Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
-
kosava
#101 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
pa sad imali ili nema posla ?
- insomnia78
#102 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Ma kako nema, udaraju ko nece
s' moje sokoćalo
s' moje sokoćalo
-
iamia
#103 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
ti nisi bio 20 godina u BiH, i pricas nabuloze u vezi posla ili bilo cega drugo sto se tice BiH i zivota u toj drzavi.Zviz wrote: Evo ja znam brdo jezika jel to znaci da me ceka posao odmah u Bosni, naravno dobro placen? Necu reci da nije cijenjeno ali opet mislim da su stele u igri. Nepotizma u Bosni hvala q... ima na sve strane pa haj pokusaj srecu. Inace mu nostaje nista drugo nego da uvozi kafu iz Kolumbije, Honudrasa ili Nikaragve ili cak mozda da uzgaja plantaze guave, guanabane i mangonstena.
nigdje te na svijetu ne ceka posao. pogotovo ne ceka dobro placen. ni u danskoj.
uvijek moras poceti sa najnizom platom, pa se vremenom probiti do neke pozicije da bi imao solidnu zaradu.
posla ima. ali nije garantovan sto je sasvim normalno. nije ni u kanadi posao zagarantovan.
moras se boriti i probijati kroz zivot.
drzavni poslovi su vec zauzeti. tako da prica o steli i ostalim glupostima ne pije vodu vise.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#104 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
kosava wrote:Ma nema se sta objasnjavati nego sa rijeci na dijela . Ako je tako lako naci dobar posao , zato se objasnjavati ?
Nego lijepo vas dvoje stupite u kontakt sa momkom preko PP i onda mu nadjite posao u Sarajevu prema njegovim sposobnostima , sad nepricamo mi ono u granapu da radi za 400-500 KM a nepricamo ni da radi kao direktor poste , nego onako solidan poslic sa jedno 1200 -1500 KM .
Posto netreba stela , netrebaju veze a vas dvoje ste onako sposobni nece vam to uzeti vise od par telefonskih poziva .
Zaradite sevapa a i jedno dijete bosansko vise u Bosni .
I ovi sto sjede po zapadu neka masu usima jer ce te im dokazati da prosipaju suplju .
Razumijem da ste davno otišli i jezik se zaboravio. Razumijem da ne kontate ni naše šale, fore i fazone jer ste out. Ali, izmišljati da piše nešto što ne piše je, iako već viđeno na ovom pdf-u, dno dna . Pitam se stalno šta ste naučili od civilizacije na tom zapadu. Ophođenje, diskusiju sigurno ne.KatarinaKosaca wrote:Inače je fascinantno kako se ljude koji žive u BIH mrtvo hladno objašnjava kako se iz ŠevCke bolje zna sve o BIH i od tamo nam se objašnjava kako mi ustvari živimo.To je ludilo, teferić pravi
Inače ne pada mi na pamet da kažem ili ima ili nema posla, jer uvijek dijaspora se nađe da tvrdi kako nema, kako kopamo po kontejnerima, vrijeđate, vadite iz konteksta. izvrću, prevrću (ako se ne vjeruje , kopiraću takve postove, ali i navedeni ne zaostaje u laži
-
kosava
#105 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Pa de onda jednostavno imali posla u Bosni ili nema ? Ako ima dobrog posla onda ko sisa dijasporu neka se tjese ako nema onda sta je tu je od istine se nemoze pobjeci .KatarinaKosaca wrote:kosava wrote:Ma nema se sta objasnjavati nego sa rijeci na dijela . Ako je tako lako naci dobar posao , zato se objasnjavati ?
Nego lijepo vas dvoje stupite u kontakt sa momkom preko PP i onda mu nadjite posao u Sarajevu prema njegovim sposobnostima , sad nepricamo mi ono u granapu da radi za 400-500 KM a nepricamo ni da radi kao direktor poste , nego onako solidan poslic sa jedno 1200 -1500 KM .
Posto netreba stela , netrebaju veze a vas dvoje ste onako sposobni nece vam to uzeti vise od par telefonskih poziva .
I ovi sto sjede po zapadu neka masu usima jer ce te im dokazati da prosipaju suplju .Ludilo... ovo je odgovor na ovo
![]()
Razumijem da ste davno otišli i jezik se zaboravio. Razumijem da ne kontate ni naše šale, fore i fazone jer ste out. Ali, izmišljati da piše nešto što ne piše je, iako već viđeno na ovom pdf-u, dno dna . Pitam se stalno šta ste naučili od civilizacije na tom zapadu. Ophođenje, diskusiju sigurno ne.KatarinaKosaca wrote:Inače je fascinantno kako se ljude koji žive u BIH mrtvo hladno objašnjava kako se iz ŠevCke bolje zna sve o BIH i od tamo nam se objašnjava kako mi ustvari živimo.To je ludilo, teferić pravi
Inače ne pada mi na pamet da kažem ili ima ili nema posla, jer uvijek dijaspora se nađe da tvrdi kako nema, kako kopamo po kontejnerima, vrijeđate, vadite iz konteksta. izvrću, prevrću (ako se ne vjeruje , kopiraću takve postove, ali i navedeni ne zaostaje u laži) Tako da je meni ovaj pdf luda zabava, vicoteka, kad mi je baš dosadno navratim
a to za jezik kontanje sala i posalica stvarno te nekontam ? Covjek fino pita nije neka tema za zbijane sege nego ozbiljna tema , tamo dijete zbunjeno a tebi do sprdanja sa njim . Ludilo to si upravu .
- MedenoSrce
#106 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
ima posla samo nema radnika - svi otisli vani 
-
kosava
#107 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Hvala ,
to je jednostavan odgovor , znaci ako se vrati ima sanse da se zaposli .
to je jednostavan odgovor , znaci ako se vrati ima sanse da se zaposli .
