Pozitivni primjeri bh privrede

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

MedoX

#1 Pozitivni primjeri bh privrede

Post by MedoX »

VEGAFRUIT
Vegafruit vec duze vremena proizvodi sokove Swity koji sigurno polahko preuzimaju trziste i mislim da ne postoji nikakav osnov da posteni Bosnjani kupuj skuplji i otprilike jednako kvalitetan Fructalov sok... Swity naprijed!!!

VISPAK
Vispak sa Zlatnom dzezvom, a pogotovo sa "BOSNIA GROUND CAFFE" koja se sa svojim prilicnom sminkerastim pakovanjem moze probit na evropska trzista, ne smije izgubiti u borbi sa srpskim Doncafe i Grandom...Prava bosanska kahva dolazi iz Vispaka i treba nastaviti i podrzavati istu firmu...

MILKOS
Milkos je krenuo sa radom...Odlican jogurt i kefir su prije svega ono sto cini Milkos Milkosom..svaka cast Teleopticu koji je ponovo digao Milkos, a uskoro se krece sa pravljenjem vocnih jogurta koji ce sigurno nadmasiti bruku istih stranih koji preplavljuju nase trziste...

ARIX
Krenula je ogromna reklamna kampanja za novi Arix.. nova formula, ekstra reklame, povoljna cijena...Fakat je vrijeme da pocnemo svi kupovati ovaj bosanski deterdzent,koji kvalitetom nije nimalo slabiji od Ariela, Tidea,Bonuxa,Faxa ako od nekih,usudujem se reci nije i bolji...

JAMI
Jami su odlicna gotova jela za mikrovalnu i te fazone...Bosanska tradicionalna smrznuta jela..lol..zvuci smjesno ali je fakat dobro.. jeo sam burek njihov i fakat je odlican,a i sarmu u japraku..ekstra...naprijed Jami!!

SARAJEVSKO PIVO
Hiljade su spremne reci da je sarajevsko najjace na Balkanu..nevjerovatno je kako u nekim kaficima nema Sarajevske (???) a ima karlovacka, koja da izvinu moderatori ONOJ STVARI ne valja... Sarajevska bi uz malo vece ulaganje u marketing moglo uzeti dio trzisnog kolaca i u Hrvatskoj, buduci da joj Ozujska i Karlovacka bez obzira na marketing nisu ni do koljena...
MedoX

Post by MedoX »

LASTA
Lastu je kupilo Zvecevo...i moze se rec da ide solidno... njihovi keksi oni s onim fazonom unutra cokoladno punjenje su vise nego odlicni svaka cast samo takoo...

BOSNALIJEK
Bosnalijek stvarno rusi sve granice..Kompanija se razvija,a ljudi iz nekada jaceg Alkaloida iz Makedonije dolaze na obuku u Bosnalijek...Bosnalijek se siri na arapskom trzistu,a kvaliteto ce kroz vrijeme unistiti konkurenciju i u susjednim zemljama...Rhinostop (gripa), Cofadon (glava), Rodavan (povracanje) samo su neki...

UNICO
Unico je firma koja pravi filtere, razvili su se do te mjere, da se cak po nekim zemljama prave falsifikati te firme... ostaje nada da ce orginal nadvladati... samo naprijed...

TRAVNICKI SIR
Travnicki sir od Poljorada zaista je jos jedan primjer razvoja bh proizvodnje, ovaj sir vec sada moze ici u Evropu i tamo predstaviti BH proizvodnju na pravi nacin...

BIRA
Bira prozivodi frizidere, zamrzivace, nove tehnologije... Bira je privatizirana i sada se razvija veoma brzo.. Broj zaposlenih raste, a namece se u poljima svih tzv. "novih tehnologije" te uz dasak patriotizma uskoro bi bosanske kuce mogle biti pune BIRAinih proizvoda...
KrademPoItaliji

Post by KrademPoItaliji »

... a Violeta?

