Pozitivna Diskriminacija

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
DoZeN

#1 Pozitivna Diskriminacija

Post by DoZeN »

Nedavno smo u mome drustvu imali diskusiju oko abortusa koja je tekla ovako

Osoba A:Šta će njemu djete ako ga majka ne želi?

Osoba B: Šta će njoj djete ako ga otac ne želi?

Inače ja sam za abortus ako ga žele oboje,međutim šta ako jedno od njih želi da zadrzi dete,a ona druga strana ne želi?

Mnoge su majke samohrane jer su odlucili da zadrže djete,ima i oceva samohranih, ali iz drugih potpuno razlicitih razloga (smrt majke,starateljstvo dodeljeno od suda itd)
Ako majka odluci da abortira može da to uradi,ako odluci da zadrzi dete i to može da izvede bez muskarca. Ako se izuzmu silovanja i abortus zbog bolesti,diskusija oko Abortusa je veoma siroka,jer niko ne radi abortus zbog zadovoljstva.
Međutim šta ako muskarac želi to dete? ne zbog sebičnosti nego zbog potomstva?
Ne mislim da treba natjeravati bilo koga na bilo šta,ali isto tako ne treba potezati ni „father's card” kada djete odraste bez oca koji ti je rekao da abortiras.
Mozda se do sada imali temu o Abortusu (vjerovatno i jeste) ali ovde de radi o tome da djevojke/zene mogu da odluce sta da rade sa djetetom? iako djete nije samo njezino?
Great Cornholio

#2 Re: Pozitivna Diskriminacija

Post by Great Cornholio »

Opravdani razlozi za abortus, barem sam ja takvog stava, su:
1.trudnoća ugrožava život majke;
2.utvrđeno je da će se iz trudnoće roditi dijete sa teškim psihofizičkim oštećenjima.

U svim ostalim slučajevima ne postoji opravdan razlog za prekid trudnoće.
vedra nebesa
Location: Bože, sačuvaj me od budala. Pametni me ionako zaobiđu.

#3 Re: Pozitivna Diskriminacija

Post by vedra nebesa »

Niko osim zene nema pravo odlucivati o njenom tijelu, tako da sam zagovornik abortusa.

Pitajte neku zenu koja je vanbracno rodila dijete koliko je trajalo mucenje oko dokazivanja ocinstva, alimentacije i sl...

Lako je muskarcima, samo razgule..i pametuju kako je abortus grijeh.

Inace, iskreno se nadam da nikad necu biti u situaciji da abortiram ili rodim dijete izvan braka.
ho oponopono

#4 Re: Pozitivna Diskriminacija

Post by ho oponopono »

...nije uredu, način na koji od mene prave budalu! Image
kockica_kockica

#5 Re: Pozitivna Diskriminacija

Post by kockica_kockica »

Mislim da ne postoji pozitivna diskriminacija kao termin jer diskriminacija je diskriminacija i ona ne moze biti pozitivna kako god da je prikazete....

Zena treba i mora imati pravo izbora ...
Slazem se sa tim da je abortus opravdan ukoliko dijete narusava zdravlje majke, ili dijete ima neki teski deformitet koji je moguce utvrditi u prva dva mjeseca trudnoce, ili neki drugi razlog poguban za dijete ili majku...

Nisam za abortus ali samohrana majka danas, u ovom nasem drustvu, bas nije najbolji izbor... muskarac koji zeli dijete radi produzenja svoje loze treba imati na umu da nije dovoljno priznati dijete, placati alimentaciju i vidjati ga s vremena na vrijeme...
Nisam ni za brak zbog djeteta kako to neki parovi prakticiraju...
Nisam pobornik ni prisiljavanja na abortus ako zena nece... zena nakon abortusa moze imati trajne i teske posljedice kako fizickog tako i psihickog karaktera...

Svaka osoba bi trebala imati pravo na svoj izbor... Mozda nekad ima nesuglasica u smislu ona hoce dijete on nece, i obratno ali kako niti jedna zena ne moze prisliti muskarca da bude otac djetetu tako ni jedan muskarac nema pravo prisljavati zenu da mu rodi dijete jer on zeli dijete ...

Dijete zivot mijenja iz temelja svakoj osobi bilo muskarcu ili zeni... Dijete je blagoslov i velika obaveza koja sa sobom nosi veliku odgovornost...Nije jednostavno biti roditelj a posebno samohrani roditelj ....
DoZeN

#6 Re: Pozitivna Diskriminacija

Post by DoZeN »

vedra nebesa wrote:
Pitajte neku zenu koja je vanbracno rodila dijete koliko je trajalo mucenje oko dokazivanja ocinstva, alimentacije i sl...

