Stalno sam se pitala je li moguće da naše 'predivno' državno uređenje nije u stanju da prvo zaštiti ovo prirodno blago koje nestaje umjesto svojih dupencadi?Vatru gase samo ljudi kojima su kuće u opasnosti a gdje su helikopteri, avioni, gdje je pomoć od države?Gdje je kontrola, kad bilo koji prolaznik pripali šumu ako mu se prohtje?
Požari - zašto sve izmiče kontroli?
Moderator: anex
- Phia
#1 Požari - zašto sve izmiče kontroli?
Juče dođoh iz Hercegovine i malo je reći gore sva brda..i sunce se slabo vidi od dima..samo pomišljam na ono malo životinjica koje su preživjele lovačke hajke i sad ih snađe vatra..a da li treba govoriti o tome da u toj stihiji nestaje zelenilo koje je spas u Hercegovačkoj vrelini a kome je trebalo desetak godina da naraste..nekom i pedesetak?
Stalno sam se pitala je li moguće da naše 'predivno' državno uređenje nije u stanju da prvo zaštiti ovo prirodno blago koje nestaje umjesto svojih dupencadi?Vatru gase samo ljudi kojima su kuće u opasnosti a gdje su helikopteri, avioni, gdje je pomoć od države?Gdje je kontrola, kad bilo koji prolaznik pripali šumu ako mu se prohtje?

-
Nancy Drew
-
_BosanaC
Mozda bi bolje bilo nazvati temu "Kako objasniti nekome da ne pali travu i smece na +45", a ako ce vec to i uraditi da to radi u strogo kontrolisanim uslovima. S druge strane - kako objasniti drvosjeci da na +45 ne baca opusak u travu u po sume gdje je sve suho ko barut i gdje se ceka najmanja iskrica da sve plane?
Ovo je do mentaliteta, ali mi je s jedne strane drago jer je isplivao jedan drugi problem, a to je problem nemogucnosti vlasti da se bori s ovim. Zasto? Zato sto su vatrogasna drustva u qrcu, i u glavnom su dobrovoljna, iako i ta dobrovoljna vlast ne podrzava. Zato sto u ovakvim situacijama radioamaterske komunikacije se mogu jedine adekvatno i kvalitetno iskoristiti za prevenciju i zastitu, medjutim i tu drzava apsolutno nije zainteresovana da upetlja svoje prste (iako je, recimo, Americki FCC nakon Katrine radioamaterske komunikacije svrstao na vrh 'emergency' komunikacija i izdvojena su ogromna sredstva za unapredjenje istih).
S trece strane spasioci takodje ne postoje, ako postoje to su male grupice koje se medjusobno ne mogu i koje niko na svijetu izorganizovati ne moze.
Na kraju krajeva, jedino ptice u BiH mogu uzletati bez SFOR-ove dozvole, s tim sto se znalo desiti da SFOR ne dadne dozvolu za uzletanje helikoptera ni u ovakvim slucajevima kao ni u slucajevima spasavanja recimo na Prenju.
I jos jedan dzoker - da se ovo, ne daj Boze, desava oko Sarajeva, sasvim bi druga prica bila, smijem se kladiti.
Ovo je do mentaliteta, ali mi je s jedne strane drago jer je isplivao jedan drugi problem, a to je problem nemogucnosti vlasti da se bori s ovim. Zasto? Zato sto su vatrogasna drustva u qrcu, i u glavnom su dobrovoljna, iako i ta dobrovoljna vlast ne podrzava. Zato sto u ovakvim situacijama radioamaterske komunikacije se mogu jedine adekvatno i kvalitetno iskoristiti za prevenciju i zastitu, medjutim i tu drzava apsolutno nije zainteresovana da upetlja svoje prste (iako je, recimo, Americki FCC nakon Katrine radioamaterske komunikacije svrstao na vrh 'emergency' komunikacija i izdvojena su ogromna sredstva za unapredjenje istih).
S trece strane spasioci takodje ne postoje, ako postoje to su male grupice koje se medjusobno ne mogu i koje niko na svijetu izorganizovati ne moze.
Na kraju krajeva, jedino ptice u BiH mogu uzletati bez SFOR-ove dozvole, s tim sto se znalo desiti da SFOR ne dadne dozvolu za uzletanje helikoptera ni u ovakvim slucajevima kao ni u slucajevima spasavanja recimo na Prenju.
