vas sve dok svom bratu ne bude želio ono što želi samom sebi!»?
Po svemu ovome Muhammed, a.s., jeste Pečat Vjerovjesnika, ali i vjerovjesništva. Dvije su, ipak, karakteristike koje Muhammeda, a.s., kao ljudsku i poslaničku ličnost odlikuju, a koje mu upravo zbog toga daju oreol «svevremenske» (u dunjalučkom smislu) ličnosti:
- Za trajanja svog života je u potpunosti prenio i osvjedočio Objavu koju mu je Svevišnji poslao i ona je kao takva zapisana i sačuvana.
- Njegova poruka nije vezana za jednu zemlju, jedan narod ili jedan jezik. Već je za cijeli ljudski rod, za sve narode ma kojim jezikom govorili. «Svi ste djeca Ademova, a Adem je od zemlje, Nema prednosti Arap nad nearapom niti nearap nad Arapom, osim po čistoti duše i dobroti djela.
Muhammed, s.a.v.s., nije dozvolio da na bilo koji način bude uzdignut mimo onoga statusa kojeg mu je dao Dragi Bog. Njegove ikone nema, ali se danas salavati na njega donose od Istoka do Zapada, od Sjevera do Juga. Zato je i nemoguće, ma koliko to pokušavali zli umovi današnjice, muslimanima a i općenito, stvoriti negativnu sliku o Muhammedu, a.s. Jer, njegova «ikona» je njegov svevremenski primjer koji je smiraj našao u srcima svih istinskih vjernika.
On nije samo u svom poslaničkom ogrtaču bio primjer, već i u svom svakodnevnom životu. Naučio je ljude kako da ispravno vjeruju u svog Gospodara. Počašćen je puninom riječi kojom je svoje savjete kazao. Bio je siroče, ali je bio poslušan svome amidži koji ga je hranio, nije bio siroče kojeg je trebalo žaliti. Bio je mladić, ali ne mladić kojem se ljudi ustručavaju povjerenje ukazati, već je bio povjerljivi el-Emin. Bio je muž, ali nije bio neodgovorni muž kao što su to današnji muževi koji su spremni na sve, pa i na prevaru, laganje i obmanjivanje svojih žena, uz to nastojeći do maksimuma da pokažu svoj machoizam. Bio je biznismen, ali ne onaj koji vara, već pošteno zarađuje svoju nafaku, koji svojim radnicima ne zakida, već im isplaćuje zaradu «prije nego što se znoj od njihovog rada osuši.» Bio je otac, pun ljubavi i saosjećanja spram svoje djece koju je odgajao svojim primjerom, a ne silom i nasiljem u porodici što je danas opća pojava. Bio je vođa, pravedni i odgovorni vođa, nije tu poziciju koristio radi privilegije ili bogaćenja. Bio je prijatelj, pravi i iskreni, a ne onaj koji prijatelja ostavlja na cjedilu nakon što ga iskoristi ili u prijateljstvu vidi samo materijalnu korist. Cijenio je čovjeka, bez obzira bio on slijepac ili bogataš, čoban ili obrazovani pjesnik. Ovakav je živio i prije Poslaničkog ogrtača kojeg je obukao u četrdesetoj godini života. Zbog toga i jeste mogao ponijeti tako tešku misiju i u potpunosti prenijeti Objavu i pokazati njenu primjenu u svakodnevnom životu.
