Pozitivne poslovne priče

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

iamia

#26 Re: Pozitivne poslovne priče

Post by iamia »

mali biznisi jesu kicma svake ozbiljne ekonomije.
medjutim, mali biznis u BiH ima malu sansu za uspjeh jer prosjecni gradjani jednostavno nemaju novca.
kolicina novca u prometu je veoma mala.
i skupa.
novac je tesko dobiti od banke./ i ako ga dobijes, kamata te zakolje ko zeca.
pobogu, u BiH jos uvijek postoji barter sistem!
kada se prodaje kuca, nude se auta ili zamjena za druge kuce,, bez prenosa novca iz ruke u ruku.
znaci, novac jednostavno nije u opticaju.

zato je rjesenje u exportu.
sta god da radis, koncetracija bi trebala biti na izvoz. pogotovo zapad, gdje je novac jeftin i pristupacan.
damskot

#27 Re: Pozitivne poslovne priče

Post by damskot »

Tema je haus bas mi je drago da je ugleda . Svaka cast ljudima koji su poceli i uspjeli u nekom poslu. Po meni bi trebali knjigu pisat da i ostali dobiju motivaciju . Sad ako je kvarim ja se izvinjavam . Imam pitanje jer ce ovo dosta ljudi citati a i web search engines pokupiti pa mozda i bude nesto od slijedeceg .

Zelio bih suradjivati sa agronomima(organsko) , cvjecarima , pilanama , kozarama , textilcima sa svim poslovnim ljudima u bih ili ljudima sa idejom .

Moja ponuda za saradnju je vase proizvode probati plasirati na Holandsko/Nizozemsko trziste . Ja nista neobecavam ali niti trazim , sve dok ne potpisete ugovor sa klijentom/kupcem .

Da pojasnim , zivim na dvije lokacije Holandija/Nizozemska - BIH 6/6 mjeseci odprilike ali ne u cugu . Imam NL VSS u IT . I kontam koristiti jezik(odrastao tu) i poslovni IT za vase i moje dobro . Bosanski (Srpsko - Hrvatski) mi je losa strana ali imam dole ljude koji su u stanju obiviti i taj posao korektno.

Dosadasnje iskustvo u BiH van ITe mi je malo cudno . Prije par godina nasao sam nake stolice eko koza u Olovu i klijente u Svedskoj za iste koji su bili spremni preuzeti stolice u bih. Ali su mi trazili certifikat da je prava koza .Sad ja sam pitao okolo i proizvodjac isti nije zelio uopste da se zamara . A drugi su mi rekli " nema kod nas takav certifikat ko da izda uopste ". Neznam dali je ovo istina . A opet meni bilo rizicno da ja uzmem photohop i napravim certifikat( sto mi je padalo na pamen:( ) jer se ne razumijem (eko koza) i moram ici na totalno povjerenje proizvodjaca . A bez certifikata svedi nisu prihvatili . Tako razocaran sam pauzirao sa van IT poslicima.

Za primjer ,sad gledam mali lovorov list u saksi, 4 eura a to u hercegovini raste divlje .
Samo skupit 10000 starih limenki u plastenik da se napuni kamijon . http://www.marktplaats.nl/a/tuin-en-ter ... urier.html
Holandski market.ba A u prodavnicama ide od 7,50e do 14e saksija istog .

Da ne nabrajam i nedavim dalje .... Javite mi se na pm za sve vrste suradnje . Nekosta vas nista probati .

Izdvajam :

Moja ponuda za saradnju je vase proizvode probati plasirati na Holandsko/Nizozemsko trziste . Ja nista neobecavam niti trazim , sve dok ne potpisete ugovor sa klijentom/kupcem . A koristicu se najmodernim nacinima marketinga na svoj trosak.

