Požari - zašto sve izmiče kontroli?

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Phia

Post by Phia »

uvjek dobar gost wrote:.... Ebo zemlju, odnosno njenu vlast i institucije koje gledaju u nebo i nadaju se kiši koja će ugasiti požare...
Lopove u zatvore i njihova auta na licitaciju od para uložiti dio u opremu za vatrogasce i GSS... pore toga namaknuti bar dio od zaplijene za školstvo...
Baš tako.Političari reaguju samo kad neko dotakne njihovu 'nacionalnu svijest' nebitno šta je u pitanju.U svemu ovome oni će samo vidjeti kako hrvati mrze bosance.A neće im pasti na pame da skrate svoja primanja i nabave koji kanader i porade na požarnoj zaštiti. :roll:
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Phia wrote:
uvjek dobar gost wrote:.... Ebo zemlju, odnosno njenu vlast i institucije koje gledaju u nebo i nadaju se kiši koja će ugasiti požare...
Lopove u zatvore i njihova auta na licitaciju od para uložiti dio u opremu za vatrogasce i GSS... pore toga namaknuti bar dio od zaplijene za školstvo...
Baš tako.Političari reaguju samo kad neko dotakne njihovu 'nacionalnu svijest' nebitno šta je u pitanju.U svemu ovome oni će samo vidjeti kako hrvati mrze bosance.A neće im pasti na pame da skrate svoja primanja i nabave koji kanader i porade na požarnoj zaštiti. :roll:
Sve dok glasačka mašina ne shvati da je njihov "nacionalni interes" da žive bez straha da će im požar odnijeti sve, dok ne shvate da plaćaju poreze da bi se dio izdvajao i na kraju vraćao njima.... nama će biti ovako... odnosno glasačka mašina će lomiti koplja oko "trivijalnih" stvari... dok plamen bude nosio njihove kuće, dok budu negdje izgubljeni u šumi a GSS im ne bude mogao pomeći jer nemaju sredstava...

Moj apel glasačkoj mašini je da progleda.....
Phia

Post by Phia »

And again.. :( :roll:
Image
uvjek dobar gost

........... Kad zažmirim... i nekako zamislim da imamo kanader il dva... da imamo helikoptera jedno desetak samo za gašenje požara... vidim i GSS sa nekom šminkerskom opremom kako spašavaju one u nesreći... vidim nova vatrogasna vozila... i nekako što se više udubljujem sve je ljepše... čistije i veselije... no nikako ne vidim nepismene i nezainteresovane političae, vjersku mafiju, ratne profitere i zločince.... njih nema nikako...

Kad probudi me miris paljevine... i ugledah jedan veliki požar..... kao da gori skupština....

Ljudi imamo sreće pa nema zemljotresa, uragana, poplava, vulkana.... još da imamo takvih neprilika.... ne bi ni dva jutra dočekali.....
dalmatinka

Post by dalmatinka »

uvjek dobar gost wrote:........... Kad zažmirim... i nekako zamislim da imamo kanader il dva... da imamo helikoptera jedno desetak samo za gašenje požara... vidim i GSS sa nekom šminkerskom opremom kako spašavaju one u nesreći... vidim nova vatrogasna vozila... i nekako što se više udubljujem sve je ljepše... čistije i veselije... no nikako ne vidim nepismene i nezainteresovane političae, vjersku mafiju, ratne profitere i zločince.... njih nema nikako...

Kad probudi me miris paljevine... i ugledah jedan veliki požar..... kao da gori skupština....

Ljudi imamo sreće pa nema zemljotresa, uragana, poplava, vulkana.... još da imamo takvih neprilika.... ne bi ni dva jutra dočekali.....
Kanaderi vam ne trebaju, ali mislim da biste zaista trebali pronaći novaca za nekoliko air-tractora:
http://www.zrakoplovstvo.net/xnet/html/ ... storyid=18
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

dalmatinka wrote:
uvjek dobar gost wrote:........... Kad zažmirim... i nekako zamislim da imamo kanader il dva... da imamo helikoptera jedno desetak samo za gašenje požara... vidim i GSS sa nekom šminkerskom opremom kako spašavaju one u nesreći... vidim nova vatrogasna vozila... i nekako što se više udubljujem sve je ljepše... čistije i veselije... no nikako ne vidim nepismene i nezainteresovane političae, vjersku mafiju, ratne profitere i zločince.... njih nema nikako...

Kanaderi vam ne trebaju, ali mislim da biste zaista trebali pronaći novaca za nekoliko air-tractora:
http://www.zrakoplovstvo.net/xnet/html/ ... storyid=18
Da li si ti upoznata sa aparatom vlasti u BiH?
2 entiteta, 10 kantona u jednom entitetu, drzavna ministarstva. . . .
svakom ministru audi (moj im naudi) itd itd...

nisu u stanju kupiti radio stanice, a ne air tractore...

