Pozitiva - događaji, političari i drugi pojedinci

Post Reply
just in bieber

#1 Pozitiva - događaji, političari i drugi pojedinci

Post by just in bieber »

Pošto dominiraju teme u kojima se kritikuju sve i svašta, evo jedna tema koja će se baviti pozitivnim stvarima uopšte (izjave, citati), zatim događajima i procesima koji doprinose razumijevanju, toleranciji i razbijanju predrasuda. Zastupljene su i razne inicijative koje imaju za cilj napredak cjelokupnog društva. Uključene su i TV emisije, novinari i drugi pojedinci iz javnog života. Odmah na početku jedna zamka. Kako odrediti šta je pozitivno, odnosno ono što je nekome pozitivno, možda je drugom negativno? Nadam se da će se to razviti kroz zdravu, argumentovanu diskusiju, a različita mišljenja su dobrodošla.

Evo par primjera:

1. Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović u Sarajevu
Živimo u vremenima kada nije lako i jednostavno prenositi poruke mira, posebno ne na ovim prostorima, ali da dobra politika podrazumijeva poštovanje prema drugom, razumijevanje i dogovor sa drugim i različitim. Postoji još suviše straha, zatvorenosti, nepovjerenja, teških sjećanja. Nama svima treba da ponovo počnemo vjerovati jedni drugima, da se oslobodimo straha i predrasuda, da ne dopustimo da nam memorija ukrade budućnost".
"Da bi čovjek poštovao drugog i drugačijeg, da bi bio slobodan, treba da bude solidaran, oslobođen od predrasuda i straha i sebičnosti"
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/iz-m ... -FOTO.html

2. Франо Ровер, одборник националних мањина у општини Прњавор, након расистичке изјаве посланика Драге Калабића на ТВ К3 "Ја сам одувијек говорио да са циганима треба цигански а са господом господски":
Dosta je bilo rasizma u svijetu, ne treba nam ga ovdje u BiH reklamirat Kalabić.
DRAGI MOJI PRIJATELJI SVE VAS POZIVAM DA JEDINSTVENO DIGNEMO SVOJ GLAS PROTIV SVAKOG KO NAS VRIJEĐA I OMALOVAŽAVA JER MI SMO SVI NA SVOME. NE VREĐAMO NIKOGA, POŠTUJEMO USTAV OVE DRŽAVE I ŽELIMO DA GA POŠTUJU I OSTALI.
http://www.** No links **.ba/mediji/ja-sam-oduvek ... -gospodski

3. Информативно-политички програм БХТВ, посебно емисије "Црта" и "Тема дана".
Мислим да, уз све негативности (мала гледаност, упитно руковођење неких појединаца, финансијски минус?), програм БХТВ заиста може оправдати паролу "Један за све". Шароликост и заједнички рад уредника и новинара из цијеле БиХ је допринијела да се, уз мале изузетке и пропусте, ИПП БХТВ може сматрати објективним, приступачним и у складу са модерним принципима новинарства (замјерка на можда недовољно истраживачког новинарства). Заиста је тешко наслутити политичку позадину државне телевизије, што ме наводи на закључак да је БХТВ заиста независна.

Ево на примјер тема које ће бити обрађене у сутрашњој емисији "Црта".
- postoji li veza svojevremenog hapšenja osumnjičenih za kamatarenje i potpisivanja sporazuma Dragan Čović – Ljiljana Lovrić ?
- umjesto odgovornosti zbog namještenog tendera, milionska kazna Direkciji za robne rezerve Republike Srpske
biće isplaćena iz budžeta
-država nemoćna da ispita legalnost posredovanja u prodaji oružja iz naše u druge zemlje
- kako su lažirani spiskovi donacija povratnicima u Ravno
na listama i umrli prije rata ?
- gost CRTE: Srećko Latal, analitičar Međunarodne krizne grupe za BiH
Prethodna epizoda, 8.2.
http://www.bhrt.ba/video/?id=1092&v=crta08022011.flv
Posljednjih 4,5
http://www.bhrt.ba/lat/default.wbsp?p=35&n=1777
JThomas

#2 Re: Pozitiva - događaji, političari i drugi pojedinci

Post by JThomas »

http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/110214084

ja mislim da se ne moramo dvojiti je li ovo pozitivno ili negativno.

makar dok ne dođe neki pekar i zakuka kako mu je ugroženo osnovno ljudsko pravo na izrabljivanje naroda...
just in bieber

#3 Re: Pozitiva - događaji, političari i drugi pojedinci

Post by just in bieber »

JThomas wrote:http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/110214084

ja mislim da se ne moramo dvojiti je li ovo pozitivno ili negativno.

makar dok ne dođe neki pekar i zakuka kako mu je ugroženo osnovno ljudsko pravo na izrabljivanje naroda...