-
Vagabond
#108 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
kosava wrote:Pa de onda jednostavno imali posla u Bosni ili nema ? Ako ima dobrog posla onda ko sisa dijasporu neka se tjese ako nema onda sta je tu je od istine se nemoze pobjeci .KatarinaKosaca wrote:kosava wrote:Ma nema se sta objasnjavati nego sa rijeci na dijela . Ako je tako lako naci dobar posao , zato se objasnjavati ?
I ovi sto sjede po zapadu neka masu usima jer ce te im dokazati da prosipaju suplju .Ludilo... ovo je odgovor na ovo
![]()
Inače ne pada mi na pamet da kažem ili ima ili nema posla, jer uvijek dijaspora se nađe da tvrdi kako nema, kako kopamo po kontejnerima, vrijeđate, vadite iz konteksta. izvrću, prevrću (ako se ne vjeruje , kopiraću takve postove, ali i navedeni ne zaostaje u laži) Tako da je meni ovaj pdf luda zabava, vicoteka, kad mi je baš dosadno navratim
a to za jezik kontanje sala i posalica stvarno te nekontam ? Covjek fino pita nije neka tema za zbijane sege nego ozbiljna tema , tamo dijete zbunjeno a tebi do sprdanja sa njim . Ludilo to si upravu .
Ja bih rekao da ima i jednog i drugog. Ima zaista mnogo onih koji su otišli vani i koji pokušavaju ubjediti i druge i sebe da u BiH više ništa ne valja, da samo caruje bezakonje i kriminal, da 90% ljudi živi na rubu siromaštva, da posao jedino možeš naći preko debele veze itd. Mada u svemu tome ima i istine, ne može se ni ići iz krajnosti u krajnost. Pa znate li samo koliko mi je ljudi do sada, radi ove teme, poslalo pp sa iskrenim željama i neki od njih su izrazili spremnost da pomognu čime mogu, pokaže grad, dadnu savjete kada dođem itd. Tako da govoriti da su tu svi šarlatani, ili da su svi u dijaspori papci je bezumno, kako za prve, tako i za druge.
Čovjek uvjek pokušava opravdati svoje izbore, te sam sebi dokazati da bolje alternative nije bilo ili nije moglo biti. Zato neki iz Dij. pišu kako pišu, a sa neke druge strane, ima i onih koji možda zavide onim što nisu sada tu. Ko bi ga znao. Znam jedino da se ne može ništa generilazovati. A što se posla tiče, on kako nije manje-više nikome zagarantovan u BiH, bez obzira na vaše obrazovanje, isto tako nije ni u Kanadi i vjerujem bilo kojoj drugoj državi svjeta. Za sve se čovjek treba boriti i ići stepenicu po stepenicu ka vrhu. Ono "Ja postojim, pa mi je neko dužan dati zaposlenje ili bilo šta drugo", ne pije vode. Nikad nije, nikad ni neće.
- KatarinaKosaca
#109 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Uopće se nisam sa njim sprdala, nego sa tobom. Jer, piše jasno u mom postu šta piše, tu u replici samo red ispod tvrdiš da piše nešto drugokosava wrote:a to za jezik kontanje sala i posalica stvarno te nekontam ? Covjek fino pita nije neka tema za zbijane sege nego ozbiljna tema , tamo dijete zbunjeno a tebi do sprdanja sa njim . Ludilo to si upravu .
Na tako glupo pitanje koje postavljaš "imal posla il nema, onak", pogledaj sajtove za zapošljavanje, biro itd.
- KatarinaKosaca
#110 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
To što si iz mješovitog braka nema nikakve veze, niti ti na čelu piše. U svakom slučaju biraj ipak manje gradove i gradiće i gradove, a ne sela, ali mislim da sa tim nećeš imati nikakav problem.Vagabond wrote:Ja bih rekao da ima i jednog i drugog. Ima zaista mnogo onih koji su otišli vani i koji pokušavaju ubjediti i druge i sebe da u BiH više ništa ne valja, da samo caruje bezakonje i kriminal, da 90% ljudi živi na rubu siromaštva, da posao jedino možeš naći preko debele veze itd. Mada u svemu tome ima i istine, ne može se ni ići iz krajnosti u krajnost. Pa znate li samo koliko mi je ljudi do sada, radi ove teme, poslalo pp sa iskrenim željama i neki od njih su izrazili spremnost da pomognu čime mogu, pokaže grad, dadnu savjete kada dođem itd. Tako da govoriti da su tu svi šarlatani, ili da su svi u dijaspori papci je bezumno, kako za prve, tako i za druge.
Čovjek uvjek pokušava opravdati svoje izbore, te sam sebi dokazati da bolje alternative nije bilo ili nije moglo biti. Zato neki iz Dij. pišu kako pišu, a sa neke druge strane, ima i onih koji možda zavide onim što nisu sada tu. Ko bi ga znao. Znam jedino da se ne može ništa generilazovati. A što se posla tiče, on kako nije manje-više nikome zagarantovan u BiH, bez obzira na vaše obrazovanje, isto tako nije ni u Kanadi i vjerujem bilo kojoj drugoj državi svjeta. Za sve se čovjek treba boriti i ići stepenicu po stepenicu ka vrhu. Ono "Ja postojim, pa mi je neko dužan dati zaposlenje ili bilo šta drugo", ne pije vode. Nikad nije, nikad ni neće.
Ja najveći problem vidim u tome što nemaš iskustva u radu u BIH. Jer, neće nikoga oduševiti što si kod Džona Vajta mijenjao gume u teksaškom selu, trebaš znati Sulju iz susjedne ulice kojeg možeš nazvati u po noći i reći.. šalji mi kamion guma, dođem ti. To se stiče iskustvom.
