Povremeno onemogućen pristup web stranicama osim...

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Heva

#1 Povremeno onemogućen pristup web stranicama osim...

Post by Heva »

Naša firma ima desetak PC računara pod Win10 Pro i Office 2010. Nedavno smo ih iznova umrežili koristeći D-Link mrežnu opremu i od tada kreću naši problemi:
ujutro, po uključenju PC, podigne se OS i browseri (bilo koji) mogu odmah da otvore facebook, Youtube, Gmail, Google... ali ne i ostale stranice, pa na kraju nijedan domaći web portal (Klix, Avaz...), kao ni stranice za preuzimanje drajvera i ostale sitnice sa internet servisima. Ne može npr. tada ni OLX, eBay ali one prethodno spomenute otvara pristojnom brzinom od nekih 100 Mbs. Pokušao sam iz Command prompta i Power shella, kao administrator, da resetujem šta se sve moglo komandama ali nije pomoglo.
Tek nakon 90 do 120 minuta računari su sposobni da pristupe bilo kojoj web stranici i rade odlično do gašenja. Sutradan uglavnom ista priča, ali ima dana kad izjutra odmah radi sve, kao Doxxa.
Odbacili smo D-Linkov switch i kablovski pristup, nabavili za svaki PC D-Linkov WiFi mrežni adapter sa antenom (ne znam koji je model) ali problem i dalje stoji. Mobiteli se ponekad čudno ponašaju, pri spajanju često piše "Spojen ali ne mogu pribaviti IP adresu" :O !?
Skinuli smo sve AV programe (Free Avast), isključili Windows Dfender... zalud trud svirači. :o :? :-?
Čovjek koji je postavio mrežu ima nekako "peh" da kad dođe po reklamaciji sve radi i ne možemo odsimulirati situaciju osim da mu pošaljemo ekranske prikaze. On tvrdi da je na našim PC neki softver ili šta već koji onemogućava pristup mreži, i što se njega tiče - sve radi za šta je uredno uzeo novac.
Ima li neko od vas ovakvo iskustvo ili prijedlog šta bi se moglo uraditi da se ova internet cirkusijada zaustavi!?
Hvala.
Last edited by Heva on 28/05/2024 22:17, edited 1 time in total.
diablobih

#2 Re: Povremeno onemogućen pristup web stranicama osim...

Post by diablobih »

Probaj uci na glavni router i vidjeti postavke firewalla, staviti na low. Windows defender je bolji od svih tih antivirusica.
PRO165

#3 Re: Povremeno onemogućen pristup web stranicama osim...

Post by PRO165 »

Uključi u mrežu neki čisto, svježe instaliran računar za početak pa vidi kako se on ponaša
Firewall na ruteru je mogući problem također.
Prebacivanje na WiFI je češće problem nego rješenje.
Postavke od Internet provajdera provjeri, "miriše" na DNS.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#4 Re: Povremeno onemogućen pristup web stranicama osim...

Post by Bobi »

Heva wrote: 28/05/2024 21:57 On tvrdi da je na našim PC neki softver ili šta već koji onemogućava pristup mreži, i što se njega tiče - sve radi za šta je uredno uzeo novac.
Uhljup, jedino je rekao sto nije :D. Što reče PRO165 provjeeri DNS. idi na router i stavi primarni 8.8.8.8 a sekundarni 8.8.4.4
Heva

#5 Re: Povremeno onemogućen pristup web stranicama osim...

Post by Heva »

Bobi wrote: 28/05/2024 22:42
Heva wrote: 28/05/2024 21:57 On tvrdi da je na našim PC neki softver ili šta već koji onemogućava pristup mreži, i što se njega tiče - sve radi za šta je uredno uzeo novac.
Uhljup, jedino je rekao sto nije :D. Što reče PRO165 provjeeri DNS. idi na router i stavi primarni 8.8.8.8 a sekundarni 8.8.4.4
Hvala na vašim cijenjenim odgovorima... pogledaću već koliko danas da li je moguće pristupiti routeru, možda je lik stavio i pass, pa će opet trebati ga zvati... Braćo mila, koja makljaža za "svoje pare".
Heva

#6 Re: Povremeno onemogućen pristup web stranicama osim...

Post by Heva »

Ako će biti lakše, kroz vratanca staklena rack ormarića (zaključan) se mogu vidjeti dva uređaja:

D-Link DES-1016D 10/100 switch
tp-link TL-SG3210 jet Stream L2+ Managed switch

Ma zanimljivo mi je da odmah se spoji bez muke na facebook, Youtube, Google ... ali neke druge web stranice - ne može. :? Nakon sat-dva mogu i one, pa i sve druge
PRO165

#7 Re: Povremeno onemogućen pristup web stranicama osim...

Post by PRO165 »

Zaključano???
Je li to vaše ili tuđe?

Po meni managed switch u firmi sa 10 običnih računara je klasični overkill. Da su serveri druga priča.

Onda jedan je 100Mb drugi je 1Gb. Ko je gdje skopčan? Kolika je brzina interneta inače, gdje je ruter....
Tu jedan solidan TP link - unmanaged obavlja posao 365/24/7 bez da zakoči. Ako treba neki traffic shaping, QOS... riješi ga na ruteru.
diablobih

#8 Re: Povremeno onemogućen pristup web stranicama osim...