Nadam se da nema ljutnje, samo sam htio izvući suštinu ove svakako pozitivne vijesti, jer se mnogim ne da čitati duži tekst (ja sam imao strašnih problema sa uvodnim tekstom da smanjim, ali nikako)...
Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, donijela odluku kojom se zamrzavaju marže na osnovne životne namirnice u apsolutnim iznosima zatečenim na dan 1.1.2011. godine. Riječ je o maržama za brašno, hljeb, pecivo i druge pekarske proizvode od brašna, te za ulje i šećer.
Ovakva mjera Federalne vlade na sprječavanju nekontrolisanog rasta cijena ovih proizvoda utemeljena je na Zakonu o kontroli cijena.
Podsjeti mi na još nešto, od prije par dana, mada dosta neprovjereno.
Visoki predstavnik Valentin Incko namjerava da zamrzne isplatu plata poslanicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH sve dok ta institucija ne počne da funkcioniše. Sagovornik "Pressa" iz OHR-a objašnjava da Incko želi da kazni političare u BiH zbog zastoja u procesu konstituisanja organa vlasti na nivou BiH.
just in bieber

#4 Re: Pozitiva - događaji, političari i drugi pojedinci

Post by just in bieber »

Високи представник Валентин Инцко, без обзира на оспоравања од стране "свих" (важно је да је оспоравање подједнако) мислим да је једна од најпозитивнијих личности у Босни и Херцеговини.
Postizanje dogovora zasnovanih na zdravom kompromisu koji će ovu zemlju pokrenuti naprijed u značajnoj mjeri je otežano zbog negativne atmosfere koja je stvorena u posljednjih pet godina. Unapređenje sveukupne atmosfere će uveliko olakšati posao političkih lidera. Zbog toga nisam samo iznenađen nego i uznemiren činjenicom da su neki političari izabrali baš ovaj period da još jednom daju izjave koje truju atmosferu i stvaraju ozbiljne sumnje u spremnost da ispune svoje obaveze. Dobro bi bilo da imaju na umu građane ove zemlje i da se suzdrže od davanja izjava koje zastrašuju i ljute obične građane koji se bore da prežive iz dana u dan.
Има још одличних ставова о рату, жртвама, геноциду у Сребреници, порицању злочина и сл.
Више на http://www.vijesti.ba/komentari/30156-I ... nocid.html
just in bieber

#5 Re: Pozitiva - događaji, političari i drugi pojedinci

Post by just in bieber »

Да тема не замре, а тек други дан :zzzz:

1. Игор Гавран, члан МЕНСЕ БиХ
“Bez ikakvih rasnih teorija ili opsesije sopstvenim narodima, definitivna je činjenica da imamo visok procenat inteligentnih ljudi u BiH. Rezultati odskaču iznad prosjeka, ali za to je zaslužan i naš mentalitet. Nemamo dovoljno samopouzdanja, pa se na testiranje prijavljuju samo oni koji su prilično sigurni da će proći ili da se neće obrukati”

http://www.nezavisne.com/zivot-stil/ziv ... 79538.html

2. Процјена раста БиХ економије за 2,2 %
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) očekuje da će ekonomija u Bosni i Hercegovini u 2011. godini ostvariti pozitivan rast, koji se procjenjuje na 2,2 posto.
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/iz-m ... omije.html

3. Дуња Мијатовић, представница за слободу медија при OEBS-у
Međusobna optuživanja novinara iz Federacije BiH i novinara iz Republike Srpske su sramotna i bacaju ljagu na sve ono što novinari trebaju predstavljati

http://danas.net.hr/drugi-mediji/pregle ... 0-xml-mrss
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6 Re: Pozitiva - događaji, političari i drugi pojedinci

Post by PipiDugaDevetka »

KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#7 Re: Pozitiva - događaji, političari i drugi pojedinci

Post by KatarinaKosaca »

Baš lijepa tema.
Meni se dopao jako ponašanje BIH ambasadora u Egiptu Slobodana Šoje , dostupnost za medije, briga oko građana, a također i potez ministra Ahmetovića oko evakuacije.
just in bieber

#8 Re: Pozitiva - događaji, političari i drugi pojedinci

Post by just in bieber »

KatarinaKosaca wrote:Baš lijepa tema.
Meni se dopao jako ponašanje BIH ambasadora u Egiptu Slobodana Šoje , dostupnost za medije, briga oko građana, a također i potez ministra Ahmetovića oko evakuacije.
Садика Ахметовића доживљавам као једног од најпозитивнијих политичара. Можда је то због његовог претходника Садовића који је био лоше рјешење, али мислим да смо добили једног професионалца који ради за добробит грађана ове земље (нпр. његова ангажованост на испуњавању услова за либ.визног режима, регионална сарадња и потписани протоколи са СРБ и ХРВ итд).
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#9 Re: Pozitiva - događaji, političari i drugi pojedinci

Post by PipiDugaDevetka »

just in bieber wrote:
KatarinaKosaca wrote:Baš lijepa tema.
Садика Ахметовића доживљавам као једног од најпозитивнијих политичара. Можда је то због његовог претходника Садовића који је био лоше рјешење, али мислим да смо добили једног професионалца који ради за добробит грађана ове земље (нпр. његова ангажованост на испуњавању услова за либ.визног режима, регионална сарадња и потписани протоколи са СРБ и ХРВ итд).
Samo što maže glavu vazelinom kada se nađe u Bgd-u i posjećuje grobove ''zaslužnih'' srbijanskih policajaca povodom neke godišnjice koji su i njemu-direktno, i njegovom narodu radili o glavi.
Zblanuti seljačić koji je impresioniram ''gostovanjem'' u Bgd-u u ulozi ministra. Nabijem i njega i njegovu SDA na neku stvar!