I jos jedan dzoker - da se ovo, ne daj Boze, desava oko Sarajeva, sasvim bi druga prica bila, smijem se kladiti.
- Phia
Pa čisto sumnjam da će drvosječa zapaliti šumu u kojoj sječe drva i da ne zna šta je opušak..problem su ljudi koji tuda prolaze i daleko im je od kuće ta ista šuma pa zato i ne mare šta rade..i što reče nancy..imamo mi piromana i viška..
Slušala sam priče seljana..oni se najviše žale na dijasporu i turiste i tvrde da su baš oni najviše odgovorni za požare..a i logično je..neće niko sebi zapaliti predio oko kuće..
..a isto sam se naslušala priča 'turista' koji tvrde kako je 'lijepo vidjeti brdo u plamenu'..jer izgleda kao 'karneval'..
Ne znam stvarno ali što reče jedan mještan..onako tužno i nemoćno gledajući u požar: 'šta je čovjek u stanju uraditi to niko nije'..
Nagledala sam se i helikoptera ali onih sforovih koji 'izviđaju' situaciju..valjda gledaju hoće li ugroziti njihove punktove pa da onda gase..a hektari i hektari šume i stotine i stotine kornjača, zečeva, zmija, gušterova, ptića u gnijezdima, lanadi, lisičića i vučiće gori kao na ražnju..ali koga briga za to..dok njegovo 'imanje' nije u opasnosti taj sjedi, sunča se i kupka se u rijeci..Bože dragi pa zar smo stvarno tako nisko pali da nam ništa u državi nije kako treba već se sve vrti oko prevara, krađa i svađa?
Slušala sam priče seljana..oni se najviše žale na dijasporu i turiste i tvrde da su baš oni najviše odgovorni za požare..a i logično je..neće niko sebi zapaliti predio oko kuće..
Ne znam stvarno ali što reče jedan mještan..onako tužno i nemoćno gledajući u požar: 'šta je čovjek u stanju uraditi to niko nije'..
Nagledala sam se i helikoptera ali onih sforovih koji 'izviđaju' situaciju..valjda gledaju hoće li ugroziti njihove punktove pa da onda gase..a hektari i hektari šume i stotine i stotine kornjača, zečeva, zmija, gušterova, ptića u gnijezdima, lanadi, lisičića i vučiće gori kao na ražnju..ali koga briga za to..dok njegovo 'imanje' nije u opasnosti taj sjedi, sunča se i kupka se u rijeci..Bože dragi pa zar smo stvarno tako nisko pali da nam ništa u državi nije kako treba već se sve vrti oko prevara, krađa i svađa?
- Phia
Vidjela sam ovu temu ali koliko sam shvatila tamo je samo pitanje da li bi ljudi gasili požar i niko ne spominje niti prirodu niti ekologiju?InfraRedRidinghood wrote:http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=40032
- Anka
Pola Srbije gori...i juče kažem drugarici, vide li ti ove požare, ostadosmo bez šuma, a ona meni mrtva hladna, joj čime se ti smaraš! Šta to tebe interesuje?! Direktor firme "Srbija šume" je zapomagao preko tv-a da ljudi pomognu, kaže, ne mogu da razumem tu nezainteresovanost, posebno kod mladih ljudi, po selima babe i dede gase vatru kofama vode a oni sede, čekaju da dođe na 100 metara do njihove kuće. Stvarno je teško razumeti ovu nezainteresovanost ljudi....stotine hektara borovih šuma je nestalo u plamenu, a zna se da se te šume teško i sporo obnavljaju...ljudi su totalno apatični, sebični, niko se ne mrda dok njegovo dupe nije u opasnosti. žalosno. A da ne pričam o državi koja nema nijedan kanader....jad i beda... 