Ali ne brini, sredicemo za slijedecu sezonu dozvolu kanaderima da lete preko granice, kompletnom pogranicnom zonom...

nakon sto rijesimo pitanje deponije u neumu...
uvjek dobar gost

Ma nama prvo treba veliki zatvor za sve lopove u ovoj državi koji zarađuju po 3000 ili više hiljada a ne rade ništa za raju...... ili treba u stvari od njih napraviti onu specijalnu brigadu letećih vatrogasaca.... izbacivati ih iz herkulesa direkt na požar..... pa nek se snađu ....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

ma sve ovo treba da izgori
Phia

Post by Phia »

komi wrote:ma sve ovo treba da izgori
A što bi sve ovo gorilo.Nek izgore samo oni lezihljebovići. :-?
King Kikapu

Post by King Kikapu »

Alphonse Kauders podmece pozare zato sto a)mrzi sume b) voli gledati pozare. Ove kolnosti sretno su sjedinjene u njegovoj legendarnoj opsjednutosti sumskim pozarima koje s uzivanjem posmatra kad god dodje u priliku.
ifbbpro

Post by ifbbpro »

@ Požari - zašto sve izmiče kontroli?

Jer nemamo para.. ustvari ima, ali one naravno idu negdje drugo.
Zao mi samo onih vatrogasaca!!
bosank_a

Post by bosank_a »

Kod nas ti je tako,dok neko ozbiljno ne strada nista se nepoduzima. :sad:
nineac

Post by nineac »

Ovdje je u pitanju samo volja, nista vise.
Para IMAMO! Znaci u pitanju je bezobrazluk sva tri premijera, kao i njihovih prethodnika a jos vise bezobrazluk nacelnika opcina i kantonalnih premijera u cijoj su nadleznosti vatrogasne sluzbe.
U julu je gradonacelnik Zenice predao vatrogasnoj brigadi zenica na upotrebu novo vozilo.
Mercedes Atego, koji je opremljen za izvlacenje unesrecenih iz teskih saobracajnih nesreca (sto je prioritet vatrogasnoj brigadi Zenica, s obzirom na ucestalost teskih saob. nesreca na tom podrucju) kosta 500.000KM.

A evo zasto civilna zastita federacije nema air traktora ili specijalnih vozila za gasenje sumskih pozara (preneseno sa Poskok Online):

Osim što će nova službena vozila Passat 3.2 VR6 - DGS 4 motion highline uz federalnog premijera Nedžada Brankovića provozati i njegovi zamjenici Gavrilo Grahovac i Vjekoslav Bevanda, iste zahtjeve...

... uputilo je još nekoliko članova Vlade te predsjednica FBiH Borjana Krišto i predsjednik Ustavnog suda FBiH.

Kako Dnevni avaz saznaje iz dobro obaviještenih izvora, nove automobile zatražili su Safet Softić, predsjedavajući Predstavničkog doma, Salko Obhođaš, ministar za prostorno uređenje i okoliš, te Vahid Hećo, ministar energije, industrije i rudarstva.

Zanimljivo je da je dopremijer Grahovac zatražio još jedan Passat, ali u svojstvu ministra kulture i sporta.
"Zahtjev za dobivanje novog Passata podnio je i Zahid Crnkić, federalni ministar za pitanja boraca. Njegov, kao i zahtjev predsjednika Ustavnog suda FBiH još je u obradi, jer se čeka mišljenje Ministarstva financija, kao i Ureda za zakonodavstvo FBiH", kaže sugovornik Avaza.

O dodjeli automobila nekim od ministara danas bi se trebala izjasniti Vlada FBiH, dok će se na narednoj sjednici ti isti ministri izjasniti o drugim prispjelim zahtjevima.

Novi Passat košta oko 70 tisuća KM te da će u narednom razdoblju najvjerovatnije i ostali ministri uputiti zahtjeve za obnovu voznog parka.

S druge strane, "donji dom" zakonodavne vlasti ne traži nova vozila. Izmir Hadžiavdić, tajnik Doma naroda Parlamenta FBiH, i Stjepan Krešić, predsjedavjući ovog doma, neće podnositi zahtjeve.

"Mi preferiramo malo skromnija vozila. Trenutno na raspolaganju imamo Škodu Fabiju, Golf 5, a predsjedavajući Krešić vozi Passat star tri godine", naglašava Hadžiavdić.

On najavljuje da će umjesto obnavljanja voznog parka Dom naroda obnoviti salu za održavanje sjednica početkom jeseni. Za to je u budžetu predviđeno oko pola milijuna KM.

