Poziv na manifestaciju 8. marta BEZ KARANFILA!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Hera

#1 Poziv na manifestaciju 8. marta BEZ KARANFILA!

Post by Hera »

Proslijedjujem info za sve kojima jedan dan zena u godini nije dovoljan:
...........................................................................................................

Drage moje prijateljice, kolegice i poznanice,

cast mi je da vas pozovem na nesto posebno, jednu sasvim ZENSKU akciju koja ce se dogoditi u nasem gradu 8. marta

Ako si odgovorna, svjesna sebe, borbena, vedra, poletna, hrabra, vjerujes u ravnopravnost spolova (neke kazzu "njih" i "nas" ;))) pozivam te da se prikljucis:

AKCIJI, HEPPENING-U, POVORCI, PROCESIJI, SETNJI, MIMOHODU...

koju organizuje grupa mladih OSVJESTENIH djevojaka iz Sarajeva (za one koje ne vole izraz a za one koje ga vole FEMINISTICA)

Zasto?

Da javno kazemo da ne zelimo karanfile vec jednaka prava i mogucnosti...

Da se upoznamo ... i pokazemo da smo jake, inovativne i sposobne

Gdje?

Sarajevo, 8. mart ove godine u periodu od 13 do 15 sati...

Potez od pozorista do katedrale i ukrug :)

Sta cemo raditi?

Za one djevojke za koje se budu mogli naci kostimi u Narodnom pozoristu - one ce ih nositi dakle kostimi s pocetka proslog vijeka, - vremena kada su se zene zaista borile za pravo glasa, a preko kostima ce (kao i ostale djevojke) nositi transparente kao karte (naprijed i nazad) - tzv. Sandwich boards - koje cete sam kreirati - prema vasem interesovanju, dakle gdje mislite da su zene ugorzene odnosno gdje su smanjene mogucnosti za jednakost zena u muskaraca

Molba:

Molim sve Vas koje odlucite da nam se prikljucite da regrutujete jos svojih prijateljica...

Za sve vas koje ne zelite sudjelovati sa transparentima na sebi... dodjite i podrzite nas, jer je zivot borba i jer nam sve postaje mnogo vrijednije i znacajnije kada se izborimo za to...
Elitni vojnik

Post by Elitni vojnik »

Podrzavam sva prava zena ali mi nije jasno sta ce vam ovo? Generalno gledajuci prava zena u BiH su u vecini djelova zemlje na evropskom nivou. Jedini poznati slucaj diskriminacije zena su zabrane zenskoj djeci da idu u skolu u nekim djelovima u Bihackoj krajini i Ze-Do kantonu ali to je jedan minoran procenat.
Mozes li objasniti svrhu ovog event-a?
Hera

Post by Hera »

Postovani,

koliko zena poznajes na najvisim funkcijama raznoraznih firmi a koliko muskaraca? Koliko zena se profesionalno bavi politikom? Koliko znas muskaraca koji su spremni ozeniti poslovnu zenu sa kojom ce ravnopravno djeliti kucanske poslove? Kod nas se ljudi smiju na spomen ocevog odsustva sa posla nakon rodjenja djeteta (trudnicko). Ova manifestacija sluzi za podizanje svijesti i samih zena, a ne kao neka hajka protiv muskaraca, kao sto mnogi misle. Zene trebaju da znaju da mogu i da im vrhunac nije udaja za nekog bogatog sponzora. Opsta atmosfera u zemlji je trenutno na nezavidnom nivou. Porodicno nasilje nad zenama je u BiH jako rasprostranjeno. Znas li da se ne smatra krivicnim djelom ako osamaris svoju zenu? Mi ne zelimo zivjeti u zaostaloj sredini, kakva BiH danas jeste. Od zene se ocekuje da suti, da je slatka, trepce okicama i mirise. I dobije buket cvijeca za 8. mart. A mi smo mnogo mnogo vise.
Fair Life

Post by Fair Life »

Svaka cast Hera !!

