Pozar u Australiji

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Quaresma

#1 Pozar u Australiji

Post by Quaresma »

Malo me cudi kako nema tema o ovoj nesreci. Maloprije naletih na ovu sliku, ne znam je li tacna, ako je, strašno izgleda.

Image
The 51st State

#2 Re: Pozar u Australiji

Post by The 51st State »

dok se ne oglasi greta ne pratim
Ariel
Vozim: auto

#3 Re: Pozar u Australiji

Post by Ariel »

Quaresma wrote: 05/01/2020 23:51 Malo me cudi kako nema tema o ovoj nesreci. Maloprije naletih na ovu sliku, ne znam je li tacna, ako je, strašno izgleda.

Image
Ta slika je fake news
Tomahawk11
Globalni moderator

#4 Re: Pozar u Australiji

Post by Tomahawk11 »

Nemoguće je da gori bilo šta u tim pustinjskim krajevima.
Da je sranje, jeste. Temperature idu do 50 stepeni i velika je suša.
Životnjski svijet je ozbiljno ugrožen.
Još jedan poraz za planetu i pobjeda za čovjeka.
Finale ćemo svakako izgubiti.
Sanjarko

#5 Re: Pozar u Australiji

Post by Sanjarko »

Imaju teme. Ima tema "Klimatske promjene...", tu je *Piupiu* stavljala videa o ovome i poplavama u Indoneziji.

Meni cudno i ne znam kako da kazem, da je u jednih ovoliko pozara a u drugih tolika poplava, iako su komsije i susjedi.

Australcima kisa bi legla ko kec na desetku.
The 51st State

#6 Re: Pozar u Australiji

Post by The 51st State »

gorice dok ne dodje do mora, suhovina i pustahija.
Thorgerson

#7 Re: Pozar u Australiji

Post by Thorgerson »

Snowie wrote: 06/01/2020 09:31
Quaresma wrote: 05/01/2020 23:51 Malo me cudi kako nema tema o ovoj nesreci. Maloprije naletih na ovu sliku, ne znam je li tacna, ako je, strašno izgleda.

Image
Ta slika je fake news
Slika gore je više prikaz lokacija, broja i intenziteta požara koji su bili i koji su još u toku, a preuzeti sa NASA satelita. Samo su umjetnički dotjerani, gdje lik prikazao gdje je veći, gdje manji požari. Tako da se ne može reći da je fejk, jeste možda u smislu da to ne izgleda baš tako gledajući sa satelita, ali da su tu bili požari - bili su.

Australija je ogromna i da je stavljao prave omjere požara, naravno da se ne bi vidjeli i slika ne bi imala poentu.
This visual shows all the fires observed between December 5 and January 5. Neither real time, but not a satellite photo. Some lights are now off, so the scale is imprecise due to the low definition. As a result , the areas completely in orange have not burned completely, it just means that there is a huge density of fires in these regions.
Evo lika koji je napravio tu sliku i objašnjeno sve.
3D visualisation of the fires in Australia.

A little 3D visualisation of the fires in Aus. This is made from data from NASA’s FIRMS (Satellite data regarding fires) between 05/12/19 - 05/01/20.
These are all the areas which have been affected by bushfires. Scale is a little exaggerated due to the render’s glow. Also note that not all the areas are still burning.
https://www.instagram.com/p/B67bRtPnVzR/

Uglavnom, evo kako to izgleda dole "na terenu".

Image

Jos jedan blizi satelitski snimak. Ako bi sad udaljio ovaj satelitski snimak tako da se na slici vidi citava Australija, ovaj požar bi bio mozda jedan pixel. Ili se ne bi ni vidio.
Image
Ariel
Vozim: auto

#8 Re: Pozar u Australiji

Post by Ariel »

Thorgerson wrote: 06/01/2020 13:15
Snowie wrote: 06/01/2020 09:31

Image
Ta slika je fake news
Slika gore je više prikaz lokacija, broja i intenziteta požara koji su bili i koji su još u toku, a preuzeti sa NASA satelita. Samo su umjetnički dotjerani, gdje lik prikazao gdje je veći, gdje manji požari. Tako da se ne može reći da je fejk, jeste možda u smislu da to ne izgleda baš tako gledajući sa satelita, ali da su tu bili požari - bili su.

Australija je ogromna i da je stavljao prave omjere požara, naravno da se ne bi vidjeli i slika ne bi imala poentu.
This visual shows all the fires observed between December 5 and January 5. Neither real time, but not a satellite photo. Some lights are now off, so the scale is imprecise due to the low definition. As a result , the areas completely in orange have not burned completely, it just means that there is a huge density of fires in these regions.
Evo lika koji je napravio tu sliku i objašnjeno sve.
3D visualisation of the fires in Australia.

A little 3D visualisation of the fires in Aus. This is made from data from NASA’s FIRMS (Satellite data regarding fires) between 05/12/19 - 05/01/20.
These are all the areas which have been affected by bushfires. Scale is a little exaggerated due to the render’s glow. Also note that not all the areas are still burning.
https://www.instagram.com/p/B67bRtPnVzR/

Uglavnom, evo kako to izgleda dole "na terenu".

Image

Jos jedan blizi satelitski snimak. Ako bi sad udaljio ovaj satelitski snimak tako da se na slici vidi citava Australija, ovaj požar bi bio mozda jedan pixel. Ili se ne bi ni vidio.
Image
Hvala na ispravci i objasnjenju :thumbup:
Tambure

#9 Re: Pozar u Australiji

Post by Tambure »

Ljudi puste da izgori i onda ce bit plodna zemlja. Bosnjo to ne konta
CrayOn

#10 Re: Pozar u Australiji

Post by CrayOn »

Isječak iz izvještaja o klimatskim promjenama iz 2007.

mufa1

#11 Re: Pozar u Australiji

Post by mufa1 »

Je li to ona ista Australija koja dade neki dan par miliona za novogodišnji vatromet?? Ili ima neka druga Australija...
SmokingMan

#12 Re: Pozar u Australiji

Post by SmokingMan »

Kako nakon požara izgleda nacionalni park Kosciuszko.

Nemjerljiva ekloška tragedija.....
mirsek

#13 Re: Pozar u Australiji

Post by mirsek »

Izgleda da je ponovo krenulo u okolini Kanbere.
Post Reply