Povratak u Istočnu Bosnu je sistemski promašaj

Post Reply
valterbranisarajevo

#1 Povratak u Istočnu Bosnu je sistemski promašaj

Post by valterbranisarajevo »

Enver Kazić, prvi je povratnik u Rogaticu, grad u kojem je prije rata živjelo 68 posto Bošnjaka, a trenutno ih je samo trideset i petoro. Iako je vratio prije više od pet godina, ni do danas nije uspio obnoviti porušenu kuću:
„Dobio sam donaciju u građevinskom materijalu, ali ne mogu da ga ugradim, nemam od čega, nikad mi ništa nisu dali. Nisam dobio ni deku. Valjda su te donacije završavale na nekom drugom mjestu.“

Povratak u Istočnu Bosnu je sistemski promašaj, smatra predsjednik regionalnog odbora Saveza izbjeglih i raseljenih osoba BiH u Goraždu Himzo Bajrović. O razlozima zbog kojih se u regiju sa više od 100.000 Bošnjaka prije rata do danas vratilo tek oko 12.000, Bajrović kaže:
„Veliki broj Bošnjaka živi u Sarajevu. Oni su dobili izuzetnu nagradu za to što su u Sarajevu, a ne podršku da se vrate tamo gdje su ranije živjeli. Bolje prolaze oni koji se ne vrate. Oni su u svakom pogledu nagrađeni. Pa i u Republici Srpskoj su bolje prošli oni koji neće da se vrate nego oni koji su se vratili.“

Rat je završen, ali etničko čišćenje i dalje traje, kroz dodjelu donacija za povratak, izgradnju puteva, ali i diskriminaciju povratnika u ostvarivanju prava na penziono i zdravstveno osiguranje, te upošljavanje:
„Ako se nešto ne preuzme, neće biti dobro za BiH. Još jedan veliki kriminal i lopovluk je distribucija struje. Uvijek se uradi projekat za određenu sumu, a kad dođe donacija, ona je pet puta veća.“

Zbog alarmantne situacije, regionalni odbrao zahtjeva da se pomoć, umjesto za nastavak obnove kuća, usmjeri ka onima koji su se vratili. Član odbora Muhamed Bukva:
„Sigurno da postoji još jedan mali broj ljudi koji se nisu vratili, ali to je jedan mali broj. Treba više obratiti pažnju na održivost povratka nego na izgradnju i obnovu.“
Član odbora Jovan Jovanović:
„Mi se slažemo da treba da se obnovi svaka kuća, međutim to, bar kada je u pitanju regija Istočne Bosne, više nije prioritet. Prioritet je održiv povratak, kako bi se zadržali oni ljudi koji su se već vratili. Jer, oni nemaju od čega da žive i oni napuštaju mjesta gdje su se vratili i više to, malo pomalo, postaje neko tiho etničko čišćenje.“

Slobodna Evropa

O ovoj temi se raspravljalo mnogo puta. Međutim, očigledno je da će i ovu zimu mnogi pravi povratnici provesti u neljudskim uslovima zahvaljujući lopovima koji su se obogatili na tuđoj muci, političkim predstavnicima koji "predstavljaju" povratnike, a ne pada im na pamet da se vrate u mjesta odakle su protjerani. Svojevremeno su građani Kantona Sarajevo skupili 700.000 KM i poslali ih u Srebrenicu. Na žalost ni dan danas niko nije podnio izvještaj gdje su te pare završile, što navodi na zaključak da su vjerovatno završile u nečijim džepovima... Dok se ne podnese izvještaj šta je bilo sa tim novcem ja ću lično smatrati da je to tako.

Kako pomoći onima koji su svojim svijetlim primjerom, često uz nadljudske napore, šikaniranja pa čak i gubitkom života odlučili da sruše zidove mržnje i predrasuda i vrte se na svoja ognjišta.

Da li je jedna od opcija kojim bi im mogli pomoći insistiranje na provedbi odluke o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji BiH, kojm be se, ako ništa makar osigourala egzistencija nekima od njih, naravno pod uslovom da je ne zloupotrijebe povratnici "od 8 do 4"..

Ovdje su isključivo u pitanju ljudi koji su se već vratili, a ne oni koji bi se vratili ako...
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Političari iz FBiH... su jedni od sukrivaca.... za nevjerovatno loše stanje.... mada zato kvasaju naselja oko Sarajeva, Vogošće....
Političari su ista banda i u talu su.... odavnoooo....
valterbranisarajevo

Rutinska kontrola: Vlada u "BH Telecomu" otkrila neprijavljena 44 miliona KM!