Ponavljam TOP tema hvala Nebitan32 !
Nebitan32

#28 Re: Pozitivne poslovne priče

Post by Nebitan32 »

iamia wrote:mali biznisi jesu kicma svake ozbiljne ekonomije.
medjutim, mali biznis u BiH ima malu sansu za uspjeh jer prosjecni gradjani jednostavno nemaju novca.
kolicina novca u prometu je veoma mala.
i skupa.
novac je tesko dobiti od banke./ i ako ga dobijes, kamata te zakolje ko zeca.
pobogu, u BiH jos uvijek postoji barter sistem!
kada se prodaje kuca, nude se auta ili zamjena za druge kuce,, bez prenosa novca iz ruke u ruku.
znaci, novac jednostavno nije u opticaju.

zato je rjesenje u exportu.
sta god da radis, koncetracija bi trebala biti na izvoz. pogotovo zapad, gdje je novac jeftin i pristupacan.

Zavisi. Da bi poslovao sa stranim partnerom moras imati kvalitet a za to su potrebni certifikati a to nije lahko dobiti u Bosni. Bar kada je hrana u pitanju. Moras imati i dovoljne kapacitete za proizvodnju. Efikasne linije produkcije.
Eto recimo Mc donalds koji posluje u Bosni nije pronaso takve proizvodace u Bosni i uvozi meso. Mislim lahko je zaklati jednu kravu i prodati meso. To je one shot. Tako mozes poslovati sa nekom lokalnom mesarom. Ako zelis poslovati s nekim jakim distributerom onda moras hajde recimo imati kapacitet da mu prodas 500 tona mesa svake sedmice. Za to moras imati velike farmere a ne usitnjena gazdinstva.

Tako isto ako poslujes sa nekim supermarketom. Ne mozes ti njima prodavati 500kg jabuke. Moras biti sposoban plasirati im tone i tone svaki dan. Jedino tako mozes sklopiti ugovor s njima. Jedino ako imas velike proizvodne kapacitete.

I sve zavisi u kom domenu poslujes. Ako proizvodis komponente za avio motore onda moras izvoziti jer ne mozes plasirati te proizvode na domace trziste jer je ono premalo. Kad je hrana u pitanju onda jos uvjek imas prostora za plasman na domacem trzistu. Pogledaj donji primjer. Izuzetno kreativna ideja.

Sajber zelje

U zemlji u kojoj se mjesečno gubi na hiljade radnih mjesta ima onih koji su odlučili sami sebi obezbijediti posao. Uraditi nešto za sebe moto je petočlane grupe mladih bh poduzetnika, koji su hobi pretvorili u posao. Uzgoj organskog povrća, njegovo pakovanje i dostava na kućnu adresu naručioca za njih je izazov i način da zarade novac za svoje potrebe. Uz pomoć internet stranice Krompir.ba nude korpu svježeg, organski uzgajanog, sezonskog povrća već više od godinu dana. Autorica: Selma Boračić

VIDEO
http://www.slobodnaevropa.org/media/video/24938515.html

http://www.krompir.ba/

Treba podrzati ove ljude i ovu ideju. Izuzetno kreativan i hvale vrijedan poduzetnicki potez.

Isporuka Zelenare i krompira je svakog ponedeljka, srijede i subote. Narudžbu je potrebno poslati najdalje do ponedeljka do 13h, srijede 13h i subota do 11h. Naručiti možete putem sms-a, e-mailom ili pozivom na dole navedene kontakt podatke. Potrebno je napisati ime i prezime, adresu stanovanja, dio grada i kontakt telefon. Isporuka se vrši na sve adrese u Sarajevu.

Amel Mukača
Telefon: +387 62 051 219
E-mail: [email protected]
Web: www.krompir.ba
Facebook: www.facebook.com/krompir.ba
iamia

#29 Re: Pozitivne poslovne priče

Post by iamia »

nebitan,
nece krompir.ba prezivjeti.
biznis se ne sklapa sa par mangupa koji su se odjednom uozbiljili iz hobija.
plus, domace trzista.
sanse su im nula.

damskot,
tvoja ideja je veoma interesantna.
ja sam svoj prvi biznis poceo na slican nacin. photoshopiraj certifikate.
damskot

#30 Re: Pozitivne poslovne priče

Post by damskot »

Taj krompir je fantasticno usao u raju bar na facebooku a i sad je organsko IN . Imam osjecaj da bas dobro rade SUPER to je buducnost .

