Zanima me dali je neko imao slican problem??
Imam Passat 1.9 tdi 2002 godiste 130 konja!!!!auto sam kupio prije godinu dana i sve je bilo ok do unazad 4 mjeseca kako je pocela zima!!!!naime sta se desava?pri svakom jutarnjem paljenju auto puno dimi plavo bijeli dim dok ne postigne radnu temperaturu,auto vuce extra,netrosi vodu i ulje,ulja dospem na 15000 max 0.5l,isao sam na dijagnostiku i kazu sve je ok,otisao sam u drugu Bosch garazu i tamo su mi rekli da je jedan injektor i napravili mi racun 1100 eur,sto ja nisam prifatio jer mi je bilo previse,naso sam jednog majstora nacrno i kupio dva polovna injektora preko ebay u njemackoj i zamjenio je covjek i opet ista stvar,jos mi sad teze pali ujutru verglam nekih 20 sekundi,zamjenio sam i sve grijace al opet isto,neznam vise sta da radim od tog dima koji uzasno smrdi,i sta sam primjetio jos kako mli je zamjenio te injektore ulje mi skoro na max sto nije bilo prije dali nije povuklo malo goriva neznam,nadavo sam sed love i love i sad imam termin na vw garazi al tek za mjesec dana,neznam sta ce mi odradit,cim je napolju malo toplije lakse upalim i manje primjetim taj dim recimo kad je temperatura preko 20 stepeni!!!!!auto je extra ja sam mu drugi vlasnik i sad ima 190 000 km!!!!
ja zivim u francuskoj i ovdje sam ga kupio!!!!!
UNAPRIJED ZAHVALAN SVIMA KO ZELI DA MI PREDLOZI NEKO RJESENJE!!!!!
pozzzz raja!!!!!!!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- daxon
#2 Re: pozzzz raja!!!!!!!
Ukoliko ti motor pri prvom paljenju (hladnom startu) nemirnije radi uz povišene vibracije, tada je moguće da radi na 3 cilindra, plavi dim mogao bi biti nesagoreno gorivo iz cilindra koji ne radi, kada se motor malo zagrije tada vjerovatno tog dima nema, tj. rade sva 4 cilindra.
Što se tiče uzroka, može ih biti više, od grijača i releja grijača, dizi (injektora), zraka u sustavu goriva, EGR-a, ... do slabije kompresije na jednom od cilindara.
Uostalom, polovne dize koje si uzeo sa ebay-a ko zna da li su ispravne, tj. kompatibilne sa tvojom ECU mapom... U svakom slučaju, potrebno je obaviti detaljan dijagnostički pregled, Kako bi se sistemom eliminacije pronašao pravi uzrok problema.
Što se tiče uzroka, može ih biti više, od grijača i releja grijača, dizi (injektora), zraka u sustavu goriva, EGR-a, ... do slabije kompresije na jednom od cilindara.
Uostalom, polovne dize koje si uzeo sa ebay-a ko zna da li su ispravne, tj. kompatibilne sa tvojom ECU mapom... U svakom slučaju, potrebno je obaviti detaljan dijagnostički pregled, Kako bi se sistemom eliminacije pronašao pravi uzrok problema.