Pozar u kuci

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zvucnikk

#1 Pozar u kuci

Post by zvucnikk »

Zadnjih par dana razmisljam kako covjek da pomogne sam sebi do dolaska vatrogasaca i da spasi sebe, najblize i svoju imovinu, ili da barem pokusa.
Ima li neko iskustva, da li se moze u stambenoj kuci na postojecu vodovodnu mrezu u kuci ugraditi hidrant?
Da li se moze obicno bastensko crijevo prikljuciti u prizemlju, i sa istim otici na 2-3 sprat kuce i pokusati ugasiti pozar? Da li je pritisak dovoljno jak?
Da li ima neko iskustva sa ovim gas maskama iz JNA sto se nove prodaju, za 20-30KM, da li su to dovoljne za neki kratkotrajni boravak u dimu?
Koshpa

#2 Re: Pozar u kuci

Post by Koshpa »

Ako ti se desi pozar ( ne daj boze ) u kuci, tvoje je samo ako si u mogucnosti da pozoves vatrogasce, otvoris prozore, i u puzecem stavu napustis kucu, nista nije vrijednije od tvog ili necijeg zivota. A u slucaju da je pozar tek zapoceo isti pokusaj gasiti protiv pozarnim aparatom, dekom, vodom ( ako nije struja ).
decko_sa_kovaca

#3 Re: Pozar u kuci

Post by decko_sa_kovaca »

Meni se zapalio sat od struje. Stari pjeskom ugasio i rukom odvalio sat iz zida.
Ja nmg da vjerujem da ga tada nije struja udarila

Sent from my HTC Desire 820 using Tapatalk
zlo zlo

#4 Re: Pozar u kuci

Post by zlo zlo »

Ne znam kako u vas to ide s učenjem o vatrogastvu i svemu, puno klinca kao i ja u nas je od malih noga postane dio nekog vatrogasnog društva, kao klinci predstavljali smo to vatrogasno društvo na raznim natjecanjima u vatrogastvu i međunarodnim i sve, Išli na razne tečaje, kod profesionalaca, polagali ispite i sve to dok bili dobro maloljetni još.

Pomagali u gašenju požara, išli pomagat ljeti na obale itd.

Uglavnom kod požara je najbitnije ne procjenit se previše, ljudi često misle mali je, mogu to ugasit i u sveopćoj panici zaborave na nešto zapaljivo dobro u blizini, i požar bukne u sekundi :sad:

Pozvat vatrogasce, ogrnut se dekom, i izjuriti van iz kuće. Ako u tome mognete isključiti struju dobro je, ako ne ne, ali budite spremni da vatrogascima odgovorite dali je isključena ili ne,i takve odgovore koji njima jako bitni prilikom gašenja.. ima li u kuci plinskih boca ili drugih zapaljivih supstanci itd.
Kralj Tvrtko I.

#5 Re: Pozar u kuci

Post by Kralj Tvrtko I. »

Ne glumiti junaka to je najbitnije...

Ps: djes zlo-trogasac [emoji41]

Poslano sa mog SM-J710F koristeći Tapatalk
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#6 Re: Pozar u kuci

Post by stetoskop »

Sve zavisi koliki požar je zatečen. Ako bi se htio osigurati vodom, onda bi trebao imati neki spremnik za vodu, pumpu i jak mlaz. Za savladavanje požara je potrebna velika količina vode u kratkom momentu. Obični šlauf nije dovoljan, može samo za manje vatrice, ali ne smije struju, ulje, goriva.
Ako jedna prostorija gori, a zatvorena je, treba procijeniti da li je dobro otvarati je, bez opreme za gašenje, jer momentalno omogućuje se širenje na druge prostorije, a može nastati i eksplozija.
Za početno gašenje, najefikasniji su pp aparati punjeni prahom od 9 kg. Ako baš želiš da se osiguraš, onda i više njih. Dobri su i za gašenje dimnjaka, ubrizga se u otvor za sulunar.
U BiH ima dosta mjesta gdje vatrogascima treba 30-40 minuta, pa i više do dolaska, tako se baš i ne može osloniti na njih, već uz osnovnu edukaciju treba svako za sebe razraditi plan. Može se i desiti da su blizu vatrogasci, ali su na drugoj intervenciji.
O svemu treba misliti. :!:
Zato u pametnijim državama svako selo ima vatrogasno društvo, a gotovo svako domaćinstvo vatrogasca.
stakasa

