"On se udara "- ili treba da stoji - "On me udara" , tj. da li je prva varijanta neispravna
Ajmo jezicari i jezikare da cujem strucna objasnjenja
nismo se razumjeli , nisam ja nigdje rekao da sumnjam da je to neispravno, al zamisli situaciju :opet ja wrote:Koliko ja znam ispravno je "on me udara"
da bas smo o tome raspravljali , i zanima me moze li se sa tim reci i ono sto sam opisao u prethodnom postukomi wrote:![]()
![]()
![]()
on se udara = udara sam sebe
on me udara = mene buba![]()
![]()
jesil to kod mehA u kafani cuo?komi wrote:inace sarajlije imaju problema s povratnim glagolima
iako mi je drago sto pokusavaj doprinijeti temi , moram priznat da mi ovo nije jasnoAmazonka27 wrote:č ć š đ dž...
daj svima fazon da se i mi smijemoseka wrote:samariAmazonka27 wrote:č ć š đ dž...jeli, dali ste jeli?
hehfatality wrote:iako mi je drago sto pokusavaj doprinijeti temi , moram priznat da mi ovo nije jasnoAmazonka27 wrote:č ć š đ dž...
ironia....ironijafatality wrote:nije ni ovo tvoje ispravnoseka wrote:samariAmazonka27 wrote:č ć š đ dž...jeli, dali ste jeli?
interesantno , ovo tvoje ide znaci u prilog tome da se moze reci "On se udara"Amazonka27 wrote:hehfatality wrote:iako mi je drago sto pokusavaj doprinijeti temi , moram priznat da mi ovo nije jasnoAmazonka27 wrote:č ć š đ dž...ma mene opominju sto ih neupotrebljavam...a za ovo tvoje treba da se i posebna tema otvori...preseravanje cisto...
to je isto kada cujem "odo' u wc da se popisam"...
ko ti moze zabraniti?fatality wrote:
interesantno , ovo tvoje ide znaci u prilog tome da se moze reci "On se udara"
ne kontam , ako ces tako onda je i ovo "dali" isto nepravilnoseka wrote:naveden primjer nepravilnostifatality wrote:nije ni ovo bas pravilnoseka wrote:
samarijeli, dali ste jeli?
pa dobro ne moze niko , ali cisto da znam u slucaju da nekad osjetim potrebu da se izrazavam po osnovu nekih gramatickih normiAmazonka27 wrote:ko ti moze zabraniti?fatality wrote:
interesantno , ovo tvoje ide znaci u prilog tome da se moze reci "On se udara"
to je manje vise jasno , interesantnija je ona situacija koju sam ja naveoatko wrote:kad god dobijem keca uskoli stari me udara
Ako vidis onog ludaka bjezi on se udara
Nije ispravno, al svi koriste tu konstrukcijufatality wrote:Eh ovako , neki dan smo imali jednu diskusiju oko ovog "coropus delicti" , naime raspravljali smo o tome da li se za nekog ko te , npr. udara ,moze reci :
"On se udara "- ili treba da stoji - "On me udara" , tj. da li je prva varijanta neispravna
Kontam ja sta ti pitas, zato ti i kazem..ispravno bi bilo "Mirza me udara"fatality wrote:nismo se razumjeli , nisam ja nigdje rekao da sumnjam da je to neispravno, al zamisli situaciju :opet ja wrote:Koliko ja znam ispravno je "on me udara"
ti u srednjoj skoli (koliko god da je daleko potrudi se) , sjedis pored jarana kojem je dosadno i nonstop te udara i ceka da uzvratis kako bi unio malo zabave u dosadni cas , i recimo tebi nije do toga , sinoc si svu noc preko interneta igrao WoW i nisi bas raspolozena za toga , i eto ti trpis i sutis . Eh nakon nekog vremena nastavnica uprati da se kod vas u klupi nesta desava i opomene vas da se smirite ,(i sada postaje zanimljivo) da li je ispravno da joj kazes "Nastanice ja nista ne radim , Mirza se udara "
I sada moje pitanje , je li to ispravno
Ehm...hm jupitera mi... izgleda da sam stvarno zaribao totalno sto se tice gramatike....jer ...kad sam procitao ono gore citirano...bio bih se smio zakleti da je bila rijec o nekakvoj JELI (Jeleni odmilja) kojoj se u recenici nesto daje (od glagola: dati)...pa uptina kontsrukcija onda glasi ...fatality wrote:ne kontam , ako ces tako onda je i ovo "dali" isto nepravilnoseka wrote: samarijeli, dali ste jeli?
naveden primjer nepravilnosti, ja sam mislio da ima neki fazon pa sam cekao objasnjenje
izvini majstore ako ti smeta , ja cu sad administraciji poslat moblu da je izbrisu kako tebe ni bi nerviralaslavkoimamodilera wrote:Ja pitanja i teme i odgovora i govana![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
kad naucis od cega je skracena forma te povratne zamjenice "se" znat ces i odgovor na to pitanje
ovako nesto sam ocekivaoružmarin-a wrote:Nije ispravno, al svi koriste tu konstrukcijufatality wrote:Eh ovako , neki dan smo imali jednu diskusiju oko ovog "coropus delicti" , naime raspravljali smo o tome da li se za nekog ko te , npr. udara ,moze reci :
Zapadna varijanta bi onda bila Udara si se![]()
A svakako sebe udara, udarajući tebe, jer će mu se kad-tad vratiti, je li tako?
pa eto, valja li objašnjenje![]()
Nije me iznerviralo, samo mi je smijesno... samo vi nastavitefatality wrote:izvini majstore ako ti smeta , ja cu sad administraciji poslat moblu da je izbrisu kako tebe ni bi nerviralaslavkoimamodilera wrote:Ja pitanja i teme i odgovora i govana![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
kad naucis od cega je skracena forma te povratne zamjenice "se" znat ces i odgovor na to pitanje
izvinjavam se jos jednom