Poznata sarajevska prijeratna raja u redovima agresora

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PeppermintSA

#1 Poznata sarajevska prijeratna raja u redovima agresora

Post by PeppermintSA »

Iščitavajući ovaj podforum često sam nalijetao na meni zanimljive priče o prijeratnim mangupima, sportistima, muzičarima, čudacima, lafcima, ugostiteljima koji su tokom rata prešli na agresorsku stranu i često činili zločine.

Mislim da bi bilo lijepo imati temu na kojoj možemo, onako, enciklopedijski postavljati primjere takvih osoba. Za neke prežvakane osobe svi znamo, no bilo bi lijepo da se podsjetimo na zaboravljene osobe koje su u miru bile gradska raja, urbane face, osobe od društvenog značaja, a u ratu postale nacionalisti, zločinci, vojvode.

Tema o opasnim momcima sa sarajevskog asfalta je neki putokaz. Ona nosi nostalgičnu notu sjećanja na prijeratno Sarajevo, uz niz anegdota, urbanih legendi i predanja često ispričanih u prvom licu od strane starijih forumaša, međutim rijetko kad ulazi u ratna vremena.

Pri tom, molio bih da se ne piše o ljudima koji su prisilno mobilisani nakon što su se našli na teritoriji pod kontrolom VRS niti o osobama koje su napustili Sarajevo tokom rata. Ova tema ne treba da baca ljagu na svakog ko nije formalno bio na našoj strani, odnosno ko je bio primoran navuci uniformu VRS ili ko je štrugnuo za Beograd, već isključivo za nekadašnje pripadnike gradske raje koji su '92 odjednom navukli kokarde i postali vojvode, pucali iz snajperskih gnijezda, pljačkali svoje komšije i činili zločine.

U zdravlje!
HAVANA

#2 Re: Poznata sarajevska prijeratna raja u redovima agresora

Post by HAVANA »

Raja,sta znaci raja? Rajom ne zoves svakog. Imao sam mnogo raje i danas sam sa svima dobar.Od jako puno ljudi iz blizeg kruga samo su dvojica pucala na mene da tako kazem.Dvije budale iz problematicnih kuca i naopakog vaspitanja...Poznanika je vec bilo vise,vazda i bili budale tipa brne,dragisa,denis,batko(mada ovaj krmak i nije sarajevska, nego se nesta gurao po vratima sloge...)Dosta ih je otislo i stvorilo sebi novi zivot a ove prostore ostavili po strani,sto sam im zamjerao u tim nekim godinama,iz ove perspektive im ne zamjeram.Pametan potez.Dosta ih je i ostalo,bilo tu,neki su me i prehranili i vratili na noge,neki su poginuli misleci da se bore za nesto ,a jok.Iskoristeni dok su trebali velikim igracima, a onda ostavljeni i prevareni,kao i svi mi sto smo poletili srcem a ne pamecu.
Eborg

#3 Re: Poznata sarajevska prijeratna raja u redovima agresora

Post by Eborg »

Pitanje je sad skontaše li da su se zajebali.
julisiz es grant

#5 Re: Poznata sarajevska prijeratna raja u redovima agresora

Post by julisiz es grant »

Na temi Gdje su, šta rade, jedan forumaš je spominjao Đorđa Kapora, pjevača grupe "Bambinosi", koja je 1986. snimila album sa kojeg se izdvojio osrednji hit "Šminkerice", koji je preživio do današnjih dana. Za njega kaže da je bio tjelohranitelj Radovana Karadžića, bavio se karateom ili džudom, ne znam sad. Ne znam koliko ga je još ljudi sa foruma lično moglo znati, jer je starija generacija, po mojoj procjeni 1961/1962. godište, dvije godine gore-dolje, maksimalno. Navodno je stanovao na Koševskom brdu. Ne znam više nšta o njegovom ratnom angažmanu, samo to što je taj forumaš napisao. Prema njegovom FB profilu, sada živi u Novom Sadu.
piupiu

#6 Re: Poznata sarajevska prijeratna raja u redovima agresora

Post by piupiu »

julisiz es grant wrote:Na temi Gdje su, šta rade, jedan forumaš je spominjao Đorđa Kapora, pjevača grupe "Bambinosi", koja je 1986. snimila album sa kojeg se izdvojio osrednji hit "Šminkerice", koji je preživio do današnjih dana. Za njega kaže da je bio tjelohranitelj Radovana Karadžića, bavio se karateom ili džudom, ne znam sad. Ne znam koliko ga je još ljudi sa foruma lično moglo znati, jer je starija generacija, po mojoj procjeni 1961/1962. godište, dvije godine gore-dolje, maksimalno. Navodno je stanovao na Koševskom brdu. Ne znam više nšta o njegovom ratnom angažmanu, samo to što je taj forumaš napisao. Prema njegovom FB profilu, sada živi u Novom Sadu.
Zar nije pjevač grupe Bambinosi bio Zlatan Demirović?
julisiz es grant

#7 Re: Poznata sarajevska prijeratna raja u redovima agresora

Post by julisiz es grant »

piupiu wrote:
julisiz es grant wrote:Na temi Gdje su, šta rade, jedan forumaš je spominjao Đorđa Kapora, pjevača grupe "Bambinosi", koja je 1986. snimila album sa kojeg se izdvojio osrednji hit "Šminkerice", koji je preživio do današnjih dana. Za njega kaže da je bio tjelohranitelj Radovana Karadžića, bavio se karateom ili džudom, ne znam sad. Ne znam koliko ga je još ljudi sa foruma lično moglo znati, jer je starija generacija, po mojoj procjeni 1961/1962. godište, dvije godine gore-dolje, maksimalno. Navodno je stanovao na Koševskom brdu. Ne znam više nšta o njegovom ratnom angažmanu, samo to što je taj forumaš napisao. Prema njegovom FB profilu, sada živi u Novom Sadu.
Zar nije pjevač grupe Bambinosi bio Zlatan Demirović?
Ne, on je bio gitarista i autor većine pjesama.

https://www.discogs.com/artist/1107681-Bambinosi

1988. su izdali drugi album na kome je pjevao tada vrlo mladi Alen Mustafić, pod pseudonimom Alen Bezjak :) Zlatan Demirović (AKA Zlaja Bambi) bio je i u toj postavi, kao šef.
Post Reply