#7 Re: Pozar u kuci

Post by stakasa »

Pri pozaru prije svega gledajte da ostanete zivi. Cesce se umire od posljedice trovanja dimom nego od opekotina. Puzhuci napustite prostoriju, ko je jednom kupio namjestaj kupice ga i drugi put
Gojeni H

#8 Re: Pozar u kuci

Post by Gojeni H »

Vrlo malo ljudi umire od vatre. LJudi se uglavnom uguse od dima, umru u snu.
Par protivpozarnih aparata od 6 odnosno 9 kilograma, zavisno od velicine kuce ili stana, bi trebali biti na raspolaganju.
Dektektor ugljen-monoksida je jedna takodje dobra stvar, posebno onima koji koriste gas.

Ukucani se mogu obucavati uz igru. S obzirom da je dim laksi, prilikom evakucaije je najbolje izvlaciti se cetvoronoske. Ovo se moze vjezbati s djecom uz igru.
Prilikom evakuacije se uvijek ide uz zid, jer se od dima nista ne vidi, i onda se traze otvori (vrata).
I ovo se isto tako moze uspjesno vjezbati sa djecom uz igru.

Kada jednom izadjes iz kuce u plamenu, pravilo je da se u nju ne vraca. To je posao vatrogasaca.

Elem, vodom ne mozes gasiti pozare na instalacijama ili hemikalijama. Suhi prah iz aparata - zakon.
Ci-Nick

#9 Re: Pozar u kuci

Post by Ci-Nick »

prije svega nabaviti i postaviti dojavljivač dima a vi koji imate plin u kući i dojavljivač CO.
Zbog nepostojanja uređaja koji košta 20 do 50 KM čovjek može izgubiti život na spavanju.
Kod mene se dojavljivač aktivira čak i ako iz rerne krene malo više dima i pare.
Logovan

#10 Re: Pozar u kuci

Post by Logovan »

Ci-Nick wrote:prije svega nabaviti i postaviti dojavljivač dima a vi koji imate plin u kući i dojavljivač CO.
Zbog nepostojanja uređaja koji košta 20 do 50 KM čovjek može izgubiti život na spavanju.
Kod mene se dojavljivač aktivira čak i ako iz rerne krene malo više dima i pare.
Nije skupo, a neophodno. :thumbup: Gdje se može kupiti?
Filter

#11 Re: Pozar u kuci

Post by Filter »

Logovan wrote:
Ci-Nick wrote:prije svega nabaviti i postaviti dojavljivač dima a vi koji imate plin u kući i dojavljivač CO.
http://conrad.ba/category_senzor-dima-s ... 2147487244
Logovan

#12 Re: Pozar u kuci

Post by Logovan »

Filter wrote:
Logovan wrote:
http://conrad.ba/category_senzor-dima-s ... 2147487244
Hvala. :thumbup:
Filter

#13 Re: Pozar u kuci

Post by Filter »

Logovan wrote: Hvala. :thumbup:
np drug, imam dva u kuci od 98. dobra stvar, ali zna vristati (doslovno probi mozak, mrtve dize) zbog banalnosti, vlaga iz kupatila, zadimis sa rajom i zaboravis prozor otvoriti, nesto farbas... i moras obratiti paznju na trajanje baterije
raoul duke

#14 Re: Pozar u kuci

Post by raoul duke »

Dobra stvar, uzimam uskoro :thumbup:
Post Reply