Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

mousstapha

#26 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by mousstapha »

Mislim da je ovdje mnogo važnije pitanje šta ćemo sa Bosnom, a manje je to pitanje o Bošnjacima ili Bosancima. U prošlosti smo se znali priklanjati i jednima i drugima, ali teško može biti fajde od toga. Još uvijek se ne nazire neki put kojim možemo ići zajedno.
Kolinda

#27 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by Kolinda »

Ne znam jeli postoji primjer i BH da se jedan Hrvat izjasnio kao nešto drugo da bi sjeo u fotelju na bilo kom nivou vlasti ,primjera kod Bošnjaka je na svakom koraku ,kod Srba znam za primjer Emila Vlajkija koji je postao odjednom Hrvat ( možda i je stvarno ali sumnjam ).
Kakav karakter čovjeka moraš biti da ćeš izbrisati svoje porijeklo i nacion.pripadnost samo da bi npr.bio vjećnik u općini za 400KM mjesečne plaće .
L u c i f e r

#28 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by L u c i f e r »

Kolinda wrote:Ne znam jeli postoji primjer i BH da se jedan Hrvat izjasnio kao nešto drugo da bi sjeo u fotelju na bilo kom nivou vlasti ,primjera kod Bošnjaka je na svakom koraku ,kod Srba znam za primjer Emila Vlajkija koji je postao odjednom Hrvat ( možda i je stvarno ali sumnjam ).
Kakav karakter čovjeka moraš biti da ćeš izbrisati svoje porijeklo i nacion.pripadnost samo da bi npr.bio vjećnik u općini za 400KM mjesečne plaće .
A sta insan ima hajra od nacionalnog porijekla i pripadnosti?
4 joje su 4 joje.
uglavnomja

#29 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by uglavnomja »

L u c i f e r wrote:
Kolinda wrote:Ne znam jeli postoji primjer i BH da se jedan Hrvat izjasnio kao nešto drugo da bi sjeo u fotelju na bilo kom nivou vlasti ,primjera kod Bošnjaka je na svakom koraku ,kod Srba znam za primjer Emila Vlajkija koji je postao odjednom Hrvat ( možda i je stvarno ali sumnjam ).
4 joje su 4 joje.

mes'cini da fali jedna 0 :D
L u c i f e r

#30 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by L u c i f e r »

uglavnomja wrote:
L u c i f e r wrote:
4 joje su 4 joje.

mes'cini da fali jedna 0 :D
Nula nikad viska :mrgreen:
GeeTnT

#31 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by GeeTnT »

L u c i f e r wrote:@yug, stena, radosni itd

Da li bi vi nas prihvatili kao prave Srbe?
Lucifer je rado vidjen u krugovima Srba..haj to pitanje postavi sa nikom "deserbizator", ili Naser...

Nego...

..jesi li razmisljao da pitas Bosnjake, da li bi te oni htjeli..
L u c i f e r

#32 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by L u c i f e r »

GeeTnT wrote:
L u c i f e r wrote:@yug, stena, radosni itd

Da li bi vi nas prihvatili kao prave Srbe?
Lucifer je rado vidjen u krugovima Srba..haj to pitanje postavi sa nikom "deserbizator", ili Naser...

Nego...

..jesi li razmisljao da pitas Bosnjake, da li bi te oni htjeli..
Jbg nije se rodio ko je svima ugodio.
Jedni vele da sam ratoborni bosnjacki nacionalista, drugi da sam antibosnjacki salonac.
Istina jeste da podjahkad govorim ono sto bas i ne mislim, a poradi plahog muhabeta koji najvolim.

Sreca je je pa niko nejma cerifikat za odobravanje nacionalne pripadnosti.
Kae gore @kolinda nije coek "pravi" Hrvat, svako je pravi ako se tako izjasni i ima ćage da to potkrijepi.

Nejmam drugih profila bogme, Cmoljo mi je svjedok.
GeeTnT

#33 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by GeeTnT »

Blm taki ko si....ali nemoj mene stavljat u isti kos sa sobom...
daddy-kool

#34 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by daddy-kool »

L u c i f e r

#35 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by L u c i f e r »

GeeTnT wrote:Blm taki ko si....ali nemoj mene stavljat u isti kos sa sobom...
Ne stavljam te ja, vec si.
Bosnjo moj, brat moj lijepi...
Putnik ali stvarno

#36 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by Putnik ali stvarno »

L u c i f e r wrote:Da li bi smo se mi Bosnjaci konacno kutarisali belaja izjasnivsi se kao Srbi ili Hrvati?