Post by diablobih »

Heva wrote: 29/05/2024 15:01 Ako će biti lakše, kroz vratanca staklena rack ormarića (zaključan) se mogu vidjeti dva uređaja:

D-Link DES-1016D 10/100 switch
tp-link TL-SG3210 jet Stream L2+ Managed switch

Ma zanimljivo mi je da odmah se spoji bez muke na facebook, Youtube, Google ... ali neke druge web stranice - ne može. :? Nakon sat-dva mogu i one, pa i sve druge
Pa eto nadji IP adresu od tih i pokusaj uci na router. Vecinom je 192.168.0.1 i 192.168.1.1 pa kad vidis login page, ostavi prazno i udji ili admin (password ostavi prazno) ili admin (password admin). To bi trebalo da je default, jer kako si opisao tog IT majstora, ne bih se cudio da je nesto zastitio.
musliman_normala

#9 Re: Povremeno onemogućen pristup web stranicama osim...

Post by musliman_normala »

DNS vjerovatno zeza - pokušaj ručno podesiti kod sebe na računaru npr. od Google-a.
Heva

#10 Re: Povremeno onemogućen pristup web stranicama osim...

Post by Heva »

musliman_normala wrote: 01/06/2024 05:29 DNS vjerovatno zeza - pokušaj ručno podesiti kod sebe na računaru npr. od Google-a.
Mijenjao sam od Google, Cloudflare... restart PC, laptopa... jok. Nakon par dana sve radi od prve, pa onda opet svaki dan cima, cima.... ne znam da li su neke postavke na routeru postavljene da odmah može Google, Gmail, facebook, Reverb, YouTube... ali .ba domene, neke druge, za drajvere printera, ovog, onog- jok! :oops:
Ne mogu se prijaviti da router, lozinka ima, kao fol et garancija se gubi ako se čačka... bla bla... "domaća posla".
Mraka

#11 Re: Povremeno onemogućen pristup web stranicama osim...

Post by Mraka »

Heva wrote: 25/06/2024 17:58
musliman_normala wrote: 01/06/2024 05:29 DNS vjerovatno zeza - pokušaj ručno podesiti kod sebe na računaru npr. od Google-a.
Mijenjao sam od Google, Cloudflare... restart PC, laptopa... jok. Nakon par dana sve radi od prve, pa onda opet svaki dan cima, cima.... ne znam da li su neke postavke na routeru postavljene da odmah može Google, Gmail, facebook, Reverb, YouTube... ali .ba domene, neke druge, za drajvere printera, ovog, onog- jok! :oops:
Ne mogu se prijaviti da router, lozinka ima, kao fol et garancija se gubi ako se čačka... bla bla... "domaća posla".
Ko vam je zaduzen za router firma ili neko ??Taj ko vam je zaduzen za router on je duzan redovno odrzavati mreznu opremu kao sto su routeri, switchovi, access pointi ..itd

Ako nemate pristup mreznoj opremi mozda necete moci sami rijesiti problem.
Heva

#12 Re: Povremeno onemogućen pristup web stranicama osim...

Post by Heva »

Mraka wrote: 25/06/2024 21:41
Ko vam je zaduzen za router firma ili neko ??Taj ko vam je zaduzen za router on je duzan redovno odrzavati mreznu opremu kao sto su routeri, switchovi, access pointi ..itd

Ma naišao čovjek koji put, postoji taj neki još uvijek važeći ugovor, lik kaže "kad uzmem mob i ako mogu da se zakačim i surfam - po meni, mreža vam je ok, a, što neki pc mogu ili ne mogu na net, nije do mene, šta ja znam šta vi trpate na pc i ometa pristup"
Lik je pun provala samo da ostane u igri... naiđe mi nekad da za svoje pare kupim router i switch i nogom nabijem i njega i njegovo youtube znanje :-x
Mraka

#13 Re: Povremeno onemogućen pristup web stranicama osim...

Post by Mraka »

Heva wrote: 31/01/2025 21:36
Mraka wrote: 25/06/2024 21:41

Ma naišao čovjek koji put, postoji taj neki još uvijek važeći ugovor, lik kaže "kad uzmem mob i ako mogu da se zakačim i surfam - po meni, mreža vam je ok, a, što neki pc mogu ili ne mogu na net, nije do mene, šta ja znam šta vi trpate na pc i ometa pristup"
Lik je pun provala samo da ostane u igri... naiđe mi nekad da za svoje pare kupim router i switch i nogom nabijem i njega i njegovo youtube znanje :-x

Ma ja lik suplju bacio klasika a placen je da to uradi, testira sve to mu je po ugovoru.

U potpunosti te razumijem uradio si pravu stvar, susrecem se sa takvima cesto najlakse svaliti na klijenta :mrgreen:
Malisa11

#14 Re: Povremeno onemogućen pristup web stranicama osim...

Post by Malisa11 »

Uzmes vlastiti router i nema problema. Sam ces doci do istoga sto su i oni. NEkada namjerno naprave probleme.
Post Reply