iamia
To je to ...
Bilo je tu svakakvih ideja, da se voze u Italiju i dobiju talijanska koza certifikat ali ispala bi skuplja pita od tepsije .
Nisam imo srca da falcifikujem ili izmislim certifikate, bojim se tuzbi . Jer imam drugih izvora na koje mi se mogu nakacit sudski . Znas i sam da vamo gubitna strana placa sve troskove i vrijeme ulozeno u proceduru .
Last edited by damskot on 01/04/2013 11:42, edited 5 times in total.
iamia

#31 Re: Pozitivne poslovne priče

Post by iamia »

organsko je 'in' na zapadu.
u BiH nema jos pojma za to.
damskot

#32 Re: Pozitivne poslovne priče

Post by damskot »

iamia wrote:organsko je 'in' na zapadu.
u BiH nema jos pojma za to.
Ma kontam ja to , ni dijaspora nije drugacija :) Ali budimo realni 3 kutije cigara na dan i onda trazit organsko neide :)
Da nepricam o finansijama ali opet sve vodi na kupujmo lokalno i domace . Ode tema ... necu vise na njoj tipkat dok ne postanem uspjesan :)
iamia

#33 Re: Pozitivne poslovne priče

Post by iamia »

uspjeh nije destinacija. uspjeh je put.
newlevel

#34 Re: Pozitivne poslovne priče

Post by newlevel »

Moze li mi neko reci, da li u BH postoji neka fabrika za proizvodnju pomfrita, ili pirea ? Ja stvarno nisam nigdje vidio u radnjama (vrecu pomfrita made in BH). Do cega je, meni se ne cini kao da treba neka ekstra skupa mehanizacija za proizvodnju pomfrita. Svugdje mozes vidjeti onaj precjenjeni lego pomfrit, ne znam koliko je dvije tri km, u Bechu kila pomfrita 69 centi, a ledo dvije tri km...
talić

#35 Re: Pozitivne poslovne priče

Post by talić »

newlevel wrote:Moze li mi neko reci, da li u BH postoji neka fabrika za proizvodnju pomfrita, ili pirea ? Ja stvarno nisam nigdje vidio u radnjama (vrecu pomfrita made in BH). Do cega je, meni se ne cini kao da treba neka ekstra skupa mehanizacija za proizvodnju pomfrita. Svugdje mozes vidjeti onaj precjenjeni lego pomfrit, ne znam koliko je dvije tri km, u Bechu kila pomfrita 69 centi, a ledo dvije tri km...
Mislim da nema proizvodnje pomfrita ali da znaš da to nije tako mala investicija.
Proizvodnja robe široke potrošnje je uvjek velika investicija.
http://www.youtube.com/watch?v=OTrGMi8cGN4
Evo linija 5 tona na sat X 8 sati dnevno x 25 dana = 1000 tona.
Pa računaj da ti trgovine duguju tromjesečnu proizvodnju.
Nebitan32

#36 Re: Pozitivne poslovne priče

Post by Nebitan32 »

newlevel wrote:Moze li mi neko reci, da li u BH postoji neka fabrika za proizvodnju pomfrita, ili pirea ? Ja stvarno nisam nigdje vidio u radnjama (vrecu pomfrita made in BH). Do cega je, meni se ne cini kao da treba neka ekstra skupa mehanizacija za proizvodnju pomfrita. Svugdje mozes vidjeti onaj precjenjeni lego pomfrit, ne znam koliko je dvije tri km, u Bechu kila pomfrita 69 centi, a ledo dvije tri km...

Uskoro ce biti otvorena u Praci

"Ove godine već imamo ugovore s dvije firme. Jedna je proizvodnja peleta, a druga je proizvodnja pomfrita. Za očekivati je da od oktobra obje fabrike krenu s radom. Treći projekat je mini hidrocentrala na rijeci Prači u mjestu Vražalice, tako da kada sagledamo investicije u ovoj godini, to je ulaganje u privredu više od 10 miliona na ovom prostoru", istaknuo je Zec.

http://www.praca.ba/index.php/features/ ... ko-paleta-
Nebitan32

#37 Re: Pozitivne poslovne priče

Post by Nebitan32 »

Povratnik pokrenuo milionski biznis

Video
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/14339 ... iznis.html

ROGATICA - U mjestu Slap Žepa u opštini Rogatica danas je otvorena Fabrika za preradu ribe "Ribarstvo Slap", u vlasništvu Muhameda Tabakovića.

