citajuci nedavno nesto malo o depresiji i kako nastaje naiso sam vise puta na podatak da "konzumiranje" negativnih rijeci i negativnih atmosfera depresiju pojacava daleko vise nego sto mi mislimo.
Odmah sam povezo zasto ovi zapadnjaci ( pogotovo Skandinavci, za koje se smatra da su inace najbolji sa nervima i mentalno) sebi ne daju "srkleta" i cime je neka guzva, ne idu dublje nego se povuku doke se ne smiri.
Primijetio sam jos jedno interesantnu stvar - ovi zapadnjaci uglavnom konzumiraju muziku u "durskom kljucu" ili da prevedem na nas, vedrije tonove. Cak mi je jedna osoba otamo rekla: "sto se ovdje na balkanu toliko puno konzumira tuzna muzika?". Moj odgovor , da vas ne lazem, bio je "ne znam".
Dobro, mi smo prosli kroz rat naravno, ali tim vise bi se trebali malo pobrinuti o nasem zdravlju a ne upustat se u frustrirajuce rasprave i sl.
Uglavnom , zakljucak je da nam treba dosta vise konzumiranja pozitivnih rijeci jer najveci dio onih koje konzumiramo nasim culima su i dalje negativne : vijesti -onakve kakve su, tj. kakvo nam je i stanje u zemlji, ceste frustracije cim izadjemo iz kuce, itd., a da ne govorim o internetu i posebno nasim forumima i stranicama za raspravu u kojima vise nego ocigledno dominiraju prepucavanja, kontriranja, pametovanja, uvrede i uopste negativna atmosfera.
Stara poslovica kaze: "Covjek je ono sto konzumira".
Zato sam zamisio da ova stranica bude malo pozitivnija od onih nasih uobicajenih stranica, dakle bez prepucavanja, kontriranja, pametovanja, uvreda, omalovazavanja, nipodistavanja drugog i drugacijeg, i uopste negativnog naboja.
Ovo je poziv za nasu pozitivnu kreativnost, poziv na one lijepe stvari koje covjeku uljepsaju jutro i dan nakon sto ih procita, razmjena informacija koje su pozitivne, tipa sta je korisno neko izmislio ili napravio u nasem drustvu, sale, vicevi, zanimljivosti ....bilo sta te vrste. Ja cak mislim da je jedan miks svega toga najkorisniji.
Ovo je ujedno i test nas samih da vidimo jesmo li fakat toliki negativci ili nismo, a o efektima tih stvari mozete saznati u bilo kojoj strucnoj pa cak i komercijalnoj literaturi.
Prema tome, bujrum, iliti izvol'te