Doktori i doktorice, studenti medicine, treba mi vasa informacija!
Ovog februara sam na skijanju dobio povredu od udara "sidro" lifta u lakat. Nakon udara cijela lijeva ruka mi je utrnula nekih 15 minuta, i imao sam osjecaj kao da mi je stao krvotok u predjelu podlaktice. Nakon sto je proslo, imao sam otezano pomjeranje 4 i malog prsta lijeve sake. Dan kasnije sam otisao u hitnu i doktor je ustanovio da sam povrijedio ulnarni zivac (ulnaris) u predjelu lakta i uputio me ortopedu. Ortoped je ustanovio da se radi o laksoj povredi i dao mi recept za Lioton gel i b vitamin (Cobalamin). Popio sam vitamine i potrosio sav gel, medjutim i dalje imam isti problem, trnu mi prsti, a ako se bar malo kucnem u lakat (recimo dok pisem) cijela podlaktica primi reflex i boli.
Citao sam vise i informisao se o "Ulnarnoj neuropatiji" i "Sindromu kubitalnog kanala" na netu i navodno se moze lijeciti injekcijama steroida u predjelu zivca kako bi se oslobodio. Medjutim ovi "opsti" doktori (konkretno doktorica u ambulanti Omer Maslic gdje se lijecim) pojma nemaju - opet me uputila ortopedu i na snimanje. Ja stvarno ne mislim da mi ortoped moze pomoci jer se ne zelim ponovo badava zraciti i snimati lakat po drugi put kada oni nista u vezi zivca ne mogu vidjeti na rentgenu, a ne osjecam niti imam povredu lakta. Mene interesuje gdje se u BiH moze raditi Elektromioneurografija obzirom da mislim da je to dijagnosticki test koji meni treba da se pokaze koliko mi je zivac uklijesten?
I da, da li neko zna ko se u BiH bavi specijalisticki problemima neuropatija?
Hvala Vam puno!
Povreda zivca
Moderator: anex
- travar
#2 Re: Povreda zivca
Traži uputnicu za neurologa, pa ako živiš u N. Gradu, uputiće te u D.Z. Kumrovec i tu bi trebali imati EMNG aparat.
Ja sam išao zbog sličnog problema, ali nisu radili snimanje već su radili standardno testiranje živaca (udaranje, grebanje, pipkanje....
)
Uglavnom, gdje god da dođeš, izričito traži uputnicu za EMNG jer će te poslati svuda samo ne tamo gdje trebaš ići (lično iskustvo)
.
Ja sam išao zbog sličnog problema, ali nisu radili snimanje već su radili standardno testiranje živaca (udaranje, grebanje, pipkanje....
Uglavnom, gdje god da dođeš, izričito traži uputnicu za EMNG jer će te poslati svuda samo ne tamo gdje trebaš ići (lično iskustvo)
-
ZeKoU
#3 Re: Povreda zivca
Pozdrav,
evo da odgovorim za slučaj da još neko naleti na ovo. Postoji EMNG u Tuzli na neurologiji, međutim kada sam ih nazvao rekli su mi da njihov jedan profesor dolazi raditi EMNG u Sarajevo na privatni rehabilitacioni centar (zaboravio sam ime) - nalaze se u ulici Marka Marulića 26 (odmah poslije Evanđeoske crkve u Sa). To sam odradio i nije bolno kao što raja pričaju, a nije ni kao akupunktura
evo da odgovorim za slučaj da još neko naleti na ovo. Postoji EMNG u Tuzli na neurologiji, međutim kada sam ih nazvao rekli su mi da njihov jedan profesor dolazi raditi EMNG u Sarajevo na privatni rehabilitacioni centar (zaboravio sam ime) - nalaze se u ulici Marka Marulića 26 (odmah poslije Evanđeoske crkve u Sa). To sam odradio i nije bolno kao što raja pričaju, a nije ni kao akupunktura
-
m94n
#4 Re: Povreda zivca
Pozdrav ZeKoU, da li mi mozes reci sta ti je pomoglo na kraju? U istom sam problemu sa laktomZeKoU wrote: ↑16/07/2012 09:30 Pozdrav,
evo da odgovorim za slučaj da još neko naleti na ovo. Postoji EMNG u Tuzli na neurologiji, međutim kada sam ih nazvao rekli su mi da njihov jedan profesor dolazi raditi EMNG u Sarajevo na privatni rehabilitacioni centar (zaboravio sam ime) - nalaze se u ulici Marka Marulića 26 (odmah poslije Evanđeoske crkve u Sa). To sam odradio i nije bolno kao što raja pričaju, a nije ni kao akupunktura![]()