A evo kako izgleda Air Tractor AT 802F,ovaj air tractor je opremljen da djeluje i kao amfibija, znaci moze sletati na vodene povrsine, i kao sto ej vec u onom linku prije objasnjeno, manji je, iako manjeg kapaciteta rezervoara vode (3 tone umjesto 6 tona) on je 25 puta jeftiniji. Takodje, zbog velicine moze sletati na manje vodene povrsine kao sto je jablanicko jezero!

Image

Image
Phia

Post by Phia »

http://www.avaz.ba/

28.08.2007

Image
Jučerašnje slike: Vatrena stihija kod Čitluka (Foto: F. Vele)

Požar u blizini pirotehničkih sredstava

Spriječena katastrofa u Čitluku

Jedno vrijeme u blokadi bio i magistralni put * Teška situacija i u Mostaru

Veliki požar zahvatio je jučer oko 13 sati šire područje općine Čitluk. Požar je, kako nam je potvrđeno iz Vatrogasne jedinice Čitluk, izbio na lokalnoj deponiji na lokalitetu Garišta, između Mostara i Čitluka.

Panični pozivi

Nošen snažnim vjetrom, brzo se počeo širiti prema industrijskoj zoni Čitluka te mjestu Gradnići. Požarni pojas bio je širok četiri kilometra, a u blokadi je neko vrijeme bio i magistralni put Mostar - Čitluk. Vatrena stihija opasno je bila zaprijetila kućama i stanovništvu u Gradnićima i Blatnici kod Čitluka.
Ekipa "Dnevnog avaza" jučer je bila na licu mjesta. Stanovništvo u Gradnićima bilo je u strahu. Vidjeli smo veći broj ljudi kako ispred svojih kuća gasi požar. Posebno je opasno bilo zbog činjenice da je požar prijetio obližnjoj industrijskoj zoni Čitluka. Vatra je, naime, došla neposredno uz skladište i veleprodaju pirotehničkih sredstava "Mirnovec", pa je prijetila prava katastrofa.
Kako su nam kazali u "Mirnovecu", u skladištu se nalaze tri tone raznih pirotehničkih sredstava kao što su rakete, petarde... te su iz ove firme panično pozivali vatrogasce i sve privatnike koji imaju cisterne da pomognu.

Borova šuma

- Vatra je bila skroz ušla u krug firme. Sve oko firme je izgorjelo. Samo zahvaljujući činjenici da smo imali hidrant i da su nam u pomoć pritekli vatrogasci, spriječena je katastrofa. Da je vatra zahvatila skladište, sve bi otišlo u vazduh - rekao nam je jedan od radnika "Mirnoveca" kojeg smo jučer zatekli pored firme.
Uz učešće vatrogasaca iz Čitluka, Mostara i Ljubuškog, a i velikog broja mještana i privatnih cisterni, požar je gašen satima. No, nešto iza 18 sati vatra je ponovo izbila u mjestu Vionica prema Bijakovićima. Na lokalitetu Gaj zahvatila je veliku površinu borove šume i niskog raslinja.
Do trenutka zaključenja ovog izvještaja, vatra nije bila ugašena. Teško je bilo i na području Mostara. Vatra je izbila na brdu iznad mjesta Livač u Bijelom Polju, a vatrogasci su dežurali čuvajući kuće. Gorjelo je i na Raškoj Gori, Rodoču i Bišća polju.

F. VELE - S. ĐUDERIJA

Kritično i u Posušju

Kritično je bilo i u Posušju, gdje je izbio veći požar na brdu Oštrc, pa su vatrogasci imali intervencije tokom cijelog dana. Veliki požar harao je i u Popovom polju, a prema izvještajima vatrogasaca, širi se prema općini Ravno.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

ja bi da budem supak do kraja i obavijestim raju da je jedan hrvatski kanader otisao u daleku grcku da gasi pozare...
a bilo je tesko do Trebinja doletiti...
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

mIRCerka wrote:ja bi da budem supak do kraja i obavijestim raju da je jedan hrvatski kanader otisao u daleku grcku da gasi pozare...
Vjerovatno zato što skoro 1/5-ni Hrvata podrijetlo vodi iz bliske im Grčke. I zato što su grčke šume kvalitetnije i vrijednije nego hercegovačke. I zato da vjetar ne bi slučajno proširio požare na hrvatski teritorij.
Ne radi se o lizanju šupka Grcima zbog promocije Hrvatske za ulazak u EU, da ne bi netko pomislio.
dalmatinka