Problem je što dijaspora misli da ovdje svi zavide i da svi padaju na trepavicu kada netko kaže "Ja završio u Mičesuti"
-
kosava
#111 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Hajmo jedno po jedno nisam ova nego onaj .
prvo iaiamija se koliko sam ja upratio vratio prije nekih 6 mjeseci u Bosnu poslije dvije decenije muhadjirluka djeca jos nepricaju bosanski sad ja nezamjerim jer sam sa ja nagledao iamija poslije rata ono vrate se iz Njemacke i puni elana ono sve se moze tri godine poslije su ketili ispred raznoraznih agencija za iseljenje ili kupovali Hrvatske Putovnice da se vrate u Njemacku ili da idu za Australiju , Kanadu , SAD.
Drugo nije 92-96 pa da su dijasporci ona napast sto Bosne nije vidjela godinam pa kad nazovu preko satelitskog daju savjete kako su culi u Udruzenju Ljijan da se Karadjic pisa podase i doziva mrtve suborce a srbi dezertiraju i mobilisu djecu od 14 i dede od 80 pa ih vezu lancima tako da samo mi trebamo da ih pritisnemo par dana i gotovi su .
Stao je rat , dolazi dijaspora ja prvi sam 2 - 3 mjeseca godisnje po Bosni evo kanim se da dodjem opet posto je sezona lova na srnjaka . Znam ja kako je u Bosni imam i licnu , vozacku , dozvolu za nosenje i drzanje oruzija i clan lovackog drustva i auto moje na mene registrovano u mojoj garazi u mojoj kuci . A znas zasto jer znam Sulju iz mahale i Vinka iz Kiseljaka i Slobu iz Banja Luke
Sad da li moze naci posao moze samo treba da pocne traziti malo da ga ljudi upoznaju ima finih firmi po Sarajevu , takodje mora bit spreman da prihvati da ima druge navike da ce mu se smijati kada negazi po travi nego ide po stazi , da ce bit cudan sto nepusi u autu i nebaca opuske po ulici .
pa obrati paznju na cijeli tok rasprave ovo gore su tvoji i iamijin odgovori na dancev komentar kako je tesko doci do posla .KatarinaKosaca wrote:Inače je fascinantno kako se ljude koji žive u BIH mrtvo hladno objašnjava kako se iz ŠevCke bolje zna sve o BIH i od tamo nam se objašnjava kako mi ustvari živimo.iamia wrote:sve nekako mogu i progutati, ali kada covjek iz danske sa ozbiljnom facom na licu izjavi kako se u BiH ne moze dobiti posao bez stele ili novcane naknade.. . pa brk zamrsi.. pa eeeyy.. neMre niko!.. ja znam.
haHAHa...To je ludilo, teferić pravi .
prvo iaiamija se koliko sam ja upratio vratio prije nekih 6 mjeseci u Bosnu poslije dvije decenije muhadjirluka djeca jos nepricaju bosanski sad ja nezamjerim jer sam sa ja nagledao iamija poslije rata ono vrate se iz Njemacke i puni elana ono sve se moze tri godine poslije su ketili ispred raznoraznih agencija za iseljenje ili kupovali Hrvatske Putovnice da se vrate u Njemacku ili da idu za Australiju , Kanadu , SAD.
Drugo nije 92-96 pa da su dijasporci ona napast sto Bosne nije vidjela godinam pa kad nazovu preko satelitskog daju savjete kako su culi u Udruzenju Ljijan da se Karadjic pisa podase i doziva mrtve suborce a srbi dezertiraju i mobilisu djecu od 14 i dede od 80 pa ih vezu lancima tako da samo mi trebamo da ih pritisnemo par dana i gotovi su .
Stao je rat , dolazi dijaspora ja prvi sam 2 - 3 mjeseca godisnje po Bosni evo kanim se da dodjem opet posto je sezona lova na srnjaka . Znam ja kako je u Bosni imam i licnu , vozacku , dozvolu za nosenje i drzanje oruzija i clan lovackog drustva i auto moje na mene registrovano u mojoj garazi u mojoj kuci . A znas zasto jer znam Sulju iz mahale i Vinka iz Kiseljaka i Slobu iz Banja Luke
Sad da li moze naci posao moze samo treba da pocne traziti malo da ga ljudi upoznaju ima finih firmi po Sarajevu , takodje mora bit spreman da prihvati da ima druge navike da ce mu se smijati kada negazi po travi nego ide po stazi , da ce bit cudan sto nepusi u autu i nebaca opuske po ulici .
- Lacrosse
#112 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
U EU nezposlenost 12% i raste.KatarinaKosaca wrote:kosava wrote:Ma nema se sta objasnjavati nego sa rijeci na dijela . Ako je tako lako naci dobar posao , zato se objasnjavati ?
![]()
Negdje je skoro 30% kao Spanija negdje je preko 20% Grcka, a negdje je 40+% (Bosna i Hercegovina).
U Kanadi je nezaposlenost 7.2%.
Drzava je veca od Amerike.
I ima prirodne resurse koje samo Rusija I Kina mozda imaju jacim.
Jel ti znas kako izgleda kad od 20 ljudi od godina 16 do 66 19 je zaposleno a 1 nije.
To je Kanada.
U BiH na 19 zaposlenih imas 96 korisnika budzeta.
19 djece
19 penzionera
19 invalida i retardiranih
19 studenata
19 nezaposlenih.
I 19 onih iz dijaspore koje salju pare ovim 96 da bi neko sastavio kraj s krajem.
Decku je 30+ godina.
Sta ce u BiH?
Ima li iko s 30+ godina u BiH ko apsolutno nebi zeljeo da zivi u zemlji gdje gotovo nema siromastva i bijede.
