Pozitivni privredni patriotizam kod Bosnjaka u BIH ?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Bambinos

#1 Pozitivni privredni patriotizam kod Bosnjaka u BIH ?

Post by Bambinos »

Bas pri kupovini u trgovini licno gledam da konzumiram/kupujem BH proizvode cisto iz jednog razloga sto na taj nacin zelim dobro svojoj zemlji i njenim gradjanima ali i zato sto mi imamo dobre proizvode ali nemamo jak lobi i dobru reklamu za nase proizvode . Nesto drugo mene zabrinjava je to sto vecina i to velika vecina , nazalost mladje populacije stanovnistva u BIH ali prvenstveno bosnjackog je sklona kupovini proizvoda susjedni nam zemalja , Zasto? pa ja licno mislim samo zbog reklame koju nasi susjedi plasiraju na TV i stampanim medijima eto npr: pivo mi u BIH imamo izuzetno kvalitetno pivo domacih proizvodjaca ali nasa omladina masovno kupkje PAN i druge marke nasih susjeda i na taj nacin odrzavaju i prosiruju njihova radna mjesta i tako bogate njihove proracune a umjesto da kupuju svoje BH proizvode koji su zaista kvalitetni i na taj nacin cine sebi dobro ! Dodjimo pameti vec jednom i konzumirajmo svoje i volimo svoju zemlju kroz podrsku nasoj privredi i odrzavanju nasih radni mjesta a ne da samo kukamo kako nam se gasi ova fabrika , ona pa kako ce raditi kada nekonzumiramo njihove proizvode a nasi susjedi ih nezele zbog zastite svoje proizvodnje to jest njihovi kupci svjesno i savjeno konzumiraju svoje domace proizvode a mi :::::::
cyprus

#2 Re: Pozitivni privredni patriotizam kod Bosnjaka u BIH ?

Post by cyprus »

Ja Pan pivo mislim da u životu nisam vidio :D , a i inače mislim da je ubjedljivo najkonzumiranije pivo ovdje Sarajevsko.
sammo

#3 Re: Pozitivni privredni patriotizam kod Bosnjaka u BIH ?

Post by sammo »

Nije poanta samo kozumirati i kupovati svoje proizvode vec ograniciti uvoz ili ga bar kontrolirati i na taj nacin zastiti domacu proizvodnju ili stranim trgovcima odrediti koliko % proizvoda na policama mora biti iz BIH...
nellington

#4 Re: Pozitivni privredni patriotizam kod Bosnjaka u BIH ?

Post by nellington »

cyprus wrote:Ja Pan pivo mislim da u životu nisam vidio :D , a i inače mislim da je ubjedljivo najkonzumiranije pivo ovdje Sarajevsko.
Potpis - PAN ni u Vitezu nisam vidio :lol:
bullmastiff

#5 Re: Pozitivni privredni patriotizam kod Bosnjaka u BIH ?

Post by bullmastiff »

sammo wrote:Nije poanta samo kozumirati i kupovati svoje proizvode vec ograniciti uvoz ili ga bar kontrolirati i na taj nacin zastiti domacu proizvodnju ili stranim trgovcima odrediti koliko % proizvoda na policama mora biti iz BIH...
imaju kvote koje se uvode da bi se smanjio prekomjerni uvoz..znaci tim kvotama ogranicavas strane proizvodjace u pogledu kolicine koju mogu plasirati na domace trziste..ali to je posao vlade...a vladajucima je draze primiti po 20 000 u djep...i pustiti dukat, podravku, argetu..i sl...da zauzimaju glavno mjesto na policama
sammo

#6 Re: Pozitivni privredni patriotizam kod Bosnjaka u BIH ?

Post by sammo »

nellington wrote:
cyprus wrote:Ja Pan pivo mislim da u životu nisam vidio :D , a i inače mislim da je ubjedljivo najkonzumiranije pivo ovdje Sarajevsko.
Potpis - PAN ni u Vitezu nisam vidio :lol:
Nije pan los...malo manji % alkohola, inace ukusan, Sarajevsko u SA je lokal patriotizam, nije lose ni Tuzlansko...
djecak_76

#7 Re: Pozitivni privredni patriotizam kod Bosnjaka u BIH ?

