Povratak u BiH?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked

Namjeravam se vratiti u BiH

da
66
36%
ne
86
46%
već sam se vratio/la
33
18%

Total votes: 185

Balkanski_sindrom

#701 Re: Povratak u BiH?

Post by Balkanski_sindrom »

I znaci nista, opet, krug....

Hajd ako je tako evo onda pjesmica dok ne skontam nesto pametno

ahuseino

#702 Re: Povratak u BiH?

Post by ahuseino »

KatarinaKosaca wrote:
ahuseino wrote:Bila, ispalila se, osigurala soshku i vratila se s coJekom - sve super.
Opet pretpostavljaš.
ahuseino wrote:Gdje god i kad god da si stala, nije ni bitno i ne interesuje me plaho.
Vidim :lol: :lol: :lol:

ahuseino wrote:... ali s te pozicije mi je krajnje licemjerno drzati predavanje o patriotizmu... haman k'o ono kad dino Merlin, pardon, vuk ovce chuva (... draze od matere, al' kad krce crijeva uvijek mu se moze).
Ili citiraj ili ne lupetaj. I ovim se ova glupa prepiska sa tobom završava, jer su ti argumenti nula, samo vriska, mržnja i vrijeđanje.
E nek si ti meni rekla sve sto sam ja tebi pa makar...

Ubleha pa to ti je. :-) ... prepisivacka... Dobro je dok imas musterije. :P

:thumbup:
ahuseino

#703 Re: Povratak u BiH?

Post by ahuseino »

Balkanski_sindrom wrote:A sta je to "sve"....I ja zivim vani i nista ne pada sa neba...Nema nigdje zagrabi...Radim ovdje vani, placam sve moguce i nemoguce troskove i opet jebiga navlacim od prvog do prvog jer se nicega ne odricem... Nekad se nesto i ustedi i to je to...

No sta je problem ako se covjek vrati u BIH?

Je li najveci problem naci posao ili zdravstvo, ne kontam...

Ovo odricanje, je mislim - kljuc... problem, takorec'.

Ambicije su druga stvar koje mogu biti problem.
jefferson

#704 Re: Povratak u BiH?

Post by jefferson »

ahuseino wrote:
KatarinaKosaca wrote:
ahuseino wrote:Bila, ispalila se, osigurala soshku i vratila se s coJekom - sve super.
Opet pretpostavljaš.
ahuseino wrote:Gdje god i kad god da si stala, nije ni bitno i ne interesuje me plaho.
Vidim :lol: :lol: :lol:

ahuseino wrote:... ali s te pozicije mi je krajnje licemjerno drzati predavanje o patriotizmu... haman k'o ono kad dino Merlin, pardon, vuk ovce chuva (... draze od matere, al' kad krce crijeva uvijek mu se moze).
Ili citiraj ili ne lupetaj. I ovim se ova glupa prepiska sa tobom završava, jer su ti argumenti nula, samo vriska, mržnja i vrijeđanje.
E nek si ti meni rekla sve sto sam ja tebi pa makar...

Ubleha pa to ti je. :-) ... prepisivacka... Dobro je dok imas musterije. :P

:thumbup:
Najvaznije je da mi nismo patriote, pao cemu god da je tema :D
vox-populi

#705 Re: Povratak u BiH?

Post by vox-populi »

Balkanski_sindrom wrote: Ja konkretno mogu ovdje komentarisati o grupi ljudi koja mene zanima a u kojoj se i sam nalazim a to su mladje porodice sa djecom gdje i muz i zena imaju visoko obrazovanje i stalni posao.
Moja se tetka vratila 2000. godine sa porodicom. Djeca, dva sina, jedan je tada imao 17 a drugi 11 godina i dan danas sanjaju povratak u Njemacku... a ne mogu se vratiti. Ovaj mladji je dosao u DE sa svoje nepune tri godine. Krenuo u skolu ovdje, poceo se baviti fudbalom, igrao cak i za neke djecije selekcije Bayerna. Kada su ih vratili dole, njihov zivot u DE je jednostavno prekinut, a to je bio jedini zivot koji su poznavali. Navikli su se i na njemacku skolu, sistem, drustvo... Dole su se vratili u nesto potpuno nepoznato, cak ni sa jezikom vise nisu bili najbolji. Mozda je to samo njihov problem, ali dole nisu zavrsili ni neku pristojnu skolu, sada su vec momci od 28 i 22 godine... zivotare onako, dan za danom.

