Povratak u BiH
-
fugitif
#1 Povratak u BiH
Pozdrav svima,
odavno imam zelju da se vratim u BiH. Pri kraju sam postdiplomskog studija u UK i planiram da pisem magistarski rad na temu ekonomskog razvoja BiH, po mogucnosti u Bosni. Plan mi je da po zavrsetku mr.-rada ostanem i potrazim tu posao. Stalno se susrecem sa negativnim komentarima, od osoba iz BiH kao i inostranstva, u vezi spomenutog plana. Ipak moja odluka stoji, zato bih zelio cuti iskustva od onih koji su se nakon duzeg boravka van zemlje vratili i sada zive i rade u BiH. Dalje, kakve su sanse za pronalazenje "adekvatnog" posla za postdiplomce? Bio bih stvarno zahvalan za svaki komentar ili savjet.
Hvala unaprijed!
odavno imam zelju da se vratim u BiH. Pri kraju sam postdiplomskog studija u UK i planiram da pisem magistarski rad na temu ekonomskog razvoja BiH, po mogucnosti u Bosni. Plan mi je da po zavrsetku mr.-rada ostanem i potrazim tu posao. Stalno se susrecem sa negativnim komentarima, od osoba iz BiH kao i inostranstva, u vezi spomenutog plana. Ipak moja odluka stoji, zato bih zelio cuti iskustva od onih koji su se nakon duzeg boravka van zemlje vratili i sada zive i rade u BiH. Dalje, kakve su sanse za pronalazenje "adekvatnog" posla za postdiplomce? Bio bih stvarno zahvalan za svaki komentar ili savjet.
Hvala unaprijed!
- uvjek dobar gost
Pozdrav, kralju...
Ja zivim u BiH ,u istoj zemlji sam zavrsio i fakultet, studirao sam Ekonomiju u Sarajevu, diplomirao sam na temu >Drzavni marketing na primjeru BiH<, meni licno je ovdje super, imam stancic, radim, imam auto i druzim se sa normalnim svjetom...
Pomisljao sam i da se fatam noge, no valjda sam takav tip covjeka , onaj tip koji voli cevape, sevdah i nekad i pivu, pauze po sat vremena i lagana merakanja, pa nisam otisao nigdje....
Tebi savjetujem da svakako dodjes u nasu ljepu zemlju, kontam da si vec stekao papire UK (pasos i sl .stvari) pa se mozes vazda pokupit nazad u UK...
Ovdje je bolan ljepse i normalnije ,samo da mi jos oceramo ove lopove sa politicke scene i bilo bi nam jos bolje.... eto...
Ja zivim u BiH ,u istoj zemlji sam zavrsio i fakultet, studirao sam Ekonomiju u Sarajevu, diplomirao sam na temu >Drzavni marketing na primjeru BiH<, meni licno je ovdje super, imam stancic, radim, imam auto i druzim se sa normalnim svjetom...
Pomisljao sam i da se fatam noge, no valjda sam takav tip covjeka , onaj tip koji voli cevape, sevdah i nekad i pivu, pauze po sat vremena i lagana merakanja, pa nisam otisao nigdje....
Tebi savjetujem da svakako dodjes u nasu ljepu zemlju, kontam da si vec stekao papire UK (pasos i sl .stvari) pa se mozes vazda pokupit nazad u UK...
Ovdje je bolan ljepse i normalnije ,samo da mi jos oceramo ove lopove sa politicke scene i bilo bi nam jos bolje.... eto...
-
edu
na forumu sam poznat kao pobornik ostanka u ovoj drzavi i kao osoba koja bas i ne voli dijasporu..
..ne znam hocu li ti pomoci..(vjerovatno ne..)..ali..situacija u drzavi jeste zajebana i uskoro ce biti jos zajebanija..nepotizma ima na svakom koraku..(a gdje ga nema???)..na vecini kljucnih mjesta su postavljene neke karanane koje nemaju veze sa zivotom kao ni sa poslom koji obavljaju..ali nece ni to trajati zauvijek..izbori su u oktobru i nadam se promjenama..uprkos svemu..mislim da ova drzava ima dobru perspektivu..tj nadam se da je ima..koliko god neki srali kako odavde treba bjezati ja ZNAM da ovdje ima mjesta za mlade..inteligentne..obrazovane ljude..kvalitet uvijek ispliva..u postratnom periodu to i de sporije ali je to neminovno..prema tome..zelim ti sretan povratak..jer za sve treba hrabrosti i malo srece...
- uvjek dobar gost
Jos nesto zaboravih...
Ja pozivam sve koji vagaju...bil il ne bill ... da se odmah vrate i dodju u Bosnu i Hercegovinu kako bi svi skupa napravili taj kljucni korak i napravili od ove zemlje ljepse mjesto za zivot svih njenih gradjana...