Lakse se brise. :lol:
MedoX

Post by MedoX »

BIMAL
Bimal proizvodi suncokretovo ulje od suncokreta koji raste po Bosni lol... cak im fali sirovine pa se dio ipak nabavlja u susjednim zemljama... Bimal cijenom je sigurno pristupacniji od glavnog konkurenta Floriola, te uz povecanje proizvodnje sigurno ce navedenog potisnuti sa bh trzista...

KLAS
Klasova brasna su neprikosnovena na bh trzistu, mislim da o tome nema sta da se prica, dok nesto novije...tjestenine Klas... tjestenine klas sigurno (probo sam ih isto) mogu parirati stranim tjesteninama,a cijenom su pristupacnije...morate ih probati!!!

VISPAK SUPE
Eh VISPAK pravi supe... Konacno..ali nije mi jasno , ne znam uopce cime PODRAVKA,KNORR,MAGI privlace tolike potrosace, a VISPAk ne... ljudi prave priblizno jednake kvalitette supe, s tim da,mora se priznati VISPAK ima nesto skromniji izbor supa... cijena jeftinija naravno...svi za VISPAK supe...
MedoX

Post by MedoX »

VIOLETA
Violeta toaletni papir, kuhinjski papir, vlazne maramice, maramice za nos :D...Violeta se probia....sve jaci i jaci brand izaso je na trziste Zapadne Evrope, Hrvatske, Srbije,a i u Bosni svuda ide...samo tako Violeta...
KrademPoItaliji

Post by KrademPoItaliji »

Medo, znas li da je vlasnica Grand kafe Lepa Brena?
Zox

Post by Zox »

Svidja mi se ime Rodovan za sredstvo za povracanje :)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Sve je to fino, ali imam osjecaj da se kod nas jos uvijek ne zna sta je marketing i reklama.
Jednu sam zanimljivu vijest cuo kad sam bio u Bosni ljetos, a drugu procitao prekljuce pa ih uporedio...
Naime, ljetos cuh da se u Bosni sve skupa za reklamu i promociju proizvoda daje godisnje 20 miliona maraka!

Reklo bi se na prvi pogled - dobra lova, zar ne?

A onda, neki dan, natrkah na podatak da u Svedskoj, zemlji sa 9 miliona stanovnika (dakle nesto vise nego duplo vise nego u BiH) u zadnja tri mjeseca dadose u iste svrhe oko milijardu i sto miliona maraka!
Sa malo jednostavne matematike, dodjoh do zakljucka da se u istoj zemlji daje godisnje preko 4 milijarde maraka u te svrhe... :shock:

Znam, znam...
Svedska se ne moze porediti sa BiH, ali - proizvod je proizvod...
I cilj je prodati ga, zar ne?

Bil Klinton je u Bijeloj kuci imao kao oficijelno pice mineralnu vodu "Tesanjski dijamant", a u nas se dva dripca svadjaju oko imena istog...

Nije ekonomija sto je nekad bila!
Proizvesti sto vece i sto teze, a neko ce vec kupiti...
Nema toga vise nigdje!
stickitout

Post by stickitout »

Glavno je da su Vlasi sretni...

Al sta god pricali Vlasi:

NE MOZE NAM NIKO NISTA
JACI SMO OD SUDBINE
MOGU SAMO DA NAS MRZE
ONI STO NAS NE VOLE

Pozitivan primjer ekonomskog marketinga (by MedoX) :( :shock:
digger

Post by digger »

@MedoX
Hvala na temi i informacijama. Nisam znao za mnoge (hebeni dijasporac), ali je jako dobro istaci misljenja i cinjenice.

A pitanje ostaje: kako uskladiti proizvode sa ukusima i navikama. Ukratko, kako "proizvesti kupca."
Vodenjak

Post by Vodenjak »

digger wrote:@MedoX
Hvala na temi i informacijama. Nisam znao za mnoge (hebeni dijasporac), ali je jako dobro istaci misljenja i cinjenice.

A pitanje ostaje: kako uskladiti proizvode sa ukusima i navikama. Ukratko, kako "proizvesti kupca."
Ponavljam, marketing i reklama cuda cine!

