Poziv na solidarnost - danas 5 do 12

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zlatiborka

#1 Poziv na solidarnost - danas 5 do 12

Post by zlatiborka »

PET DO DVANAEST

Piše: Bakir Hadžiomerović
05/08/09 08:59

Kako bi barem pokušali razbiti taj strašni mrak, okupimo se danas na Marijin-Dvoru, u pet do dvanaest, u jedanaest sati i 55 minuta, i dokažimo da je Sarajevo još u stanju da ne dozvoli da djeca, bilo čija, spavaju pod vedrim nebomNa ljetnoj sam pauzi. Mislim, "60 minuta" se ne emitira tokom ljeta i, manje-više, osjećam se "opušteno". Ali. kako da budeš sretan u zemlji nesretnih ljudi, gdje Bosna i Hercegovina nesumnjivo pripada? Sjećam se ljeta '92., kada nam je, sad već rahmetli, dragi komšija, na vrata donio glavicu zelene salate, paradajz, glavicu luka i dvije-tri mrkve. Sjećam se, bili smo tada familijarno iznenađeni, bolje reći oduševljeni, a na pitanje otkud ovo, Komšija je kratko odgovorio: "Ma, ne možeš biti zadovoljan dok su oko tebe ljudi gladni i nesretni", okrenuo se i otišao.

Tako je to nekad hodalo, u Sarajevu, u Bosni, a vjerujem i u Hercegovini, u prijeratnom miru i u ratu, sve dok nam globalizacija nije mozak popila i od svih nas načinila robote programirane za rješavanje vlastitih problema i, hajmo biti iskreni do kraja, bijednike kojih se ne tiču tuđi problemi i tuđa neimaština.

Bračni par Spahić iz okolice Visokog sa pripadajućih osmoro maloljetne djece (najmlađe ima oko dvije godine i, osobno sam se uvjerio, neprestano spava) već pet dana ispred takozvane zgrade institucija BiH, pod vedrim nebom, bezuspješno pokušava skrenuti pažnju na svoju užasnu sudbinu. Prvih dana Spahići su se besmisleno nadali da će im neki preplaćeni državni birokrata riješiti sve životne probleme. To se, naravno, nije dogodilo! Kako su dani prolazili, građani Sarajeva (da, da, govorimo o istim onim Sarajlijama koji su četiri godine gladovali pod četničkom opsadom i pljuvali sve evropske vlade zato što ne razumiju naše muke), te su, dakle, Sarajlije pokazivale sve više ravnodušnosti prema nesretnoj obitelji Spahić, prema djeci koja su spavala i još spavaju pod vedrim nebom, usred glavnog grada države koja se još zove Bosna i Hercegovina.

Haj'mo malo bit konkretni! Zamislite vlastito maloljetno dijete koje spava pod vedrim nebom. Zamislite da vaše dijete leži na travi i da ONO jadno, nesposobno, nikakvo, od tebe, od kojeg očekuje kakvu-takvu pomoć, čokoladu, sok, ljudsku riječ, da od tebe, dakle, doživi da ga obiđeš kao fekaliju... Zamislite, uostalom, da vaše dijete očekuje pomoć od bilo kojeg aktuelnog zvaničnika Bosne i Hercegovine? A Spahići su, nažalost, došli dotle i nama im dalje. Armela, Amina, Belmina, Belmin, Ajdin, Nedim, Aida i Amar još borave tu, u centru Sarajeva, pred takozvanom državnom vladom, na otvorenom, dok svi mi pored njih, što bi narodna kazala, prolazimo kao pored turskog groblja. I zato ne treba da nas čudi što će, recimo, kompromitirani smijenjeni državni ministar Tarik Sadović u narednih godinu dana ništa ne radeći u džep strpati 60 hiljada maraka, dok će se ispred zgrade (u kojoj on prima ničim zasluženu platu) osmero djece Spahića skapavati na suncu i provesti noć pod golim sarajevskim nebom. Nebom koje je nekada bacalo svjetla daleko, a koje danas, barem na primjeru nesretne porodice iz okoline Visokog, ne predstavlja ništa drugo nego totalni mrak i samo mrak.

Kako bi barem pokušali razbiti taj strašni mrak, okupimo se danas na Marijin-Dvoru, u pet do dvanaest, u jedanaest sati i 55 minuta, i dokažimo da je Sarajevo još u stanju da ne dozvoli da djeca, bilo čija, spavaju pod vedrim nebom. Danas ćemo vidjeti gdje smo, danas ćemo saznati šta smo... Koliko nas bude, biće! I to je jedino što nam je preostalo. Jer političke stranke su, kako pozicija, tako i lažna opozicija, na dugom godišnjem odmoru negdje daleko, tamo gdje je prilično skupo i gdje Spahići nikada stići neće.