Prica ne mora biti relevantna za nikoga, ali eto, bilo bi mozda ok da se malo razmisli sta BiH nudi djeci koja su rodjena ili odrasla u nekoj drugoj zemlji.
HAVANA

#706 Re: Povratak u BiH?

Post by HAVANA »

mislis wrote:samo odgovoris sam sebi na jedno jedino pitanje i odgovor je jasan
da li je problem zbog kojeg si napustio bih jos uvijek prisutan? ili mozda
zbog cega si napustio bih?

Ranjavanje-zavrseno
Operacija-zavrseno
Zdravlje-zavrseno u mjeri u kojoj je to bilo moguce popraviti=zadovoljan
Zeljan izazova,posla,znanja i putovanja-djelimicno zavrseno
Pare,papiri,sigurnost da me tesko opet mogu naguziti kao nekad-zavrseno
Odlazak sa mislju na povratak i vlasitog posla u najdrazem gradu-zavrseno

Nisam otisao radi ovih miseva na vlasti i sveukupne ekonomske i politicke situacije kao sto danas vecina mladih zeli jer tada se borilo za goli zivot i koru hljeba...Poslije izivljavanja i zlocina bradatih spodoba u narodu poznatih kao cetnici ...iz nakih rupa su izmilile pickice zeljne pljacke i vlasti...podobne i na pravom putu...Te pickice su ...sa ustima punim patriotizma i imena uzvisenog...sa bracom...iz suprotnih tabora...bez kojih ne mogu opstati...napravili od ove zemlje to sto je sada...i onda dolazimo do omladine,koja danas nema lijepog sjecanja osim jada i cemera...Naravno da ce zeliti da ode...Mi stariji...mi bar imamo sjecanja...na neka lijepa vremena...te nas ona i jebu...Evo da je opet dignem :bih: mada vise ne znam kome je dizem...ali nadacu se i boriti dok sam ziv, da jednom...jednom... i ovo bude normalna zemlja i da moje dijete ne pomislja na odlazak...
Sto se para tice nije problem :oops: ko pravi pare vani...pravice i ovde...
Ko vani radi za drugog i za platu...ovde je najebao,u vecini slucajeva ...sa malim postotkom sposobnih i dobro placenih kojim je u svoj ovoj prici i najbolje...
Balkanski_sindrom

#707 Re: Povratak u BiH?

Pa dobro, rekao sam da je sve individualno. Licno da sam protjeran u ratu i da se moram vratiti zivjeti recimo u RS kojoj ne pripadam, nikada ne bih ni razmisljao o povratku. To sam zaboravio reci. Vise nego mnogo ljudi iz BIH je protjerano i zaista se tu tesko moze govoriti o nekom povratku u te i dalje okupirane teritorije, iako je tu Dayton i mir i sve ostalo, od toga nema nista, ja nikad ne bih ni pomislio da se vratim da sam protjeram i da se moj grad nalazi i dalje pod kontrolom "agresora".

No govorimo generalno sada. Mislim da su trenutno zaposlenje, nivo obrazovanja, socijalni sloj i slicni faktori obrnuto proporcionalni u odnosu na potrebu za odlaskom iz BIH ili povratkom u BIH.

