Povreda ahilove tetive

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
Jazzy.ba
Posts: 2061
Joined: 26/04/2012 00:43

#1 Povreda ahilove tetive

Post by Jazzy.ba »

Simptomi - oštar nagal bol u predjelu lista noge pri pojačanoj fizičkoj aktivnosti, nakon par dana otok i hematom u području zgloba. Zglob na pritisak ne boli, samo se osjeti oštra bol pri hodanju i pritisku u predjelu lista noge. Ahilova tetiva na pritisak uopšte ne boli i fizički se ne osjeti nigdje prekid na istoj.

Thompsonov test uzrokuje djelimično pomjeranje stopala (prema internetu dobar znak, nije totalna ruptura).

Jel' ko upoznat sa ovom povredom, operativnim/neoperativnim liječenjem i rehabilitacijom i sl?
golman
Posts: 2684
Joined: 23/01/2014 22:33
Location: na golu

#2 Re: Povreda ahilove tetive

Post by golman »

Ja sam "preživio" tu povredu.Šta te zanima,samo pitaj?
User avatar
Jazzy.ba
Posts: 2061
Joined: 26/04/2012 00:43

#3 Re: Povreda ahilove tetive

Post by Jazzy.ba »

Doktor rekao parcijalna ruptura i nije potrebna operacija i gips samo mirovanje, a noga izgleda katastrofa. Modro od lista dolje, cijelo stopalo.
golman
Posts: 2684
Joined: 23/01/2014 22:33
Location: na golu

#4 Re: Povreda ahilove tetive

Post by golman »

Jazzy.ba wrote:Doktor rekao parcijalna ruptura i nije potrebna operacija i gips samo mirovanje, a noga izgleda katastrofa. Modro od lista dolje, cijelo stopalo.
Zavisi koliko taj pacijent ima godina.Ako ima 70 i više godina,onda može samo gips,jer neće igrati fudbal poslije.A ako je mlađi pacijent ili u srednjoj dobi,onda je operacija obavezna.Poslije operacije,nošenje gipsa 2-3 mjeseca,a onda fizikalna terapija i nakon svega poželjno je da ide negdje u banju.
Pucanje ahilove tetive je najgora moguća povreda noge.Nedaj Bože nikome.
mariner
Posts: 363
Joined: 18/03/2011 19:39
Location: Los Rajvos

#5 Re: Povreda ahilove tetive

Post by mariner »

Kod povrede ahilove tetive najvaznije je imati strpljenje i mirovanje poslije operacije, vazna je upornost u postepenosti tokom rehabilitacije.
Ukoliko neko ima djelomicno puknuce tetive moguce je bez operacije gipsom to sanirati sa nesto duzim vremenom oporavka. Ukoliko je operacija primjenjena potrebno je pridrzavati se striktno ljecnickih uputa tokom oporavka i biti mentalno jak i strpljiv,,mislim da je ovo od velike vaznosti za potpuni oporavak.
Ono sto je vazno imati srece i sa doktorom, mislim da svaki doktor ima pored uobicajne profesionalne procedure i nesto od vlastitog umjeca i talenta.
Bitno je spomenuti ime npr. doktor Amir Zjajkic po mom misljenju spada u jako dobre doktore sa ortopedije na kosevu i pored toga sto je jako dobro profesionalno efikasan i striktan on je i prava raja.
On nema ni kapi one cuvene kompleksaske arogancije niti ''sarajevskog sindroma'' koji pogadja mnoge gradjane pa cesto se to javlja i u drzavnim institucijama. Covjek zasluzuje puno respekta i zahvale od mnogih pacijenata, zaista njegov pristup je izvanredan i za pohvale.

Rehabilitacija u trajanju 6 mjeseci moze dati uspjeh skoro potpunog oporavka povrijedjene noge ukoliko se fizikalna terapija odvijala striktno i noga malo popmalo primoravala na prirodne kretnje stopala. Nagli pokreti bi se trebalo potpuno eliminisati i ne dozvoliti mogucnost ponovne ozlijede.. zastitne ortoze su od velike pomoci kao i slana voda u kojoj se noga masira..kasnije i fizikana terapija kretnje stopala a prije toga odvikavanje od staka ili koristenje samo jedne. Vjezbanje cijelog tijela, naravno postepeno i pravilno je od velike vaznosti koju mnogi zapostavljaju. Mora se imati na umu da se tokom povrede teziste tijela vuce na jednu stranu , zdravu nogu i kicma je u nepovoljnom polozaju. Ne dozvoliti da vremenom strada zdrava noga, koljena,kicma ili vrat.. zato je potrebno razgibavanje cijelog tijela ali jako oprijezno i takticno.
mistek
Posts: 3386
Joined: 23/05/2010 15:16

#6 Re: Povreda ahilove tetive

Post by mistek »

Jedno pitanje za nekog pametnog ili nekog s iskustvom. :-D Imao rupturu i operisan. Probudio se sa gipsom na nozi i rečeno mi za 2 sedmice skidanje konaca i promjena položaja stopala. Sve to uredu. Međutim, brine me činjenica da ranu 2 sedmice niko ni ne vidi :D Ima li još slučajeva i je li ovo normalno kad ide gips preko? Sad bezveze strahujem od nekakve infekcije (i postoje li kakvi simptomi infekcije kad ranu ne vidiš :D ).
Post Reply