- Motokultivator
Ja sam bas zbog toga pokrenu anketu, na onoj drugoj temi. Ali poslije 5 odgovora, sve mi je bilo jasno. Da sam napiso, sta mislite ko je bolji Dodo ili Hare, do sad bi bilo ispisano 30 strana, al kad treba dic guzicu da prostite, za NASE dobro, niko ni prstom da mrde. A svi bi nesto pametovali, svi su najpametniji, svi znaju kako vlast treba ili ne treba da radi, svi su kulturni, svi su naj naj, pa ko je to u ovoj drzavi sto ne valja. Sram nas i stid bilo. Nije ni cudo sto je stanje vako i sto su suse. Ma sve smo mi to zasluzili. Zna uzviseni kako nas treba kaznit, samo sto su opet mnogi SMOTANI pa ne vide.Anka wrote:Pola Srbije gori...i juče kažem drugarici, vide li ti ove požare, ostadosmo bez šuma, a ona meni mrtva hladna, joj čime se ti smaraš! Šta to tebe interesuje?! Direktor firme "Srbija šume" je zapomagao preko tv-a da ljudi pomognu, kaže, ne mogu da razumem tu nezainteresovanost, posebno kod mladih ljudi, po selima babe i dede gase vatru kofama vode a oni sede, čekaju da dođe na 100 metara do njihove kuće. Stvarno je teško razumeti ovu nezainteresovanost ljudi....stotine hektara borovih šuma je nestalo u plamenu, a zna se da se te šume teško i sporo obnavljaju...ljudi su totalno apatični, sebični, niko se ne mrda dok njegovo dupe nije u opasnosti. žalosno. A da ne pričam o državi koja nema nijedan kanader....jad i beda...
- dalmatinka
Danas se vozim jadranskom magistralom u manjoj koloni. U jednom trenutku iz auta ispred mene doleti opušak na što ja počnem psovati, a sin me pita što mi je, nije pogodio auto. Zar je malo požara oko nas pitam ga. A on na to, pazi stvarno, ovi su iz Skopja, trebali bi znati s obzirom da gori čitava Makedonija kako je to. Nakon par kilometara doleti drugi, pa nakon par još i treći na što sam legla na trubu. Dok su se prestrojili lijevo za skretanje, kroz prozor im bijesno ciknem: čikovi, a unutra me 4 dvadesetogodišnjaka blijedo gleda i vjerojatno nisu shvatiti zašto im vičem. Kako ljudi mogu biti tako neodgovorni?

- Phia
Zato što im nije kuća blizu eto kako..dalmatinka wrote:Danas se vozim jadranskom magistralom u manjoj koloni. U jednom trenutku iz auta ispred mene doleti opušak na što ja počnem psovati, a sin me pita što mi je, nije pogodio auto. Zar je malo požara oko nas pitam ga. A on na to, pazi stvarno, ovi su iz Skopja, trebali bi znati s obzirom da gori čitava Makedonija kako je to. Nakon par kilometara doleti drugi, pa nakon par još i treći na što sam legla na trubu. Dok su se prestrojili lijevo za skretanje, kroz prozor im bijesno ciknem: čikovi, a unutra me 4 dvadesetogodišnjaka blijedo gleda i vjerojatno nisu shvatiti zašto im vičem. Kako ljudi mogu biti tako neodgovorni?![]()
![]()
![]()
-
belay_djecko
Ma ovo je neko garant zaboravio zatvoriti vrata od džehenema
-
kub lajkan
Jes' jes' to je...komi wrote:problem je što se vatrogasci zapošljavaju preko štele
i svako može biti vatrogasac
:D:D
Al evo kise srecom...
-
nineac
Cuj problema, vatrogasci se preko stele zaposljavaju!!!
Jestel vi vidjeli vozila vatrogasna dole u hercegovini? Pa ono ce prokuhat dok dodje do suma, a da negovorim o ispravnosti pumpi i sl.
Hrvatska je najavila kupovinu 5 (citaj: PET) novih kanadera!!! Kod nas drzava ima dva ispravna helikoptera koji mogu malo pomoci, ali nisu ni blizu efikasni kao kanader C415. Nasa drzava bez problema moze kupiti dva kanadera, ali nemoze zbog:
1.Povecanja plata ministrima
2. Povecanja naknada parlamentarcima
3.Kupovine novih auta
4.Regresa onim istim sto kupuju nova auta i dizu sebi plate.
Drugi problem su lokalne vlasti, ekonomija hercegovine je u dosta boljem stanju nego u Bosni, posebno Medjugorje, Citluk itd, a nigdje para od poreza pa da s ekupi bar jedno novo vozilo po opcini.
