pozajmice novca

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

danas

#1 pozajmice novca

Post by danas »

traze li vam ljudi novac na zajam? pozajmljujete li novac prijateljima, rodbini, komsijama -- ako zatraze? manje sume, vece sume? imate li "opravdane" i "neopravdane" pozajmice? stavljate li sve na papir, ili i dalje vazi "nasi smo, znamo se"...

kakva su vasa iskustva oko ovih stvari?
pitt

Post by pitt »

pozajmljuju ljudi al ja im ne dajem svoje vec od kompanije :D:D:D
danas

Post by danas »

pitt wrote:pozajmljuju ljudi al ja im ne dajem svoje vec od kompanije :D:D:D
oklen ti pade sa nebesa :D maksus da mi zachatas temu :D :evil:
pitt

Post by pitt »

samo tebi za hatar sam dosao :D Kakve su ti ovo lihvarske teme sviju ti :D:D:D:D
danas

Post by danas »

pitt wrote:samo tebi za hatar sam dosao :D Kakve su ti ovo lihvarske teme sviju ti :D:D:D:D
pa znas mene :D

sta je ovo :? samo od mene traze pare, jel'? :-? ko biva ja "imam" a njima haman zafalilo za novogodisnje praznike u istanbulu... :-)
kub lajkan

#6 Re: pozajmice novca

Post by kub lajkan »

danas wrote:traze li vam ljudi novac na zajam? pozajmljujete li novac prijateljima, rodbini, komsijama -- ako zatraze? manje sume, vece sume? imate li "opravdane" i "neopravdane" pozajmice? stavljate li sve na papir, ili i dalje vazi "nasi smo, znamo se"...

Ma tesko je odbiti covjeka kad trazi...

A jos je teze traziti kad se sam ne sjeti da vrati...

Imao sam dva losa iskustva. Jedan u ratu (ostao kratak za 600 "ondasnjih" markica), a drugi frisko. Triput veca cifra, ali sa strane sa koje to nisam ni u snu ocekivao. Bivsi prijatelj se fura da postane biznismen, a on i biznis nidje veze. Al' ne odustaje. Razumljivo, kad je preko tudjih ledja...

Da nisam imao ova losa iskustva, nikad ne bih odbio nikog. Ali, desi se i to... sta ces... dets lajf i gulis dalje...
PR80.

Post by PR80. »

pitt wrote:pozajmljuju ljudi al ja im ne dajem svoje vec od kompanije :D:D:D
pitt-e ti znas da si ti meni drag. :D Ovaj... :roll: ... nesto sam te mislila pitati u vezi.... ma znas o cemu smo pricali neki dan. :D :D
pitt-e :x :x :D
pitt

Post by pitt »

od mene niko ne trazi. svi znaju da nije halal :D:D:D
danas

Post by danas »

pitt wrote:od mene niko ne trazi. svi znaju da nije halal :D:D:D
prije ce biti :D znaju da si cicija :D :lol: :lol:
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

Novac ne pozajmljujem niti od koga.
Kada neko trazi novac od mene, spreman sam pozajmiti jedino u slucaju ako se radi o osobi kojoj sam spreman oprostiti dug. U svim ostalim situacijama ili cu novac pokloniti, ako se radi o teskoj materijalnoj situaciji, ili cu pronaci kulturno izvinjenje za odbijeni zahtjev.
pitt

Post by pitt »

danas wrote:
pitt wrote:od mene niko ne trazi. svi znaju da nije halal :D:D:D
prije ce biti :D znaju da si cicija :D :lol: :lol:
da sam cicija ne bi beg bio..... :D:D
danas

Post by danas »

OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Novac ne pozajmljujem niti od koga.
Kada neko trazi novac od mene, spreman sam pozajmiti jedino u slucaju ako se radi o osobi kojoj sam spreman oprostiti dug. U svim ostalim situacijama ili cu novac pokloniti, ako se radi o teskoj materijalnoj situaciji, ili cu pronaci kulturno izvinjenje za odbijeni zahtjev.
slazem se, tako i ja nekako radim. nikad sama ne pozajmljujem.

ja sam pozajmila ljudima kojima je dijete bilo bolesno a zena je ostala bez posla usred svega toga, i ne pada mi na pamet da im trazim nazad. sad kad imaju, oni sami dodaju koliko i kada mogu da vrate. bilo mi je drago pomoci im, koliko sam bila u mogucnosti.
PR80.

#13 Re: pozajmice novca

Post by PR80. »

danas wrote:traze li vam ljudi novac na zajam? pozajmljujete li novac prijateljima, rodbini, komsijama -- ako zatraze? manje sume, vece sume? imate li "opravdane" i "neopravdane" pozajmice? stavljate li sve na papir, ili i dalje vazi "nasi smo, znamo se"...

Pozajmila par puta prijateljici - uvijek vratila novac kratak period poslije.
Jesam sad preko ljeta dobila pitanje od prijateljice u BiH s` kojom sam odrasla: dala joj onoliko koliko sam mogla halaliti, posto znam da nema sanse da mi ikad ista od toga vrati.
Pozajmit cu uvijek kad je nevolja u pitanju, inace najbolje odbiti na fin i kulturan nacin.
danas

#14 Re: pozajmice novca

Post by danas »

PR80. wrote:dala joj onoliko koliko sam mogla halaliti, posto znam da nema sanse da mi ikad ista od toga vrati.
ima neka poslovica -- pozajmi samo onoliko koliko mozes oprostiti... :roll:
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Eh, zaboravih napomenuti da sam posudio veliku lovu od kredita, a ne bas iz dzepa... da ne ispadne da se sicam ciframa...