Osmanović je rekao da se u Fabrici na godišnjem nivou proizvodi 700 tona kalifornijske pastrmke.

On je napomenu da povratak treba posmatrati kao ekonomsko pitanje i da treba ulagati u radna mjesta da bi povratak bio održiv.

Vlasnik "Ribarstva Slap" Muhamed Tabaković rekao je da je u fabriku, koja zapošljava 18 radnika, uloženo 2.640.000 KM, od čega više od milion KM kreditnih sredstava.

On je najavio da bi do kraja godine trebalo da bude zaposleno još 30 radnika.

Gradnja fabrike počela je u julu prošle godine, a sistem proizvodnje prilagođen je evropskim standardima i omogućiće kompletnu preradu i plasman ribe na domaće i evropsko tržište.

Svečanosti otvaranja Fabrike prisustvovao je i načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac
Nebitan32

#38 Re: Pozitivne poslovne priče

Post by Nebitan32 »

Farma krava Spreca

http://www.milkos.ba

Nebitan32

#39 Re: Pozitivne poslovne priče

Post by Nebitan32 »

Hasan Džonlagić: Pokretač portala trazim.com i autopijaca.ba

http://ekapija.ba/Vijest/licnosti/hasan ... caba/25597

Image

Hasan Džonlagić, vlasnik firme Trazim.com. d.o.o. Sarajevo, rođen je 25.01.1974. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i Srednju mašinsku školu. Nakon upisanog Ekonomskog fakulteta, okušao se i na Medicinskom fakultetu, ali studije napušta kada u maju 1995. godine odlazi u Holandiju, gdje završava Višu školu računovodstva. U Holandiji, gdje je živio šest godina, se nakon završenog školovanja zapošljava u firmi Joho Company, te svojim radom uspjeva da od administrativnog radnika dođe do pozicije direktora finansijskog odjela. Ipak, 2001. godine se vraća ponovo u Sarajevo.

„Po povratku u Sarajevu pokušao sam dobiti posao u renomiranoj austrijskoj firmi koja se zove Horizonte Venture Management, međutim nisam primljen. Ali radeći u Joho Company vidio sam kako firma funkcioniše i pomislio sam da bi bilo pametno da počnem sa svojim poslom. Ali iz finansijskih razloga bilo je vrlo teško pokrenuti svoj biznis“, priča za ekapija.ba Hasan Džonlagić.

Tada je počeo tražiti kako da započne biznis sa nekim minimalnim ulaganjima uz maksimalnu dobiti. U jednom momentu, još dok je bio u Holandiji, vidio je u novinama tekst o osobi koja je putem posla preko interneta za četiri godine zaradila pet miliona KM.

„Taj članak me zainteresovao, tako da sam došao do direktora jedne holandske firme koja posluje putem interneta. Otišao sam s njim na sastanak, a on mi je rekao idi u BiH, napravi biznis i marketing plan, pa mi se vrati sa tom idejom. Oni su imali svoje internet portale i bilo im je interesantno da se prošire na prostore bivše Jugoslavije. Ja sam to uradio, te se vratio da im predočim planove, međutim oni su me posavjetovali da mi je najbolje da sjednem sam, uzmem računar i bez ikakvih ulaganja pokrenem svoj posao. Dakle nisu bili spremni za ulaganja“, priča dalje Džonlagić.

Tada ostavlja posao u Holandiji i dolazi u BiH, gdje opet kreće ispočetka: „Konkurisao sam za posao, ali nakon što sam bio siguran da ću ga dobiti, nisam. Tako da sam se jedno jutro probudio u sobi na Grbavici, odakle sam i otišao na drugu stranu rijeke 15. maja '92 i bio sam bukvalno na istom, bez posla i novca.“

U međuvremenu, dok je još bio u Holandiji napravio je iz hobija stranicu www.trazim.com, na kojoj je čisto za sebe poredao linkove da što brže dođe do informacija koje se tiču novina, finansijskih vijesti, nekretnina, muzike, automobila itd.