Ako nece studenti, zene ce... osvijestiti mnoge.
Elitni vojnik

Post by Elitni vojnik »

Hera wrote:Postovani,

koliko zena poznajes na najvisim funkcijama raznoraznih firmi a koliko muskaraca? Koliko zena se profesionalno bavi politikom? Koliko znas muskaraca koji su spremni ozeniti poslovnu zenu sa kojom ce ravnopravno djeliti kucanske poslove? Kod nas se ljudi smiju na spomen ocevog odsustva sa posla nakon rodjenja djeteta (trudnicko). Ova manifestacija sluzi za podizanje svijesti i samih zena, a ne kao neka hajka protiv muskaraca, kao sto mnogi misle. Zene trebaju da znaju da mogu i da im vrhunac nije udaja za nekog bogatog sponzora. Opsta atmosfera u zemlji je trenutno na nezavidnom nivou. Porodicno nasilje nad zenama je u BiH jako rasprostranjeno. Znas li da se ne smatra krivicnim djelom ako osamaris svoju zenu? Mi ne zelimo zivjeti u zaostaloj sredini, kakva BiH danas jeste. Od zene se ocekuje da suti, da je slatka, trepce okicama i mirise. I dobije buket cvijeca za 8. mart. A mi smo mnogo mnogo vise.
1. Mislim da je omjer 70-30 a ja kontaktiram sa dosta kompanija, drzavnih i privatnih
2. Znacajan broj, u BiH PA ima ih 7. (3 SDA, 1 SBiH, 1 HDZ, 2 SDS i 1 PDP)
3. Mogu samo garantovati za sebe. Ja sam imucan ali ne zelim sponzorusu vec zenu sa karijerom.
4. U Zakonima je to predvidjeno i vise muskaraca u mojoj firmi je vec uzelo porodiljsko
5. Slazem se da je nasilje problem. Samar nije krivicno djelo ako ne uzrokuje tjelesne povrede ali zena moze pokrenuti gradjansku parnicu i zahtjev za razvod braka. Ne slazem se da bi samar trebao predstavljati krivicno djelo...mislim da je to malo apsurdno. Ja licno nikada nisam niti cu udariti zenu ali sam nisam pobornik radikalnih zakonskih rjesenja.

U svakom slucaju sretno na manifestaciji.
alek

Post by alek »

Hera wrote:koliko zena poznajes na najvisim funkcijama raznoraznih firmi a koliko muskaraca? Koliko zena se profesionalno bavi politikom?
prije otprilike 3 godine, slusala sam neku konferenciju (na regionalnom nivou) i tu sam se u stvari iznenadila kad sam cula da je najveci procenat zena u politici (u regiji) upravo u BiH.
Hera wrote:Zene trebaju da znaju da mogu i da im vrhunac nije udaja za nekog bogatog sponzora.
to je ipak stvar licnog izbora (stava). tu ne mozes govoriti o masama.
Hera wrote:Porodicno nasilje nad zenama je u BiH jako rasprostranjeno. Mi ne zelimo zivjeti u zaostaloj sredini, kakva BiH danas jeste.
nismo izuzetak i ne slazem se da je razlog tome 'zaostala sredina'. nasilje u porodici je problem i puno razvijenijih drustava nego sto je to nase.
Hera wrote:Od zene se ocekuje da suti, da je slatka, trepce okicama i mirise
stereotip. zavisi od kakve se zene ovo ocekuje (vjerovatno od one koja je u stanju ispuniti samo ova ocekivanja i nista vise)
Elitni vojnik

Post by Elitni vojnik »

Nadam se da su alekovi i moji komentari unjeli novu perspektivu i djelomicno uticali na to da nije sve tako crno niti se treba tako predstavljati.
Dosta toga je krivica samih zena. Npr. zakonom je obvezno da stranke imaju najmanje 30% kandidata zena (koja zemlja u regiji to ima)...zena u BiH ima oko 55% i one mogu lako izabrati barem 40% zena u sva zakonodavna tijela u BiH. Zasto onda zena ima tek u prosjeku 20%-ak posto?
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Alek, kontrasice :D:D:D

Hero, ja cu obuci skotski kilt i marsirati s vama :) :) a sve u ime starih dana :D:D
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

Ova akcija je za svaku pohvalu!
Vise je vrijeme da se i zene u Bosni pocnu organizovati za ravnopravnost spolova.