Imas socijalno zdravstvo.
Mozes zivjeti i u Engleskoj i u Australiji i na Novom Zelandu i u Americi, s Kanadskim pasosom.
I na kraju - nije konstitutivni.
Tj. dolazi u Bosnu da bude cigo.
Ono sto su cigani bili u Jugi, to su danas oni koji nemaju nacije, tj. nisu cisti Bosnjani, Srbi, Hrvati.
Ne moze se presuda Sejdic Finci ispostovati, a ti momka zoves nazad.
Sto mu ne kazes da on kao mjesanac ne moze biti nikad niko i nista od pozicija.
Jer nije Srbin, Bosnjak ili Hrvat.
I samim tim - ova drzava na nacin na koji je uspostavljena, nema mehanizme da stiti populaciju kao on.
Tj. reci mi ko je od izvirsnih funkcija u BiH i ko ima platu vecu od 5000 maraka - iz mjesanog braka?
Ko?
De mi navedi imena u skupstini ljudi koji nisu Bosnjaci, Srbi ili Hrvati.
Makar na papiru. Nema ih.
Dakle ide covjek da bude cigo u zemlji u kojoj je nezaposlenost 40%, a njemu 30 godina i odrastao je u sistemu gdje mulja, stela, kriminala legaliziranog nema na nacin na koji zivi u BiH.
To meni nije jasno, ali eto, drago mi je da mozete navlaciti ljude na tanak led.
Sto mu ne nadjete posao?
Eto tu gdje ti radis, obidji resorna ministarstva, privatnike u Visokom, obrati se Semiru Osmanagicu i vidi treba li PR za Visocicu, pa zaposlite momka.
Kad zaposlite njega, bice uvijek sljedeci imas 1 milion ljudi u dijaspori i bezbeli da je najbolje da se vrati neko koje mlad, a ne neko ko ce doci da uzima penziju u BiH, i jos donese sa sobom Kanadsku penziju, ali zbog ovog gore pobrojanog, i stalnih socijalnih nemira, u kojima propada jedno po jedno preduzece koje se nalazi ispred vlade, najiskrenije bi bilo da neko kaze covjeku iskreno kako je i sta, a to je bez veza i imovine koje vam ima familija nebi niko od vas mogao prezivjeti, eto sto ti se ne preselis iz Sarajeva u Trebinje, jer ne moze prezivjeti - ne znas nikog tamo, i nikog tamo nije briga za tobom. Ja ne poznajem nijednu osobu u BiH osim par koje su dosle na studij i ostale u Sarajevu, svi drugi u zadnjih 20 godina zive u istom gradu. Zasto, zato sto si svugdje drugdje stranac a sistema nema, sistem je plemenske zajednice, tj. ljudi i konenkcija i stela.
-
kosava
#113 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Nema tu produktivnih savjeta sada ce napad kako mi neznamo kako je tamo u " Bosni" a najgrlatiji jednom nogom u inostranstvu . 
- sinuhe
#114 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Covjek je i ranije dolazio u BIH, ocito da ga vuce nesto. Nema nista cudno u tome da Bosanac zeli zivjeti u BiH.
-
iamia
#115 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
ja nisam mjesanac, pa ne mogu dobiti nijednu od visokih pozicija.
niti je meni semir osmanagic nasao posao.
niti trazim od BiH vlade bilo sta, osim da me ostavi na miru.
koliko puta da ponavljamo istu tezu kako bi shvatili ?? DRZAVNIH POSLOVA VISE NEMA!.
sve je raspodjeljeno, i oni koji su upali u taj posao cuvaju ga kao oci u glavi. jer znaju da nigdje ne mogu primati vece plate za manje rade. nigdje u svijetu!.
ako misli upasti u takav posao, onda nek se ne vraca. jer ga sigurno nece dobiti.
ali poslova u realnoj ekonomiji ima. pogotovo za covjeka njegovog znanja jezika,
lacrosse,
kakav si ti doktor koji toliko negativnosti i prikrivene zavisti ima (ako si stvarno dr?) ? pa ja bih radije sebi odsjekao nogu nego tebi dosao da je izljecis.
kao da ti je dr. mengele najveci uzor.
niti je meni semir osmanagic nasao posao.
niti trazim od BiH vlade bilo sta, osim da me ostavi na miru.
koliko puta da ponavljamo istu tezu kako bi shvatili ?? DRZAVNIH POSLOVA VISE NEMA!.
sve je raspodjeljeno, i oni koji su upali u taj posao cuvaju ga kao oci u glavi. jer znaju da nigdje ne mogu primati vece plate za manje rade. nigdje u svijetu!.
ako misli upasti u takav posao, onda nek se ne vraca. jer ga sigurno nece dobiti.
ali poslova u realnoj ekonomiji ima. pogotovo za covjeka njegovog znanja jezika,
lacrosse,
kakav si ti doktor koji toliko negativnosti i prikrivene zavisti ima (ako si stvarno dr?) ? pa ja bih radije sebi odsjekao nogu nego tebi dosao da je izljecis.
kao da ti je dr. mengele najveci uzor.
- KatarinaKosaca
#116 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Kao prvo ja momka nisam zvala, nego sam mu jasno napisala da je najbolje da godinu živi između dvije zemlje. Da ne bih bila drska , navela sam mu primjer sa gumama, da ne navodim to da kao PR mora savršeno znati jezik, valjda ništa neobično i da bi bilo poželjno da zna skoro svakog novinara.Lacrosse wrote:U EU nezposlenost 12% i raste.
Negdje je skoro 30% kao Spanija negdje je preko 20% Grcka, a negdje je 40+% (Bosna i Hercegovina).
U Kanadi je nezaposlenost 7.2%.