Mislim da trenutni "sljakeri" u BIH kao sto ih Stulic naziva, dakle recimo neka zanimanja tipa fizicki radnik, radnik u fabrici, sofer, pekar, slasticar,cistac, obicni prodavac i slicno, trebaju i moraju razmisljati o zivotu vani jer za njih u BIH niti sada ima neke perspektive niti ce je i biti u nekoj bliskoj buducnosti. Nema o tome nikakvih naznaka i tesko se tu sta moze promijeniti. Ne sjecam se da sam nekada cuo da je neko iz spomenutih grupacija zaradio neku platu u BIH koja je veca od 1000 km a realno 1000 km za normalan zivot u BIH je premalo zaista. Dakle ove grupacije sa istim ovim poslom u vecini europskih zemalja mogu sasvim posteno ostvariti obezbjediti sebi normalan zivot.

No ljudi koji u BIH imaju visoko obrazovanje, solidan posao sa solidnim primanjima i uzivaju odredjeni socijalni status bi dobro trebali razmisliti prije nego se odluce na taj kork odlaska iz BIH jer vjerovatno to isto nece moci tako lako ostvariti vani. Dakle velike su zaista sanse ili da ne dobijete tako neki dobar posao vani ili da do tog socijalnog statusa kojeg imate vjerovatno nikada ne dodjete jer je to vani jako tezak i naporan proces. Nije nemoguc ali statistika sve pokazuje, malo je BIH gradjana koji su uspjeli u tome.

Sta sa ljudima konkretno koji su vani i zive i rade tamo? Isto ili slicno i za njih vazi kada je rijec o povratku u BIH samo su uloge promijenjene. Dakle nasi ljudi vani koji nemaju neko visoko obrazovanje, nisu specijalisti u nekim oblastima, nemaju neki ustedjen kapital da su neovisni od sistema, koji sljakaju i u tim europskim zemljama, po mojoj procjeni ne bi toliko trebali razmisljati o povratku u BIH jer zaista imaju mnogo toga da izgube. Tu prije svega dolazi ta sigurnost koju spominjete a ova grupacija sa povratkom u BIH se veoma brzo uklopi u to sivilo u kome se nalazi dobar dio gradjana koji zive u BIH.

Na kraju dolazi grupacija kojoj i sam pripadam a koja je najkomplikovanija i za koju je zaista tesko reci sta moze ocekivati sa samim povratkom. To je grupa ljudi koji zive vani a koji imaju visoko obrazovanje te stalni posao sa solidnim primanjima, dakle recimo ambiciozni ljudi sa vec nekom karijerom ostvarenom vani. Oni po mom misljenju imaju najvise izgubiti kada govorimo o ove 4 grupe ljudi koje sam spomenuo. Ja znam nesto malo ljudi iz ove grupe koji su se vratili ili pokusali vratiti u BIH. Jedan mali dio je ostvario svoje snove i u BIH i sada sretno zive tamo, no takodje jedan dio nije uspio te je bio primoran da se ponovo vrati u inostranstvo.
vox-populi

#708 Re: Povratak u BiH?

Post by vox-populi »

Balkanski_sindrom wrote: No ljudi koji u BIH imaju visoko obrazovanje, solidan posao sa solidnim primanjima i uzivaju odredjeni socijalni status bi dobro trebali razmisliti prije nego se odluce na taj kork odlaska iz BIH jer vjerovatno to isto nece moci tako lako ostvariti vani. Dakle velike su zaista sanse ili da ne dobijete tako neki dobar posao vani ili da do tog socijalnog statusa kojeg imate vjerovatno nikada ne dodjete jer je to vani jako tezak i naporan proces. Nije nemoguc ali statistika sve pokazuje, malo je BIH gradjana koji su uspjeli u tome.
Nisu samo primanja kriterij. Dzaba ti dobar posao i par hiljada KM plata kada oko tebe nista zivo ne funkcionise.
Plus, za taj socijalni status, posao vani i slicno, to zaista ovisi o pojedincu, odnosno o njegovom stavu prema zivotu i poslu.

Sto rece @HAVANA, ko zna praviti pare, zna. I u BiH i u DE i na Mjesecu ako treba. Ako si bio parazit u BiH i zivio na drzavnoj/roditeljskoj sisi, vani ces vjerovatno zavrsiti na socijali. Ako si znao poslovati u BiH, znaces i vani.
ahuseino

#709 Re: Povratak u BiH?