Ne predlazem i ne tvrdim nego otvaram diskusiju za tabirenje.

Nasi koji odu vani svakako se ubrzo presaltaju, za koju deceniju dvije. Ako ne oni njihova djeca 100%.
Sta je ta nacija i vrijedi li borbe?
Zasto je bolje biti x nacije nego y nacije?
Da li su BHS nacije stvar inata, jer svi govorimo istim u 5 deka jezikom i strancima smo svi isti?
Da li su nacije na ovim prostorima samo sjene religijske pripadnosti i sta je to donijelo hajra?

I tako... :komi:
Ma jok, s*ebete i Srbe i Hrvate i kazete

Jugosloveni / i stavite kacigu, pa vidimo sta bude :D

Nego ozbiljno, otkud sad kutarisali ? Ako je osloboditi se necega, nekog problema onda je poreklom iz engleskog

Curtail, a onda u nasoj vazda iskrivljenoj pozajmici valjda treba da bude Kurtalisati se ?

kada vec necemo da se oslobodimo, nego da se pravimo englezi :D
GeeTnT

#37 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by GeeTnT »

L u c i f e r wrote:
...sledeci ovakav post prijavljujem.....ogromna je razlika izmedju mene i tebe..ogromna..
L u c i f e r

#38 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by L u c i f e r »

Putnik ali stvarno wrote:
L u c i f e r wrote:Da li bi smo se mi Bosnjaci konacno kutarisali belaja izjasnivsi se kao Srbi ili Hrvati?

Ne predlazem i ne tvrdim nego otvaram diskusiju za tabirenje.

Nasi koji odu vani svakako se ubrzo presaltaju, za koju deceniju dvije. Ako ne oni njihova djeca 100%.
Sta je ta nacija i vrijedi li borbe?
Zasto je bolje biti x nacije nego y nacije?
Da li su BHS nacije stvar inata, jer svi govorimo istim u 5 deka jezikom i strancima smo svi isti?
Da li su nacije na ovim prostorima samo sjene religijske pripadnosti i sta je to donijelo hajra?

I tako... :komi:
Ma jok, s*ebete i Srbe i Hrvate i kazete

Jugosloveni / i stavite kacigu, pa vidimo sta bude :D

Nego ozbiljno, otkud sad kutarisali ? Ako je osloboditi se necega, nekog problema onda je poreklom iz engleskog

Curtail, a onda u nasoj vazda iskrivljenoj pozajmici valjda treba da bude Kurtalisati se ?
Velim kutarisati se belaja u smislu izbjegavanja nasrtaja sa lijeve i desne strane.
Najmanji smo, jaci tlaci.
Govore da smo leglo terorizma, da ih ugrozavamo, majoriziramo, prijete otcjepljenjima, pjevaju i opet ce ako bude srece...
Pa reko, ko biva, mozda treba kontati vako: ako ih ne mozes pobijediti, pridruzi im se...
L u c i f e r

#39 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by L u c i f e r »

GeeTnT wrote:
L u c i f e r wrote:
...sledeci ovakav post prijavljujem.....ogromna je razlika izmedju mene i tebe..ogromna..
Bujrum brate moj lijepi.
Ima vlas pa nek mjeri i sijece dje treba.
A razlika jes velika, ja sam kvalitetan hvorumas.
uglavnomja

#40 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by uglavnomja »

ovo je cista matematika

ugrubo

bosnjaka je 50%.
srba 30
hrvata 20
:zzzz: ostali spadaju u domen statisticke greske po pitanju ucesca u vlasti i dobijanja budzetskih plata.

a podejla vlasti i budzetskih sisalica ide po nacionalnom kljucu, postotak sudjelovanja, osdnosno broj mjesta, u vlasti je isti za sva 3 naroda na nivou bh, na nivou federacije za 2 naroda ...
Kolinda

#41 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by Kolinda »

uglavnomja wrote:

ovo je cista matematika

ugrubo

bosnjaka je 50%.
srba 30
hrvata 20
:zzzz: ostali spadaju u domen statisticke greske po pitanju ucesca u vlasti i dobijanja budzetskih plata.