„Ja sam napravio stranicu lično za sebe, da sebi olakšam pretragu putem interneta. Međutim, vremenom su ljudi počeli pronalaziti tu stranicu i ona je u jednom momentu doživjela 50 000 posjeta dnevno. Ali ta stranica nije mogla donijeti finansijsku korist, tako da sam nastavio tražiti i pitati se šta je to što bi bilo interesantno ljudima u BiH“, nastavlja Džonlagić.

Družeći se i pričajući sa ljudima, uočio je da ljudi u BiH puno pažnje posvećuju automobilima, kakva se auta vozaju, koliko konjskih snaga imaju, te da se svaki muški razgovor svodi na automobile.

„Raspitao sam se gdje se najviše prodaju automobili, te saznao da je to na autopijaci. Otišao sam na pijacu na Stupu i vidio kako funkcioniše prodaja. Kada sam se vratio kući, sjeo sam za računar i napravio stranicu www.autopijaca.ba. Počeo sam svake nedjelje da idem na pijacu, da slikam vozila i postavljam na internet. Ljudi su u početku bili vrlo skeptični prema meni, ali ja sam nastavio da radim“, kaže vlasnik sajta autopijaca.ba.

Vremenom je portal postao posjećen i ljudi s počeli da trguju preko njega. Na autopijaci je upoznao i neke od svojih prvih klijenata, koji sad već imaju svoje autokuće.

„Kasnije sam uvidio da postoji paradoks između cijena starih i novih vozila, a da tržište nije dovoljno obavješteno o tome. Tako da sam napravio katalog na internetu sa svim novim vozilima koji su u tom trentuku bili u ponudi u BIH. Na taj katalog sam postavio mobilne brojeve generalnih direktora firmi koje prodaju auta. Npr. postavio sam broj tadašnjeg generalnog direktora Fiata, odnosno firme Autocommerce, a njega je nakon toga kontaktirao čovjek iz Banja Luke i kupio auto. Tada sam sa njima i uspostavio saradnju, koja traje već 10 godina. Tako da su firme same od sebe počele da vrijednuju taj projekat“, priča dalje, te dodaje da su firme nakon toga počele da se uključuju u projekat autopijace, posjeta je bilo sve više, a ljudi su trgovali preko ove stranice.

Nakon toga, 2007. godine je sa prijateljem Emirom Ganibegovićem pokrenuo novine Autopijaca, koje izlaze i dan danas, te su prema njegovim riječima najtiražnija novina u oblasti autoindustrije.

Nakon novine su pokrenuli i projekat autopijaca TV, a svi snimci i zapisi iz automobilskog svijeta se zasad mogu pronaći na njihovom youtube kanalu, a imaju u planu i saradnju sa nekom od televizija, koja bi prikazivala njihove priloge.

Hasan Džonlagić nam je na kraju razgovora kazao da je poslovni uspjeh zagarantovan kada ostanete dosljedni u radu, kada se fokusirate na posao i razvijate ga, te da će on do penzije ostati fokusiran na automobilsku industriju.

Hasan svoje slobodne vrijeme provodi u krugu porodice, a petogodišnji blizanci su mu i zabava i hobi. „Imam svoj posao i svoju porodicu, sve ostalo mi je luksuz“.
Nebitan32

#40 Re: Pozitivne poslovne priče

Post by Nebitan32 »

Kako su procvjetali Pavlovići

Objavljeno 03.06.2013

Ljubica i Pavo Pavlović u Čelebiće kod Konjica vratili su se prije deset godina. Tu su pokrenuli porodični posao - uzgoj cvijeća. Za biznis kojim se bave nisu dobili donaciju, već kupuju plastenike od onih koji su ih dobili, a cvijeće prodaju širom Hercegovine. Naša ekipa ih je posjetila na porodičnom imanju. Autorka: Mirsada Ćosić

Video

http://www.slobodnaevropa.org/media/video/25005523.html
Post Reply