PS. Koji je Dozerov blog?
POZIV BORCIMA ARMIJE RBIH
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
TheMule
#51 Re: POZIV BORCIMA ARMIJE RBIH
Ja mislim da je Sultan bio elektromagnetni top koji je mogo tuci dosta dalje od Pala
-
rasuta_riza
#52 Re: POZIV BORCIMA ARMIJE RBIH
Ovo? Služio sam artiljeriju, ali prvi put čujem za ovo? Kakav je to top? Ne vjerujem da je Armija imala to u svom arsenalu, sve i ako postoji,.najdalekometnije oruđe nam je bio bio top 130 mm, koji sam reaktivnim punjenjem na odgovarajućoj pozitvnoj Z razlici (visinskoj) do cilja može hraknuti oko 33-34 km granatuTheMule wrote:Ja mislim da je Sultan bio elektromagnetni top koji je mogo tuci dosta dalje od Pala![]()
-
rasuta_riza
-
TheMule
#54 Re: POZIV BORCIMA ARMIJE RBIH
pozdravrasuta_riza wrote:Ovo? Služio sam artiljeriju, ali prvi put čujem za ovo? Kakav je to top? Ne vjerujem da je Armija imala to u svom arsenalu, sve i ako postoji,.najdalekometnije oruđe nam je bio bio top 130 mm, koji sam reaktivnim punjenjem na odgovarajućoj pozitvnoj Z razlici (visinskoj) do cilja može hraknuti oko 33-34 km granatuTheMule wrote:Ja mislim da je Sultan bio elektromagnetni top koji je mogo tuci dosta dalje od Pala![]()
sala mala.
Elektromagnetni (sinski) topovi su tehnologija stara 100 godina, ali do skoro nije bilo prakticno da se koriste. Amerikanci sad rade na njima i testiraju za koristenje na brodovima. Mali kalibri, zbog velike pocetne brzine, nanose veliku stetu, neki vecu od Tomahawk rakete, ali mnogo jeftinije. Jedan takav su testirali skoro - moze pogoditi metu od 5 metara na 370 km udaljenosti, a puca svako 6 sekundi. Nema cahure, nema eksplozivnog punjenja, samo metak, ko onaj tenkovsko-probojni. I Jugoslavija je eksperimentisala sa ovom tehnologijom, ali samo na malim modelima. Ima tu svakakvih kalibara. Recimo kalibar od 90mm je vjerovatno jaci od bilo koje haubice koja se danas koristi.
Dakle buducnost artiljerije

-
rasuta_riza
#55 Re: POZIV BORCIMA ARMIJE RBIH
A čovjek uči i umre budala, ovo stvarno nisam znao, a driblali su nas od do,.oruđa i sve što ide uz to,a nikad niko to nije spomenuo
,
Od mnogih što je bilo na raspolaganju, od starih džombi do oficira su se svi kleli u D-30 , ili 122 mm, a i mi smo je voljeli, nema zajebancije oko zanošenja lafeta, vrti je za 360 stepeni
Od mnogih što je bilo na raspolaganju, od starih džombi do oficira su se svi kleli u D-30 , ili 122 mm, a i mi smo je voljeli, nema zajebancije oko zanošenja lafeta, vrti je za 360 stepeni
Last edited by rasuta_riza on 24/08/2013 00:39, edited 1 time in total.
-
TheMule
#56 Re: POZIV BORCIMA ARMIJE RBIH
Fakat, cito sam da je bila vojna tajna, pa vjerovatno zato. Al to samo govori kako je jaka bila ta vojna industrija kod nas, da se danas samo saka zemalja igra s tim, dok danas mozemo proizvesti oruzja na nivou 1. svjetskog rata.rasuta_riza wrote:A čovjek uči i umre budala, ovo stvarno nisam znao, a driblali su nas od do,.oruđa i sve što ide uz to,a nikad niko to nije spomenuo,
Mozda je to i dobra stvar, jer jedan takav "Sultan" postavljen na Igmanu bi mogo dotaci ciljeve po Beogradu i vice-verza.
