Povratak

Junuz Djipalo

#51 Re: Povratak

Post by Junuz Djipalo »

dupli.
Last edited by Junuz Djipalo on 27/09/2009 12:59, edited 1 time in total.
KREMEN

#52 Re: Povratak

Post by KREMEN »

Nije bilo kakav "konj", več bosanska plemenita pasmina, dakle BOSANSKI (čovjekoliki) KONJ, u ovom slućaju malo retardiran, koji nacionalno bosanstvo, staro jedan milenijum u kontinuitetu, skupa sa svojom bosanskom državom i svojim istoimenim, bosanskim narodom, poredi sa integralnim, višenacionalnim južnoslavenstvom!
Imam jedno pitanje: Da li bi u Bosni bilo srpstva, hrvatstva i bošnjaštva, da ovim terminima ne dominiraju vjerske ustanove?! Ili podpitanje: Kako je nastala hrvatska država i nacija, to jeste srpska država i nacija, a kako je to bio slućaj sa bosanskom samostalnom državom-kraljevinom Bosnom i narodom Dobrih Bošnjana? ( jedino Bosna nije pravljena sa oltara....!)
Odgovor: Srbija i Hrvatska "ubijaju stogodina" upravo termin Bosna i sve što je iz njega na tom geopolitičkom prostoru nastalo, jer ako oživi samostalna Bosanska Država i u njoj dođe do konstitucije bosanskog naroda u vlastitoj skupštini, skupa sa svim svojim bosanskim, demokratski ustrojienim državnim institucijama i ministarstvima, probudiće se i onaj antički duh logike, kojim bi se tako lahko dokazalo, da na južnoslavenskim prostorima postoje samo tri istinske države i njihove izvorne nacije-narodi: Bugarska, Bosna i Slovenija. Sve ostalo je tendencija falsifikata i njihovih vazala u poganoj i krvavoj službi velikih imperijalnih sila![/quot

Ne znam, necu ici tako daleko u povijest, tako bi mogli i do prvog covjeka i pitati se sta je on bio. Da u pravu si dominiraju vjerske ustanove, i sad su sve agresivnije. Sad ne ubijaju Bosnu samo dvije vec se aktivno ukljucila i treca strana..Mislim da Hrvatska nema pretenzije na Bosnu i ne mozes je nikako porediti sa Srbijom..to je greska Bosnjaka, svi ste vi isti..pravite neprijatelja tamo gdje ga nema..bilo je nesporazuma izmedju Hrvata i Bosnjaka, ali mislim da mrznja u narodu nije tolika koliko se ovdje pise..ima extrema svugdje..i nije mi jasno jedino zasto vi ovdje stalno pobijate da postoje Hrvati u Bosni..i moze se normalno diskutovati, svako ima pravo na svoje misljenje..
Junuz Djipalo

#53 Re: Povratak

Post by Junuz Djipalo »

Svojim brzim preletom kroz povijest sam htio pokazati da malim hirom povijesti smo danas mogli bit bilo što.

No danas je kako jest i ne vidim razloga negiranju bilo koga...

Od jednog (ili dva) njemačkog plemena nastadoše Englezi, VB, USA.

A mi se za to vrijeme pobismo između sebe.
Bosanac sa dna kace

#54 Re: Povratak

Post by Bosanac sa dna kace »

Ahmmed wrote: Zgrozio sam se, recimo, brojevima povratnika u istočnu Hercegovinu..... U Bileću se vratilo deset Bošnjaka, u sam grad samo gospođa fata, koja ima više do 60 godina....U Gacko, 42....Žive u Fazlagića Kuli....u samom gradu nema niti jednog povratnika....Doduše, mjesni imam živi u čaršiji, ali dečko je iz Bugojna, tu je sa hanumom, imaju curicu od dvije godine....Kad mi je pričao kako živi....i šta preživljava :( I kad sam se uvjerio kako se Srbi " šale" sa njim.....Isto je i u Nevesinju i Ljubinju....Poneka porodica, u okolnim selima....U Trebinju, od 5000 prijeratnih žitelja Bošnjaka, sad ih je, u samom gradu i u Lastvi, oko 500.... Dakle u cijeloj istočnoj Hercegovini, malo više od 600 Bošnjaka.....Od prijeratnih 12-13 000....
@ahmmede hvala na pojasnjenju, negdje sam procito da su u Bileci do dan danas ostale 2 bosnjacke porodice koje tokom rata nisu n,kıd isle, imaju slasticarnu al slabo ko od njih kupuje, da se negdje u selo vratilo 10 ljudi a da redvno za svaki vikend i praznik dodje oko 100...kolko je istina da je po Bileci i Trebinju slabo ko prodo imovinu????
Agic Nurija

