POVRŠINA određenog integrala

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
amarce

#26 Re: POVRŠINA određenog integrala

Post by amarce »

kristina bezina wrote:Pozdrav!

Molim Vas ako mi možete nešto pojasniti kod integrala .
Zad. Tijelo ima bazu kružnicu radijusa 4.Nađi volumen ako je presjek jednakostraničan trokut.

Nacrtaj krug u tri dimenzije koordinatnog sistema ako je x-prečnik kruga. Krug se presjeca sa x-osi i y-osi u -4 i +4. Jednadžba kruga je x^2+y^2=16.
Stranica je jednaka 2y i površina iznosi sqrt(3)*y^2. Visina trokuta je sqrt(3)*y-Pithagora).Kako je y=sqrt(16-x^2), onda je površina =(sqrt(3))*(16-x^2).
V(x)=sqrt(3)*intod-4do4(16-x^2)dx= ...256*sqrt(3)/3.

Jedino vas molim ako mi možete objasniti kako se dobije stranica 2y znam da je to pithagora ali neznam to dobiti, molim vas!!!

Lijepi pozdrav!
e moja kristina,zar se ovako studira.po forumima pitas raju da ti rjesavaju matematicke zadatke.pa zamisli bona da je sad Azem ONLINE,srce bi ga strefilo :D :x
al ovo je fakat preslo sve granice.pa sto nam nisi cijeli ispitni skenirala pa postavila na forum da ti rjesimo.
Znas imas sad i one privatne fakultete pa se tamo upisi,plati,i ovo te nikad nece pitati
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

housewife wrote:hoće li ti šta pomoći činjenica da ti to poslije fakulteta nikad neće zatrebati?
:thumbup: :thumbup:
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

ako ko moze prevesti na emgleski ja bih rado pomogao :D

oops hocu reci na americki :D
Dead Man Walking

Post by Dead Man Walking »

Jes ovo ti svojim rjecima prepricala sta se trazi? :-) Gore pise povrsina, dole volumen necega :roll: Kako god okrenes, ovako sto sam ja uspio skontati iz ove tvoje predodzbe :D zadatka u pitanju je (minimalno) dvostruki integral, s potrebom prebacivanja u polarne koordinate 8) Nego se ti potrudi da prekucas zadatak od rijeci do rijeci iz knjige, pa cemo preci na rjesavanje :zzzz:
prleitihi

Post by prleitihi »

zmiuga..da nije 'vako kasno..tj. rano.. :D :D ..sad bih uz'o ovo na brzinu da pošamaram.. :D :D :D
kristina bezina

Post by kristina bezina »

Pozdrav!
Mogu ti poslati zadatak na engleskom ako će vam tako biti lakše , jer ja vjerojatno neznam dobro revesti pa evo..:

Problem:
A solid has a circular base of radius 4 units. Find the volume of the solid if every plane
section perpendicular to a fixed diameter is an equilateral triangle.
Solution:
Draw a circle on a three dimensional coordinate system, using the x-axis as the diameter
of the circle. The circle will intersect the x-axis and the y-axis at -4 and 4. The equation
of the circle is x2 + y2 = 16. Draw a representative cross section as an equilateral triangle
parallel to the z-axis. This cross-section has sides equal to 2y and area A = \/3 y2.
(The height of the triangle is \/3 y, using the Pythagorean Theorem.) Since y = \/(16 - x2),
then A = (\/3) (16 - x2). The differential (or width of the triangular prism) is

dx
V=sqrt(3)integral od -4 do+4(16-x^2)dx=...256sqrt(3)/3.
Evo možda Vam je sada jasnije!!??
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

prleitihi wrote:zmiuga..da nije 'vako kasno..tj. rano.. :D :D ..sad bih uz'o ovo na brzinu da pošamaram.. :D :D :D
sjoooooo, u koja si ti doba bio budan :D.... nadam se da nisi iskljucio mob. (retro :D :D ) kako cu te sad probuditiiiiiii hihihiiihih
prleitihi

Post by prleitihi »

samo da kazem da nije imala muda (nazovimo stvari pravim imenom.. :oops: ) da me probudi! :-) :-) :D :D :D
parafin

#34 Re: POVRŠINA određenog integrala

Post by parafin »

kristina bezina wrote: Jedino vas molim ako mi možete objasniti kako se dobije stranica 2y znam da je to pithagora ali neznam to dobiti, molim vas!!!
Lijepi pozdrav!
U zadatku se kaze da je vertikalni presjek istostranicni trougao.
Jedna stranica tog trougla je dijametar kruga, sto ce reci dva puta poluprecnik tj. 2y.

Znaci da su i sve ostale stranice toliko duge (istostrancini). Ne treba ti pitagora za ovo.
prleitihi

Post by prleitihi »

i ja joj cijelo to vrijeme govorim..ali džaba.. :oops: :D
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

prleitihi wrote:samo da kazem da nije imala muda (nazovimo stvari pravim imenom.. :oops: ) da me probudi! :-) :-) :D :D :D
pa doooobrooo :D podrazumjeva se da nemam m*da :D :D

p.s. rijesili smo problem 2y na prvoj stranici :D :D
prleitihi

Post by prleitihi »

ako nemaš muda..što se onda kurčiš? :x :oops: :D :D
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

prleitihi wrote:ako nemaš muda..što se onda kurčiš? :x :oops: :D :D
tebi sad haman pa krivo sto te nisam probudila :D :D
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

kristina bezina wrote:Pozdrav!
Mogu ti poslati zadatak na engleskom ako će vam tako biti lakše , jer ja vjerojatno neznam dobro revesti pa evo..:

Problem:
A solid has a circular base of radius 4 units. Find the volume of the solid if every plane
section perpendicular to a fixed diameter is an equilateral triangle.
Solution:
Draw a circle on a three dimensional coordinate system, using the x-axis as the diameter
of the circle. The circle will intersect the x-axis and the y-axis at -4 and 4. The equation
of the circle is x2 + y2 = 16. Draw a representative cross section as an equilateral triangle
parallel to the z-axis. This cross-section has sides equal to 2y and area A = \/3 y2.
(The height of the triangle is \/3 y, using the Pythagorean Theorem.) Since y = \/(16 - x2),
then A = (\/3) (16 - x2). The differential (or width of the triangular prism) is

dx
V=sqrt(3)integral od -4 do+4(16-x^2)dx=...256sqrt(3)/3.
Evo možda Vam je sada jasnije!!??
V=2 ∫A(x)dx...granice integrala od 0 do 4............ (*)
A(x) poprecni presjeci konusa paralelni sa ozy ravni, sa diferencijalom dx, jednakostranicni trougao(to ti znaci da kad integrises te presjeke po x osi, dobijas zapreminu konusa, u granicama od -4 do +4 po x osi ili od 0 do 4 puta 2 )
A=1/2ah (osnovica puta visina :D tj. a=2y i h= \/3 y- pitagorina teorema)
y= \/(16 - x2) iz jednacine kruznice
A=y na 2 * \/3
i A(x)=(\/3) (16 - x2) .........................................(**)

iz (*) i (**), ako znas rijesiti najobicniji integral, dobijes 256sqrt(3)/3
prleitihi

Post by prleitihi »

:lol::lol::lol:..cirkus.. :lol::lol::lol::D:-) :thumbup:
Post Reply