Post by ahuseino »

HAVANA wrote:
mislis wrote:samo odgovoris sam sebi na jedno jedino pitanje i odgovor je jasan
da li je problem zbog kojeg si napustio bih jos uvijek prisutan? ili mozda
zbog cega si napustio bih?

Ranjavanje-zavrseno
Operacija-zavrseno
Zdravlje-zavrseno u mjeri u kojoj je to bilo moguce popraviti=zadovoljan
Zeljan izazova,posla,znanja i putovanja-djelimicno zavrseno
Pare,papiri,sigurnost da me tesko opet mogu naguziti kao nekad-zavrseno
Odlazak sa mislju na povratak i vlasitog posla u najdrazem gradu-zavrseno

Nisam otisao radi ovih miseva na vlasti i sveukupne ekonomske i politicke situacije kao sto danas vecina mladih zeli jer tada se borilo za goli zivot i koru hljeba...Poslije izivljavanja i zlocina bradatih spodoba u narodu poznatih kao cetnici ...iz nakih rupa su izmilile pickice zeljne pljacke i vlasti...podobne i na pravom putu...Te pickice su ...sa ustima punim patriotizma i imena uzvisenog...sa bracom...iz suprotnih tabora...bez kojih ne mogu opstati...napravili od ove zemlje to sto je sada...i onda dolazimo do omladine,koja danas nema lijepog sjecanja osim jada i cemera...Naravno da ce zeliti da ode...Mi stariji...mi bar imamo sjecanja...na neka lijepa vremena...te nas ona i jebu...Evo da je opet dignem :bih: mada vise ne znam kome je dizem...ali nadacu se i boriti dok sam ziv, da jednom...jednom... i ovo bude normalna zemlja i da moje dijete ne pomislja na odlazak...
Sto se para tice nije problem :oops: ko pravi pare vani...pravice i ovde...
Ko vani radi za drugog i za platu...ovde je najebao,u vecini slucajeva ...sa malim postotkom sposobnih i dobro placenih kojim je u svoj ovoj prici i najbolje...
Ti mi dajes nadu. :thumbup:
ahuseino

#710 Re: Povratak u BiH?

Post by ahuseino »

Balkanski_sindrom wrote: ...
No ljudi koji u BIH imaju visoko obrazovanje, solidan posao sa solidnim primanjima i uzivaju odredjeni socijalni status bi dobro trebali razmisliti prije nego se odluce na taj kork odlaska iz BIH jer vjerovatno to isto nece moci tako lako ostvariti vani. Dakle velike su zaista sanse ili da ne dobijete tako neki dobar posao vani ili da do tog socijalnog statusa kojeg imate vjerovatno nikada ne dodjete jer je to vani jako tezak i naporan proces. Nije nemoguc ali statistika sve pokazuje, malo je BIH gradjana koji su uspjeli u tome.

...

Ja bi opet samo da ispravljam... ako mozes potkrijepiti te statistike, bilo bi dobro jer sam suprotnog misljenja. Ne znam koji brojevi bi to bili, ali ona prica sastavljanja kraja s krajem to nije. Mozda zivotni standard, zaposlenost i zarada u odnosu na prosjecnu u drustvu gdje zive ?

Jedina statistika po kojoj ja mogu da idem je moje 'osjecanje' (kao i ti po svom) iz svog okruzenja, a po toj slici nasi su ljudi veoma uspjesni. Naravno ovo nije nikakvo kazalo jer gleda jedan uzak segment drustva, ne samo naseg dijasporskog, nego makro drustva u kojem zivim.

A ovo o parama i pravljenju - "ko zna zna"... meni nije ni najmanje vazno znati "praviti pare", vec biti sretan sa onim sto radim i imati priliku da to radim, da uzivam, nemam sekirancije i da volim otici na posao (s pjesmom na usnama :-) ). Filozofski se ne slazem sa "parama", kao tecnosti sto zivot znaci, cak sta vise mislim da su uz religiju najvece zlo na dunjaluku. Znaci ima tu i nekih dubljih stvari od pravljenja para.

