Povratak u Sarajevo
- manijak1
Debela,
ako ti je zivot nije sjajan, ne trebas da se iskaljujes na drugima, mozda ti ova stranica upravo i tu mogucnost nudi, pokusaj sa drugim tretmanom!Ili jos bolje pokusaj svoj zivot malo bolje organizirati pa ti grane sunce jednog dana!
Malo ti ode predaleko , Stanislava
Skenderija ......javi se
- Baghira
Postoje mozda i ti interni konkursi, koji se javno ne objavljuju, ali postoje i javni konkursi, koji se tretiraju interni, ali ga zakon oabvezuje da ga objavi, a to radno mjesto je vec odavno popunjeno, vec internim radnikom. To je javna tajna, a vec i dozivljena (ne, necu da mislim da mozda nisam imala odgovarajuce kvalifikacijeB.Medjed wrote:To se zove interni konkurs. I tu mogu da se prijavljuju ljudi koji vec rade u firmi. Za novo radno mjesto mora da bude raspisan normalni konkurs. Postoje komisije koje rade zajedno na prijemu kandidata itd...
Nemam bas vremena sada da ti sve to trazim ali sam siguran da se u ovakvim slucajevima u npr. Njemackoj moze pokrenuti postupak protiv menadzera sa velikom sasnom da se dobije na sudu. kako je to tacno pravno rjeseno nisam siguran ali bi se mogao raspitati. Naravno da je menadzereva zadnja o tome koga treba primiti ali svi menadzeri imaju odredjenu odgovornost, u ovakvom slucaju bi ovdjwe sud sigurno odradio posao.
Svoje trenutno radno mjesto sam dobila preko stele, ako mozemo to tako nazvati. Ustvari, bila sam preporucena, sto ne znaci da nisam morala ici kod sefa na razgovor, uredno sa aplikacijom, kao svaki drugi kandidat.
A sto se tice pokretanja postupka protiv menadzera.......haj pokreni bilo kakav postupak protiv firme, pa da vidim dokle ces dogurati
Hocu reci, i ovdje na zapadu ima stele, malo, ali se to radi na dosta suptilniji nacin
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Ali na zapadu imas bar mogucnost izbora, o tome se prica, ne o steli
-
Stari
Ishlapilo se izgleda skroz-naskroz...uvijek sam imao problema u kontanju recenica (i misli) koji u svojoj konstrukciji imaju vise uzastopnih negacija ...pa onda pri citanju ...veze nemam sta je u ovoj tvrdnji ...negirano a sta potvrdjeno.Ja sam rekla samo (da ti obrazlozim) da mi Njemci ne kukaju jer im nije lose ako su bez posla, a kod nas je drugacije!
Nesto slicno kao kod ...ah tog famoznog zagrebackog popart poete kad on veli
"Ni rijeka nije bila rijeka u samome zacetku
i nije nuzno da ne bude ponornica do kraja"
Zbog ovoga sam svojevremeno imao poteskoca ...jer nisam bio u stanju razumjeti (voljeti) ovakvu vrstu poezije...a tipovi (tamo nekakvi "brade-filozofi"...ne znate ih vi) koji su to sve lafo kontali ...su poguzili sve kokice-intelektualke na taj fazon.
Dakle staki ...sta se negira u gornjoj tvdnji.
Da li njemci ne kukaju ....kad im nije lose? ..(meni to sasvim prirodno zvuci ...i sasvim nekako...njemacki) ...a kod nas drugacije ...dakle...ljudi kukaju i kad im nije lose...ili kukaju i kad im nije lose...
Last edited by Stari on 10/10/2006 13:57, edited 1 time in total.