Ostali smo samo mi, građani Bosne i Hercegovine. Da spašavamo maloljetne Spahiće od vrelog sarajevskog ljeta. Dođite da pokažemo da smo još ljudi.
Ne vidjeh da je iko postavio ovu temu, sinoc je Bakir na FTV rekao ovo gore navedeno. Tuzna je sudbina te porodice koja vec danima spava pod vedrim nebom.

Mozda je malo kasno za poziv, ali ko moze neka dodje......
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2 Re: Poziv na solidarnost - danas 5 do 12

Post by Truba »

nezaposleni?
zlatiborka

#3 Re: Poziv na solidarnost - danas 5 do 12

Post by zlatiborka »

komi wrote:nezaposleni?
Ne znam, ali ih je velika muka natjerala na ovaj korak, vjerovtano si upratio na FTV-u o ovom slucaju.

Eto, ko moze neka dodje da bar damo moralnu podrsku toj jadnoj porodici.......
uvjek dobar gost

#4 Re: Poziv na solidarnost - danas 5 do 12

Post by uvjek dobar gost »

Ja dolazim... no mnoge će omesti kiša, a da nije kiša smislili bi oni nešto drugo, treće il pak i četvrto....

Dole lopovska banda !
Ogledalo

#5 Re: Poziv na solidarnost - danas 5 do 12

Post by Ogledalo »

Da se kojim slucajem radi o ostavljenim macicima ili psima ovdje bi se vec mnostvo udomitelja i hranitelja naslo. A da ne spominjem koliko postova bi vec ispisali lazni dusebriznici.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6 Re: Poziv na solidarnost - danas 5 do 12

Post by Truba »

ja mislim kako na ovim okupljanjima samo iste face dolaze
što opet može neko protumačiti na pogrešan način

aktivizam zbog aktivizma
i politički motiviran aktivizam
domaći izdajnici strani plaćenici

više se ne petljam u okupljanja :cry: :cry: :cry: :cry: žao mi je
patrius

#7 Re: Poziv na solidarnost - danas 5 do 12

Post by patrius »

To ce biti danas.A sta ce biti sutra :?Slaba je to utjeha.Previse je "Spahica" u ovoj zemlji.A i ti,druze @Herr Flick,nisi bas mor'o cekat "javni poziv" da pomognes ljudima,kad ih vec,kako sam kazes,svaki dan gledas :( Kako rece @Komi,ta "blijeda i mlitava" okupljanja bas postala svrha sama sebi.Tek toliko da se malo umiri savjest,pa jos ako poneko vidi i cuje,tim bolje.Nikoga "podrska" nije usrecila...
zonbirile

#8 Re: Poziv na solidarnost - danas 5 do 12

Post by zonbirile »

bili,predali 65KM i 6l mlijeka
kosmos

#9 Re: Poziv na solidarnost - danas 5 do 12

Post by kosmos »

patrius wrote:To ce biti danas.A sta ce biti sutra :?Slaba je to utjeha.Previse je "Spahica" u ovoj zemlji.A i ti,druze @Herr Flick,nisi bas mor'o cekat "javni poziv" da pomognes ljudima,kad ih vec,kako sam kazes,svaki dan gledas :( Kako rece @Komi,ta "blijeda i mlitava" okupljanja bas postala svrha sama sebi.Tek toliko da se malo umiri savjest,pa jos ako poneko vidi i cuje,tim bolje.Nikoga "podrska" nije usrecila...
99% je Spahica, napraviti gradjane BiH "Spahicima" je drzavna i medijska politika, politika i mediji idu pod ruku.
patrius

#10 Re: Poziv na solidarnost - danas 5 do 12

Post by patrius »