#55 Re: Povratak

Post by Agic Nurija »

Junuz Djipalo wrote:
Agic Nurija wrote:
KREMEN wrote:Nazvati nekoga konjem i ne dobiti ban, stvarno cudno..moderatori tolerisu nekima vrijedjanje a nekima odmah ban..
Nije bilo kakav "konj", več bosanska plemenita pasmina, dakle BOSANSKI (čovjekoliki) KONJ, u ovom slućaju malo retardiran, koji nacionalno bosanstvo, staro jedan milenijum u kontinuitetu, skupa sa svojom bosanskom državom i svojim istoimenim, bosanskim narodom, poredi sa integralnim, višenacionalnim južnoslavenstvom!
Imam jedno pitanje: Da li bi u Bosni bilo srpstva, hrvatstva i bošnjaštva, da ovim terminima ne dominiraju vjerske ustanove?! Ili podpitanje: Kako je nastala hrvatska država i nacija, to jeste srpska država i nacija, a kako je to bio slućaj sa bosanskom samostalnom državom-kraljevinom Bosnom i narodom Dobrih Bošnjana? ( jedino Bosna nije pravljena sa oltara....!)
Odgovor: Srbija i Hrvatska "ubijaju stogodina" upravo termin Bosna i sve što je iz njega na tom geopolitičkom prostoru nastalo, jer ako oživi samostalna Bosanska Država i u njoj dođe do konstitucije bosanskog naroda u vlastitoj skupštini, skupa sa svim svojim bosanskim, demokratski ustrojienim državnim institucijama i ministarstvima, probudiće se i onaj antički duh logike, kojim bi se tako lahko dokazalo, da na južnoslavenskim prostorima postoje samo tri istinske države i njihove izvorne nacije-narodi: Bugarska, Bosna i Slovenija. Sve ostalo je tendencija falsifikata i njihovih vazala u poganoj i krvavoj službi velikih imperijalnih sila!
Ajmo ovako 15. stoljeće. Nema nacija u Evropi, na ovom našem prostori narod katolički uglavnom (uz nešto heretika pogotovo u Dalmaciji i Bosni, ali ništa značajno), mix Slavena (zovu se Hrvati) i Ilira (Dalmatinci, Slavonci - Rimske pokrajine) nadalje u tekstu ih sve nazivam Slavenima, koji je uglavnom pod AU feudalcima i od 12. stoljeća postoji jedan dio na kojem je taj narod slobodan od Mađara i Austrijanaca i dio naroda se proziva Bošnjani po rijeci Bosni oko koje je većina kraljevstva.

Kraljevstvo se širi i među ostatkom naroda, na štetu AU, dolazi do Šibenika i postaje prijetnja, AU daje iz straha od ujedinjenja bosanskih i ostalih područja slavenskom narodu ustupke a Bosni postavlja razne zamke i pokušava ga uništit između ostalog i optužbama o krivovjerstvu i sve su naznake da će se bosansko kraljevstvo proširit i dalje.

Kako bi se taj narod dalje zvao da je se nastavilo bez Turaka da li Bošnjani, Bosanci ili Hrvati ne znam, ali možda je ipak izvorno hrvatski. Nakon toga dolaze Turci, Bosnu i Slavoniju i Dalmaciju, zapad AU i Vatikan sprva žrtvuju jer su se bojali jake slavenske države na jugu jer bi carstvo došlo u pitanje.

Dalje dio tog naroda prelazi na islam. No to je još uvijek isti narod.

Do nacija kao i u cijeloj Evropi dolazi tek sredinom 19. stoljeća.

I počinje u Zagrebu nacionalni preporod, koji počinje, pazi sad, kao ilirski, tek poslije se uzima kao naziv hrvatski jer je ipak udio Slavena u odnosu na Ilire veći i zato što su Srbi već nastali kao nacija a ilirizam je trebao i njih obuhvatit jer ruku na srce oni i jesu isto što i mi samo su upali u istočnu polovicu rimskog carstva i više su ih tlačili.