Pare ne cine srecu :-) :wink: :bih: :skoljka:
landlord

#711 Re: Povratak u BiH?

Post by landlord »

Balkanski_sindrom wrote: Mislim da trenutni "sljakeri" u BIH kao sto ih Stulic naziva, dakle recimo neka zanimanja tipa fizicki radnik, radnik u fabrici, sofer, pekar, slasticar,cistac, obicni prodavac i slicno, trebaju i moraju razmisljati o zivotu vani jer za njih u BIH niti sada ima neke perspektive niti ce je i biti u nekoj bliskoj buducnosti. Nema o tome nikakvih naznaka i tesko se tu sta moze promijeniti. Ne sjecam se da sam nekada cuo da je neko iz spomenutih grupacija zaradio neku platu u BIH koja je veca od 1000 km a realno 1000 km za normalan zivot u BIH je premalo zaista. Dakle ove grupacije sa istim ovim poslom u vecini europskih zemalja mogu sasvim posteno ostvariti obezbjediti sebi normalan zivot.
Dijelim tvoje misljenje u vezi sa ovim gore navedenim. Pogotovo ljudi koji kazu da jedva sastavljaju kraj sa krajem vani, nemaju pojma sta ih ceka kad se vrate u BiH.
Balkanski_sindrom wrote: No ljudi koji u BIH imaju visoko obrazovanje, solidan posao sa solidnim primanjima i uzivaju odredjeni socijalni status bi dobro trebali razmisliti prije nego se odluce na taj kork odlaska iz BIH jer vjerovatno to isto nece moci tako lako ostvariti vani. Dakle velike su zaista sanse ili da ne dobijete tako neki dobar posao vani ili da do tog socijalnog statusa kojeg imate vjerovatno nikada ne dodjete jer je to vani jako tezak i naporan proces. Nije nemoguc ali statistika sve pokazuje, malo je BIH gradjana koji su uspjeli u tome.
Sa ovim se ne bih slozio. Supruga i ja smo zivjeli do 2009. u BiH i oboje smo imali super poslove. U to vrijeme smo kupili i stan. Igrom slucaja smo dobili green card, i odlucili se da probamo otici u USA. Nakon ove dvije godine provedene ovde smo vise nego zadovoljni zivotom koji imamo ovde. Kao sto Ahuseino rece, imas priliku raditi posao koji volis u totalno opustenoj varijanti, uciti i napredovati.
Nakon samo 2 godine smo ovde kupili kucu, supruga je odlucila da promijeni zvanje i sada ide ponovo u skolu. Dakle, moze se i ovde doci do solidnog posla. Naravno kad imas sve to u BiH malo se teze odluciti na rizik napustiti sve to i poceti ispocetka. Mi smo isli logikom da se u Sa mozemo uvijek vratiti. I ja vise volim probati pa ne uspjeti nego se kajati i pitati sta bi bi bilo kad bi bilo.

Eh, sad nije ni ovde sve bajno i divno. Pa mogu da razumijem ljude koji razmisljaju o povratku.
Ljudi koji imaju dole porodicu/prijatelje oni cesce misle o povratku.
ahuseino

#712 Re: Povratak u BiH?

Post by ahuseino »