Her Flick wrote:
patrius wrote:To ce biti danas.A sta ce biti sutra :?Slaba je to utjeha.Previse je "Spahica" u ovoj zemlji.A i ti,druze @Herr Flick,nisi bas mor'o cekat "javni poziv" da pomognes ljudima,kad ih vec,kako sam kazes,svaki dan gledas :( Kako rece @Komi,ta "blijeda i mlitava" okupljanja bas postala svrha sama sebi.Tek toliko da se malo umiri savjest,pa jos ako poneko vidi i cuje,tim bolje.Nikoga "podrska" nije usrecila...
vidis razlika izmedju mene i tebe je u tome sto cu ja otici (bio) pa makar i cekao javni poziv a ti ces i dalje kakofonisati na forumu, ceskati muda i kritikovati,
razlika je u tome sto sam ja pokusavao takve kao sto si ti "opametiti" nekim bezveznim protestima prosle zime, razlika je u tome sto ja tebe ne kritikujem, sto kakofonises na forumu a ti mene kritikujes kao meni treba poziv da pomognem a pojma nemas kako kome i koliko sam pomogao i jesam li uposte kome pomogao
razlika je u tome sto ja ljudima pomazem (danas okupljanjm) iz svog cejfa i svog sevapa, a za tebe ne znam, to je tvoj problem, ali mi to ipak ne daje za pravo da te kritikujem i da kakofonisem kako tebi treba poziv da nesta poduzmes

sto se raznih "spahica" tice, meni nisu potrebne organizacije, prosvjedi, pozivi, mediji da mi govore kada i gdje cu kome pomoci znam gdje su i znam cime ih obradovati i pomoci im, ne treba mi reklama kao raznim "pmetnjakovicima" pa da mi neko na forumu kaze "ovaj flik je ljudina, pomogao je tom i tom"
Ma naravno,mojne se odma' ljutit :wink: A sto se tice "kakofonije",sam eto velis da si nekoga,nekad i negdje pokusavao "opametiti" "nekim bezveznim protestima prosle zime".Vjerujem ja da si ti "ljudina",no fakat je fakat,i ponovo pogledaj sta si sam rek'o.Dakako,nisam bas imao pravo da te licno prozovem,niti imam nesto licno protiv tebe,stavise...Naravno da ti i ja ne mozemo,a i da mozemo,sigurno ne bismo,podnosili jedan drugome dokaze o svojoj humanosti i plemenitosti.Medjutim,kad evo sada opet kazes da ti nisu potrebne organizacije,prosvjedi,pozivi,mediji...to slabo ima logicke veze sa onim da ih "gledas svaki dan" i da si odlucio bas danas,kad si procitao apel,da im konacno i pomognes.Ja opet vjerujem da bi ti to svakako i uradio,pa me stoga cudi da se o tome podnosi javni izvjestaj.Vidis,razlika izmedju tebe i mene je sto ti,a ni bilo ko drugi,nemas pojma jesam li ja bio i hocu li otici,pa makar sve usput "ceskao muda i kritikovao".
Sve u svemu,da dalje ne "kakofonisem",nisam imao zlu namjeru,samo mi upalo u oci...Dakle,ne zamjeri,ako je moguce.
patrius

#11 Re: Poziv na solidarnost - danas 5 do 12

Post by patrius »

Sasvim razumljivo,ne zna co'jek sta je veci belaj,biti u nevolji,ili pomagati unesrecenom.A sve to iz razloga sto ljudi ni krivi ni duzni stradaju.Covjek ima jeben osjecaj da je pravi licemjer,kad vidi u govnima ljude poput sebe,koji,ako nisu bolji,nisu ni gori od njega,ali ipak pate.I to pate samo zbog toga sto im nijedan od usranih "businessman"-a nije ukazao cast da ih najmi i eksploatise.Opet velim:mnogo je,mnogo,mladih,zdravih,snaznih i pametnih ljudi koji "vise" iz razloga sto se nisu uspjeli probiti na "trzistu rada" ili ih je osjecanje ljudskog dostojanstva,casti i licne slobode u tome "zajebalo".Mnogo je,takodjer,i onih koji su to uspjeli ali se grozno osjecaju i takodjer pate,ali ima doduse i onih koji ce i "govna jesti" zarad srece da budu najamni radnici,misleci da je to bozja milost,a ne njihovi krv i znoj,ziveci u zabludi da treba biti zahvalan do groba onome koji te "odrzava na zivotu" samo dotle dok si mu potreban i dok mu stvaras ovozemaljske blagodati koje su za tebe rezervisane na anamo onome svijetu,i da ce te bez puno razmisljanja i uzbudjenja otpiliti cim vise ne budes potreban,pa makar da si ne znam kako i koliko radio i vjeran bio.
Kad sve to covjek ima u vidu,i kad je svjestan da i sam koliko sutra vec moze od onoga koji pomaze postati onaj kojemu treba pomoc,onda je pravo zajebano...
Post Reply