*** SPAM *** - Potpuno neočekivano, tokom rutinske kontrole finansijskog stanja najprofitabilnije bh. firme, "BH Telecoma", otkriveno je da se na računima nekoliko poslovnih banaka nalazi deponovano nevjerovatnih 44 miliona KM, koja nisu prijavljena ni kao prošlogodišnja dobit kompanije, niti je novac bio namijenjen za bilo kakve poslovne aktivnosti.

"Resorni ministar saobraćaja i komunikacija Nail Šećkanović je odmah izvijestio čelnike Vlade FBiH o tom velikom iznosu koji doslovno leži u bankama potpuno neiskorišten. U ovom trenutku se vode aktivnosti u cilju potpunog aktiviranja 44 miliona KM, koja sasvim izvjesno neće biti ostavljena "BH Telecomu" na raspolaganje. Kao vlasnik 90 posto kapitala, Vlada će ubrzo donijeti odluku o svrsi i načinu korištenja tih sredstava", saznaje "Dnevni avaz" iz pouzdanih izvora u Vladi FBiH.

Ukoliko Vlada FBiH aktivira sredstva, a s obzirom na to da je deset posto vlasništva "BH Telecoma" u rukama malih dioničara, njima će biti isplaćeno oko četiri miliona KM. Sudbina preostalih oko 40 miliona KM, prema želji čelnika Vlade FBiH, najvjerovatnije bi mogla biti upotrijebljena kao inicijalna sredstva za početak gradnje neke od magistralnih cesta, koje su i planirane u programu rada izvršne vlasti.

Tri ceste

"Ukoliko novac bude prebačen na račune Direkcije za ceste FBiH, o čemu se trenutno vodi intenzivna rasprava, Vlada bi odmah pokrenula sve aktivnosti na početku gradnje jedne ili možda čak i tri najavljene magistralne ceste. U pitanju su dionice od Sarajeva prema Tuzli, Stoca prema Neumu i od Bihaća do granice sa Hrvatskom, a o čemu bi bile obavljene iscrpne rasprave", navode "Avazovi" sagovornici.

Najlošije rješenje

Najlošije rješenje, prema stavu većine članova izvršne vlasti, bilo bi veliku količinu novca upotrijebiti u redovne budžetske potrebe, od isplate plaća i naknada, do projekata za koji je novac obezbijeđen iz drugih izvora.

S obzirom na to da predloženi rebalans budžeta za ovu godinu već sanira problem mogućeg nedostatka novca za isplatu invalidnina na sadašnjem nivou, logična je želja investiranja novca u konkretne projekte gradnje cesta.

(avaz.ba)
(Preneseno sa 24sata.info)

Eh lijepo sada neka vlada izdvoji makar pola novca i otvori neki proizvodni pogon povratnicima...

U stvari bilo bi lijepo kada bi se napravio neki fond iz kojeg bi se povratnicima penzionerima isplaćivao dodatak na penziju od jedno 40 % također kada bi npr. stručnom kadru koji bi želio da radi u povratničkim sredinama: ljekarima, agronomima, nastavnicima bio osiguran neki dodatak npr. 50 % na platu, mislim da bi se mnogi odlučili na rad u tim mjestima.

Tek sada u ovoj ekonomskoj krizi se vidi koliko bi koristi svi imali od povratka ljudi u napuštenu i u korov zaraslu Bosnasku Posavinu..
blah blah

Post by blah blah »

uvjek dobar gost wrote:Političari iz FBiH... su jedni od sukrivaca.... za nevjerovatno loše stanje.... mada zato kvasaju naselja oko Sarajeva, Vogošće....
Odlicno, "svi su krivi, a ponajmanje zlocinci koji ih i sada 'cuvaju'". Sada znamo i sta je poenta ove teme, pa je ne moramo pratiti.
visby

Post by visby »

Pitati za savjet Fadila Banjanovica. Model za povratak postoji.
Area_51

Post by Area_51 »

