Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

hookah

#1 Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu

Post by hookah »

Koje sipate, a koje je preporučeno od proizvođača? Vidim da mnogi sipaju ATF (za automatske mjenjače) međutim za većinu vozila ono u najmanju ruku nije OK, čak i štetno... Moguće da evropski proizvođači to preporučuju? Kod američkih to uglavnom ne ide... Koje uzimate i koje su cijene okvirno onako? Pretpostavljam da prodavači uglavnom pokušavaju "natjerati" vas da povjerujete da je "atf to što treba" međutim, kod američkih vozila ide obavezno hidraulično ulje, što atf nije ni u kojem slučaju...
hookah

#2 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu

Post by hookah »

nisu ni forumaši što su nekad bili :D
psiho

#3 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu

Post by psiho »

teško je pitanje, bratiću, a i ne mjenjamo mi to nikada

vidim da si stručan, pa reci molim te kada je vrijeme da se mjenja to ulje, tj, kako znati kada to uraditi? i koje su cijene otprilike?
hookah

#4 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu

Post by hookah »

svakih 7500 milja se provjerava, odnosno po potrebi dosipa, a svake 4 godine (preporučlijvo i češće) se ispušta kompletno i sipa novo... to je barem za auto koje ja imam, oko 2 litra ulja ide, a cijena je 20ak-30 eura po litru (barem ovdje u švedskoj)...
vnm

#5 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu

Post by vnm »

evo pogledah, kod mene je za to predvidjena svake dvije godine (ili 30.000km) inspekcija.
radio sam nedavno taj servis i nisu mijenjali nista, znaci vozim dalje. :)
psiho

#6 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu

Post by psiho »

gdje si to provjerio, tj koje vozilo imaš? kod mene je pežo 307... gdje to da nađem?
vnm

#7 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu

Post by vnm »

kod mene to pise u uputstvu. ima na kraju knjige tabela sa rasporedom odrzavanja.
da li to ima i kod tebe ne znam jer je kod mene kia.

a pise mi i u servisnoj knjizici, tako da vjerujem da ti tamo 100% pise.
hookah

#8 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu

Post by hookah »

kod mene je jeep grand cherokee, takođe u knjižici tzv owners manualu na kraju pišu uputstva za održavanje... btw, provjerit ću ti za pežoa ako hoćeš pa javiti ovdje
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#9 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu

Post by corolla02 »

ma to se u sustini i ne mijenja isuzev ako curii.. :run:
hookah

#10 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu

Post by hookah »

ma jok :lol: isto sto se ne mijenja ni ulje u kočnicama, ulje u mjenjaču, pa sprže se lamele i onda ne valja vozilo, mjenjači im loši...
ljudozder

#11 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu

Post by ljudozder »

Image

Evo ja upravo promijenio... Jbt jedva našo na jednom mjestu i to zaliha stara 100 godina, kaže lik još SFOR-ovci dok su bili koristili za one svoje grdosije... Uglavnom, dao mi je do džaba, 10 maraka ove obje flaše :D

Sad me zbunjuje jedna stvar, imo sam nedovoljno ulja, pa sam ono malo što je bilo izvuko i sipo ovo... Međutim, nisam istreso ni jednu punu ovu flašu, ne može više stat, a znam da bi trebalo oko 2 litra da stane... Da li ko zna u čemu je stvar :D Inače radi se o Jeep Grand Cherokeeju
hookah

#12 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu

Post by hookah »

zato što si zamijenio samo ono što je bilo u rezervoaru :D ako već hoćeš sve izmijenit, izvučeš to što bude u rezervoaru, naspeš to novo ulje. upališ motor, 4-5 puta puni lijevi, puni desni. ugasiš motor, ponovo izvučeš ulje iz rezervoara, dospeš novo, opet pališ motor i isti postupak. to radiš dok ulje koje izvlačiš ne bude približno jednako onom novom koje dosipaš, tj boja... btw smanji sliku na 640x480, ne vidi se cijela :D
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#13 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu

Post by corolla02 »

hookah wrote:zato što si zamijenio samo ono što je bilo u rezervoaru :D ako već hoćeš sve izmijenit, izvučeš to što bude u rezervoaru, naspeš to novo ulje. upališ motor, 4-5 puta puni lijevi, puni desni. ugasiš motor, ponovo izvučeš ulje iz rezervoara, dospeš novo, opet pališ motor i isti postupak. to radiš dok ulje koje izvlačiš ne bude približno jednako onom novom koje dosipaš, tj boja... btw smanji sliku na 640x480, ne vidi se cijela :D
ispade: skuplja pita veg tepsija :lol:
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#14 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu

Post by 1946 »

corolla02 wrote:ispade: skuplja pita veg tepsija :lol:
Nije vego, vego nego :D
psiho

#15 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu

Post by psiho »

hookah wrote:zato što si zamijenio samo ono što je bilo u rezervoaru :D ako već hoćeš sve izmijenit, izvučeš to što bude u rezervoaru, naspeš to novo ulje. upališ motor, 4-5 puta puni lijevi, puni desni. ugasiš motor, ponovo izvučeš ulje iz rezervoara, dospeš novo, opet pališ motor i isti postupak. to radiš dok ulje koje izvlačiš ne bude približno jednako onom novom koje dosipaš, tj boja... btw smanji sliku na 640x480, ne vidi se cijela :D
bravo majstore
hookah

#16 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu

Post by hookah »

a ko smije čačkat oko crijeva itd, postoji i drugi način, jefitniji :D a to je da ako vec mijenjate cijelo ulje, ne postoji cep koji se odvrne i gdje moze cijelo ulje iz sistema da izadje... a servo pumpa nikako ne smije da ostane bez ulja, da ne bi zviznula... skines povratno crijevo sto vraca ulje u chantricu...i stavis u neku staru flasu... upalis auto, krenes da motas volan lijevo desno, kako se chantrica prazni i pumpa na povratno crijevo ulje goni u flasu, tako dosipas novo ulje u chantru...dok ne vidis da na povratno crijevo ne krene novo ulje da izlazi... i poslije vratis crijevo na mjesto...
corolla02