Vidi mu glupog telećeg osmjeha dok vozi pokvareni helikopter:
Image
Još samo da mu je neko nabacio šljem žute boje na glavušu i štitnike za uši.

Ljudi u pozadini skrivaju lica da se ne vidi podrugljivi osmjeh!
nikad_vise

#10 Re: Pozitiva - događaji, političari i drugi pojedinci

Post by nikad_vise »

kakav dodje vakat ne mozemo jednu stranicu napisati o pozitivnim stvarima i politicarima :lol:
just in bieber

#11 Re: Pozitiva - događaji, političari i drugi pojedinci

Post by just in bieber »

@PipiDugaDevetka

Kao što rekoh, postoje različita mišljenja o pojedinim političarima i to je demokratija. Sada ću pokušati objasniti svoje mišljenje o Sadiku Ahmetoviću.

Prvo, mislim da je snažno započeo dijalog i saradnju sa institucijama u regionu. Ovo je neophodno u borbi protiv kriminala i drugih nezakonitih djela.

Drugo, na sajtu sam vidio brojne akcije, projekte sa najnovijim tehnologijama koje će povećati nivo bezbjednosti u BiH. Evo jedna.
Svečano otvaranje projekta „Twining projekat-podrška implementaciji Strategije
i Akcijskog plana integrisanog upravljanja granicom u BiH“ održat će se u ponedjeljak, 21. februara 2011. godine sa početkom u 13:00 h u Parlamentarnoj skupštini BiH (Sala I/1).

Opći cilj ovog projekta je provesti učinkovit i efikasan sistem upravljanja granicom u Bosni i Hercegovini, što će rezultirati funkcionisanjem otvorene, ali kontrolisane i sigurne granice.

Onda nedavno, poslani policijski službenici iz cijele zemlje (oba entiteta) na mirovnu misiju u Sudan. To sve prošlo normalno, bez trzavica, što može značiti da funkcioniše sistem.
U mirovnu misiju u Sudan upućuje se, na mandat od godinu dana, ukupno sedam policijskih službenika iz različitih agencija za provođenje zakona u BiH.
Njegova biografija:
Sadik Ahmetović je dužnost ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, preuzeo 24.11.2009.godine.

U periodu od 2006 do 2009.godine, obavljao je dužnosti: poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH; 2002-2006.poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske; 1995-1996. poslanika u Skupštini Tuzlansko-Podrinjskog Kantona; 2001-2006. potpredsjednika Skupštine Opštine Srebrenica; 2000-2006. odbornika u Skupštini Opštine Srebrenica.

Od 2009. godine,obavlja dužnost potpredsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bosne i Hercegovine.

Predsjednik je Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995.godine.

Rođen je 1969.godine u Srebrenici i otac dvoje djece.
Mislim da je u svojoj karijeri bio suočen sa velikim izazovima, pogotovo ovo velikim slovima, i da su ga, nimalo laki i prijatni dani u poslaničkim klupama, oblikovali kao čovjeka kompromisa, dijaloga, saradnje i uvažavanja drugačijih stavova. Mislim da ljudi koju budu i na onoj uslovno, "drugoj strani", realnije mogu sagledati složenost političke situacije u BiH.

Daleko od toga da je situacija što se tiče bezbjednosti u BiH idealna i da ovo Ministarstvo nema propusta, ali mislim da sve to ide brzim koracima naprijed.
just in bieber

#12 Re: Pozitiva - događaji, političari i drugi pojedinci

Post by just in bieber »

Сенад Авдић је у свом коментару на FaceTV, рекао једну чињеницу, која је код нас поприлично неопажено прошла.
Дакле, Босна и Херцеговина је (иако је на њеној територији почињено највише злочина) прва у потпуности испунила све захтјеве Хашког трибунала, и предњачила у односу на Хрватску (топнички дневници, скривање Готовине-сада испуњено) и Србију (скривање Младића и Хаџића). Сарадња са Хагом подразумијева 4 тачке: испорука оптуженика, доступност докумената, свједока и четврто не могу се сјетити сада :roll:

Фактички, БиХ је испунила све обавезе према Хагу. А о повјерењу Хага у судске и тужилачке институције БиХ, најбоље говоре подаци о броју пренесених предмета на домаће институције. Те институције добро раде свој посао, барем по питању ратних злочина, што доказују бројне пресуде на које није било претјеране реакције и противљења. Хапшења у Израелу, Шпанији, Норвешкој, Америци показују да сви који су чинили злочине немају миран сан и да могу очекивати да ће бити изведени пред лице правде. То јесте добра порука свим грађанима ове земље.
Ironman1921

#13 Re: Pozitiva - događaji, političari i drugi pojedinci

Post by Ironman1921 »

.
Post Reply