Jasno je nema nikakva sistema u vracanju ljudi u njihove prijeratne kuce u Istocnoj Bosni, kao i u drugim krajevima nase zemlje, posebno u onom dijelu koji se zove ne opravdano, tako kako se zove. Ono sto mene tisti ovdje u Sarajevu, kad dodje neko recimo, nek se niko ne ljuti, iz Cajnica, odmah se zaposli u Opcini, ko zna kako, pa onda na osnovu izbjeglickog statusa hoce stan, privilegije, svasta nesto, kao da ovdje ne zive ljudi koji su se rodili, zivjeli i na kraju krajeva borili za Sarajevo. Zato podrzavam svaku ideju o povratku.
uvjek dobar gost

blah blah wrote:
uvjek dobar gost wrote:Političari iz FBiH... su jedni od sukrivaca.... za nevjerovatno loše stanje.... mada zato kvasaju naselja oko Sarajeva, Vogošće....
Odlicno, "svi su krivi, a ponajmanje zlocinci koji ih i sada 'cuvaju'". Sada znamo i sta je poenta ove teme, pa je ne moramo pratiti.
Ako hoćeš, želiš.......... smiješ... povedem te ja u Rudo, Višđegrad, Foču... naravno sa okolinama pa da vidiš i da ti ljudi sami kažu.....

Naravno da su dželati krivi i da su davno trebali odgovarati(mislim samo ludi i budale ne znaju šta se desilo)... ali vjeruj mi da od kraja agresije velika odgovornost leži na vladajućim strankama u FBiH... jer oni te ljude vide samo kao glasačku mašinu.... nikako drugačije i oni vole da se utvrde sa tim glasačima u Sarajevu ili oko njega.... pa recimo Malkić A. načelnik opštine Srebrenica.... živi u Vogošći.... o čemu pričamo...
blah blah

Post by blah blah »

uvjek dobar gost wrote:
blah blah wrote:
Ako hoćeš, želiš.......... smiješ... povedem te ja u Rudo, Višđegrad, Foču... naravno sa okolinama pa da vidiš i da ti ljudi sami kažu.....

Naravno da su dželati krivi i da su davno trebali odgovarati(mislim samo ludi i budale ne znaju šta se desilo)... ali vjeruj mi da od kraja agresije velika odgovornost leži na vladajućim strankama u FBiH... jer oni te ljude vide samo kao glasačku mašinu.... nikako drugačije i oni vole da se utvrde sa tim glasačima u Sarajevu ili oko njega.... pa recimo Malkić A. načelnik opštine Srebrenica.... živi u Vogošći.... o čemu pričamo...
vec sam razgovarao sa nekima (doduse, bez kamera i bliceva, a nisi bili ni ti zvanicni predstavnici iz gorazda) i ljudi se prevashodno zale na nesigurnost, ignorisanje lokalnih, a tek onda federalnih vlasti. jer, do federacije ima pjesaciti...

ali, posto ovaj clanak (koji inace sam sebi skace u usta, pa ga nije potrebno ni komentarisati) to lijepo sve pojednostavljuje i svodi na dodinu shuplju, a tebi je to OK, ni daljnja diskusija nema smisla. pljujte po kome god hocete, time slabo kome pomazete.
uvjek dobar gost

....... j.ga.... moj ti... ljudi su prepušteni sami sebi... žive recimo u MZ Strgačina bez struje... selo Kurtalići.... tuga... Nezuci... bruka... Jeleč... tuga.,.... a o samim gradskim područijima je suvišno i govoriti....

fali nama svima pameti... autobus....mladih ljudi puno bi mogao da uradi ili šta već.....ali nama svima je preča šuplja priča nego konkretna djela.....

P.S
A situacija sa "manjinskim" povratcima u FbIh je u pet deka...odnosno prilično je ista situacija... to sve je koncept nacionalističkih stranaka.... .

Živio
valterbranisarajevo

Haotično u gotovo svim povratničkim općinama

Bez struje živi 7.500 povratnika

U čak 107 općina u BiH, u kojima je realiziran povratak, još uvijek nije elektrificirano 3.009 stambenih jedinica.

To znači da oko 7.500 povratnika živi bez električne energije, u prosjeku između dvije i šest godina, a u nekim slučajevima čak i deset godina.....

Oslobođenje
osa

Post by osa »

Kad mi onda srbi u hrvatskoj kukaju na sistem povratka, dobre i redovne mirovine, obnovljene kuće, nađe se i posla doduše na građevini ali bože moj kom treba ne bira, počeli i derneci po dalmatinskoj zagori, a oni se bune.
Post Reply