8)
alek

Post by alek »

horns&drums wrote:Hero, ja cu obuci skotski kilt i marsirati s vama
ovo je ubacivanje u neprijateljske redove :D saboter :D
horns&drums

Post by horns&drums »

Jok, ovo se zove klasicni pokusaj izazivanja histerije :D:D
Hera

Post by Hera »

Bosna jeste u kamenom dobu, netacno je da imamo puno zena u politici, nemamo skoro nikoga! Zivjela sam u Svedskoj 10 godina i znam sta znaci ravnopravnost medju spolovima. Stara Juga je imala veliku ravnopravnost (unutra komunizma koji je potencirao ravnopravnost) ali mislim da je situacija danas mnogo gora nego u vrijeme nasih roditelja. Ne osporavam pravo sponzorusama da im to bude jedini zivotni cilj, ali je on postao takav zbog neimastine i neosvjestenosti zena. Kada budu imale jednaka prava u svim sferama drustva, i onda odaberu kuhinju - bujrum, onda to jeste njihov izbor. Vojnik, da, ja sam rekla da ima dosta krivice kod zena i zato i po meni jeste bitnije osvjestit zene nego muskarce. Vi cete svakako plesati kako mi sviramo (sala sala al fakat :) Alek u pravu si da je nasilje prisutno svugdje ali je bar krivicno djelo. A sta se ocekuje od zene Alek, naravno da sam generalizovala, ali iskreno pogledaj zene u gradu, sve su kopirane Hayat voditeljice, ko su uzori nasim zenama? Ja jesam u biti za to da se svaka od nas bori za sebe i svoju ravnopravnost i time pomaze ostalim sestrama :) ali neke od nas ne znaju ili ne smiju podici glas i napraviti neku drasticnu promjenu. Mislim da o ovome treba puno da se prica u BiH. I da, mislim da trebamo gay paradu :D Horns, jedva cekam da zavirim po kiltic, ljubi seka!
Hera

Post by Hera »

I NE ne pise pod klitic nego kiltic :D :D
horns&drums

Post by horns&drums »

Hehehe, Hero trade will be done, your klit for mine kilt :D:D:D

Nego, malo ozbiljno, nije ti bona samo Bosna crna ovca, tj. u Bosni i nisu zene toliko obespravljene kao u , neces vjerovati, Americi. U Americi ti je diskriminacija prema zenama gora nego diskriminacija prema crncima.

A sto se tice Bosne, prije rata sigurno nije bilo tako kao sada. Nazadovali jesmo, svjesni smo toga...

p.s. i ne idem ti na gay parade, samo na lesbo i to ako me primite pod ruku pa se kozaracko oplete pa juhuuuuuu :D:D
Hera

Post by Hera »

Vojnik nisam vidjela tvoj prvi odgovor. U kojoj ti to firmi radis gdje muskarci uzimaju porodiljsko? To je ludilo ako su to nasi frajeri (stranci se ipak ne pikaju), prijatno si me iznenadio. Na mom poslu se tome smiju i komentarisu tipa: 'Pa jos da pocnem dojiti dijete?' Tvoji komentari imaju smisla, ali ne razumijem zasto smatras da se ovakva manifestacija ne bi trebala odrzati, zasto bi nekome smetala? I ako situacija nije katastrofalna u nasoj zemlji, realno nije kakva bi trebala biti i o zenskim pitanjima se treba pricati. Nisu to samo pitanja tipa hocu li ja znati praviti pitu kada se udam ili ne, to ide mnogo dublje. Jedan prosjecni Bosanski muskarac i zena NE smatraju zenu i muskarca ravnopravnim, dok to nase komsije u Evropi cine. E to treba promjeniti....
Hera

Post by Hera »

horns&drums wrote:Hehehe, Hero trade will be done, your klit for mine kilt :D:D:D

Nego, malo ozbiljno, nije ti bona samo Bosna crna ovca, tj. u Bosni i nisu zene toliko obespravljene kao u , neces vjerovati, Americi. U Americi ti je diskriminacija prema zenama gora nego diskriminacija prema crncima.