Drzava je veca od Amerike.
I ima prirodne resurse koje samo Rusija I Kina mozda imaju jacim.
Jel ti znas kako izgleda kad od 20 ljudi od godina 16 do 66 19 je zaposleno a 1 nije.
To je Kanada.
U BiH na 19 zaposlenih imas 96 korisnika budzeta.
19 djece
19 penzionera
19 invalida i retardiranih
19 studenata
19 nezaposlenih.
I 19 onih iz dijaspore koje salju pare ovim 96 da bi neko sastavio kraj s krajem.
Decku je 30+ godina.
Sta ce u BiH?
Ima li iko s 30+ godina u BiH ko apsolutno nebi zeljeo da zivi u zemlji gdje gotovo nema siromastva i bijede.
Imas socijalno zdravstvo.
Mozes zivjeti i u Engleskoj i u Australiji i na Novom Zelandu i u Americi, s Kanadskim pasosom.
I na kraju - nije konstitutivni.
Tj. dolazi u Bosnu da bude cigo.
Ono sto su cigani bili u Jugi, to su danas oni koji nemaju nacije, tj. nisu cisti Bosnjani, Srbi, Hrvati.
Ne moze se presuda Sejdic Finci ispostovati, a ti momka zoves nazad.
Sto mu ne kazes da on kao mjesanac ne moze biti nikad niko i nista od pozicija.
Jer nije Srbin, Bosnjak ili Hrvat.
I samim tim - ova drzava na nacin na koji je uspostavljena, nema mehanizme da stiti populaciju kao on.
Tj. reci mi ko je od izvirsnih funkcija u BiH i ko ima platu vecu od 5000 maraka - iz mjesanog braka?
Ko?
De mi navedi imena u skupstini ljudi koji nisu Bosnjaci, Srbi ili Hrvati.
Makar na papiru. Nema ih.
Dakle ide covjek da bude cigo u zemlji u kojoj je nezaposlenost 40%, a njemu 30 godina i odrastao je u sistemu gdje mulja, stela, kriminala legaliziranog nema na nacin na koji zivi u BiH.
To meni nije jasno, ali eto, drago mi je da mozete navlaciti ljude na tanak led.
Sto mu ne nadjete posao?
Eto tu gdje ti radis, obidji resorna ministarstva, privatnike u Visokom, obrati se Semiru Osmanagicu i vidi treba li PR za Visocicu, pa zaposlite momka.
Kad zaposlite njega, bice uvijek sljedeci imas 1 milion ljudi u dijaspori i bezbeli da je najbolje da se vrati neko koje mlad, a ne neko ko ce doci da uzima penziju u BiH, i jos donese sa sobom Kanadsku penziju, ali zbog ovog gore pobrojanog, i stalnih socijalnih nemira, u kojima propada jedno po jedno preduzece koje se nalazi ispred vlade, najiskrenije bi bilo da neko kaze covjeku iskreno kako je i sta, a to je bez veza i imovine koje vam ima familija nebi niko od vas mogao prezivjeti, eto sto ti se ne preselis iz Sarajeva u Trebinje, jer ne moze prezivjeti - ne znas nikog tamo, i nikog tamo nije briga za tobom. Ja ne poznajem nijednu osobu u BiH osim par koje su dosle na studij i ostale u Sarajevu, svi drugi u zadnjih 20 godina zive u istom gradu. Zasto, zato sto si svugdje drugdje stranac a sistema nema, sistem je plemenske zajednice, tj. ljudi i konenkcija i stela.
Ne može njemu nitko naći posao nego on sam sebi. To je čista glupost, nađite mu vi posao. Što ti ne nađeš vani posao ovim ljudima koji se javljaju i hoće vani? Koliko je spreman da radi prvo u kadrovskoj službi za HR pa vidi kako idu doprinosi, prijava radnika, pa onda uči jezik da ide prema PR to je do njegove volje, želje, upornosti, pa i sreće.
Ti ovdje brkaš političke funkcionere (Damir Hadžić je "mješanac" i ima više od 5 milja
- kockica_kockica
#117 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Procitah uvodni post i prvu stranicu komentara i lijepo mi se smucilo...
Postavljacu teme
Tvoj ce najveci problem biti naci pristojan posao, sa placenim porezima i doprinosima... biti ce ti tesko naci posao za koji ces biti placen s obzirom na tvoje kompetencije... biti ce ti tesko naci posao sa placom koja ce ti biti dovoljna da platis sve rezije i mozda najam stana ukoliko ga nemas... e to ce biti problem...
A to iz kakve porodice potjeces nije vazno... vazno ce ti biti da se prilagodis ovom sr..ju ovdje i da trpis i slusas svakakve bljuvotine koje nemaju veze sa zdravom pamecu... umjesto welcome to BH trebalo bi pisati welcome to hell... i ne ne govorim o pucnjavi ja samo govorim o sran...ma koje ces slusati svaki dan ...
Postavljacu teme
Tvoj ce najveci problem biti naci pristojan posao, sa placenim porezima i doprinosima... biti ce ti tesko naci posao za koji ces biti placen s obzirom na tvoje kompetencije... biti ce ti tesko naci posao sa placom koja ce ti biti dovoljna da platis sve rezije i mozda najam stana ukoliko ga nemas... e to ce biti problem...
A to iz kakve porodice potjeces nije vazno... vazno ce ti biti da se prilagodis ovom sr..ju ovdje i da trpis i slusas svakakve bljuvotine koje nemaju veze sa zdravom pamecu... umjesto welcome to BH trebalo bi pisati welcome to hell... i ne ne govorim o pucnjavi ja samo govorim o sran...ma koje ces slusati svaki dan ...