Kad se samo sjetim "stomak eliminatora"... :D
Amiir

#12 Bice bolje

Post by Amiir »

Zdravo,
Prije svega zelio bi cestiati Autoru na izabranoj temi. Zaista nam treba pozitivnih primjera i optimizma ne sami iz oblasti privrede vec i svih ostali sfera drustva. Mediji nam Non Stop pune mozak nekim propalim privatizacijama, krađama, korupciji... a rijetko kad prikazuju pozitvne stvari. I onda kad covjek pogleda onaj dnevnik, smuci mu se, i misli da nam je drzava u katastrofalnom stanju i kako nikad nece biti bolje, a pogotovo mladi kojim je najveca zivotna zelja SREDITI PAPIRE I OTICI VANI. nema nekog patriotizma i nema osjecaja pripadnosti drzavi pogotovo u manjem entitetu i zapadnoj hercegovini.
Zaista ne razumijem ZASTO se ne pokrene akcija promocije DOMACIH PROIZVODA.bilo je nesto malo prije par godina al nista. to je po mom misljenju prva stvar koju moramo uraditi. A nije tesko izvediva. NVO- i recimo mogu biti nosioci tih projekata iz drvopreradjivacke industrije

I samo bih dodao na ovu listu jos par mojih prijedloga:

ABONOS- tvornica namjestaja Buzim. Privatizovana prije par godina. Kupila je talijanska firma. Sada radi u 3 smjene, zaposljava 500 radnika i polako izrasta u jednu od najjaci tvornica namjestaja u USK i zaista je primjer uspjesne privatizacije.

Konjuh, Zivinice
Jadrina, Gracanica
Standard, Sarajevo
Nova Forma, Bos. Samac
Namjestaj, Gradacac

zatim:
Mljekara MEGGLE ; Bihac
Agrokomerc, V.Kladusa
Fabrika Duhana Sarajevo
Bihacka Pivovara
Aluminij MOstar...

I jos niz drugi.
Pozdrav iz Bihaca !
stickitout

Post by stickitout »

Vodenjak wrote:
digger wrote:@MedoX

Ponavljam, marketing i reklama cuda cine!

Kad se samo sjetim "stomak eliminatora"... :D
Ili jos bolje: "Dzirlo proizvodi za Dzirlo narod" :lol: :lol:
MedoX

Post by MedoX »

Mislim da 50tak proizvoda mozemo progurati, zajedno predstaviti , uglavnom prehrambene posto je namjestaj komplikovanija prica....

Dakle prehrambena roba...široka potrošnja...Napravati jedan bilten u kojem ćemo predstaviti 50 različitih kvalitetnih proizvoda vjerujem da ih možemo skupiti toliko...Sokovi,hrana,toalet papir,lijekovi.... Firme ciji su to proizovdi udruze se osnuju firme u zemljama Zapadne Evrope i Skandinavije koje bi bili ivoznici nasih proizvoda... Reklamna kamapanja bi se koncentrirala na bosansku dijaspore, te bi se preko nasih udruzenja po svijetu intenzivirao naprimjer neki dovoz robe ugovor po kojem bi nas građanin dobivao svaki mjesec dana paket sa svim tim proizvodima za koje bi plaćao određenu cijenu...
r_faruk

Post by r_faruk »

sarajevsko pivo je 30 i neko u svijetu, a poslije njega je i hajneken (ne znam kako se pise) i ozujsko i karlovacko i peto deseto, a lista je pravo dugacka, tako da je Sarajevsko pivo najbolje na balkanu...........
Vodenjak

Post by Vodenjak »

MedoX wrote:Mislim da 50tak proizvoda mozemo progurati, zajedno predstaviti , uglavnom prehrambene posto je namjestaj komplikovanija prica....

Dakle prehrambena roba...široka potrošnja...Napravati jedan bilten u kojem ćemo predstaviti 50 različitih kvalitetnih proizvoda vjerujem da ih možemo skupiti toliko...Sokovi,hrana,toalet papir,lijekovi.... Firme ciji su to proizovdi udruze se osnuju firme u zemljama Zapadne Evrope i Skandinavije koje bi bili ivoznici nasih proizvoda... Reklamna kamapanja bi se koncentrirala na bosansku dijaspore, te bi se preko nasih udruzenja po svijetu intenzivirao naprimjer neki dovoz robe ugovor po kojem bi nas građanin dobivao svaki mjesec dana paket sa svim tim proizvodima za koje bi plaćao određenu cijenu...
Tipican primjer savremenog marketinga...