O ličnosti posljednjeg Božijeg vjerovjesnika Muhammeda, a.s., napisane su stotine biografija i knjiga, od onih u kojima su iskazane simpatije prema njegovoj ličnosti i misiji do onih koji su u njegovoj pojavi vidjeli prvo duhovnu, a potom i civilizacijsku prijetnju. Autorica najtiražnije biografije Muhammeda, a.s., (a izuzev Kur'ana i najtiražnijeg naslova o islamu općenito) na Zapadu Karen Armstrong ovako govori o ličnosti koju je biografski pokušala približiti čitaocima Zapada:
"Kao paradigmatična ličnost, Muhammed nosi važne poruke, ne samo za muslimane, već također i za ljude na Zapadu. Njegov život je bio džihad... ova riječ ne znači "sveti rat", ona označava "borbu." Muhammed se doslovce znojio u naporima da donese mir ratom rastrganoj Arabiji, a mi trebamo ljude koji su spremni da ovo učine danas. Njegov život je bio marljivo djelovanje protiv pohote, nepravde i arogancije. On je shvatio da je Arabija na prekretnici i da stari način razmišljanja više neće biti dovoljan... Čudno, događaji koji su se desili u Arabiji u sedmom stoljeću mogu mnogo toga da nas nauče o događajima u našem vremenu i njihovom osnovnom značenju - mnogo više, ustvari, od uglađenih izjava političara. Muhammed nije pokušavao nametnuti slijepo i nekritično podržavanje religije - njega nije mnogo interesirala metafizika - već promjena ljudskih srca i umova. Duh koji je preovladavao u njegovom vremenu on je nazvao - džahilijjet. Obično muslimani ovo razumijevaju kao "Vrijeme neznanja", to jest, predislamski period u Arabiji. Međutim, kako skorija istraživanja pokazuju, Muhammed nije koristio termin džahilijjet da njim označi historijsku eru već stanje duha i uma uzrokovano nasiljem i terorom u Arabiji u sedmom stoljeću. Džahilijjet je, ustvrdila bih, također danas jako prisutan na Zapadu kao što je prisutan i u muslimanskom svijetu. Gotovo apsurdno, Muhammed je postao svevremenska ličnost zbog toga što jeste bio tako duboko upleten u svoje vlastito doba. Ne možemo razumjeti ono što je postigao ako ne shvatimo ono protiv čega je ustao..."
Dakle, njegova historijska i poslanička pojava nisu misterija. O njemu se sve zna od njegovog ljudskog rođenja, ljudskog života do ljudske smrti. Njegova pak «poslanička» dimenzija je označila ulazak čovječanstva u svoje punoljetno doba - upravo zbog prirode njegove ljudske i poslaničke ličnosti, zbog spoja «svjetovnog» i «duhovnog» Muhammed, a.s. je danas paradigma svijetu koji traži spoj ova dva rastrgnuta pola.
Neka je salavat i selam njemu, njegovoj časnoj porodici i ashabima!
Mirnes Kovač
Iskusio je Ademovu, a.s., zbunjenost i zatečenost svijetom u kome se našao.
Pozivao je ljude, kao što je to Nuh, a.s., činio da se ukrcaju u Lađu Spasa i budu spašeni od ponora u koji je hrlio svijet njegovog vremena.
Bio je istinski borac vjere u Jednog Boga poput Ibrahima, a.s., pa ga je njegov narod koji je kipove štovao hotio ubiti.
Iskusio je sudbinu plemenitog potomka plemenitih, Jusufa, a.s., koga su njegovi protjerali i pobjedonosno im se vratio i velikodušno oprostio.
Ustao je protiv Faraonã svog vremena, i poput Musa'a, a.s., svijetu donio i potvrdio Božije zapovjedi - šta trebaju činiti, a čega se trebaju kloniti.
Govorio je iste riječi koje je govorio i njegov prethodnik, Isa sin Merjemin, da se treba kaniti grubog odnosa prema siročadima, oholog odnosa spram siromašnih i ugnjetavanih, nemoćnih i potlačenih. Ta, zar Zlatno pravilo kojeg je Isa ponovio sinovima Israilovim riječima "Činite drugima ono što biste da bude učinjeno i vama!" nije isto što i izreka Poslanika Muhammeda: «Neće vjerovati nijedan od vas sve dok svom bratu ne bude želio ono što želi samom sebi!»?
Po svemu ovome Muhammed, a.s., jeste Pečat Vjerovjesnika, ali i vjerovjesništva. Dvije su, ipak, karakteristike koje Muhammeda, a.s., kao ljudsku i poslaničku ličnost odlikuju, a koje mu upravo zbog toga daju oreol «svevremenske» (u dunjalučkom smislu) ličnosti:
- Za trajanja svog života je u potpunosti prenio i osvjedočio Objavu koju mu je Svevišnji poslao i ona je kao takva zapisana i sačuvana.