-
Vagabond
#118 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Dobro jutro/dan/večer, zavisno od toga gdje se nalazite na planeti,
Neko spomenu da bi prvo trebalo da počnem da radim u HR, pa da tokom boravka u BiH učim jezik da bih mogao da radim PR, jer je potrebno savršeno poznavanje jezika. Ja sam vjerovao da je Bosanski/Srpsko-Hrvatski, a ja ga iz praktičnih razloga zovem "Južno Balkanski" moj maternji jezik, te da još uvjek prilično dobro baratam sa istim
Ali dobro, ako treba učiti ja nisam protiv
Šalu na stranu, meni zaista ne smeta raditi poslove koji su niže moje kvalifikacije. Ne planiram povratak u BiH sa namjerom da tamo grijem kožnu stolicu i naređujem nekome šta da radi. Nisam karijerista što se, nadam se može zaključiti iz same činjenice da želim da se vratim tamo gdje sam rođen i da sam spreman da radim bilo koji legalan posao koji ima makar neke sličnosti sa onim što sam radio do sada. Da me zanima plata od 5.000 KM, ostao bih u Kanadi ili bi birao neku zemlju gdje plaćaju mnogo više od toga. Ja sam spreman početi od nule, t.j., asortirati koverte, raditi grafike i tabele na Excelu, praviti platne račune, a ako treba i kuhati kafu za članove sastanka.
Drugo - govoriti da je u Kanadi stopa nezaposlenosti 7,4 - 8% je...hm sa dužnim poštovanjem, najblaže rečeno nepoznavanje prilika ovdašnje ekonomije. Jedno je oficijalna stopa nezaposlenosti, drugo je realna. Oni koji znaju kako se ovdje računa stopa nezaposlenosti razumjeće da se svi oni koji su prestali tražiti posao tokom zadnjih 6 mjeseci uopšte ne računaju kao nezaposleni - njih više nigdje nema. Zatim svi oni koji imaju fakultete, magistrature, doktorate, a koji u ovoj zemlji rade u Starbucks-u ili prevću hamburgere po McDonalds-ima se računaju kao zaposleni, bez obzira na njihove kvalifikacije i aspiracije. Da još poboljšam sliku, svi oni koji rade sezonske poslove, tipa 6 mjeseci radiš, 6 sjediš kući i primaš socijalnu pomoć se takođe ne uvrštavaju u spisak ne zaposlenih. Ovo je sve sa ciljem da se prikaže što manja cifra ljudi bez posla. Tako da realno govoreći procenat ljudi bez posla, odnosno onih koji rade poslove uslužne djelatnosti, mimo njihovih kvalifikacija je između 15 i 20%.
Znači ni ovdje baš ne sija.
Zadnja tačka pa idem - ja ne planiram povratak u BiH radi boljih mogućnosti napredovanja karijere ili radi boljeg životnog standarda, kao što već rekoh u gore napisanom. 2004-2005 radio sam u V. Kladuši, Bihaću i nešto manje Cazinu u organizaciji i distribuciji humanitarne pomoći lokalnom stanovništvu (prvenstveno školama, bolnicama, sirotištima i veoma siromašnim porodicama), organizovane od strane Kanadske vojske, a finansirano od strane Federalne Kanadske vlade.
Radeći taj posao me je svakodnevno ispunjavalo neopisivom srećom, jer smo svaki dan nekome pomogli. Upoznao sam tokom tog vremena mnogo, zaista mnogo naših ljudi ogromnog srca i još veće duše i ti ljudi, makar tamo u V.K. su nas prihvatili radi nas samih, radi onog što nosimo u našim srcima, za naše nastojanje njima pomoći, a ne radi naših imena ili prezimena. Od toga momenta, pojavila se nada i nova ljubav ka mome narodu, i želja da se jednog dana vratim nazad. Taj dan se primiče, i meni zaista nisu važne pozicije ili velike plate. Naći ću nešto od čega može da se živi, a da ima takvih kao ja sa faksom i par jezika, ima ih na stotine, isto kao što i na Kubi ima na desetine hiljada ljekara, od kojih su 2 mene vozila u taksiju kada sam bio u Holginu i u Varaderu, pa su bili isto tako izuzetni ljudi. Nije profesija ili naše trenutno zanimanje ono što od nas pravi čovjeka. To ili jesmo ili nismo.
Neko spomenu da bi prvo trebalo da počnem da radim u HR, pa da tokom boravka u BiH učim jezik da bih mogao da radim PR, jer je potrebno savršeno poznavanje jezika. Ja sam vjerovao da je Bosanski/Srpsko-Hrvatski, a ja ga iz praktičnih razloga zovem "Južno Balkanski" moj maternji jezik, te da još uvjek prilično dobro baratam sa istim
Šalu na stranu, meni zaista ne smeta raditi poslove koji su niže moje kvalifikacije. Ne planiram povratak u BiH sa namjerom da tamo grijem kožnu stolicu i naređujem nekome šta da radi. Nisam karijerista što se, nadam se može zaključiti iz same činjenice da želim da se vratim tamo gdje sam rođen i da sam spreman da radim bilo koji legalan posao koji ima makar neke sličnosti sa onim što sam radio do sada. Da me zanima plata od 5.000 KM, ostao bih u Kanadi ili bi birao neku zemlju gdje plaćaju mnogo više od toga. Ja sam spreman početi od nule, t.j., asortirati koverte, raditi grafike i tabele na Excelu, praviti platne račune, a ako treba i kuhati kafu za članove sastanka.