A sto se tice Bosne, prije rata sigurno nije bilo tako kao sada. Nazadovali jesmo, svjesni smo toga...

p.s. i ne idem ti na gay parade, samo na lesbo i to ako me primite pod ruku pa se kozaracko oplete pa juhuuuuuu :D:D
HAHA, ludjace! :) Znam da nije Bosna crna ovca, ali sta sada trebamo da konstatujemo da ima i gorih zemalja i sjedimo i nista ne radimo po tom pitanju? Znam da ne ides na gay paradu hetero moja muskarcino ... ;)
horns&drums

Post by horns&drums »

Ma ne bojim se ja podivljalih bosnjaka nego se bojim, da budem iskren, da mi ga neki hadzo ne zavuce :D:D:D . A joj bice super ako bude straight lesbo mars ili party :D:D

Po tom pitanju se ionako ne moze nista vise uraditi nego sto nam neka nevidljiva ruka dopusta. Ne samo po tom nego i po svim drugim gorucim pitanjima. Zato mi je i drago cuti da smo bar tu negdje pri vrhu u svijetu. Cak i jedna europska Turska ili konzervativna Italija gore tretira, tj. manje ima zena u politici i zdravstvu nego mi.
Savrseno Dupence

Post by Savrseno Dupence »

nađi bona sebi frajera nek te izvede negdje :roll:
Hera

Post by Hera »

U sretnoj sam vezi, ali ne razumijem kakve to veze ima sa bilo cime? Ti ocigledno mozes potvrditi sebe samu jedino kroz frajera, imas frajera - dobra si, nemas - ocajna si. Ako nemas frajera onda te interesuju nepravde svijeta... Ma super ti je logika...

Sta me ima on izvoditi, izvescu ja njega. Ili nek me izvede neki drugi dan.
manijak1

Post by manijak1 »

Da javno kazemo da ne zelimo karanfile vec jednaka prava i mogucnosti...
Podražavam pa ako trebam i ja izać' :D :D ne bih isključio ni tu mogućnost :D
P.S . frajer se napije a ti slaviš Dan žena :D :D furka provincijalizma :D i tebi i njemu .......... :oops: ja tako pojmio ono o nalaženju frajera :D :D
Hera

Post by Hera »

horns&drums wrote:Ma ne bojim se ja podivljalih bosnjaka nego se bojim, da budem iskren, da mi ga neki hadzo ne zavuce :D:D:D . A joj bice super ako bude straight lesbo mars ili party :D:D.
De ba ne rise, eto ti sad toliko neodoljiv da ce ti ljudi zavlaciti onako u prolazu :D Malo malo pa zavlac.... Opa eno hornsove guze, trk da mu zavucemo...

Ti si samo meni neodoljiv duso :D
Fair Life

Post by Fair Life »

Hera wrote:Sta me ima on izvoditi, izvescu ja njega. Ili nek me izvede neki drugi dan.
Izvedi samu sebe.
Hera

Post by Hera »

Tako je Fair Life!!! Sebe i jaranice i 2 flase vodke :P
manijak1

Post by manijak1 »

:D Barzzo pardon Brazzo :D nije ni osvanuo peti mart a Hera :D :D te pokupila .........
Hera

Post by Hera »

manijak1 wrote::D Barzzo pardon Brazzo :D nije ni osvanuo peti mart a Hera :D :D te pokupila .........
Koga hornsa? Ma he's my bitch odavno :D
Post Reply