-
nemaveze
i iluziju demokratije i slobode, i iluziju da ćeš garant stići do penzije, i da nikad nećeš izgubiti posaoLiv4 wrote:horns&drums wrote:Ali na zapadu imas bar mogucnost izbora, o tome se prica, ne o steliNa zapadu imas ILUZIJU mogucnosti izbora...
a kod nas ljudi imaju iluziju da ti se na zapadu sve samo poturi, samo uzmi koliko ti treba...
mislim da ovo ode predaleko, skenderija javi se šta si odlučio, uglavnom rezultat je - možda bi se trebao vratiti a možda i ne bi
- Baghira
Cuj? Zar su samo ovi dobrodosli? A znas li ti koliko je ovih koji uspiju toliko zaraditi, da bi ulozili u BiH?horns&drums wrote:.....Jedine povratnike koje postujem su oni koji su zaradili nesto vani pa ulazu pare ovdje, e ti imaju muda doista! Ja zivim ovdje 34 godine i volim ovu zemlju (zemlju, ne drzavu) i samo u ime toga im ne bih nista savjetovao osim da im skidam kapu. Mozda od 100 njih jedan i uspije.
p.s. ako sam ikad i ozbiljno razmisljala o "povratku" u Bosnu, ta nezaposlenost, tj. uzimanje posla onome ko vec odavno ceka na isti, me je jednim dijelom odvracala od te nakane
- Jimmy_The_Saint
Znaš šta... Pamet je dosta teško definirati ili izmjeriti.... Voltaire bi, čini mi se da to bješe on, rekao: "Pamet je najbolje raspoređeno dobro na svijetu: niko se ne žali da ga ima premalo"...Liv4 wrote:Skenderija se definitvno vise nece javljati.
Cuce se da se vratio... to je to...
A kao što reče, i tajno i javno pljunut ću u lice svemu što smatram odvratnim... Pljuvanje je malkice stočnoseljačkibarbarski brutalno, zapravo, nadasve nehigijenski. Al' ako je pljuvanje tvoj termin za podjebavanje, svejedno. Samo, ovako na phorumu je malo zanimljivije... Ljudi sebi svašta dozvole, tako da kad JA trehnem temu na hastal, ne moram se pitati da li je stav uvjetovan MNOME...
Glede poznatosti... Relativna je to stvar... A ako se ispostavi da kahvenišemo, mislim da će onaj lavež malo promijeniti tu našu relaciju... A ako ne, onda možda tek tu počinje prostor za nešto konstruktivnije poznanstvo... U svakom slučaju, mislim da nisam zaslužio onakve uvrede... Osim ako to tamo, Muhareme, nisi upravo ti
- horns&drums
Panto, ne rekoh dobrodosli nego postujem. Dobrodosli jesu svi i svako i oni sa nasim pasosem i oni bez. Nisam o tome govorio, nemoj me tjerati na nesto sto ne mislim
Moj ti je savjet da budes gdje jesi jer nemas pojma u kakvu se avanturu upšustas ako se vratis
Razlika je sto kod nas zakon postoji samo na pairu
Ne govorim o projektima Aqua i raznoraznim mutnim pšoslovima nego govorim o privatnim gradjevinskim firmama npr. ili fabrikama. Pusi se granapa i videoteka, mislim na firme koje zapolsjavaju preko 1000 radnika.Pa i kad zarade i uloze (vidi "projekt" Aqua, bude komentara tipa, ma sta, on je lopov [ne kazem, vjerovatno jeste, ali je ulozio ], uz to i Sandzaklija ) opet ne valja
Rijetki su oni koje je nevolja snasla a da se i sami nisu snasli u nevolji. Dakle, nevolja ih je natjerala ali im i pomogla. I sto pristaju na tudju nevolju otimajuci jedno radno mjesto jednom studentu koji se rodio u nevolji, bio u nevolji i ostao poslije nevolje.Sta je sa onima, koje je nevolja natjerala da odu iz zemlje? Zar bi njima osporavao pravo na povratak, ako nece uloziti u drzavu?
