Povratak u Sarajevo ?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

anita2

#1 Povratak u Sarajevo ?

Post by anita2 »

Povratak u Sarajevo ?

Zanima me kakav je odnos stanovnika Sarajeva,
prema onim stanovnicima Sarajeva,koji su napustili Sarajevo,za vrijeme rata ,a i neposredno poslije rata.

Kakve su mogucnosti zaposlenja,povratak na stara radna mjesta.
Da li je to moguce,izvodljivo...?

I sve ostalo,sto bi islo uz povratak.
nesto od onoga sto je davno bilo napisano u Sarajevskoj Deklaraciji.

Ja sam ipak predaleko od Sarajeva i do mene informacije sporo dolaze,
a Vi ste ipak tu i svakako da znate mnogo bolje,znate kako Sarajevo dise.

Hvala
ZEKI-RIKI

#2 Povratak

Post by ZEKI-RIKI »

Puno se ljudi vratilo.Puno je ljudi vratilo svu svoju imovinu.Puno ljudi znam koji su ostali,neki probali pa opet otisli vani.
Sve se nekako vrti oko POSLA,i tu su najveci problem.Ne vjerujem da ces imati ikakav veci problem osim toga.
POZDRAV
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

Oni koji su pobjegli iz Sarajeva i otisli na onu drugu stranu po pozivu svoga predsjednika Rase, mogu komotno da se i nevracaju. Sto ce nam!?...Mozda da nam pricaju kako im je bilo tesko, kako su "protjerani", kako su svi bili isti, kako smo im "nedostajali" svo ovo vrijeme "gradjanskog" rata...!?

Moj jedan komsija srbin, je preko noci napustio moj grad. Kasnije se saznalo da je bio tenkista nad mojim gradom. Sada se je vratio u svoju prijasnju kucu sa pricom kako on nikoga ni za rukav nije povukao a kamoli ubio. Pita se, ako nije pucao, jeli mozda brojao zvijezde...!? :roll:

Ali mo smo tak'i, opet ga pozdravljamo.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Ostajte Tamo

Ostajte tamo, sunce ovog neba
Neće vas grijat’ k’o što tuđe grije
Grki su ovdje zalogaji hljeba
Gdje stana nema i gdje posla nije.

Od svoje majke ko će naći bolju?
A majka vaša zemlja vam je nova.
Bacite pogled po minskome polju
Svuda su kuće bez vrata i krova.

Za zemlju ovu vi ste bili krivi
Uzori svijetli što uteći znaše.
U novoj zemlji ostanite i vi
Ne dajte da vas povratkom plaše.

Ko cvijetnu granu kad proljetna krila
Okite je listom i ukrase medom
Bez vas bi maćeha domovina bila
A maćeha ne plače za izbjeglim čedom.

Ne dajte tuzi da vam dušu pati
Ostanite tamo u naručju svijeta.
Živite zato da možete slati
Rodbini vašoj para i paketa.

Ovdje bi svako da vam pamet soli
A tamo niko ružiti vas neće.
Bolji su tuđi i zidovi goli
Nego rodne kuće kud se tuđin šeće.

Tamo vam svako bratski ruku steže
U vašem kraju za vas pelin cvjeta.
Za tuđu zemlju sve vas, sve vas veže
Povratnik svaki ovdje samo smeta.

Neće vas grijat ko što tuđe grije.
Gdje stana nema i gdje posla nije.

Nenad Velickovic,
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Trenutna situacija se može gledati iz bar dva ugla, prvi je ... joj sad je Sarajevu puno seljaka i čega sve ne... nema tamo života....

Druga je pak vedrija, Sarajevo je puno seljaka ali to je prilika za sve one koji su tamo negdje uštekali neki novac, sad se u gradu može krenuti sa raznim oblicima biznisa. Na taj način pomozite sebi ali i gradu, ja fakat u zadnje vrijeme posmatram tako stvari oko sebe. Razlog je sljedeći, u gradu punom čevabdžinica, buregdžinica, piljara i kafića.... treba otvoriti il pokrenuti još more stvari... recimo banalan primjer... nema nijedna radnja koja se bavi popravkom instrumenata, nema radnja za prodaju finik maski za praznike, nema jaka radnja za gaming kulturu, ima ih par ali nema robe u njima... može se svašta nešto i vraćajte se molim Vas....
Como_Sarajevo

Post by Como_Sarajevo »

Nisam razumio pitanje o povratku :D Jeli u Istočno ili Blisko Istočno Sarajevo :-)
Shamrock

Post by Shamrock »

nevracaj se ni u ludilu :D
evo mi svi ocemo da idemo odavde kako nam je dobro
*mima*

#8 Re: Povratak u Sarajevo ?