Ja pozivam sve koji vagaju...bil il ne bill ... da se odmah vrate i dodju u Bosnu i Hercegovinu kako bi svi skupa napravili taj kljucni korak i napravili od ove zemlje ljepse mjesto za zivot svih njenih gradjana...
- karanana
Sta ti imas protiv karanana?edu wrote:na forumu sam poznat kao pobornik ostanka u ovoj drzavi i kao osoba koja bas i ne voli dijasporu..![]()
..ne znam hocu li ti pomoci..(vjerovatno ne..)..ali..situacija u drzavi jeste zajebana i uskoro ce biti jos zajebanija..nepotizma ima na svakom koraku..(a gdje ga nema???)..na vecini kljucnih mjesta su postavljene neke karanane koje nemaju veze sa zivotom kao ni sa poslom koji obavljaju..ali nece ni to trajati zauvijek..izbori su u oktobru i nadam se promjenama..uprkos svemu..mislim da ova drzava ima dobru perspektivu..tj nadam se da je ima..koliko god neki srali kako odavde treba bjezati ja ZNAM da ovdje ima mjesta za mlade..inteligentne..obrazovane ljude..kvalitet uvijek ispliva..u postratnom periodu to i de sporije ali je to neminovno..prema tome..zelim ti sretan povratak..jer za sve treba hrabrosti i malo srece...
Ma jarane ja sam se vratio prije godinu iz SAD-a. Nije lose ovde, a gore nece biti.
-
fugitif
#8 dijelim misljenja
znam da je vecini, pogotovo mladima, u BiH tesko, isto tako znam da me slicna sudbina ceka kad se vratim, ali sam spreman na sve to jer mi je zelja da doprinesem razvoju domovine veca od straha gubitka nekog laznog statusa u inostranstvu. Nakon 12god. boravka u razlicitim EU drzavama, kao i 2 god. radnog staza shvatio sam da za mene postoji samo jedno mjesto na ovom svijetu. Nije sve u parama, ima tu i stvari koje je uvijek dobar gost naveo, one za mene imaju neopisivu vrijednost, a mislim da ih je uzalud traziti van rodjene zemlje. Situacija je trenutno losa ali sam ubijedjen da je mozemo promijeniti. Zanima me koje zaduzen za pitanja o povratku mladih u BiH, da li postoji neka vladina/ne-vladina organizacija kojoj bih se mogao obratiti?
- uvjek dobar gost
prati podforum pred skupstinu, mozda se pred tvojim i mojim ocima formira jedna takva organizacija.. ,a inace tim pitanjem se svi bave samo deklarativno... ako dodjes u Sa obavezno me kontaktiraj da vidimo moremo li ti sta pomoc...
-
Santos
Momak vracaj se odma.Pusti price lopovluk ovo ono.Gdje nije.Ja se takodze vracam boze zdravlja.Nakon rata nogom sam se udaro u guzicu da mi je na zapad kad sam vidio sta je Zapad Sarajvo je bajka.Bosna je zakon.Znam da se nema posla rapa zato sam ja i otiso ali ako mozes radit i imas obrazovanje odma se vracaj dok nisi upo u zapadnu masineriju.
-
EdaHifi
Pokusaj ovjde http://www.cobonline.org, oni imaju neki "Re-Connect Projekt". Mozda bi to bilo nesto za tebe.
-
vesela
moje misljenje je da, ako je neko imalo u dilemi da li ici ili ostati, taj treba ostati jer se nikada nece moci integrisati u to novo drustvo u koje bi dosao...za opstanak na zapadu moras imati cilj, naci balans izmedju svojega i tudjega i biti odlucan...ja se nisam nikada pokajala i ostvarila sam svoj cilj ali sam prije odlaska DOBRO razmislila
-
davis.ba
A šta je Zapad? De nam reci da i mi znamo.Santos wrote:Momak vracaj se odma.Pusti price lopovluk ovo ono.Gdje nije.Ja se takodze vracam boze zdravlja.Nakon rata nogom sam se udaro u guzicu da mi je na zapad kad sam vidio sta je Zapad Sarajvo je bajka.Bosna je zakon.Znam da se nema posla rapa zato sam ja i otiso ali ako mozes radit i imas obrazovanje odma se vracaj dok nisi upo u zapadnu masineriju.
-
halo
Sve zavisi sta si imao prije nego si otiso vani i sta si ocekivao od zapadadavis.ba wrote:A šta je Zapad? De nam reci da i mi znamo.Santos wrote:Momak vracaj se odma.Pusti price lopovluk ovo ono.Gdje nije.Ja se takodze vracam boze zdravlja.Nakon rata nogom sam se udaro u guzicu da mi je na zapad kad sam vidio sta je Zapad Sarajvo je bajka.Bosna je zakon.Znam da se nema posla rapa zato sam ja i otiso ali ako mozes radit i imas obrazovanje odma se vracaj dok nisi upo u zapadnu masineriju.