p.s. ako sam ikad i ozbiljno razmisljala o "povratku" u Bosnu, ta nezaposlenost, tj. uzimanje posla onome ko vec odavno ceka na isti, me je jednim dijelom odvracala od te nakane
Moj ti je savjet da budes gdje jesi jer nemas pojma u kakvu se avanturu upšustas ako se vratis
Ne znam dokle ali do sada je jako dobro funkcioniralo. I Biro za zaposljavanje, za razliku od naseg, ti trazi posao-nudi ti. Pa budi mangup ne prihvatiti ga.Samo pitanje dokle Sva sreca pa za sjednje u kuci imas pravo primati nadoknadu A da nije tako, odavno bi stranci letjeli iz drzave im
-
Stari
Ovo podvuceno ti je neko dao do znanja samo .....modifikovanu istinu..da ne kazem sta gore. Barem kad je u pitanju ova ovdje drzava...a mislim da ni susjedne drzave nisu puno razlicite.Ne znam dokle ali do sada je jako dobro funkcioniralo. I Biro za zaposljavanje, za razliku od naseg, ti trazi posao-nudi ti. Pa budi mangup ne prihvatiti ga.
Stovani H&D...ako ti je neko rekao da je to tako da je zavod za zaposljavanje taj ...koji ti trazi posao i nudi ti ga...onda je mozda red da ti ja dam do znanja da je to vrlo rijetko slucaj...pa onda odluci kome ces vjerovati.
U ovoj zemlji se mnogi pitaju ...sta je u stvari svrha postojanja te ogromne drzavne ustanove koju bi eto mogao nazvati zavod za zaposljavanje...jer su stvarno rijetki primjeri onih kojima je ta ustanova uistinu nasla posao.
Imaju lijepe zgrade u centru svakog iole veceg mjesta u ovoj drzavi...i imaju kompjutere sa oglasima za posao. Imaju naravno i oglasne table sa konkursima ...i na papiru. I ti lijepo nadjes neki oglas koji ti se svidja...zapises broj telefona, eventualno e-mail adresu...i izvoli...zvoni , salji molbe, i burgijaj na sve moguce i nemoguce nacine, pricaj sve najljepse o sebi, nudi sve moguce usluge (do tebe je gdje ces staviti ogranicenje u tom pogledu) ... i to je - to.
Sad ako to smatras da ti biro rada trazi i nudi pos'o...molim lijepo. Dozvolices ipak nadam se ...da to u biti nije to.
- Baghira
horns&drums wrote:Panto, ne rekoh dobrodosli nego postujem. Dobrodosli jesu svi i svako i oni sa nasim pasosem i oni bez. Nisam o tome govorio, nemoj me tjerati na nesto sto ne mislim
Ok, pogresno sam shvatila, ali ucinilo mi se da si tako mislio.
Ne govorim o projektima Aqua i raznoraznim mutnim pšoslovima nego govorim o privatnim gradjevinskim firmama npr. ili fabrikama. Pusi se granapa i videoteka, mislim na firme koje zapolsjavaju preko 1000 radnika.Pa i kad zarade i uloze (vidi "projekt" Aqua, bude komentara tipa, ma sta, on je lopov [ne kazem, vjerovatno jeste, ali je ulozio ], uz to i Sandzaklija ) opet ne valja
Pa sad, biznis je biznisNaravno da je firma od 1000 radnika bolja, ali ni stotinjak nije lose.
Rijetki su oni koje je nevolja snasla a da se i sami nisu snasli u nevolji. Dakle, nevolja ih je natjerala ali im i pomogla. I sto pristaju na tudju nevolju otimajuci jedno radno mjesto jednom studentu koji se rodio u nevolji, bio u nevolji i ostao poslije nevolje.Sta je sa onima, koje je nevolja natjerala da odu iz zemlje? Zar bi njima osporavao pravo na povratak, ako nece uloziti u drzavu?
Slazem se, ali imaju potpuno pravo na izbor gdje ce zivjeti, ako mogu sebi priustiti, a ako je stanje u drzavi tako kako je, nisu oni krivi sto je.