Post by dalmatinka »

mIRCerka wrote:ja bi da budem supak do kraja i obavijestim raju da je jedan hrvatski kanader otisao u daleku grcku da gasi pozare...
Zovi, samo zovi.... :D :D :D

http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=356493
Vjerovatno zato što skoro 1/5-ni Hrvata podrijetlo vodi iz bliske im Grčke. I zato što su grčke šume kvalitetnije i vrijednije nego hercegovačke. I zato da vjetar ne bi slučajno proširio požare na hrvatski teritorij.
Ne radi se o lizanju šupka Grcima zbog promocije Hrvatske za ulazak u EU, da ne bi netko pomislio.
Aha, tako je bilo i s Makedonijom, poslali smo im kanader da nas puste u EU. :roll:
jefferson

Post by jefferson »

Sta mislite da neko od nas zatrazi pomoc? Koliko bi nasima trebalo da donesu odluku o slanju pomoci?
King Kikapu

Post by King Kikapu »

jefferson wrote:Sta mislite da neko od nas zatrazi pomoc? Koliko bi nasima trebalo da donesu odluku o slanju pomoci?
ja ti mogu dati odgovor iz prve ruke o pomoci koja je zatrazena od deminerskih i pirotehnickih timova federalne uprave civilne zastite za otvaranje prilaza pozaristima.

prvo na svaki zahtjev je odgovoreno za onoliko vremena koliko je bilo potrebno najblizem timu da izadje na lice mjesta, operativne stvari su rjesavane tako sto je najprije timu dat nalog da krene na lokaciju, ukoliko je procjenjeno da je prijetnja ozbiljna, a potom se u hodu rjesavala papirologija i ostale administrativno-birokratske zavrzlame.

ovo je slucaj jer CZ ima razradjen sistem izvlacenja unesrecenih iz minskih polja, te je u ovom slucaju ta procedura samo haplicirana na asistenciju vatrogascima u prilasku pozaristima.

koliko je to bilo od koristi sasvim je drugi par cipela, ali odgovorno tvrdim da je vecina deminerskih resursa CZ lociranih u zoni pozara bila angazovana na procjeni minske situacije i otvaranju prilaza. cak je dio timova iz drugih krajeva bio angazovan na bozarima, a bilo je slucajeva unistavanja NUS-a u neposrednoj blizini vatre kako vatrogasci ne bi bili ugrozeni nekontrolisanom detonacijom.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

dalmatinka wrote:
Zovi, samo zovi.... :D :D :D

http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=356493
pozar u trebinju je bio direktna ugroZDba dubrovnika, stoga samo budalu treba zvati da se budala sama ne ponudi :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

u grčkoj ima 60 mrtvih

to je velika nesreća i treba uputiti pomoć ako se može

pa eno i parlament se obnavlja pomoću helenske vlade
i crkva
i škola

:roll:
mIRCerka

Post by mIRCerka »

komi wrote:u grčkoj ima 60 mrtvih

to je velika nesreća i treba uputiti pomoć ako se može

pa eno i parlament se obnavlja pomoću helenske vlade
i crkva
i škola

:roll:
u grckoj su ovi teski pozari poceli nakon sto se dubrovnik ugasio...
ma hrvatsku za dubrovnik ni katrina oprat nece...
mIRCi Agresor
dalmatinka

Post by dalmatinka »

Vi mislite da je Dubrovnik nešto dužan Trebinju? Pošaljite račun!
mIRCerka

Post by mIRCerka »

dalmatinka wrote:Vi mislite da je Dubrovnik nešto dužan Trebinju? Pošaljite račun!
Duzan je HRT zbog optuzbe za agresiju pozarom.
To je Hrvatska duzna Bosni i Hercegovini.
Sto se pravis blesava, znas dobro o cemu ja pricam svo vrijeme.
Ja nisam muminka i kod mene halala za takve uvrede nema.
dalmatinka

Post by dalmatinka »

mIRCerka wrote:
dalmatinka wrote:Vi mislite da je Dubrovnik nešto dužan Trebinju? Pošaljite račun!
Duzan je HRT zbog optuzbe za agresiju pozarom.
To je Hrvatska duzna Bosni i Hercegovini.
Sto se pravis blesava, znas dobro o cemu ja pricam svo vrijeme.
Ja nisam muminka i kod mene halala za takve uvrede nema.
Ovako, ja se ne pravim blesava a to što HRT govori možeš pročitati na svakom od ovih tema na kojima si moderator. Jezik je isti.
Drugo, koliko ste vatrogasaca poslali sa sjevera u Hercegovinu, je li ti zaista misliš da je netko dužan voditi tvoju bitku dok se ti hladiš?
Treće, ja zaista ne znam što je to muminka, a ni što je to halala, pa bih te molila za prijevod.
Post Reply