Post by djecak_76 »

bullmastiff wrote:
sammo wrote:Nije poanta samo kozumirati i kupovati svoje proizvode vec ograniciti uvoz ili ga bar kontrolirati i na taj nacin zastiti domacu proizvodnju ili stranim trgovcima odrediti koliko % proizvoda na policama mora biti iz BIH...
imaju kvote koje se uvode da bi se smanjio prekomjerni uvoz..znaci tim kvotama ogranicavas strane proizvodjace u pogledu kolicine koju mogu plasirati na domace trziste..ali to je posao vlade...a vladajucima je draze primiti po 20 000 u djep...i pustiti dukat, podravku, argetu..i sl...da zauzimaju glavno mjesto na policama

Mislim da mi svi zivimo u zabludi... Ne prodaje se ni Pan, ni Dukat, ni Podravka vanzemaljcima u BiH, nego običnim ljudima koji zele kupiti kvalitetan proizvod kojege nemaju (ili misle da nemaju) u domaćoj ponudi.

Moze drzava ogranicavati koliko hoce uvoz necega (vjerujem da se stariji forumasi sjecaju bivse juge i nase ceznje za slatkisima iz vana koje su nam rodbina ili prijatelji svercovali, jer ih nismo mogli kupiti na domacem terenu), ali dok se ne promijeni svijest u glavama potrošaca, nista od napretka domace proizvodnje.

Za to je potrebno:
- kvalitetan domaci proizvod (to imamo napretka kod dijela proizvodjaca)
- kvalitetan i kontinuiran marketing - toga imamo u promilima :roll: jer bvlasnici i direktori domacih kompanija uglavnom :zzzz: ubijedjeni da ce se proizvod sam prodati...
sammo

#8 Re: Pozitivni privredni patriotizam kod Bosnjaka u BIH ?

Post by sammo »

bullmastiff wrote:
ma da...vlada mora to regulirati, obican covjek gleda samo cijenu...
sammo

#9 Re: Pozitivni privredni patriotizam kod Bosnjaka u BIH ?

Post by sammo »

djecak_76 wrote:
bullmastiff wrote:

Mislim da mi svi zivimo u zabludi... Ne prodaje se ni Pan, ni Dukat, ni Podravka vanzemaljcima u BiH, nego običnim ljudima koji zele kupiti kvalitetan proizvod kojege nemaju (ili misle da nemaju) u domaćoj ponudi.

Moze drzava ogranicavati koliko hoce uvoz necega (vjerujem da se stariji forumasi sjecaju bivse juge i nase ceznje za slatkisima iz vana koje su nam rodbina ili prijatelji svercovali, jer ih nismo mogli kupiti na domacem terenu), ali dok se ne promijeni svijest u glavama potrošaca, nista od napretka domace proizvodnje.

Za to je potrebno:
- kvalitetan domaci proizvod (to imamo napretka kod dijela proizvodjaca)
- kvalitetan i kontinuiran marketing - toga imamo u promilima :roll: jer bvlasnici i direktori domacih kompanija uglavnom :zzzz: ubijedjeni da ce se proizvod sam prodati...
Radio sam na povezivanju firmi ( BIH-proizvođac, EU kupac )...neocekivana nezainteresiranost iz BIH...nemaju prave standarde-ne planiraju se prilagoditi, nemaju web stranice, ne zanimaju ih uvoznici iz EU-oni bi samo direktno, makar samo jedan posao, nece platiti uslugu posrednistva ( meni, ako im nađem kupca ), ne idu u inostranstvo kad politika organizira susrete gospodarskih delegacija. Posaljes im potraznju iz EU, a oni tebi ni hvala. Svi ti proizvođaci bi mogli izvoziti, ali eto...
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#10 Re: Pozitivni privredni patriotizam kod Bosnjaka u BIH ?

Post by Toto »

Bambinos wrote:Bas pri kupovini u trgovini licno gledam da konzumiram/kupujem BH proizvode cisto iz jednog razloga sto na taj nacin zelim dobro svojoj zemlji i njenim gradjanima ali i zato sto mi imamo dobre proizvode ali nemamo jak lobi i dobru reklamu za nase proizvode . Nesto drugo mene zabrinjava je to sto vecina i to velika vecina , nazalost mladje populacije stanovnistva u BIH ali prvenstveno bosnjackog je sklona kupovini proizvoda susjedni nam zemalja , Zasto? pa ja licno mislim samo zbog reklame koju nasi susjedi plasiraju na TV i stampanim medijima eto npr: pivo mi u BIH imamo izuzetno kvalitetno pivo domacih proizvodjaca ali nasa omladina masovno kupkje PAN i druge marke nasih susjeda i na taj nacin odrzavaju i prosiruju njihova radna mjesta i tako bogate njihove proracune a umjesto da kupuju svoje BH proizvode koji su zaista kvalitetni i na taj nacin cine sebi dobro ! Dodjimo pameti vec jednom i konzumirajmo svoje i volimo svoju zemlju kroz podrsku nasoj privredi i odrzavanju nasih radni mjesta a ne da samo kukamo kako nam se gasi ova fabrika , ona pa kako ce raditi kada nekonzumiramo njihove proizvode a nasi susjedi ih nezele zbog zastite svoje proizvodnje to jest njihovi kupci svjesno i savjeno konzumiraju svoje domace proizvode a mi :::::::
Jos jedna kvazi analiza koja svu krivnju za propast domace ekonomije svaljuje na potrosaca, a kao carobni stapic nudi patriotizam iza kojeg stoji omiljena stranka pokretaca teme.
Nigdje ni rijeci o proizvodjacima, preradjivacima, trgovcima, makro i mikro ekonomiji i cijeloj bulementi ostalih koji igraju u ovoj redaljki po dzepu i mozgu potrosaca.