Ma ja to samo 'nako mastamNema od toga nista, svjesna sam avanture
Znaci, eto me samo u godini jedan put
eventualno dva-tri
Ne znam dokle ali do sada je jako dobro funkcioniralo. I Biro za zaposljavanje, za razliku od naseg, ti trazi posao-nudi ti. Pa budi mangup ne prihvatiti ga.Samo pitanje dokle Sva sreca pa za sjednje u kuci imas pravo primati nadoknadu A da nije tako, odavno bi stranci letjeli iz drzave im
Jah, do sada. Nude ti posao, jeste, koje ne bi ni u snu prihvatio, da ti nije nevolje. Ali takav posao mozes i bez njih naci. Stanje se pogorsava iz dana u dan. Kukaju na sve strane, kako su kase prazne, ovo-ono, NPD udje nakon regionalnih izbora u parlament, a oni su ti vako nesto poput SDS-a, pa ti vidiDoduse osvojili se "samo" nekih 7 %, ali svejedno
Ne kazem ja, stanje je puno bolje nego u BiH, ali nije to vise nekadasnja Njemacka, zlatna vremena su prosla.
- horns&drums
Da te pitam Stari, jesu li nezaposleni koji su uredno prijavljeni zavodu za zap. zdravstveno osigurani? (ja za to moro traziti stelu)
U Engleskoj npr. ti daju odmah set poslova gdje bi mogao konkurisati i raditi.
Ne kaze niko da ti traze, trazis sam ali te usmjere. Ne samo kad dobijes otkaz nego i kad zavrsis skolu. Zar ne postoje citave sluzbe koje te usmjeravaju sta bi trebao da upises, koji poslovi se traze na trzistu ili ce se traziti za par godina?
Daaaj ba, dodji ovvamo, stani u red da se prijavis na biro pa pricaj. Prvo papak jede za stolom gdje primaju stranke, onda te napadne sto se ne prijavi na biro isti dan kad si prestao raditi, pa te pita gdje si bio za vrijeme rata, pa ti "prijateljski" savjetuje " E jarane ne nadaj se nicemu, a ako se ne budes javljao svaka tri mjeseca boli me kurac.
Nego tisu misu, nemas pojma koliko ti je bolje
U Engleskoj npr. ti daju odmah set poslova gdje bi mogao konkurisati i raditi.
Ne kaze niko da ti traze, trazis sam ali te usmjere. Ne samo kad dobijes otkaz nego i kad zavrsis skolu. Zar ne postoje citave sluzbe koje te usmjeravaju sta bi trebao da upises, koji poslovi se traze na trzistu ili ce se traziti za par godina?
Daaaj ba, dodji ovvamo, stani u red da se prijavis na biro pa pricaj. Prvo papak jede za stolom gdje primaju stranke, onda te napadne sto se ne prijavi na biro isti dan kad si prestao raditi, pa te pita gdje si bio za vrijeme rata, pa ti "prijateljski" savjetuje " E jarane ne nadaj se nicemu, a ako se ne budes javljao svaka tri mjeseca boli me kurac.
Nego tisu misu, nemas pojma koliko ti je bolje
- horns&drums
Nije kad bi bilo stalno 100-njak radnika. No kad ti nakon 3 mjeseca uruci otkaz i zaposli novog samo da nebi morao placati dadzbine onda to vise nije biznis nego lopovluk.Pa sad, biznis je biznisNaravno da je firma od 1000 radnika bolja, ali ni stotinjak nije lose.
Inace, mogu na prste izbrojati povratnike koji nisu ulozili svoje pare u trgovinu nego u proizvodnju.
Ali im ne daje za pravo da imaju prednost nad nekim samo na osnovu rodbinskih veza iako se neko ko je bio ovdje skolovao za to 4 godine.Ali imaju potpuno pravo na izbor gdje ce zivjeti, ako mogu sebi priustiti, a ako je stanje u drzavi tako kako je, nisu oni krivi sto je.
Pratim svjetsku politiku i znam prilicno dosta. Samo daleko je to od loseg panto, daleko... Procitaj ovu scenu koju sam opisao starom...Ne kazem ja, stanje je puno bolje nego u BiH, ali nije to vise nekadasnja Njemacka, zlatna vremena su prosla.