landlord wrote:
Balkanski_sindrom wrote: Mislim da trenutni "sljakeri" u BIH kao sto ih Stulic naziva, dakle recimo neka zanimanja tipa fizicki radnik, radnik u fabrici, sofer, pekar, slasticar,cistac, obicni prodavac i slicno, trebaju i moraju razmisljati o zivotu vani jer za njih u BIH niti sada ima neke perspektive niti ce je i biti u nekoj bliskoj buducnosti. Nema o tome nikakvih naznaka i tesko se tu sta moze promijeniti. Ne sjecam se da sam nekada cuo da je neko iz spomenutih grupacija zaradio neku platu u BIH koja je veca od 1000 km a realno 1000 km za normalan zivot u BIH je premalo zaista. Dakle ove grupacije sa istim ovim poslom u vecini europskih zemalja mogu sasvim posteno ostvariti obezbjediti sebi normalan zivot.
Dijelim tvoje misljenje u vezi sa ovim gore navedenim. Pogotovo ljudi koji kazu da jedva sastavljaju kraj sa krajem vani, nemaju pojma sta ih ceka kad se vrate u BiH.
Sa ovim se ne bih slozio. Supruga i ja smo zivjeli do 2009. u BiH i oboje smo imali super poslove. U to vrijeme smo kupili i stan. Igrom slucaja smo dobili green card, i odlucili se da probamo otici u USA. Nakon ove dvije godine provedene ovde smo vise nego zadovoljni zivotom koji imamo ovde. Kao sto Ahuseino rece, imas priliku raditi posao koji volis u totalno opustenoj varijanti, uciti i napredovati.
Nakon samo 2 godine smo ovde kupili kucu, supruga je odlucila da promijeni zvanje i sada ide ponovo u skolu. Dakle, moze se i ovde doci do solidnog posla. Naravno kad imas sve to u BiH malo se teze odluciti na rizik napustiti sve to i poceti ispocetka. Mi smo isli logikom da se u Sa mozemo uvijek vratiti. I ja vise volim probati pa ne uspjeti nego se kajati i pitati sta bi bi bilo kad bi bilo.

Eh, sad nije ni ovde sve bajno i divno. Pa mogu da razumijem ljude koji razmisljaju o povratku.
Ljudi koji imaju dole porodicu/prijatelje oni cesce misle o povratku.
Hej, napokon si se javio. Me'scini (ako ne grijesim) da smo zadnji put pricali prije vaseg odlaska.

Drago mi je da ti dobro ide. :thumbup:
ljubav_aha

#713 Re: Povratak u BiH?

Post by ljubav_aha »

mislis wrote: je`l tema povratak u bih ili okupirane teritorije?
he he he :D :thumbup:
ahuseino

#714 Re: Povratak u BiH?

Post by ahuseino »

Evo ga, odgovara, univerzalno mnijem:

Money, get away
Get a good job with more pay and you're okay
Money, it's a gas
Grab that cash with both hands and make a stash
New car, caviar, four star daydream,
Think I'll buy me a football team

Money get back
I'm alright Jack keep your hands off my stack.
Money it's a hit
Don't give me that do goody good bullshit
I'm in the hi-fidelity first class travelling set
And I think I need a Lear jet

Money it's a crime
Share it fairly but don't take a slice of my pie
Money so they say
Is the root of all evil today
But if you ask for a raise it's no surprise that they're
giving none away
Static-X

#715 Re: Povratak u BiH?

Post by Static-X »

Neki se ustolocili, pa sad kao zelenbaci ne cine srecu :lol:
cucamonga

#716 Re: Povratak u BiH?

Post by cucamonga »

ko me jebe moze bosna i bez mene :mrgreen: :run: :D :-) i nek moze :thumbup: :mrgreen:

samo bogu mi puno patriota ima a Fati Orlovic niko ne pomaze ni milom a ni silom - kad se vrate progonjeni niko im ni milom a bogumi ni silom ne pomaze i ne stavlja u zastitu a puno poprdana koji filozofiŠu o povratku :lol: :D :mrgreen: :run:
ahuseino

#717 Re: Povratak u BiH?

Post by ahuseino »

Static-X wrote:Neki se ustolocili, pa sad kao zelenbaci ne cine srecu :lol:
:-)

LaHko ko gladnom srat'.

... a sit mu ne vjeruje. :wink:
:mrgreen:

P.S. Sta ce Steve-u sve pare sad.
HAVANA

#718 Re: Povratak u BiH?