Ma sve je od slucaja do slucaja. Najbolje je kulturno odbiti, ali ako je bas slucaj u kojem znas da je u pitanju velika pomoc a nema ko drugi pomoci, onda i nije fora izvlaciti se... Doduse, to je bas rijetkost...
PR80.

#16 Re: pozajmice novca

Post by PR80. »

danas wrote:
PR80. wrote:dala joj onoliko koliko sam mogla halaliti, posto znam da nema sanse da mi ikad ista od toga vrati.
ima neka poslovica -- pozajmi samo onoliko koliko mozes oprostiti... :roll:
Naravno... A isto tako uvijek proanaliziram cijelu situaciju, jer kad vidis da se neko stvarno pati... jednostavno nemam snage da odbijem, ali zato uvijek nastojim da dam onoliko koliko mogu prije nego upanem u situaciju da me neko pita.
Pa, zamisli samo kako je ljudima koji su u takvoj situaciji i mora skupiti svu snagu da te pita.
La`ko je pitati nekoga za pozajmnicu ako vec znas da taj novac mozes vratiti za par dana - kako je onima koji su neizvjesnoj situaciji cijeli zivot? :( Drago mi je sto sam jedna od onih koja moze dati i pomoci, nadam se da nikad necu upasti u situaciju da morala od drugih traziti.
danas

Post by danas »

slazem se perka...

mada ima svega... pa zato i pitam... za iskustva...

recimo, mojoj jednoj prijateljici i njenom muzu je zaova (tj. muzeva sestra) trazila "zajam" (povelik iznos) da bi napravila "svadbu"... muz moje prijateljice je dao, i to je bio naravno poklon (jer ni ja svojoj sestri nikad ne bih pozajmljivala vec bih joj jednostavno dala ako joj treba)... ali za dzikansku "svadbu"... ne znam bas... :-? i naravno, sada je to problem izmedju moje prijateljice i muza joj... :roll:
debela

Post by debela »

nema pozajmljivanja. naucila sam da se 'prostirem koliko mi je dug jorgan'. nemam cak ni kreditnu karticu jer mi je to zavala i laganje same sebe. ne bih mogla zivjeti s tim da uzmem neciji novac i da ga ne mogu vratiti.
pozajmila jesam par puta, nije bilo ruznih iskustava mada, generalno, ne volim ovakve transakcije.
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Pa sad neće me neko nepoznat pitati da mu pozajmim novac...Obično su to prijatelji...a u svoje prijatelje imam povjerenja, a i oni u mene...
Ne samo novac i krv bih im dala....
_galaksija

Post by _galaksija »

Ipak sto je sigurno,sigurno...nemojte nikome pozajmljivat novac,nemojte nikome biti ziranti,jer znate za ono:
4 najtrazenija covjeka u BiH-a su:
1. Karadjic
2. Mladic
3. i dva ziranta :D
anais_nin

Post by anais_nin »

i kod mene su iskustva do sada bila relativno pozitivna....osobe koje mi se obrate sa takvom molbom su mi obicno veoma bliske, i vec imamo izgradjeno povjerenje, mada eto cesto kazu ne valja mjesati novac i prijateljstvo....bilo je momenata kad je meni trebalo, bilo je momenata kad je njima trebalo, i obicno se sve unaprijed dogovorimo, tipa treba mi toliko i toliko, vraticu ti do tad i tad....najcesce su to situacije kad plata kasni, ili kad treba da se zakrpis ono par dana do prvog....i do sada je uvijek taj novac vracen....

Ali isto tako oko sebe sam se nagledala svakakvih situacija...nedavno je bila situacija da se jedan poznanik obratio svima za pozajmicu zbog zdravstvenih problema u porodici da bi na kraju isplivalo da je on taj novac koristio za podmorivanje kockarskih dugova....najcrnje je sto je bilo situacija u kojima su mu ljudi davali svoju citavu ustedjevinu jer ono kao znaju se dugo, sito i reseto i sve to :roll: :(
Zadig

Post by Zadig »

dobar jaran mi pliva vec duze vremena veci dio novca,

skonto sam da sam jos u minusu kod drugih bar nekih sve ukuono 500-800 eura...

od sada vise ne dajem nikom, (nije ni da imam za dati)
ali eto

iskustvo vrlo negativno za sada
:roll:
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Ma vala posudim pojedincima za koje znam da ce mi vrnut kad tad lovu..
Uh vala jednom sam tipu bio posudio 100eura na pocetku skolske godine i nije mi vrno gotov do kraja, i to mi jos vrno u turskim lirama....Od tada samo osobama od povjerenja...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

pozajmit ću ti za knjigu...ili fax... do 100 maraka
više od 100???

samo sanjaj???

nit sam u kreditima niti ikome šta duguju

s tome da meni duguju 30 km :-)
sad se sjetih

:D:D:D

sače da padne jedan SMS :D:D:D