Inace, iskreno se nadam da nikad necu biti u situaciji da abortiram ili rodim dijete izvan braka.
Ja o tome ne pricam,cak i sta vise slazem se sa tobom, ja zelim da pitam sta raditi kada muskarac kaze ja sam spreman da budem otac i zelim da rodis to djete,a ona ne zeli?
Citava prica oko abortusa ide u pogresnom pravcu,dok jedni govore o grijehu (vecinom iz religioznih razloga) drugi zatezu oko prava zena oko svoga tijela.
Ako njih dvoje odluce da ne zele to dijete,niko od drzave do religije nema pravo da bilo sta prica I propovjeda,jer se radi o 'nespremnosti" Jer ako su bili neodgovorni kada su se sexali, kako da budu odgovorni oko podizanja dijeteta?
Ali ako muskarac zeli to dijete?
DoZeN

#7 Re: Pozitivna Diskriminacija

Post by DoZeN »

kockica_kockica wrote: Svaka osoba bi trebala imati pravo na svoj izbor... Mozda nekad ima nesuglasica u smislu ona hoce dijete on nece, i obratno ali kako niti jedna zena ne moze prisliti muskarca da bude otac djetetu tako ni jedan muskarac nema pravo prisljavati zenu da mu rodi dijete jer on zeli dijete ...

Dijete zivot mijenja iz temelja svakoj osobi bilo muskarcu ili zeni... Dijete je blagoslov i velika obaveza koja sa sobom nosi veliku odgovornost...Nije jednostavno biti roditelj a posebno samohrani roditelj ....
Zena moze da prisili muskarca da bude otac ako odluci da ga donese na svijet, ako ne zena onda drzava jer nece drzava da placa za tvoje dijete ako procjeni da ti mozes da placas alimentaciju. To se po zapadnim zemljama itekako dogadja, ili postoje single mame koje hrane i pomazu razne Obame i one glasaju za njega.
vedra nebesa
Location: Bože, sačuvaj me od budala. Pametni me ionako zaobiđu.

#8 Re: Pozitivna Diskriminacija

Post by vedra nebesa »

DoZeN wrote:
vedra nebesa wrote:

Ja o tome ne pricam,cak i sta vise slazem se sa tobom, ja zelim da pitam sta raditi kada muskarac kaze ja sam spreman da budem otac i zelim da rodis to djete,a ona ne zeli?
Citava prica oko abortusa ide u pogresnom pravcu,dok jedni govore o grijehu (vecinom iz religioznih razloga) drugi zatezu oko prava zena oko svoga tijela.
Ako njih dvoje odluce da ne zele to dijete,niko od drzave do religije nema pravo da bilo sta prica I propovjeda,jer se radi o 'nespremnosti" Jer ako su bili neodgovorni kada su se sexali, kako da budu odgovorni oko podizanja dijeteta?
Ali ako muskarac zeli to dijete?
Mislis ako on zeli biti samohrani otac? Onda bi zena trebala roditi dijete.

Mada sve ove hipoteticke price padaju u vodu kada se to stvarno desi, niko ne zna kako bi reagirao. Nijedna djevojka ne masta o tome kako ce jednog dana abortirati, ali se to ipak desi, i samo ona zna kako se poslije toga osjeca.

Bas sad razmisljam sta bih ja ucinila u takvoj situaciji i da ti iskreno kazem- ne znam :?
Ne znam kako bih se odlucila ubiti dijete, roditi izvan braka i obiljeziti djetetu cijeli zivot (da se ne lazemo u nasem drustvu se takva djeca zovu kopilad :roll: )...a i kako roditi pa dati dijete od sebe, pa makar i djetetovom ocu)...zaista teska situacija.

Ali ako bi izbor bio abortus ili dati dijete ocu, vjerovatno bih odabrala ovo drugo...
kockica_kockica

#9 Re: Pozitivna Diskriminacija

Post by kockica_kockica »

DoZeN wrote:
kockica_kockica wrote: Svaka osoba bi trebala imati pravo na svoj izbor... Mozda nekad ima nesuglasica u smislu ona hoce dijete on nece, i obratno ali kako niti jedna zena ne moze prisliti muskarca da bude otac djetetu tako ni jedan muskarac nema pravo prisljavati zenu da mu rodi dijete jer on zeli dijete ...

Zena moze da prisili muskarca da bude otac ako odluci da ga donese na svijet, ako ne zena onda drzava jer nece drzava da placa za tvoje dijete ako procjeni da ti mozes da placas alimentaciju. To se po zapadnim zemljama itekako dogadja, ili postoje single mame koje hrane i pomazu razne Obame i one glasaju za njega.
Zena ima moc da odluci da li ce dijete roditi ili ne.... Njeno tijelo njena odluka...

Nekad nije pravedno kad muskarac ne zeli dijete a ona ga rodi pa se povlace po sudovima oko priznavanja ocinstva i slicnog... Meni je to dno dna svakako ...

Mozda nekad smisle nacin da muskarci radjaju djecu... :D
DoZeN

#10 Re: Pozitivna Diskriminacija

Post by DoZeN »

vedra nebesa wrote: Mislis ako on zeli biti samohrani otac? Onda bi zena trebala roditi dijete.
.
Da,tako je nekako glasilo moje pitanje, nisam rekao "trebala bi" nego zelim diskusiju, jer i da ona odluci da uslisi zelju ocu i rodi mu dijete, ja ne mislim da ne bi se sutra opet vratila u zivot tog dijeteta,kao uostalom i mnogi ocevi koji ne budu uz svoju dijecu kada su mala.
Mislim da zene imaju tu prednost da mogu da odluce sta da rade?
Post Reply