POVRŠINA određenog integrala
-
kristina bezina
#1 POVRŠINA određenog integrala
Pozdrav!
Molim Vas ako mi možete nešto pojasniti kod integrala .
Zad. Tijelo ima bazu kružnicu radijusa 4.Nađi volumen ako je presjek jednakostraničan trokut.
Nacrtaj krug u tri dimenzije koordinatnog sistema ako je x-prečnik kruga. Krug se presjeca sa x-osi i y-osi u -4 i +4. Jednadžba kruga je x^2+y^2=16.
Stranica je jednaka 2y i površina iznosi sqrt(3)*y^2. Visina trokuta je sqrt(3)*y-Pithagora).Kako je y=sqrt(16-x^2), onda je površina =(sqrt(3))*(16-x^2).
V(x)=sqrt(3)*intod-4do4(16-x^2)dx= ...256*sqrt(3)/3.
Jedino vas molim ako mi možete objasniti kako se dobije stranica 2y znam da je to pithagora ali neznam to dobiti, molim vas!!!
Lijepi pozdrav!
Zad. Tijelo ima bazu kružnicu radijusa 4.Nađi volumen ako je presjek jednakostraničan trokut.
Nacrtaj krug u tri dimenzije koordinatnog sistema ako je x-prečnik kruga. Krug se presjeca sa x-osi i y-osi u -4 i +4. Jednadžba kruga je x^2+y^2=16.
Stranica je jednaka 2y i površina iznosi sqrt(3)*y^2. Visina trokuta je sqrt(3)*y-Pithagora).Kako je y=sqrt(16-x^2), onda je površina =(sqrt(3))*(16-x^2).
Jedino vas molim ako mi možete objasniti kako se dobije stranica 2y znam da je to pithagora ali neznam to dobiti, molim vas!!!
Lijepi pozdrav!
-
zmijaIzmaj
kristina opet jasi
koji je po redu ovo zadatak

-
zmijaIzmaj
pa kad nacrtas konus, ili samo bazu konusa tj. krug, dobijes da je precnik kruga 2y, a to je stranica jednakostranicnog trougla, tj. presjeka...
p.s. ovo je samo za tebe, edu

p.s. ovo je samo za tebe, edu
-
funaki
#10 Re: POVRŠINA određenog integrala
J... ga, znas ti uopce sta trebas pitati!?kristina bezina wrote:Pozdrav!
Lijepi pozdrav!
Volumen bez ''pi''???
-
zmijaIzmaj
ma nece ti nista trebatiprleitihi wrote:ja znam razlomke..zmijaIzmaj wrote:objasnicu ti jednom sve to![]()
prejednostavno je
![]()
..hoće li mi to trebati?
![]()
![]()
-
Ljubitelj Zabara
Kristina, sta ce ti to? Mislim... koji ce ti?
Tako se nikad neces zaposliti.
Evo ja na primer, ja to sve znam, matematiku, osnove elektrotehnike, elektroniku, web dizajn, ekonomiju, racunovodstvo, i sta?
Pa nista.

P.S. - I engleski i francuski.
Tako se nikad neces zaposliti.
Evo ja na primer, ja to sve znam, matematiku, osnove elektrotehnike, elektroniku, web dizajn, ekonomiju, racunovodstvo, i sta?
Pa nista.
P.S. - I engleski i francuski.
- Saian
Pa ako je pitanje bilo sto je stranica trogla 2y, zmija je objasnila, ako je jednakostranichno konusu baza x^2 + y^2 = 16 onda je, stranica presjeka 2y ili ti 8, povrshina je y^2*PI kakav sqrt(3)
i ovo nije Pitagora ovo je zehra zdravog razuma, trunchich apstrakcije (mozhe i bez ako nacrtas sve
) i zrno logike

-
zmijaIzmaj
-
prleitihi
florka..vidis da imamo dosta zajednickog..flora.sa wrote:mislim...ako ovako nastavite sa besmislenim komentarima
![]()
kristina nikad nece rijesiti ovaj zadatak
![]()
ja bih joj pomogla, ali pojma nemam o cemu prica![]()
![]()
![]()
ali zato znam o cemu prica prle...ili je to ipak bio tihi
![]()
- flora.sa
prolaznu iz matematike?prleitihi wrote:florka..vidis da imamo dosta zajednickog..flora.sa wrote:mislim...ako ovako nastavite sa besmislenim komentarima
![]()
kristina nikad nece rijesiti ovaj zadatak
![]()
ja bih joj pomogla, ali pojma nemam o cemu prica![]()
![]()
![]()
ali zato znam o cemu prica prle...ili je to ipak bio tihi
![]()
![]()
![]()
-
parafin
#24 Re: POVRŠINA određenog integrala
ja bih ti rado pomogao, ali si ga malo spetljala.
sta je dato, sta se trazi? opsta konfuzija.
ovaj dio je ok
Koja stranica? Stranica Cega? 2y nije duzina nicega ako je y druga slobodna varijabla.

sta je dato, sta se trazi? opsta konfuzija.
Volumen tijela? Koji presjek? Vertikalni? Znaci trazis volumen konusa?kristina bezina wrote:
Tijelo ima bazu kružnicu radijusa 4.
Nađi volumen ako je presjek jednakostraničan trokut.
kristina bezina wrote: Nacrtaj krug u tri dimenzije koordinatnog sistema ako je x-prečnik kruga. Krug se presjeca sa x-osi i y-osi u -4 i +4. Jednadžba kruga je x^2+y^2=16.
ovaj dio je ok
kristina bezina wrote: Stranica je jednaka 2y i površina iznosi sqrt(3)*y^2.
Koja stranica? Stranica Cega? 2y nije duzina nicega ako je y druga slobodna varijabla.
Ne mozemo ovako u Evropu! Ovdje sve zbrljano totalnokristina bezina wrote: Visina trokuta je sqrt(3)*y-Pithagora).Kako je y=sqrt(16-x^2), onda je površina =(sqrt(3))*(16-x^2).
Haj malo jasnije se izrazi pa me eto opetkristina bezina wrote:
Lijepi pozdrav!
- Bosanac sa dna kace
ja maksuzijen upiso faks POLSa reko tamo nema matematike sigurno, kad ono govno 2 semstra ima, jedva se rijesio!iz mat1 pao 3 a iz mat 2 samo 1Sarafcina wrote:prleitihi wrote:joj jest mi godra sto sam zaobiš'o ove gluposti u zivotu..![]()
..nikad ih ne bih skont'o..
![]()
![]()
![]()
zmiuga..znas ti ovo?
da se ja pitam... ovo bi na svakom fakultetu bilo na prvoj godini...
krenuo bih od teologije