Mila majko... :roll: :zzzz:
Amiir

#17 KUPUJMO DOMACE

Post by Amiir »

Zdravo,
Ja bih naveo jedan primjer uspjesne promocije domacih proizvoda u dijaspori. Naime proizvod "KOLMIX" zacini (kao Vegata samo sto je jeftinija ) se IZVOZI U SAD !!!. I to posredstvom jedne firme koja uvozi BiH proizvode i prodaje ih po Americi. To je izvanredan primjer kako da DIJASPORA pomogne Bosni. Mislim da bi i ostale BiH Firme mogle na slican nacin izvoziti robu.

P.S.
Svaka cast MEDOXU na ideji, jer stvarno malo ljudi se zanima sa situaciju u državi, a ovo je pravi nacin da se nesto POKRENE. NAdam se da ovo nece ostati samo puko iznosenje stavova. MOZDA Mozemo uputiti neka pisma tim firmama i da pokusamo REALIZOVATI taj KATALOG ako ne u stampanom izdanju onda barem na INTERNETU jer za to ne treba puno para (FREE HOSTING) a siguran sam da bi i ljudi sa BIH WEB PORTALA saradjivali u projektu.

:) :) :)
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

Moram i ja istaci par firmi...

MEGLE iz Bihaca proizvodi mlijeko i mlijecne proizvode, stvarno nema boljeg mlijeka, oni jedini na Balkanu imaju certifikat koji garantuje zdravlje, cak ga ni Alpsko nema. Imaju odlicnu paletu proizvoda od jogurta do mlijeka. Samo Cazin, dnevno proizvede nesto oko 20,000 litara mlijeka dnevno... pored redovno zaposlenih kolika je samo para otisla na poljoprivrednike?

BIHACKA PIVOVARA - proizvodi sokove, ledene cajeve i naj-brand name im je pivo Preminger, koje iako ne pijem alkohol vidim dobro stoji i u Krajini niko ziv nece da pije Karlovacko il bilo koje sem Premingera, mada mi to malo zao sto ne pijem alkohol :)

STYROTERM Cazin - proizvodi striopol i to sa ISO certifikatom i svoje proizvode plasira u BiH i izvozi. Zbog njih vise ni ne uvozimo stiropol.

Pozivam vas sviju da sto vise kupujete domace, cak i da bojkotujemo uvozno... evo, par firmi se probija na trzistu kao npr. ona firma sa Cool sokovima, iz Gracanice cini mi se, pa Agrokomerc izbacio ponovo onaj dobri tops.

Kupujmo domace!
Longplay

Post by Longplay »

Svaka cast za postavljenu temu. Napokon nesto pametno;-)

Ima i stranica koja se radi: http://www.kupujmo-domace.ba

Mislim da je to pozitivan pravac u kojem treba da se krecemo.
Amiir

#20 POZITIVNI PRIMJERI BH PRIVREDE

Post by Amiir »

Ja bih jos dodao:
RAMPART - Visoko tvornica keksa i grickalica. NJihovi proizvodi imjau jako dobar kvalitet a cijene su veoma povoljne.
KENTelit - Travnik. Ime KENT je poznato sirom svijeta, pa ne treba puno pricati. Prehrambena industrija:keksi, mlijecni namazi...
KOKA-SANA - Sanski Most - proizvodnja pileceg mesa i proizvoda od piletine.
YEZERKA- Jezerski, Bos.Krupa- Proizvodnja mlijeka i mlijecni proizvoda : Jogurti, mlacence, kozje mlijeko i meni najbolji GRMECKI SIR od 0,5 kg po cijeni od 3 KM. Stvarno jeftino.
VITAMINKA- Banja Luka. Prehrambena industrija: Mermalede, Prerada povrca....