Drugo - govoriti da je u Kanadi stopa nezaposlenosti 7,4 - 8% je...hm sa dužnim poštovanjem, najblaže rečeno nepoznavanje prilika ovdašnje ekonomije. Jedno je oficijalna stopa nezaposlenosti, drugo je realna. Oni koji znaju kako se ovdje računa stopa nezaposlenosti razumjeće da se svi oni koji su prestali tražiti posao tokom zadnjih 6 mjeseci uopšte ne računaju kao nezaposleni - njih više nigdje nema. Zatim svi oni koji imaju fakultete, magistrature, doktorate, a koji u ovoj zemlji rade u Starbucks-u ili prevću hamburgere po McDonalds-ima se računaju kao zaposleni, bez obzira na njihove kvalifikacije i aspiracije. Da još poboljšam sliku, svi oni koji rade sezonske poslove, tipa 6 mjeseci radiš, 6 sjediš kući i primaš socijalnu pomoć se takođe ne uvrštavaju u spisak ne zaposlenih. Ovo je sve sa ciljem da se prikaže što manja cifra ljudi bez posla. Tako da realno govoreći procenat ljudi bez posla, odnosno onih koji rade poslove uslužne djelatnosti, mimo njihovih kvalifikacija je između 15 i 20%.
Zadnja tačka pa idem - ja ne planiram povratak u BiH radi boljih mogućnosti napredovanja karijere ili radi boljeg životnog standarda, kao što već rekoh u gore napisanom. 2004-2005 radio sam u V. Kladuši, Bihaću i nešto manje Cazinu u organizaciji i distribuciji humanitarne pomoći lokalnom stanovništvu (prvenstveno školama, bolnicama, sirotištima i veoma siromašnim porodicama), organizovane od strane Kanadske vojske, a finansirano od strane Federalne Kanadske vlade.
Radeći taj posao me je svakodnevno ispunjavalo neopisivom srećom, jer smo svaki dan nekome pomogli. Upoznao sam tokom tog vremena mnogo, zaista mnogo naših ljudi ogromnog srca i još veće duše i ti ljudi, makar tamo u V.K. su nas prihvatili radi nas samih, radi onog što nosimo u našim srcima, za naše nastojanje njima pomoći, a ne radi naših imena ili prezimena. Od toga momenta, pojavila se nada i nova ljubav ka mome narodu, i želja da se jednog dana vratim nazad. Taj dan se primiče, i meni zaista nisu važne pozicije ili velike plate. Naći ću nešto od čega može da se živi, a da ima takvih kao ja sa faksom i par jezika, ima ih na stotine, isto kao što i na Kubi ima na desetine hiljada ljekara, od kojih su 2 mene vozila u taksiju kada sam bio u Holginu i u Varaderu, pa su bili isto tako izuzetni ljudi. Nije profesija ili naše trenutno zanimanje ono što od nas pravi čovjeka. To ili jesmo ili nismo.
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#119 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Vagabond wrote:Dobro jutro/dan/večer, zavisno od toga gdje se nalazite na planeti,
Neko spomenu da bi prvo trebalo da počnem da radim u HR, pa da tokom boravka u BiH učim jezik da bih mogao da radim PR, jer je potrebno savršeno poznavanje jezika. Ja sam vjerovao da je Bosanski/Srpsko-Hrvatski, a ja ga iz praktičnih razloga zovem "Južno Balkanski" moj maternji jezik, te da još uvjek prilično dobro baratam sa istimAli dobro, ako treba učiti ja nisam protiv
![]()
Boldirano: potpuno se slazem ali u Bosni ako ces isto tako gledati onda je stopa nezaposlenih cca. 80% - trenutno je po nekim oficielnim brojkama preko 50%
-
iamia
#120 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
opet si pogrijesio.Zviz wrote: Boldirano: potpuno se slazem ali u Bosni ako ces isto tako gledati onda je stopa nezaposlenih cca. 80% - trenutno je po nekim oficielnim brojkama preko 50%
u bosni nema nikoga ko radi 6 mjeseci i onda prima socijalnu pomoc 6 mjeseci.
u bosni nemas nikoga ko se nije prijavio na biro 6 mjeseci da bi bio obrisan iz statistike,
jer - zdrastveno osiguranje je besplatno ako si na birou
plus, siva ekonomija cvijeta diljem BiH. na svakog prijavljenog radnika, dolazi jos jedan koji nije prijavljena.
i zadnje, ne zna se tacan broj stanovika u BiH, pa se broj nezaposlenih direktno vodi kroz nagadjanje.
moze biti da je 50% , a moze biti i da je 30%. ko ce ga znati kad broj stanovnika tangira izmedju 3.5 mil i 4.5 mil.
Last edited by iamia on 02/06/2013 20:16, edited 1 time in total.
-
Genije007
#121 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Kolika drama oko dolaska u BiH.Sta rizikuje ako dodje na par mjeseci,sigurno ima i neke ustedjevine za ponijeti...Pretpostavljam da ima i kanadski pasos pa uvijek se moze vratiti nazad.Doci ce mu iz goozice u glavu cim ga nesto zaboli pa ode u nas "urgentni centar" ili ne daj boze dopadne nekom mesaru saka.
Pa kad se otrijeznis shvatis da ovdje nikad ne znas kad je plata,da li radi prevoz,hoce li biti redukcija vode itd itd....Kazes ti bi da pomognes nasim ljudima,pa ako budes radio u Bosni neces moci za sebe zaraditi dovoljno a ne nekom da pomognes.Pogotovo sto nemas poznanstva,stele i slicno.To sto si iz mjesanog braka nit je prednost nit je mana.Ovdje se ljudi dijele na guzonje i kokuze i na svom primjeru ces najbolje iskusiti kako je biti i jedno i drugo u vrlo kratkom periodu.U svakom slucaju sa srecom. 
-
Seyfo
#122 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Znam par primjera dijasporaca koji su došli u BiH da nađu ženu/muža, tj.partnera i onda zbrisali nazad. Dolazak u BiH je bio s tim ciljem.Ako je to slučaj, dođi, budi tu par godina i briši nazad. Državljanstvo ti niko neće oduzeti.