Kada bi domaci potrosaci 5 godina kupovali iskljucivo domace proizvode, vise od pola sadasnje privrede bi propalo. To je jasno svakom cuvaru sa osmogodisnjom skolom u svakoj proizvodnoj firmi, jedino nije jasno "narodnoj eliti" koja pljuje po "glupom" potrosacu.
Vegafrut, IT computers, fabrika duhana iz Mostara, Krivaja iz Zavidovica i mnogi drugi nisu propali zato sto nisu imali domacih kupaca.

BiH pcelari prodaju svako kilo od 1300 tona meda koje proizvedu a to sto BiH pojede 3000 tona meda nije do potrosaca. Pojedinac u trenutku kupovine nikada ne zna kakvi ce trgovinski bilansi biti na kraju godine. Kupac ima par praiskonskih kriterija: kvalitet i dubina dzepa, bez obzira je li capinas iz Sebesica uli doktor nauka.

Jel' bi to neko trebo gladovat dok se neko ne sjeti da prozivede???

BiH domacini potrose svaki kilovat domace struje i vode iz vodovoda, u gradskom prevozu ne vozaju soferi iz njemacke i sa azurne obale.
Kako domaci potrosac da podrzi drvnu indutriju, ili zenicku zeljezaru. Ta nece 5 godina kupovati od njih balvane i metalne ignote i slagati ih po stanovima, a grijat se na ruski plin?

Proizvodjaci rane krompire sa juga bIh su par godina krompir davali stoci i preoravali jer im BiH trgovci nisu htjeli kupovati robu, a pijacna mafija iz Sehera im nije dala da prodaju krompir u prestolnici i vecim centrima.

Neki, koji su tad bankrotirali, su ostavili zlatne ljiljane i rodnu njivu i otisli u Norvesku i Kaliforniju, a oni koji su ostali su skontali fazon i sad proizvode stotine tona mlade krompire po najstrozijim eko standardima i isporucuju je u Norvesku, dok domacim potrosacima domaci trgovci nude zatrovani GMO krompir iz Holandije i Madjarske - kojeg holandjani i madjari ne smiju da prodaju po EU.

Turisti koji dolaze ovih dana u Medjugorje traze da pojedu krompiracu ispod saca i pastrmku iz Neretve, a nece ni da pogleda cevape. KAd ih se priupita sto nece nas cevapli brend kazu: da znaju da uvozimo GMO meso iz EU i sa brazilskih otpada, a ne uvozimo svjezu kalifarnijsku pastrmku iz Neretve, te da na njihovo trziste izvozimo eko krompir.
To sto ni oni ne znaju da se burek ne pravi od mladih krompira, vec od istih onih uvoznih GMO krompira iz EU Holadije govori: da i dobro informisani i prosvjeceni potrosaci - sa probirljivih trzista, ne znaju svaki globalni marifetluk.

Koliko parole "kupujmo domace" znaju bit jalova rabota govori i primjer trgovinskog rata koji se godinama vodi izmedju dubrovackih i neumskih malo-trgovaca. Isti narod, ista vira, ista stranka, ista roba, isti patriotizam, a samo sto se za vratove ne pofacaju. Koristeci pogodnosti medjudrzavne trgovine neumljani svaku uvezenu hrvatsku robu mogu prodavati 10-15 % jeftinije. To dubrovacki potrosaci toliko obilato koriste da su mnogi dubrovacki trgovci na malo bankrotirali. Dubrovcanima se na tako velike razlike u cijei isplatilo dolaziti po "fasunge" u Neum, a dubrovacki trgovci su morali platiti pdv i svoju gradonacelnicu koja i nije bila dubrovcanka vec skutorka iz dijaspore.