Post by HAVANA »

ahuseino wrote:
A ovo o parama i pravljenju - "ko zna zna"... meni nije ni najmanje vazno znati "praviti pare", vec biti sretan sa onim sto radim i imati priliku da to radim, da uzivam, nemam sekirancije i da volim otici na posao (s pjesmom na usnama :-) ). Filozofski se ne slazem sa "parama", kao tecnosti sto zivot znaci, cak sta vise mislim da su uz religiju najvece zlo na dunjaluku. Znaci ima tu i nekih dubljih stvari od pravljenja para.

Pare ne cine srecu :-) :wink: :bih: :skoljka:

Na moju veliku zalost davno sam shvatio da sa onim sto stvarno volim da radim ne mogu prehraniti porodicu i obezbijediti sigurnu buducnost.Sa pjesmom na usnama sam radio do rata (bukvalno,svirao i pjevao je bilo jedino sto sam radio u tadasnjem zivotu)Poslije rata silom prilika upada se u stvari o kojim nisam ni sanjao...Nije da ne volim i da nema osmijeha na usnama ali je jako naporno psihicki.Sta drugo preostaje u ovom ludom vremenu nego raditi ono cim mozes obezbijediti buducnost sebi ,zeni,djeci,majci,sestri...Jedan od razloga sto sam se i vratio je to sto sam bio upao u tu masinu vani...masinu koja melje i drzi te u tom krugu i vidio sam se tada u 30-oj godini i u nekoj 55-oj u istom filmu ,jutru i noci...bez nekog posebnog zadovoljstva(bar ono sto meni pricinjava zadovoljstvo, a toga imam u najvecoj mjeri ovde) .Tada smo i ja i zena isplanirali taj povratak i sve ono sto zelimo...Imamo jos 3 godine da zavrsimo ono sto smo isplanirali i dalje me vise ne interesuje taj tempo i ludila...Onda laganini...Nisam ostao tamo mada sam bolje poslovao,ne zalim se ni ovde...osim zadnje 2 godine...satrase, mater im hebem :evil: al svugdje je tako...sreca,pri kraju sam...
Balkanski_sindrom

#719 Re: Povratak u BiH?

Ma jebo pare, nije sve u parama.....Ja evo zivim vani i moze se reci da imam para ali iz svog iskustva znam trenutke kada sam bio mnogo mnogo sretniji sa malo ili nimalo para nego sada. Fali onaj neki mir u dusi, spojojstvo.
Eh sad ja znam takodje da tada kada sam to prozivljavao sam bio sam i zivio sam kod roditelja i bio njima na grbaci,sada ipak imam porodicu o kojoj se moram brinuti i to su dva sasvim razlicita filma. Znam da ne mogu 100% garantovati za tu izjavu ali ipak mislim da nije sve u parama....
Ne mora se imati najnoviji auto, TV na najvecim ekranom, najnoviji mobitel i ostala sranja da bi bio sretan...U BIH mozda to ne bih imao, ali vjerovatno bi bio dusevno zadovoljniji...
Static-X

#720 Re: Povratak u BiH?

Post by Static-X »

ahuseino wrote:

LaHko ko gladnom srat'.

"ustol i cili"

Neskonta to u vezi Steve-a :?
ahuseino

#721 Re: Povratak u BiH?

Post by ahuseino »

Static-X wrote:
ahuseino wrote:

LaHko ko gladnom srat'.

"ustol i cili"

Neskonta to u vezi Steve-a :?
Slusaj vijesti, cuces. :wink:
detroit-mercy

#722 Re: Povratak u BiH?

Post by detroit-mercy »

RIP Steve, zao mi covjeka. Ono sto bi rekli, jedan zivot za filma :( . Covjek je definitivno bio genije :thumbup: .
landlord

#723 Re: Povratak u BiH?

Post by landlord »

detroit-mercy wrote:RIP Steve, zao mi covjeka. Ono sto bi rekli, jedan zivot za filma :( . Covjek je definitivno bio genije :thumbup: .
Zapravo i ima film po njihovim zivotima: Pirates of Silicon Valley
Static-X

#724 Re: Povratak u BiH?