- Njegova poruka nije vezana za jednu zemlju, jedan narod ili jedan jezik. Već je za cijeli ljudski rod, za sve narode ma kojim jezikom govorili. «Svi ste djeca Ademova, a Adem je od zemlje, Nema prednosti Arap nad nearapom niti nearap nad Arapom, osim po čistoti duše i dobroti djela.
Muhammed, s.a.v.s., nije dozvolio da na bilo koji način bude uzdignut mimo onoga statusa kojeg mu je dao Dragi Bog. Njegove ikone nema, ali se danas salavati na njega donose od Istoka do Zapada, od Sjevera do Juga. Zato je i nemoguće, ma koliko to pokušavali zli umovi današnjice, muslimanima a i općenito, stvoriti negativnu sliku o Muhammedu, a.s. Jer, njegova «ikona» je njegov svevremenski primjer koji je smiraj našao u srcima svih istinskih vjernika.
On nije samo u svom poslaničkom ogrtaču bio primjer, već i u svom svakodnevnom životu. Naučio je ljude kako da ispravno vjeruju u svog Gospodara. Počašćen je puninom riječi kojom je svoje savjete kazao. Bio je siroče, ali je bio poslušan svome amidži koji ga je hranio, nije bio siroče kojeg je trebalo žaliti. Bio je mladić, ali ne mladić kojem se ljudi ustručavaju povjerenje ukazati, već je bio povjerljivi el-Emin. Bio je muž, ali nije bio neodgovorni muž kao što su to današnji muževi koji su spremni na sve, pa i na prevaru, laganje i obmanjivanje svojih žena, uz to nastojeći do maksimuma da pokažu svoj machoizam. Bio je biznismen, ali ne onaj koji vara, već pošteno zarađuje svoju nafaku, koji svojim radnicima ne zakida, već im isplaćuje zaradu «prije nego što se znoj od njihovog rada osuši.» Bio je otac, pun ljubavi i saosjećanja spram svoje djece koju je odgajao svojim primjerom, a ne silom i nasiljem u porodici što je danas opća pojava. Bio je vođa, pravedni i odgovorni vođa, nije tu poziciju koristio radi privilegije ili bogaćenja. Bio je prijatelj, pravi i iskreni, a ne onaj koji prijatelja ostavlja na cjedilu nakon što ga iskoristi ili u prijateljstvu vidi samo materijalnu korist. Cijenio je čovjeka, bez obzira bio on slijepac ili bogataš, čoban ili obrazovani pjesnik. Ovakav je živio i prije Poslaničkog ogrtača kojeg je obukao u četrdesetoj godini života. Zbog toga i jeste mogao ponijeti tako tešku misiju i u potpunosti prenijeti Objavu i pokazati njenu primjenu u svakodnevnom životu.
O ličnosti posljednjeg Božijeg vjerovjesnika Muhammeda, a.s., napisane su stotine biografija i knjiga, od onih u kojima su iskazane simpatije prema njegovoj ličnosti i misiji do onih koji su u njegovoj pojavi vidjeli prvo duhovnu, a potom i civilizacijsku prijetnju. Autorica najtiražnije biografije Muhammeda, a.s., (a izuzev Kur'ana i najtiražnijeg naslova o islamu općenito) na Zapadu Karen Armstrong ovako govori o ličnosti koju je biografski pokušala približiti čitaocima Zapada:
"Kao paradigmatična ličnost, Muhammed nosi važne poruke, ne samo za muslimane, već također i za ljude na Zapadu. Njegov život je bio džihad... ova riječ ne znači "sveti rat", ona označava "borbu." Muhammed se doslovce znojio u naporima da donese mir ratom rastrganoj Arabiji, a mi trebamo ljude koji su spremni da ovo učine danas. Njegov život je bio marljivo djelovanje protiv pohote, nepravde i arogancije. On je shvatio da je Arabija na prekretnici i da stari način razmišljanja više neće biti dovoljan... Čudno, događaji koji su se desili u Arabiji u sedmom stoljeću mogu mnogo toga da nas nauče o događajima u našem vremenu i njihovom osnovnom značenju - mnogo više, ustvari, od uglađenih izjava političara. Muhammed nije pokušavao nametnuti slijepo i nekritično podržavanje religije - njega nije mnogo interesirala metafizika - već promjena ljudskih srca i umova. Duh koji je preovladavao u njegovom vremenu on je nazvao - džahilijjet. Obično muslimani ovo razumijevaju kao "Vrijeme neznanja", to jest, predislamski period u Arabiji. Međutim, kako skorija istraživanja pokazuju, Muhammed nije koristio termin džahilijjet da njim označi historijsku eru već stanje duha i uma uzrokovano nasiljem i terorom u Arabiji u sedmom stoljeću. Džahilijjet je, ustvrdila bih, također danas jako prisutan na Zapadu kao što je prisutan i u muslimanskom svijetu. Gotovo apsurdno, Muhammed je postao svevremenska ličnost zbog toga što jeste bio tako duboko upleten u svoje vlastito doba. Ne možemo razumjeti ono što je postigao ako ne shvatimo ono protiv čega je ustao..."