Ima mnogo domacih proizvoda ali meni nije samo jasno zasto u vecini trgovina nema nekih bosanskih proizvoda? To je stvarno veliki problem. Jer ako i neka firma uspije pokrenuti proizvodnju kako ce raditi ako niko nece otkupljivato proizvode ??

DAJTE LJUDI DA SE STA POKRENE !!! BUDIMO AKTIVNI UCESNICI U STVARANJU BOLJE BUDUCNOSTI A NE SAMO PASIVNI POSMATRACI.
NA MLADIMA SVIJET OSTAJE......
stella_k

Post by stella_k »

Vegafruitove dzemove ako niste probali, probajte pod hitno jer su stvarno najbolji (posebno onaj od kupine, mljac).
Med-Prom iz Cazina, imaju dosta dobar med a i cijenom su vrlo konkurentni.

MedoX, svaka cast na postavljenoj temi.
Trosimo nase pare u nasoj zemlji. Kupujmo domace.
Hamzigadrp

#22 Ditu Tuzlu ste zaboravili!

Post by Hamzigadrp »

A sta je sa Ditom iz Tuzle? Cuo sam da pice sa nekim novim proizvodima a i Djurina reklama je za 10. Zaboravljate Tuzlu!
Prenj

Post by Prenj »

Jedan od uslova za otvaranje Mercatora u Sarajevu je bio i prisustvo BH proizvoda u odredjenom procentu.
Ali kao i obicno, "obecanje - ludom radovanje"
BH proizvoda ima, ali u zanemarljivim kolicinama.
Glupi i korumpirani Bosanci ... kao i uvijek ...
Mahalac

Post by Mahalac »

I pored svih ovih hvala bogu uspjesnih firmi i ljudi naravno "nas Senad na CZ dovede, najuspjesnijeg biznismena...evo kako to nas postovani forumas posteno rece

By: Sudnjidan:

onaj nazovi "intervju" sa Nihadom Imamovicem je dno dna, tacka na "i" sunovrata nekadasnjeg novinara SHdz.
Biznismen godine da se uhvati Energopetrola?
Hoce, hoce, jedino ako Energopetrol dovedu u monopolski polozaj kao firmu "biznismena", ali se to nece desiti posto su u EP u igri druge "taldzije".
Dva puta tokom "intervjua" sam prasnuo u smijeh.
1. put kada "novinar godine" reziranim pitanjem navede "biznismena godine" da izjavi kako je njegova firma u zadnjih nekoliko godina u razne budzete uplatila 35 miliona maraka. Ne radi se ni o kakvim ekstra nametima, vec porezima i doprinosima koje je duzan uplatiti svaki privredni subjekt. Ono sto bivsi novinar zna, a ne usudjuje se pitati "biznismena" je koliki je ekstra profit ostvario time sto ga je drzava (koju uzgred pljuje jer ne daje "poticaj proizvodnji") nezasluzeno oslobodila carine i najveceg dijela poreza na racun navodne domace proizvodnje automobila. Cifra je puno veca od onih 35 miliona.
2. put jos bolja provala. Bivsi novinar izrazava cudjenje sto domaca i to firma "biznismena" nije dobila prostor na Marijin dvoru. Pricu navodi na to kako je u pitanju namjesteni tender za neke Arape. "Biznismen" glumi naivca, porucuje kako se "nisu zeljeli petljati u to". Onaj ko prvi put slusa "biznismena" pomislio bi kako je u pitanju postenjacina kojem sopstveni obraz ne dozvoljava da ucestvuje u namjestenim tenderima. Ali, bivsi novinar vrlo dobro zna (i ponovo se ne usudjuje pitati) kome se to vec deset godina namjestaju svi moguci tenderi za nabavku vozila u ovoj drzavi cime je budzet ostecen za desetine miliona maraka.

Ako "biznismen" do veceras nije bivsem novinaru halalio Oktaviju koju mu je poklonio, onda je veceras isplaceno nekoliko zaostalih rata.
Fair Life

Post by Fair Life »

Od srca... srcu.

Image
Post Reply