-
Stari
Sad kad vidim ovaj tvoj prikaz ...uvidjam da se jako malo toga promijenilo od onog doba kad sam i sam bio musterija kod zavoda za zaposljavanje u rodnoj mi grudi. Jednom sam recimo bio vrlo zainteresovan za posao ...nocnog recepcionara (portira) u jednom auto-kampu na jednom od sjeverno-primorskih ostrva (KRK) ...nisam dobio poso...kad sam im otisao da pitam za objesnjenje ...rekli su mi da je posao dobio nekakav Bajro i to zato sto on zna strane jezike. Razjaren ..rekoh im pa sta - i ja govorm njemacki i engleski (slagah sto sam elegantnije mogao)...Tornjak me samo pogleda...pogledom kojim domacica gleda u izgorjeli rucak...pa mi priopci ...da taj Bajro "tecno govori 12 jezika" ....Ja se nakezih i priupitah ...12 jezika i to tecno?Daaaj ba, dodji ovvamo, stani u red da se prijavis na biro pa pricaj. Prvo papak jede za stolom gdje primaju stranke, onda te napadne sto se ne prijavi na biro isti dan kad si prestao raditi, pa te pita gdje si bio za vrijeme rata, pa ti "prijateljski" savjetuje " E jarane ne nadaj se nicemu, a ako se ne budes javljao svaka tri mjeseca boli me kurac.
Krkan odgovori : Da.
Na to mu rekoh: "Pa toliko nije govorio ni pokojni drug Mosa Pijade"
Izbacili su me napolje.
Sve se to desavalo u doba New Vavea i prog albuma Prljavog Kazalista i Zane.
Sta da ti kaze ...osim ....da se ne zajebavam ni najmanje.
Razlika nije toliko u zavodu za zaposljavanje ...koliko u tome da ovdje posla ipak ...ima. Za razliku od BiH.
- horns&drums
Hvala Bogu da si uvidio razliku.
A koliko sam licno/osobno imao priliku da vidim, u Evropi se maltene sve preko interneta rjesava, od prijave do ostalog. Dakle nema vapace i rekabu
:D:D
A koliko sam licno/osobno imao priliku da vidim, u Evropi se maltene sve preko interneta rjesava, od prijave do ostalog. Dakle nema vapace i rekabu
- Baghira
Znam, imala sa slicnih scena sa nasim sluzbenicima, ne moras mi govoriti. Na zalost, kod nasih osjecaj odgovornosti nije pretjerano razvijen. On se ne mora pred nikim pravdati, jer se niko ne zali, i da se zali, sta mu vrijedi, on ne strahuje da ce izgubiti posao, jer on je Tito. On je zajahao stolicu, s koje ga niko ne skide. Toga, toliko, na zapadu nema. Srecom.horns&drums wrote:Nije kad bi bilo stalno 100-njak radnika. No kad ti nakon 3 mjeseca uruci otkaz i zaposli novog samo da nebi morao placati dadzbine onda to vise nije biznis nego lopovluk.Pa sad, biznis je biznisNaravno da je firma od 1000 radnika bolja, ali ni stotinjak nije lose.
Svakako, to je za svaku osudu. Naravno da je tome najvise drzava kriva, i misljenja sam da su vece provjere rada na crno, s tim i kazne za zaposljavanje takvih, da bi toga bilo znatno manje.
Inace, mogu na prste izbrojati povratnike koji nisu ulozili svoje pare u trgovinu nego u proizvodnju.
Vjerujem, ali to je i vezi rizik, a i trazi veca ulaganja.
Ali im ne daje za pravo da imaju prednost nad nekim samo na osnovu rodbinskih veza iako se neko ko je bio ovdje skolovao za to 4 godine.Ali imaju potpuno pravo na izbor gdje ce zivjeti, ako mogu sebi priustiti, a ako je stanje u drzavi tako kako je, nisu oni krivi sto je.