Post by *mima* »

anita2 wrote:Povratak u Sarajevo ?

prema onim stanovnicima Sarajeva,koji su napustili Sarajevo,za vrijeme rata ,a i neposredno poslije rata.

Hvala

Nevjerovatno glupo pitanje!!!!!!!!!! Koja stara radna mjesta? Mnogi smo ovdje cijelo vrijeme pa nema sanse da vratimo svoje staro radno mjesto.
Ljubitelj Zabara

Post by Ljubitelj Zabara »

Neće vas grijat ko što tuđe grije.
Gdje stana nema i gdje posla nije
Kako nema stana?
Svi redom dobili stanove i to cetvorosobne. Sa centralnim grejanjem, molicu lepo.
Jos su i kuce kupili, vikendice, luksuzne automobile.
Kako nema posla?
Dobili svi posao jos rade na crno i primaju socijalnu pomoc.
Koje sunce koje me greje?
Ovde nema sunca, nego sto ima? Samo sneg.
Vise bih voleo da me greje to " zubato " sunce, nego ovo.
docent

Post by docent »

Sjedi živa bila gdje si. Svako normalan poželi da ode odavde.
Što se tiče toga kako bi te primili, to nije problem. Svi su se zabavili o svom jadu i niko nikog i ne gleda.
Ovuda se šetaju i pravi ratni zločinci, pa ništa.
A za posao.......
Ako imaš koga da te pogura ili da od tebe ima nekog interesa, onda i imaš neke šanse. Inače....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

svi se vraćaju pa čak i oni koji su preko paljanske tv širili propagandu

sve je ok vamo
samo posla nema koji je sve

:roll:
vatana

Post by vatana »

Samo se lud moze dole vratiti!!! To je van pameti!!!
gocc

#13 Recept za povratak

Post by gocc »

1. Zbavis neku onako, priznatiju diplomu tamo, u inostranstvu
2. Radis jedno 5-10 god u struci tako da sem priznate diplome imas i veliko iskustvo
3. Nadjes neku dovoljno veliku firmu koja pored svih ostalih zabiti ima expozituru cak i u Sarajevu.
4. Pomocu gore spomenute diplome i iskustva a i pomocu filmskih trikova ako zatreba dobijes posao u toj isto tako gore spomenutoj firmi sa expoziturom u Sarajevu
5. Radis tu jedno godinu dvije i svo to vrijeme konstantno lizes guzice i kome treba i kome ne treba kako bi prisao blize radnom mjesu u expozituri u Sarajevu
6. KONACNO dobijes to radno mjesto, spakujes zenu, djecu, kerove, macke i papagaje, prodas kucu, zenin auto, djecije bicikle i vratis se u Sarajevo. Naravno prvo ubjedis zenu kako je to samo privremeno i molis boga da je ona teza naiva i da ce to da proguta. Djecu ubjedis kako je Svedsko obrzaovanje nula i kako su sarajevski univerziteti priznati svuda u svijetu (ako laze Ejup Ganic, lazem i ja. A svi znamo da on mnogo i cesto laze).
7. Vratis se u Sarajevo i pitas se vec posle par sedmica... pa jesam li ja fakat zdrav.. sta ovo uradih.. jest da mi je plata dva puta veca nego predsjednika predsjednistva BiH... ali opet.. sta radim ja ovdje..

Jel ok recept? Pocni sa primjenom, tri, cetiri, sad...
ndzlatar

#14 Re: Povratak u Sarajevo ?

Post by ndzlatar »

Samo reci gdje si prije radila, nema nikakvih problema.

Hvala
suncokret13

Post by suncokret13 »

:-)

Ejup Ganic ,da laze.......pa hajde to nije moguce.........:-)
sigurno najposteniji insan na kugli zemaljskoj,pa taj ne bi mi mrava zgazio,slagao.......ni u ludilu..........
nikad nista tudje nije uzeo........

.......ko ga pusti u Sarajevo ???
steta sto su davno,davno ukinute MALTE...............

sve u svemu po onoj staroj,

Dosli divlji i istjerali pitome

hmmmmm,nije veselo oko povratka..........
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Pitaj, SKENDERIJU kakva su njegova iskustva.
vedderedi