Takodje treba otici na pozantu buvlju i "buvlju" pijacu u Vrapcicima pored Mostara. Svake semice na tu pijacu dodje na stotine dalmatinaca, pa nije rijetak slucaj da cuje kako zena na perfektnom dubrovackom akcentu govori muzu kako je sigurna da je krompir planinski iz Nevesinjai -jer prodavac govori ekavski. A u stvari se desilo: da je ovaj - koji nije imao ekavski akcenat- prodavao pravi domaci nevesinjski krompir. On nije pricao ekavicom, jer je bio rodjeni mostarski Srbin, kojem ekavica nije nikad bila maternji jezik,a koji je "emigrirao" u Nevesinje. Nevolja ga je natjerala da ore pradjedovkse njive, a sadio je pravi nevesinjski krompir znajuci koliko je taj krompir bio konkurentan i na cijeni u Hercegovini i Dalamciji. Ova trgovacka prica ima i osoben regionalni pecat: jer je osim hrvatskih dubrovcanina i srbskog hercegovca ucestvovao i bosnjacki jugosoven, koji je znao sve trileme na koje moze naici dubrovcanin, koji hoce da kupi cijenjeni nevesinski krompir, u srbina - koji ne prica ekavicom, a na teritorijei nicije zemelje u Vrapcicima pored Mostara na lijevoj obali Neretve.

Bez obzira koliko se mi lagali sami sebi: nas balkance jos nije zaopasala ni postindistrijska revolucija, a kamo li globalizam. Mi ne kupujemo argetu, vegetu, eurokrem, napolitanke, kackavalj, travnicki sir, nevesinjski krompir, bjeljinski kupus na osnovu reklama sa TV-a.
U taj papanluk su se ufurali oni koji daveci se porcijom cevapa pricaju: kako jedva cekaju da se u nas otvori McDonallds - da se najedu ko stoka.

Domaca privreda se moze unaprijediti i na druge nacine:

Sarajevo ima da donese "fetvu" da sarajevski cevap na Bascarsiji ima praviti samo i samo od minimum 70% mesa bosanske plemenite pasmine buse, a luk ima da bude iz Buturovic Polja. Ko nece ima ga protjerat u Brazil, pa nek tamo pravi cevap - od mesa sa otpada, al nek na njemu napise brazilski cevap. Ovo bi vazilo i za onoga na Ilidzi, koji bi htio nakacit firmu sarajevski cevap. Ja bi iso dotle da bi onom cevabdziji na Bascarsiji naredio da cevap servira samo u sahnu kojeg je iskovo neki bascarsijiski kujundzija. Cackalica bi i na Ilidzi i na Bascarsiji morala bit od bosanske bukovine. Moze cackalica biti i uvoz iz Kine, ako kinezi dokazu da je drvo bosansko. Ima se zabranit sarajevki cevap praviti na ruskom plinu, a odobrit samo drveni cumur iz fojnickih cumurana.
Moze u Sarajevu bit McDonalds, travnickog, banjaluckog cevapa, pa cak i brazilskog cevapa, al ima na svakom cevapu da mu bidne zig odkalen je. Kad se tele ne moze uvest sto nece imati pasos nek i cevap ima pasos. Na Bascarsiji moze samo sarajevski cevap. Brezbeli: Sarajevski cevap bi se subvencionirao preko subvencirane govedine o buse i bascarsijskog sahana i cackalica, a brazilski moze kostat koliko mu srcu drago, jedino ako bi Pele konobariso pa da mu se ostavi veci baksis.

Opstanak BiH privrede ne zavisi iskljucivo od dzepa domaceg potrosaca.
Last edited by Toto on 19/07/2010 11:31, edited 1 time in total.
HORN1

#11 Re: Pozitivni privredni patriotizam kod Bosnjaka u BIH ?

Post by HORN1 »

moderator wrote:ovo opet tema KUPUJMO DOMACE? :roll:
Treba donijeti zakon, ukoliko nije godišnji rast privrede minimum 5% da svi državni službenici dobivaju otkaz a svi političari koji se biraju glasanjem trebaju biti smjenjeni i treba izvršiti ponovne izbore sa glasanjem na svim nivoima.
Takođe treba napraviti javnu internet stranicu svih prihoda i rashoda državnih službi, uvesti putem interneta javnu elektronsku knjigu žalbi za političare i državne službenike te na osnovu nje vršiti angažman lavnih službenika.
beeblebrox

#12 Re: Pozitivni privredni patriotizam kod Bosnjaka u BIH ?

Post by beeblebrox »

POZITIVNI PRIVREDNI PATRIOTIZAM = ETNOCENTRIZAM (ako govorimo već o ekonomskim temama i ekonomskim riječnikom) :bih:
Post Reply