a podejla vlasti i budzetskih sisalica ide po nacionalnom kljucu, postotak sudjelovanja, osdnosno broj mjesta, u vlasti je isti za sva 3 naroda na nivou bh, na nivou federacije za 2 naroda ...
Nažalost to nije matematika jer da je matematika na svaka 3 Boš.bio bi i jedan Hrv.koji mijenja pripadnost narodu radi posla a ja ne znam za njih . Znam samo za probleme po zap.herc. kod popisa birača jer se nitko nije htio ni proforme izjasniti kao netko drugi da bi dobio posao a timovi su morali biti mješoviti ili nešto slično.
radostan dan

#42 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by radostan dan »

a šta, lucifer sad postO agent SANU-a? :D
čovjek koji je pokretao najmanje 3 forumska rata protiv er es-a, kome je mrski moderator zatvarao teme koje pozivaju na mobilizaciju bošnjačkog pučanstva spram pravoslavnnh vehabija iz blliskoistočnog...čovjek koji je Bilju preveo na pravu stranu...

jbg luci, šta da ti kažem - revolucija jede svoju dEcu... :D
cyprus

#43 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by cyprus »

pemanapemani wrote:Kutarisali bi se belaja kada bi se izjasnili kao nacionalni Bosanci i Hercegovci...
Ja ne znam otkud vam ove naivne misli... Suština našeg problema nije u nomenklaturi i u izjašnjavanju... Različito izjašnjavanje je tu samo površina i ono nije nikakav uzrok, nego posljedica... Možemo se svi nazvati Bosancima, ali garantujem da to ništa ne bi riješilo... Ostale bi maltene iste razlike i isti problemi u odnosima između Bosanaca muslimana i Bosanaca pravoslavaca, kao što sad postoje između Bošnjaka i Srba...

Eto u Libanu se svi nazivaju Arapima i Libancima, pa džabe...
GeeTnT

#44 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by GeeTnT »

radostan dan wrote:a šta, lucifer sad postO agent SANU-a? :D
čovjek koji je pokretao najmanje 3 forumska rata protiv er es-a, kome je mrski moderator zatvarao teme koje pozivaju na mobilizaciju bošnjačkog pučanstva spram pravoslavnnh vehabija iz blliskoistočnog...čovjek koji je Bilju preveo na pravu stranu...

....nesto kao glavni lik Draskovicevog romana....

Samo ko to jos pushi....?
fakat

#45 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by fakat »

cyprus wrote:
pemanapemani wrote:Kutarisali bi se belaja kada bi se izjasnili kao nacionalni Bosanci i Hercegovci...
Ja ne znam otkud vam ove naivne misli... Suština našeg problema nije u nomenklaturi i u izjašnjavanju... Različito izjašnjavanje je tu samo površina i ono nije nikakav uzrok, nego posljedica... Možemo se svi nazvati Bosancima, ali garantujem da to ništa ne bi riješilo... Ostale bi maltene iste razlike i isti problemi u odnosima između Bosanaca muslimana i Bosanaca pravoslavaca, kao što sad postoje između Bošnjaka i Srba...

Eto u Libanu se svi nazivaju Arapima i Libancima, pa džabe...
Vrlo realno :thumbup:
L u c i f e r

#46 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by L u c i f e r »

radostan dan wrote:a šta, lucifer sad postO agent SANU-a? :D

Prevede mene Bilja haman, ko sto je Darka Mesu Selimovica. :lol:
Seawolf

#47 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by Seawolf »

Black swan wrote:krenut od najjednostavnijih stvari

usaglasiti pozdrav

dobar dan

a ne kako ste
:roll:
Možda bolje da prvo usaglasimo kalendare.
hAZNADAR

#48 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by hAZNADAR »

Hrvate u manjoj mjeri, Srbi bi se rastopili od srece kada bi Bosnjaci "priznali" porijeklo po njihovoj verziji.
Otrpili bi oni i da si musliman i da imas muslimansko ime,.... i neke cudne navike,...

Jednostavno su bolesni u tom vjerovanju o bivsim Srbima, poturicama sto prodase vjeru za veceru i danasnjim potomcima koji kriju bolnu istinu o svom porijeklu pa izmisljaju naciju, jezik, kulturu,..