Kad ti djeca stasaju za srednju školu ili fakultet, šalji ih opet ovamo na nekakve razmjene/ljetne škole/druženje dijasporske omladine bla bla bla s istim ciljem i nadaj se najboljem

Još jednu stvar da naglasim - Krajina ti je svijet za sebe u odnosu na ostatak Bosne. Rodom sam iz Krajine i često je posjećujem. Ljudi su nevjerovatno topli, prijatni i neizmjerno vole Krajinu (ne Bosnu generalno) a s druge strane su zajebani do pičke mile materine. Zato se i zove "ljuta Krajina".Vazda se nešto bune, protestuju,... Banja Luka ti isto spada pod Krajinu, i naglaskom i mentalitetom u velikoj mjeri. Znam mnoge ljude iz Bihaća, Kladuše, Cazina, Krupe, koji bi lakše živjeli U B.Luci iako je drugi entitet nego u Sarajevu recimo.Znam još veći broj onih koji su iz B.Luke zamijenili stan iza rata za Bihać ili Cazin.
Tvoje impresije iz Kladuše ne vrijede za čitavu BiH.
(drugi pasos sam mislio u inbox ali jebaji ga)
Samo hrabro!

Kad ti djeca stasaju za srednju školu ili fakultet, šalji ih opet ovamo na nekakve razmjene/ljetne škole/druženje dijasporske omladine bla bla bla s istim ciljem i nadaj se najboljem
Još jednu stvar da naglasim - Krajina ti je svijet za sebe u odnosu na ostatak Bosne. Rodom sam iz Krajine i često je posjećujem. Ljudi su nevjerovatno topli, prijatni i neizmjerno vole Krajinu (ne Bosnu generalno) a s druge strane su zajebani do pičke mile materine. Zato se i zove "ljuta Krajina".Vazda se nešto bune, protestuju,... Banja Luka ti isto spada pod Krajinu, i naglaskom i mentalitetom u velikoj mjeri. Znam mnoge ljude iz Bihaća, Kladuše, Cazina, Krupe, koji bi lakše živjeli U B.Luci iako je drugi entitet nego u Sarajevu recimo.Znam još veći broj onih koji su iz B.Luke zamijenili stan iza rata za Bihać ili Cazin.
Samo hrabro!
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#123 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Boldirano: to nije nista novo, dodje sa 55 god. u Bosnu i trazi sebi 30 god. mladju zenu. Imam vec takvog u porodici [smajli koji povraca od muke]Seyfo wrote:Znam par primjera dijasporaca koji su došli u BiH da nađu ženu/muža, tj.partnera i onda zbrisali nazad. Dolazak u BiH je bio s tim ciljem.Ako je to slučaj, dođi, budi tu par godina i briši nazad. Državljanstvo ti niko neće oduzeti.
Kad ti djeca stasaju za srednju školu ili fakultet, šalji ih opet ovamo na nekakve razmjene/ljetne škole/druženje dijasporske omladine bla bla bla s istim ciljem i nadaj se najboljem![]()
Samo hrabro!
-
Seyfo
#124 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Boldirano: to nije nista novo, dodje sa 55 god. u Bosnu i trazi sebi 30 god. mladju zenu. Imam vec takvog u porodici [smajli koji povraca od muke][/quote]
Ima i toga, ali ovo vjerovatno nije taj slučaj. Znam mnogo slučajeva mladih ljudi koji su jednostavno željeli naći srodnu dušu istih godina koja priča isti jezik, da se tako izrazim. Po meni je vrlo zdrava namjera doći u BiH gdje je znatno veća vjerovatnoća nalaska partnera s ovih prostora; takođe u perspektivi "navijati" za to da dijete ima iste principe.
Ima i toga, ali ovo vjerovatno nije taj slučaj. Znam mnogo slučajeva mladih ljudi koji su jednostavno željeli naći srodnu dušu istih godina koja priča isti jezik, da se tako izrazim. Po meni je vrlo zdrava namjera doći u BiH gdje je znatno veća vjerovatnoća nalaska partnera s ovih prostora; takođe u perspektivi "navijati" za to da dijete ima iste principe.
-
Vagabond
#125 Re: Povratak u Bosnu za "djete" iz mješovitog braka
Seyfo wrote:Znam par primjera dijasporaca koji su došli u BiH da nađu ženu/muža, tj.partnera i onda zbrisali nazad. Dolazak u BiH je bio s tim ciljem.Ako je to slučaj, dođi, budi tu par godina i briši nazad. Državljanstvo ti niko neće oduzeti.
Kad ti djeca stasaju za srednju školu ili fakultet, šalji ih opet ovamo na nekakve razmjene/ljetne škole/druženje dijasporske omladine bla bla bla s istim ciljem i nadaj se najboljem![]()
Samo hrabro!
Veliki pozdrav
Svugdje mi je u Bosni bilo fino, ali kod vas najljepše.
Usput, ne dolazim u BiH sa namjerom da se ženim pa da brišem nazad. Da je to slučaj, ne bi ni gubio vrjeme i živce tražeći posao. Iskreno, nemam ni želju da se ženim. Nije mi to, kao što se kaže "nafaka". Za svaku godinu sreće koju sam do sada proveo sa nekim u nekoj vezi, platio sam sa godinom u suzama. Sad sam sam i ovako mi je ok. Imam svoje društvo, bavim se sportom, čitam, učim, radim, ne visim nikom i niko mi ne visi nad glavom.
A ja se divim onima koji odu u BiH sa jedinstvenom namjerom da pokupe nekog pa se vrate tamo odakle su došli. To je kao lutrija sa ličnim životom i nje i njega.
Svako dobro.