Dakle, njegova historijska i poslanička pojava nisu misterija. O njemu se sve zna od njegovog ljudskog rođenja, ljudskog života do ljudske smrti. Njegova pak «poslanička» dimenzija je označila ulazak čovječanstva u svoje punoljetno doba - upravo zbog prirode njegove ljudske i poslaničke ličnosti, zbog spoja «svjetovnog» i «duhovnog» Muhammed, a.s. je danas paradigma svijetu koji traži spoj ova dva rastrgnuta pola.
Neka je salavat i selam njemu, njegovoj časnoj porodici i ashabima!
Mirnes Kovač
-
HZArnel
#123 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
1.hadis je vjerodostojan onda kada ulema utvrdi da jeste,ja ne znam tehniku utvrdjivanja ali znam da ono sto prenose Buharija i Muslim je istinitoljubav_aha wrote:-znaci,ipak ,prihvatas cinjenicu,autenticnost hadisa je tesko dokazatiHZArnel wrote:["kako mozes utvrditi autenticnost hadisa"-za to nisam zaduzen,prevelika bi to zadaca bila za mene...
2.nije se na tebe ni odnosilo
3.Muhammed a.s je bio pod uticajem sredine,al' ti si il' bukvalac il' se pravis takvom?Ako kazes za nekog da je pod uticajem sredine,ne znaci da ga sredina definise komplet kao licnost.
evo par argumenata da je bio pod uticajem sredine:
-znao je jahat devu(banalne stvari)
-cuvao je zivinu
-imao je ime tipicno za arape sa "ibn"
-sredina ga je navela na razmisljanje
itd itd itd.mnogo toga je,da nenabrajam
4.islam nije (samo)vjera,mozda jest za frojda ilo marksa ili pak ostale vjerske skupnosti,za muslimana nije.
@arzulah hvala
- ljubav_aha
#124 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
HZArnel,svako ima svoj najbolji put 
- sofer
#125 Re: Praksa Bozijeg miljenika primijenjena na danasnjem vaktu
kamen spoticanja wrote:Poslanstvo Muhameda alejhisselam
Zato kad govorimo o drugom elementu kelimei šehadeta, o vjerovanju da je Muhamed a. s. Božiji poslanik, kad govorimo o njemu kao uzoru, u kojeg se muslimani moraju ugledati, onda treba bez imalo dvojbe znati, da se to može iskazati i potvrditi samo u određenoj praksi, životu i ponašanju. Sama riječ, samo izgovaranje kelimei-šehadeta, samo donošenje salavata ne iskazuje ništa, ne potvrđuje ništa, ne znači nikakav odnos. Muhamed a. s. za sebe lično nije tražio ništa, zabranjivao je, da mu se ukazuju neke naročite formalnosti poštivanja. Nije dozvoljavao da se ljubi u ruku i da mu se klanjaju, govoreći da on nije rimski car niti perzijski imperator. Često je naglašavao da on ne želi, da se izdvaja od drugih, jer Bog mrzi one koji se ističu i traže za sebe posebne privilegije.
Husein ef. Đozo