#17 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu

Post by corolla02 »

hookah wrote:a ko smije čačkat oko crijeva itd, postoji i drugi način, jefitniji :D a to je da ako vec mijenjate cijelo ulje, ne postoji cep koji se odvrne i gdje moze cijelo ulje iz sistema da izadje... a servo pumpa nikako ne smije da ostane bez ulja, da ne bi zviznula... skines povratno crijevo sto vraca ulje u chantricu...i stavis u neku staru flasu... upalis auto, krenes da motas volan lijevo desno, kako se chantrica prazni i pumpa na povratno crijevo ulje goni u flasu, tako dosipas novo ulje u chantru...dok ne vidis da na povratno crijevo ne krene novo ulje da izlazi... i poslije vratis crijevo na mjesto...
ma to je tako samo kod vasih am. auta :mrgreen:
ljudozder

#18 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu

Post by ljudozder »

corolla02 wrote:
hookah wrote:a ko smije čačkat oko crijeva itd, postoji i drugi način, jefitniji :D a to je da ako vec mijenjate cijelo ulje, ne postoji cep koji se odvrne i gdje moze cijelo ulje iz sistema da izadje... a servo pumpa nikako ne smije da ostane bez ulja, da ne bi zviznula... skines povratno crijevo sto vraca ulje u chantricu...i stavis u neku staru flasu... upalis auto, krenes da motas volan lijevo desno, kako se chantrica prazni i pumpa na povratno crijevo ulje goni u flasu, tako dosipas novo ulje u chantru...dok ne vidis da na povratno crijevo ne krene novo ulje da izlazi... i poslije vratis crijevo na mjesto...
ma to je tako samo kod vasih am. auta :mrgreen:
Ja ne mogu da shvatim kako neko može živjet u Americi oko američkih auta, a ne vozit ih :D Svaka čast kad možeš :D
corolla02

#19 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu

Post by corolla02 »

ljudozder wrote:Ja ne mogu da shvatim kako neko može živjet u Americi oko američkih auta, a ne vozit ih :D Svaka čast kad možeš :D
ma drugi put :mrgreen:
ljudozder

#20 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu

Post by ljudozder »

^ nije problem :D
emko1234

#21 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu

Post by emko1234 »

corolla02 wrote:ma to se u sustini i ne mijenja isuzev ako curii.. :run:
ja moram da se slozim s drugom corollom...meni jos niko nikad nije mjenjao to ulje..iako znam da postoji i cemu sluzi nemam predstave kako bi ga promjenio..a u serivisu su mi dali slican odg..,ugl kad servo pumpa pri motanju pocne da zuji da dodjem na pregled,jer je moguce da je crijevo rikavela..a inace nema nikakvih problema.. :S
hookah

#22 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu

Post by hookah »

možda prijatelju kod tvog auta, ali ako u uputstvu za održavanje stoji da se provjerava nivo svakih 7500 milja, a kompletno mijenja svake 4 godine, onda je logično da radim kako tu piše... i kod većine američkih vozila je taj interval zamjene, ili 4 godine ili 30 000 milja... mislim sve je to ok, ali ja ulja mijenjam preventivno, kad već nešto rikne onda je malo kasno :D kao recimo kad automatski mjenjač počne zezat, onda se traže i originalna ulja, i filteri, sve se pomijenja, al vidi čuda, ulje ga ne popravi :D al zato kad je trebo mijenjat, njemu je avlijaner mehaničar reko "ma jok kakvo to, to se ne mijenja"
emko1234

#23 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu

Post by emko1234 »

hookah wrote:možda prijatelju kod tvog auta, ali ako u uputstvu za održavanje stoji da se provjerava nivo svakih 7500 milja, a kompletno mijenja svake 4 godine, onda je logično da radim kako tu piše... i kod većine američkih vozila je taj interval zamjene, ili 4 godine ili 30 000 milja... mislim sve je to ok, ali ja ulja mijenjam preventivno, kad već nešto rikne onda je malo kasno :D kao recimo kad automatski mjenjač počne zezat, onda se traže i originalna ulja, i filteri, sve se pomijenja, al vidi čuda, ulje ga ne popravi :D al zato kad je trebo mijenjat, njemu je avlijaner mehaničar reko "ma jok kakvo to, to se ne mijenja"
to si svakako upravu..evo bas cu danas vidjet u svom owners manualu sta i kako pise o tom ulju..postoji li kakva lampica na tabli koja bi mogla da upozori da je nizak prtisak ulja i da pumpa ima problema..sad si me nesekiro :D ja koliko znam nikad to nisam mjenjao..pumpa ne bi trebalo da pusta nikakav zvuk prilikom motanja?
hookah

#24 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu

Post by hookah »

koje auto voziš? kod mene ima valjda upozorenje o problemu na servu, na displeju board kompjutera se pojavi... nije mi se nikad još pojavilo, al sam gledao na slikama da tu javlja :D ukoliko fali ulja čuju se "klikovi" pri skretanju, a kad je vrijeme mijenjat ulje, kada smotaš puni čuješ da pumpa huči i šušti...
emko1234

#25 Re: Power steering fluid ili ti ulje za servo pumpu

Post by emko1234 »

audi a4 b7..imam onaj ko dijagnosticki test kad upalim auto..al tu on provjeri kocnice,ulje i te neke osnovne pizdarije..al nisam nikad vidio tu lampicu ..
Post Reply