Na nasim prostorima i ovim malim zemljicama, ovo ce uz pomoc nekoliko bespilotnih letjelica za 50 - 100 godina biti stratesko oruzje, tj, ko ga ima vise, ima premoc. Odbrane nema. Strasno
-
rasuta_riza
#57 Re: POZIV BORCIMA ARMIJE RBIH
Za tog "Sultana" je priča naučna fantastika,.ma šicala se raja nekim imenima, recimo bila je kod nas, tačnije HVO je imao mrcinu od haubice, 203 mm, zvali je "debela berta" ta kad bi gruhnula, zemljotres! Samo je slabo municije bilo za to.TheMule wrote:Fakat, cito sam da je bila vojna tajna, pa vjerovatno zato. Al to samo govori kako je jaka bila ta vojna industrija kod nas, da se danas samo saka zemalja igra s tim, dok danas mozemo proizvesti oruzja na nivou 1. svjetskog rata.rasuta_riza wrote:A čovjek uči i umre budala, ovo stvarno nisam znao, a driblali su nas od do,.oruđa i sve što ide uz to,a nikad niko to nije spomenuo,
Mozda je to i dobra stvar, jer jedan takav "Sultan" postavljen na Igmanu bi mogo dotaci ciljeve po Beogradu i vice-verza.
Na nasim prostorima i ovim malim zemljicama, ovo ce uz pomoc nekoliko bespilotnih letjelica za 50 - 100 godina biti stratesko oruzje, tj, ko ga ima vise, ima premoc. Odbrane nema. Strasno
-
TheMule
#58 Re: POZIV BORCIMA ARMIJE RBIH
Bilo je svakakih prica tih dana u Sarajevu radi morala, a obican narod je pado na to. Ja sam licno cuo pricu da su sletjela dva borbena aviona (cini mi se Gripena) na neku cestu u centru Bosne i da su nasi morali porezati sumu oko ceste da krila ne zakace.rasuta_riza wrote:Za tog "Sultana" je priča naučna fantastika,.ma šicala se raja nekim imenima, recimo bila je kod nas, tačnije HVO je imao mrcinu od haubice, 203 mm, zvali je "debela berta" ta kad bi gruhnula, zemljotres! Samo je slabo municije bilo za to.TheMule wrote:Fakat, cito sam da je bila vojna tajna, pa vjerovatno zato. Al to samo govori kako je jaka bila ta vojna industrija kod nas, da se danas samo saka zemalja igra s tim, dok danas mozemo proizvesti oruzja na nivou 1. svjetskog rata.rasuta_riza wrote:A čovjek uči i umre budala, ovo stvarno nisam znao, a driblali su nas od do,.oruđa i sve što ide uz to,a nikad niko to nije spomenuo,
Sjecam se prica o iminentnom povratku Juke radi deblokiranja grada...
Pa cak i po zavrsetku rata da su Amerikanci donirali Apace...
Ma u pravu je ovaj Maverik, mogu se citave knjige napisati, bilo je tu vrlo interesantnih stvari.
-
rasuta_riza
#59 Re: POZIV BORCIMA ARMIJE RBIH
Tačno to radi dizanja morala,..u fazonu "mi ćemo im mater kad hoćemo ali nije pravi trenutak za to".,..priča iz deblokade sarajevaTheMule wrote: Bilo je svakakih prica tih dana u Sarajevu radi morala, a obican narod je pado na to. Ja sam licno cuo pricu da su sletjela dva borbena aviona (cini mi se Gripena) na neku cestu u centru Bosne i da su nasi morali porezati sumu oko ceste da krila ne zakace.
Sjecam se prica o iminentnom povratku Juke radi deblokiranja grada...
Pa cak i po zavrsetku rata da su Amerikanci donirali Apace...
Ma u pravu je ovaj Maverik, mogu se citave knjige napisati, bilo je tu vrlo interesantnih stvari.
-
barpy
#60 Re: POZIV BORCIMA ARMIJE RBIH
ne kontam što su ga zvali ''sultan'', mislim da se radi o sovjetskoj top-haubici D-20
http://en.wikipedia.org/wiki/152_mm_tow ... %28D-20%29
u madjarskoj vojsci od 50. sekunde, i još par puta dalje tokom videa..
http://www.youtube.com/watch?v=_rvpZuXUhSc
a da može dobaciti do Pala može, samo zavisi odakle se puca