Povreda ramena - Iskustva

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
epik

#1 Povreda ramena - Iskustva

Post by epik »

Pao sam niz stepenice i zavrsio ramenom na zidu. Posljedica, Luksacija AC zgloba 3. stepen. Je li imao ko slicnu povredu je li morao ici na operaciju???
epik

#2 Re: Povreda ramena - Iskustva

Post by epik »

Dobro je... nema niko...

Luksacija AC zgloba je prilicno zajebana stvar, na prvu i ne izgleda opasno. Cak su me, kad sam se javio na KUM, vratili kuci uz neke tablete za bolove i mast da hladi... Medjutim meni nije bilo logicno da mogu prstom kost na ramenu pomjerati, pa sam ponovo isao istu noc do KUM-a. Kada je ortoped pogledao RTG odmah je zakljcuio da se radi o toj vrsti povrede, dok su njegove kolege prethodno ignorisale taj dio, njima je bilo bitno da nije kost polomljena, a za ovo sto mi kost hoda bi trebalo da se javim u dom zdravlja, pa termin za ortopeda... Posto termin za ortopeda ne bih dobio ni za 2 mjeseca, ovo bi ostalo kako jeste, da kost nije na svom mjestu i morao bih na operaciju. Naravno da su trebali i prvi put da me upute kod ortopeda, ali hajde progledacu im kroz prste i drugi put.

Ortoped je preporucio operaciju i konzervativni pristup pomocu improvizovane ortoze Madsen-a, naravno idem prvo konzervativnim putem. Na kontrolnom pregledu RTG pokazuje da ortoza za sada radi dobro posao i da je razmak izmedju kostiju mnogo manji. Ortozu cu morati nositi minimalno mjesec, nije ugodno, zateze, zulja, pravi bule na koži... ali sve je bolje nego pod skalpel ici.

Tako da, ako se nekome slucajno desi, a nadam se da nece, ova povreda moze da se lijeci i bez operacije. Bar tako za sada izgleda... Vidjecemo...
Post Reply