#17 Re: Recept za povratak

Post by vedderedi »

gocc wrote:1. Zbavis neku onako, priznatiju diplomu tamo, u inostranstvu
2. Radis jedno 5-10 god u struci tako da sem priznate diplome imas i veliko iskustvo
3. Nadjes neku dovoljno veliku firmu koja pored svih ostalih zabiti ima expozituru cak i u Sarajevu.
4. Pomocu gore spomenute diplome i iskustva a i pomocu filmskih trikova ako zatreba dobijes posao u toj isto tako gore spomenutoj firmi sa expoziturom u Sarajevu
5. Radis tu jedno godinu dvije i svo to vrijeme konstantno lizes guzice i kome treba i kome ne treba kako bi prisao blize radnom mjesu u expozituri u Sarajevu
6. KONACNO dobijes to radno mjesto, spakujes zenu, djecu, kerove, macke i papagaje, prodas kucu, zenin auto, djecije bicikle i vratis se u Sarajevo. Naravno prvo ubjedis zenu kako je to samo privremeno i molis boga da je ona teza naiva i da ce to da proguta. Djecu ubjedis kako je Svedsko obrzaovanje nula i kako su sarajevski univerziteti priznati svuda u svijetu (ako laze Ejup Ganic, lazem i ja. A svi znamo da on mnogo i cesto laze).
7. Vratis se u Sarajevo i pitas se vec posle par sedmica... pa jesam li ja fakat zdrav.. sta ovo uradih.. jest da mi je plata dva puta veca nego predsjednika predsjednistva BiH... ali opet.. sta radim ja ovdje..

E da vidimo sada zasto?
Pretpostavljam koji su razlozi, ali me interesuje da to cujem i od nekoga ko je toliko radio na tome da se vrati dole.
taxi_driver

Post by taxi_driver »

Celicna_saka wrote:Pitaj, SKENDERIJU kakva su njegova iskustva.

uzeo si mi post. :lol:

samo bih joj ja napisao,ako joj je brat dir. nestle-a onda nema problema. :D
angel26

Post by angel26 »

vatana wrote:Samo se lud moze dole vratiti!!! To je van pameti!!!
Pa mi 'dole' koji zivimo bar smo na svome i nije nam bas sve tako crno. Fali nam mnogo al' bar smo tu da se borimo da nam bude bolje.
I da, mi zivimo u gradu koji ima dusu ' i kojem i kisa kad pada nije samo kisa'. A ti se drzi sterilnog zapada kad ti je tamo super :x :x :x
angel26

#20 Re: Povratak u Sarajevo ?

Post by angel26 »

1. Zbavis neku onako, priznatiju diplomu tamo, u inostranstvu

STO SI SE UOPCE VRATIO??????
Centurion

Post by Centurion »

ko nas ne zna ne bi nas ni podmitio
senada

#22 Re: Povratak u Sarajevo ?

Post by senada »

Hvala
vrati se ono pa svjetski putnik, pa tu su pamet, pa znanje, pa jezici, pa iskustvo, pa auta, pa stan, pa vila, pa pare, pa ugled... ali mora biti veca budala od svih zajedno koji su ostali i veca bagra od svih zajedno koji su otisli.
ovdje se niko iole normalan ne vraca.
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

angel26 wrote:
Pa mi 'dole' koji zivimo bar smo na svome i nije nam bas sve tako crno. Fali nam mnogo al' bar smo tu da se borimo da nam bude bolje.
I da, mi zivimo u gradu koji ima dusu ' i kojem i kisa kad pada nije samo kisa'. A ti se drzi sterilnog zapada kad ti je tamo super :x :x :x
Upravu si angel26, najvise onaj ko ima kuka da mu je lose.
Sta je naroda kojeg poznam koji zivi od one penzijice i onog sto posije, ti isti nebi ni zasta na ovom svijetu dali svoju Bosnu. Nije sve ni u parama vec u zivotu, nasg naroda ima svud po svijetu imaju sve na raspolaganju ali im je zivot nikakav u poredjenju s nasim. Dzaba ti i pare i sve ako ti je dusa prazna i kad nemos se sastati sa svojim rajom.
Samo kad krenes negdje pa te neko svrati na kafu vrijedi vise nego ista na svijetu. Nas narod nema koliko drugi imaju, al sto je u nama Bosancima je da se snadjemo pa opet ne budemo niceg zeljni, uvijek se nadje koja kerma i za kafu, cigaru, kafic, .........
Smoki

Post by Smoki »

Dolina avalona wrote:Oni koji su pobjegli iz Sarajeva i otisli na onu drugu stranu po pozivu svoga predsjednika Rase, mogu komotno da se i nevracaju. Sto ce nam!?...Mozda da nam pricaju kako im je bilo tesko, kako su "protjerani", kako su svi bili isti, kako smo im "nedostajali" svo ovo vrijeme "gradjanskog" rata...!?

Moj jedan komsija srbin, je preko noci napustio moj grad. Kasnije se saznalo da je bio tenkista nad mojim gradom. Sada se je vratio u svoju prijasnju kucu sa pricom kako on nikoga ni za rukav nije povukao a kamoli ubio. Pita se, ako nije pucao, jeli mozda brojao zvijezde...!? :roll:

Ali mo smo tak'i, opet ga pozdravljamo.
to si sam kriv, pljuni ga kad ga god vidis
Smoki

Post by Smoki »

Al se kurcis kad se vrnes preko ljeta sa Evrima, ha?

Papak
Post Reply