Ta srpska percepcija Bosnjaka je alfa i omega, temelj, osnova, baza,... i to cujem svaki dan na iskrenim komentarima bez obzira o cemu se radilo. Bosnjaci se ne dozivljavaju kao politicki neprijatelj, drugi narod sa suceljenim ciljevima,... dozivljavaju se samo kroz historijske mitove i neku vrstu psihoanalize. Pa ne cudi sto na komentare na vijest o izjavi Bakira, Dodika,..NATO, psima na ulici, proizvodnji smilja, Hagu, budzetu za narednu godinu,... uglavnom reakcije na Bosnjaka su vjera za veceru, ikona na tavanu, bjezanija od istine o porijeklu, poturice sto mrze Srbe samo zato sto su boljeg karaktera i sl.

Tu zicu je davno skontao Kusta i dobro mu ide.

Dakle - samo "priznaj" da si bivsi Srbin, da ti je cukundedo bio loseg karaktera,.. i nemoj bre da glumis nesto drugo izmisljanjem nekih novih imena nacije i jezika,.. samo priznaj i najmanje pola ti se prasta. Ne samo da bi se kutarisao belaja - vec bi imao i realne sanse za kandidaturu za gradonacelnika Banjaluke. Srbi su jednostavno slabi na to, padaju na tu foru,...

Problem je samo lagati tu pricu ili se ufurati u to - jer je bilo i ostalo na razini mentalne bolesti.
uglavnomja

#49 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by uglavnomja »

Kolinda wrote:
uglavnomja wrote:

ovo je cista matematika

ugrubo

bosnjaka je 50%.
srba 30
hrvata 20

Nažalost to nije matematika jer da je matematika na svaka 3 Boš.bio bi i jedan Hrv.koji mijenja pripadnost narodu radi posla a ja ne znam za njih . Znam samo za probleme po zap.herc. kod popisa birača jer se nitko nije htio ni proforme izjasniti kao netko drugi da bi dobio posao a timovi su morali biti mješoviti ili nešto slično.
iz pogresnog ugla posmatras. nije to ping pong :izet:

:-)

bosnjaci mijenjaju nacionalnost da bi dobili radno mjesto na budzetu koje pripada po dejtonskom kljucu (najcesce) hrvatima. ili sjede na radnom mjestu na odredjeno, dok se ne pojavi jozo sa trazenim kvalifikacijama :-?
bosnjaka je vise od 2,5 puta vise, a imaju isti broj fotelja kao hrvati.
da je obrnuto, da neki drugi imaju korist od toga da budu druge nacije - bili bi.
ali u bosni je najbolje biti hrvat, realno. em imaju najvise vlasti prema brojcanom stanju, em imaju putovnice, bosanci, a europljani, em je hercegovina prilicno ekonomski skocila, i jos blizu mora, em su zasticeni k'o medjedi, em ih kolinda pazi .... :D

o mijenjanju nacionalnosti za putovnicu :P
Kikibombona

#50 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by Kikibombona »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
ExNihilo wrote:Ako znamo da je kod nas nacija uglavnom nusprodukt religije, onda je jasno da ne bi. Pravo pitanje je da li bi se Bošnjaci kutarisali problema kada bi se kolektivno distancirali od islama, a posljedično i od bošnjaštva.
Da ovo htjedoh napisati...četniku i ustaši je svjedno da li si atesita, komunista,, agnostik, vjernik, da li ideš ili ne ideš u džamiju...problem je mnogo dublje prirode od pukog deklarisanja. :oops:
Netacno.

Ako se zoves Obren i ides u crkvu, mozes hladno biti Bosnjak, nece biti nikakvih problema. Bio bi u rangu sa Crnogorcima i Makedoncima, a sa njima Srbi nece nikada ratovati, niti ih mrziti onako kao sto mrze Bosnjke/Albance (muslimani) i Hrvate (katolici).

Mrznja je cisto vjerske prirode. Mozes biti ateista, radikalnom Srbinu ce smetati tvoji islamski korijeni, islamski obicaji, ime,...

Cijela mrznja se temelji na islamu i Turcima.

I dobro kaze Nihilo, etnicke grupe su produkt vjere. Da odvojis vjeru od etnije, izmedju Srba, Bosnjaka i Hrvata ne bi bilo nikakve razlike. Potpuno isti narod.
Post Reply