Post by Static-X »

ahuseino wrote: Slusaj vijesti, cuces. :wink:
Neskonta sad ti mene. Sta si onom izjavom zelio reci?
detroit-mercy

#725 Re: Povratak u BiH?

Post by detroit-mercy »

Balkanski_sindrom wrote:Ma jebo pare, nije sve u parama.....Ja evo zivim vani i moze se reci da imam para ali iz svog iskustva znam trenutke kada sam bio mnogo mnogo sretniji sa malo ili nimalo para nego sada. Fali onaj neki mir u dusi, spojojstvo.
Eh sad ja znam takodje da tada kada sam to prozivljavao sam bio sam i zivio sam kod roditelja i bio njima na grbaci,sada ipak imam porodicu o kojoj se moram brinuti i to su dva sasvim razlicita filma. Znam da ne mogu 100% garantovati za tu izjavu ali ipak mislim da nije sve u parama....
Ne mora se imati najnoviji auto, TV na najvecim ekranom, najnoviji mobitel i ostala sranja da bi bio sretan...U BIH mozda to ne bih imao, ali vjerovatno bi bio dusevno zadovoljniji...
Naravno da nije sve u parama :mrgreen: ali ne zavaravaj se jer u danasnjem svijetu pare su potrebne, nije vazno gdje da si (Svapska, Mongolija, BiH, USA).
Opet da se vratim na neko zadovoljstvo, ja bio u ratu pa bio zadovoljan :mrgreen: pored sluzenja domovini osnovno mi bilo sta popit, smotat i poguzit :mrgreen: Znaci i u jednoj extremnoj situaciji mozes biti zadovoljan, sretan :mrgreen: . E sada dosta toga ima veze i sa godinama. Ja bio mladac, i totalno druge stvari mi bile na pameti (ja ih zovem 4P: puca-pica-pljuga-piva :mrgreen: ). Ali u isto vrijeme nisam mogao da razumijem neke ljude tada u svojim 30tim koji su imali djecu i kojima je bilo samo kako da izvuku zivu glavu, jer naravno oni su imali odgovornost prema nekome a ne kamo mi mladci prema 4P.
Tako da ne znam sta da ti kazem, zadovoljstvo, naravno da niko od nas nece biti totalno zadovoljan. Prvo, mi smo iscupani (ovdje govorim o nekoj nasoj generaciji koja je zapamtila jedan drugi zivot dole) iz neke nase prirodne sredine i baceni u neki totalno drugi svijet za koji u principu prije nismo ni marili. Uvijek se sjecamo sta je bilo i kako je bilo, bili smo mladi a kada si mlad onda ti je potpuno svjedno u kom drustvu/sistemu zivis jer su ti prioriteti jako ograniceni (rekao bih 3P). Medjutim problem je i sto Bosna nije vise ona iz nase mladosti, i ona se je promijenila kao i mi i u principu sve ono sto mi trazimo svaki puta kada odemo dole vise ne nalazimo. Sada, meni licno pored te promjene u BiH rekao bih da su se i vidici prosirili pa mi je nakon evo vec 16 godina boravka vani dole nekako tijesno. Ne u fizickom smislu nego u smislu mentaliteta ljudi, jednostavno ne znam da li bi mogao da plivam u tim vodama. Mozda smo se i na drugu stranu navikli na neki konformizam pa nam je tesko da se ponovo vracamo na GolfaII kada smo poceli da vozimo malo bolja vozila :mrgreen: , ovo je vise figurativno receno.
Pored toga, jednostavno ja licno za ljubav domovini ili iz nekog patriotizma ne mogu da zrtvujem jos neku deceniju svoga zivota ziveci u nekoj permanentnoj krizi i cekajuci Godoa za kojeg je pitanje hoce li ili nece doci.
Na kraju svako od nas ima razlicite prioritet, na nama je da izaberemo koji je nas licno :mrgreen: .
Locked