Ne daje dosta toga za pravo, nije fer, ovo ono, ali ponavljam, nije on kriv, ako mu, haj da svalimo sve na drzavu, drzava to dozvoljava. Svako gleda prvo na sebe, sta ti je. A sta ako ima istu kvalifikcaiju kao onaj sto je u BiH? Ko po tebi ima vece pravo?
Pratim svjetsku politiku i znam prilicno dosta. Samo daleko je to od loseg panto, daleko... Procitaj ovu scenu koju sam opisao starom...Ne kazem ja, stanje je puno bolje nego u BiH, ali nije to vise nekadasnja Njemacka, zlatna vremena su prosla.
Sto se tice loseg stanja, vidis, to ja vazda ovim Svabama na poslu pricam nakon njihovih zalbi. Pa im kazem kako je u Bosni, na sta oni kazu, pa mi se i zbog toga zalimo, da ne bi do toga doslo.
Odoh sad kuci, dosta za danas
-
manki
#121 Re: Povratak kuci u Sarajevo
ee izvini možeš mi molim te samo reći šta ti se nije svidjelo u Švedskoj?? jer sam živio tamo za vrijeme rata,trenutno sam u BiH,i dok sad završim 4. godinu gimnazije planiram se vratiti u Švedsku.Možeš mi samo reći šta je falilo Švedskoj u poređenju s ostalim zapadnim zemljama u kojima si bio,jer se nisam još definitivno odlučio za Švedsku,ali negdje vani ću sigurno ići.HvalaSKENDERIJA wrote:Evo napokon odlucio sam da se vratim kuci u Sarajevo za stalno.Nisam vise mogao da zivim na relaciji Sarajevo-Melbourne.Zadnjih 7 ili 8 godina sam zivio tako sto sam 3 do 5 mjeseci provodio kuci u Sarajevu a ostalo u Melbourne.I jednostavno sad prije mjesec dana kad sam se vratio u Melb rekao ne vise.Skontao sam da nije sve u novcima,mrzim zapadni sistem zivota a sto je najgore probao sam sve moguce varijante od Usa do Svedske pa do Londona,ali sve je to u 5 deka razlike i sto je najgore Australija je mila majka za ove ostale zemlje i nacin kako se zivi tamo.Zar je poenta zivota da ne znas ko ti je komsija da taj isti komsija nema pojima ko si ti.Zar je poenta zivota da imas dvije uniforme Pidjamu i radno odijelo..Recimo moj primjer zivim u gradu koji je jedan od najvecih na svijetu po povrsini i vjerovali ili ne imam prijatelja koji zive od mene po 80 ili 90 km a u istom smo gradu da nije smijesno bilo bi zalosno.Svi su u kreditima do guse niko nema volje ni para na kraju krajeva da zive da uzivaju,a sto je najgore ti isti ljudi su zivijeli i navikli da imaju kvalitetan zivot u Sarajevu.Jako me zanima sta se promjeni u njima kad pocnu da zive vani.Zar je fol vozati auto od 50 milja a ne biti u stanju da izadjes na veceru ili da odes na neki odmor.A sto je najsmijesnije nemaju ni vremena da se voze u tom autu od posla.Mozda sam ja cudan a mozda sam osoba koji je vise zadovoljan dusevnim bogastvom nego kesom itd.I zato kazem ne vise,mislim da odmah kazem ne dolazim dole da bi radio za 400 maraka na kraju krajeva ne zivi se od have ali imacu platu od 1200 za pocetak i vise nego dosta meni samcu.Sta mi je vrijedilo ovde 3400 dolara kad poslije troskova i placanja silnih racuna dodjem na sumu od 2000 mjesecno,a dvica u Mlebourne je kao u u Sarajevu milja mislim radi skupoce.I zato bas me zanima jeli ima ljudi koji zive vani i koji slicno ili isto razmisljaju kao ja ili sam ja jedini???? i ps.ovde sam i faks zavrsio i imam pasos Aus znaci da ne misle ljudi da se sad ono moram vratiti da nemam izbora.
- horns&drums
Sto se panta zapalila za temu
:D:D:D