U BiH su od 1992 samo dva nova vatrogasna vozila kupljena, u Sarajevu prosle godine te u Zenici ove godine, i to je to!
Jestel vi vidjeli vozila vatrogasna dole u hercegovini? Pa ono ce prokuhat dok dodje do suma, a da negovorim o ispravnosti pumpi i sl.
Hrvatska je najavila kupovinu 5 (citaj: PET) novih kanadera!!! Kod nas drzava ima dva ispravna helikoptera koji mogu malo pomoci, ali nisu ni blizu efikasni kao kanader C415. Nasa drzava bez problema moze kupiti dva kanadera, ali nemoze zbog:
3.Kupovine novih auta
Drugi problem su lokalne vlasti, ekonomija hercegovine je u dosta boljem stanju nego u Bosni, posebno Medjugorje, Citluk itd, a nigdje para od poreza pa da s ekupi bar jedno novo vozilo po opcini.
U BiH su od 1992 samo dva nova vatrogasna vozila kupljena, u Sarajevu prosle godine te u Zenici ove godine, i to je to!
- dalmatinka
Moram te ispraviti, kupujemo 2 kanadera i 3 air-traktora. A što se tiče opreme i organizacije zaista nemam primjedbi. Ljudi daju sve od sebe i dobra su im vozila i ostala oprema. Uostalom razliku sam vidjela i na televiziji, ali pretpostavljam da je to samo zato što su kod nas požari uobičajena pojava svake godine, a kod vas u unutrašnjosti samo kad su ovako velike vručine, možda svakih 10-15 godina.nineac wrote:Cuj problema, vatrogasci se preko stele zaposljavaju!!!
3.Kupovine novih auta
-
nineac
Ma nije problem imal pozara ili nema, sta je sa mehanizacijom koja je potrebna da se gase klasicni pozari?
Tu ja odajem proznanje zenickoj opcini. Ljudi u vatrogasnoj brigadi skontali da im je najpotrebnije vozilo za teske saobracajne nesrece, i nabavila opcina, jer neposredno prije rata je kupljeno specijalno vozilo za gasenje pozara na visokim zgradama pa je tu istuacija koliko toliko OK, iako se i to mzoe reci da je staro.
Medjutim, nemogu skontat da niko u Hercegovini nema specijalno vozilo za gasenje sumskih pozara kada je klima identicna hrvatskoj.
A posebna prica su avioni.
Inace to z apet kanadera sam procitao na jednoj americkoj stranici, pa zse izvinjavam za gresku
Tu ja odajem proznanje zenickoj opcini. Ljudi u vatrogasnoj brigadi skontali da im je najpotrebnije vozilo za teske saobracajne nesrece, i nabavila opcina, jer neposredno prije rata je kupljeno specijalno vozilo za gasenje pozara na visokim zgradama pa je tu istuacija koliko toliko OK, iako se i to mzoe reci da je staro.
Medjutim, nemogu skontat da niko u Hercegovini nema specijalno vozilo za gasenje sumskih pozara kada je klima identicna hrvatskoj.
A posebna prica su avioni.
Inace to z apet kanadera sam procitao na jednoj americkoj stranici, pa zse izvinjavam za gresku
- dalmatinka
Grad je opet pun dima i pepela, a bura je orkanska, ova noć će biti bukvalno paklena.

-
nineac
Ja mislim da nebi bilo problema sa time jer BiH ima dovoljno velikih ejzera za tako nesto. Mislim da su to samo price, a da za to treba izraditi studiju izvodljivosti i da se vidi.Marco-x wrote:Negdje pročitah, ali sa da ne mogu naći, sve i da BiH kupi kanadere, isti nemaju gdje vodu akumulirati, tako da otpada ta investicija.
Ili svaki put pitati dozvolu hrvatskih vlasti za akumuliranje vode za korištenje njihovog zračnog prostora, što bi mislim bilo smiješno.
Kakvo drugo rješenje ima, a da je učinkovito?
U USA dosta veci avioni kupe sa jezera vodu bez ikakvih problema, mislim da je to vise izgovor sto se nekupuju ti avioni.