A sto se tice masinerije to je tacno ali sve je individualno ja se vracam u SA pa cemo vidjeti jeli to to,ovo mi je poslijednja sansa za povratak i nikad sebi nebi oprostio da ne probam.Ako se pokajem sirok mi svijet a ne da se u penziji lupam u glavu sto nisam probao u svakom slucaju ko god ima zelju da se vrati nek proba pa ako mu se zgadi bolje ce cijeniti zapad.Zivot je kratak uzmi sve sto ti zivot pr uza
- Kurt_Kombajn
Mislim da se vec u startu malo pogresno postavljaju ciljevi. Oni koji zele da se vrate razmisljaju kako da se uklope, integrisu u postojece stanje. Treba raditi na tome da stanje promijenis, dakle ne da sebe potcinis sistemu i mentalitetu, nego obrnuto. Jasno je meni da je to za pojedinca nemoguce, ali treba raditi na tome, treba poceti od malih stvari. Stranci koji dodju na zapad se nikada ne asimiliraju 100%, uvijek ostane nesto malo izvornog. Isto tako bi trebalo da oni koji se vrate donesu sa sobom neke (po mogucnosti pozitivne i produktivne) stvari i poglede. Ako mi se ne svidja korupcija, javasluk i neodgovornost, onda cu gledati da se po povratku svim silama borim protiv protiv toga (u okviru moguceg, razumije se), a ne da i ja doprinosim trenutnom st(r)anju onakvom kakvo jeste...Prema tome, nemoj da se vracas zbog cevapa i aksamluka, nego se vrati da rintas kao zivotinja, da osnujes firmu, da nekoga zaposlis, da ne potplacujes sluzbenike, da ne bacas otpatke na ulicu itditditd... (odnosno barem pokusaj)...
-
Santos
Evo da ti kazem sta je Zapad.Vjestacki zivot rad i samo rad novac i samo novac nezrela sredina .Ako kukate u Sarajvu na ove ili one ovdje ih ima na bacanje.Hos iz Maroka ili Afrike pa nadalje.Koncert za recimo Roling Stonse 200- eura.Ja prije konto divi na zapadu mozes da gledas koga hoces .Utakmica fudbal treba ti 100 sa djetetom.Komsiluk halo za halo to ti je sve.Bande crnacke turske domace i ostale.Ako mislis da je Sarajvo ili Bosna puna primitivizma savjetujem ti da dodzes u Holandiju pa da promjenis misljenje.Meni nije Zapad doc na godisnji pa se dole razbacivat a vamo sisat znas sta mislim.Zato se ja vracam a ko zeli na zapad nek izvoli svak svoje zna.
-
Tulipan
#22 Re: Povratak u BiH
"adekvatnog posla" ovdje!fugitif wrote:Pozdrav svima,
Hvala unaprijed!
Ja da sam na tvom mestu ne bi mi padalo na pamet da se vratim pogotovo ne iz UK.
-
nineac
Tulipan u ovoj drzavi je moguce da Seada Palavric postane sudija Ustavnog Suda! Sada ti ocjeni kakve sanse imas. Ako se mislis vracati,probaj sakriti da si magistar, jer ovdje sto si neobrazovaniji to imas vise sanse da uspijes.
Bio je jedan slucaj u Zenici kada je djevojka dosla iz UK sa diplomom magistra sa London School of Economics, i pravo raspucala u IK Banku da trazi posao. Direktor joj rekao "ti nama netrebas" tj. bojo se da slucajno one nebi njega u dogledno vrijeme zamjenila.
Cuo sam da sada radi u sarajevu u WB, i da se sprema za USA.
Bio je jedan slucaj u Zenici kada je djevojka dosla iz UK sa diplomom magistra sa London School of Economics, i pravo raspucala u IK Banku da trazi posao. Direktor joj rekao "ti nama netrebas" tj. bojo se da slucajno one nebi njega u dogledno vrijeme zamjenila.
-
Tulipan
O tome i govorim da se ja da sam na njegovom mestu ne bih nikada vratio.nineac wrote:Tulipan u ovoj drzavi je moguce da Seada Palavric postane sudija Ustavnog Suda! Sada ti ocjeni kakve sanse imas. Ako se mislis vracati,probaj sakriti da si magistar, jer ovdje sto si neobrazovaniji to imas vise sanse da uspijes.
Šta mi da kažemo kada imamo Ilića i njegov MIKI(Ministarstvo za kapitalne investicije).
-
vesela
jest da si mahalac, al si brate kratak i koncizanMahalac wrote:U BIH se vrati samo ako freneticno volis svoju zemlju i ako si vec dosada ostvario neke svoje materijalne zelje i prohtjeve.
U suprotnom neka te gdje jesi, i posalji koju crkavicu svojima.