-
mostarac
Dok ministrima ne pocnu gorit vikendice po jablanickom, Vlasicu, Igmanu, Bjelasnici, Prenju nista se ovde nece uraditi po tom pitanju, a oni su pobjegli iz sume i jebe se njih za sumu, kad je asfalt ljepsi. Sta oni znaju kolika je vrijednost Borackog jezera, Zelengore ili Kozare
- uvjek dobar gost
..... Interes nikakav.... da je do naših "zaštitnika" mogli bi svi izgoriti negdje u okolici Mostara, Livna, Neuma ma i Sarajeva il bilo gdje.... jer oni ne vide požar iz svog zatamnjenog auta koje su kupili od naših para.... oni su ti koji ne daju da se vatrogasna jedinica osnuje na nivou regija il države (ne daj bože)... oni su ti koji su nepismeni i bez sluha za stvarne probleme... oni su ti koji podstiču stvaranje divljih deponija.. koji pospješuju požare, oni su ti koji šalju svoje vojnike straha da namjerno potpaljuju požare... da jesu zaista oni su ti koji na sve načine rade kontra stvarnih interesa ove zemlje....stvarnih interesa sviju nas...
Jer ako znamo da je prosječna starost njihovog voznog parka godinu dana, a vatrogasne opreme 20 godina..... odgovor se sam nameće.... jedino ga ona tri majmina ne vide, ne čuju... i o tome ne govore...
Ovdje mislim na onu figuricu tri majmuna sa poklopljenim očima, ušima i ustima....., ali taj se primjer kod nas lako može vidjeti u praksi..
Al u suštini do nas je i slažem se sa Mostarcom... dok oni ne počnu goriti,.. nama nema dalje... samo dublje....
Jer ako znamo da je prosječna starost njihovog voznog parka godinu dana, a vatrogasne opreme 20 godina..... odgovor se sam nameće.... jedino ga ona tri majmina ne vide, ne čuju... i o tome ne govore...
Ovdje mislim na onu figuricu tri majmuna sa poklopljenim očima, ušima i ustima....., ali taj se primjer kod nas lako može vidjeti u praksi..
Al u suštini do nas je i slažem se sa Mostarcom... dok oni ne počnu goriti,.. nama nema dalje... samo dublje....
-
žena zmaj
Tragedija, ljudi, uzas!
Ne mogu da vjerujem da su vatrogasci dobili pomoc CAK! jednog helikoptera, ljudi svaki dan moraju na bolovanje poslije gasenja pozara, zahvaljuju se svaki dan na onoj minimalnoj pomoci koju dobiju od mjestana... UZAS!! Nemamo jedan fucking kanader, a kamoli sta drugo... Katastrofa! Da ne bi kise, Bog zna dokle bi ovo otislo...
Jos neki dan vidim na vijestima komentar nekog seljaka kako je plodnije tlo kad je sprzeno
Nema ovdje opstanka dok mrtva glava ne padne!
Ne mogu da vjerujem da su vatrogasci dobili pomoc CAK! jednog helikoptera, ljudi svaki dan moraju na bolovanje poslije gasenja pozara, zahvaljuju se svaki dan na onoj minimalnoj pomoci koju dobiju od mjestana... UZAS!! Nemamo jedan fucking kanader, a kamoli sta drugo... Katastrofa! Da ne bi kise, Bog zna dokle bi ovo otislo...
Jos neki dan vidim na vijestima komentar nekog seljaka kako je plodnije tlo kad je sprzeno
Nema ovdje opstanka dok mrtva glava ne padne!
-
obuca
pa je li oko vidio kad uz pistu na aerodromu oni sto oru i sade paprike potpale vatru da sprze sve jer ce bolje roditi to sto posiju. covjece u glavnom gradu pored aerodroma seljacine pale vatru. policija moze da nade vlasnika i osobu kojoj je dao zemlju pod zakup, ali .... Ma ova drzava je uzas. nista dalje samo dublje sto rece dobri gost 
- dalmatinka
Gledaj, od požara se ne mogu obraniti ni puno bogatije zemlje. Slušam danas na dnevniku da je sa Kanarskih otoka evakuirano 12000 ljudi, a požar gase tri helikoptera i 1 (JEDAN ) kanaderPhia wrote:Kod nas važi parola: 'dok ne gore kuće može sve da izgori'.![]()