U BiH za vrijeme hrvatskog preporoda postoje samo muslimani koje nacija gotovo uopće ne zanima jer ih to islam uči od rođenja. I logično je bilo da se ta zemlja oslobođena od Turaka pripoji Hrvatskoj, no opet AU ne da jaku državu Slavena tu.

Pokušavaju podijeliti isti narod i stvaraju sjeme bosanske nacije i konačno 1993. im je i uspjela sto godina stara ideja.

No u globalu mi svi i nismo toliko različiti. I komotno od ove 4 države koje sad postoje bi nastala jedna da je najbrojniji narod (Srbi) bio najnapredniji i najbogatiji. Nažalost nismo imali sreće, dobili smo najgore da nas vode, Talijani i Nijemci su naprosto imali više sreće.

E sad teško je nešto od 10. st. pričat.

Jer evo tom logikom Engleze i Francuze možemo smatrat Nijemcima ili Španjolce Maurima i sl.

Krvna zrnca i teorije o postanku se mogu tumačiti kako kome paše...

No glavni razlog zašto BiH postoje su tri vjere. Zato postoje mnoge države u Evropi. E sad u Sj. Irskoj je riješen problem
ulaskom u EU Irske i VB. Ne vidim razloga da se i kod nas na isti način ne ujedine ove 4 države i prestanu problemi.

A za 50 godina će se unuci ovome smijat kao što se je i nama smješno sad da je neko se borio za proleterijat i komunizam ili fašizam.
I suviše vam je prozirna hipoteza o porijeklu srbohrvata na Balkanu! Zato su vam konačni dokazi postali genocidni!
U Bosnu se vraćaju (rađaju) današnji svjesni Bosanci, a istjerani su bivši nesvjesni muslimani, katolici i pravoslavci!
Srbi i Hrvati su kleronacije, dakle ljudi koji su na zemlju ispali sa listova biblije!
Zašto su svi Srbi pravoslavci, a svi Hrvati katolici!?
Zašto se bojite bosanske nacije?
I na kraju, ko je to koga kao narod u prošlim državnim tvorevinama zabranjivao ili nepriznavao, Bosanci Srbe i Hrvate ili Srbi i Hrvati složno zabranjivali, negirali i na kraju napravili pokolj u Bosni i nad bosanskim narodom!?
Bosna će ponovo biti domovina bosanskog naroda ili je neće biti nikakve!
Junuz Djipalo

#56 Re: Povratak

Post by Junuz Djipalo »

Agic Nurija wrote: I suviše vam je prozirna hipoteza o porijeklu srbohrvata na Balkanu! Zato su vam konačni dokazi postali genocidni!
U Bosnu se vraćaju (rađaju) današnji svjesni Bosanci, a istjerani su bivši nesvjesni muslimani, katolici i pravoslavci!
Srbi i Hrvati su kleronacije, dakle ljudi koji su na zemlju ispali sa listova biblije!
I na kraju, ko je to koga kao narod u prošlim državnim tvorevinama zabranjivao ili nepriznavao, Bosanci Srbe i Hrvate ili Srbi i Hrvati složno zabranjivali, negirali i na kraju napravili pokolj u Bosni i nad bosanskim narodom!?
Džaba tebi išta pisat, a zašto ja neću da budem Bosanac (?) zato što bi me neko strpao u isti tor s tobom. Bosanci ako hoće da prežive trebaju se pod hitno riješit tih kvazibosanaca iz svojih redova i strpat ih u Bošnjake gdje im je i mjesto.

Jedino si u ovom u pravu:
"Bosna će ponovo biti domovina bosanskog naroda ili je neće biti nikakve!"

Ako si ti tipični pripadnik tog bosanskog naroda onda neće bit Bosne! :-D
spreca

#57 Re: Povratak

Post by spreca »

Junuz Djipalo wrote:
Agic Nurija wrote: I suviše vam je prozirna hipoteza o porijeklu srbohrvata na Balkanu! Zato su vam konačni dokazi postali genocidni!
Džaba tebi išta pisat, a zašto ja neću da budem Bosanac (?) zato što bi me neko strpao u isti tor s tobom. Bosanci ako hoće da prežive trebaju se pod hitno riješit tih kvazibosanaca iz svojih redova i strpat ih u Bošnjake gdje im je i mjesto.

junuze zasto si protiv da neko bude ono sto hoce?a dok sebi grabis ono sto hoces i to velikom lopatom i neces da te neko svrstava skupa sa drugima.Jesmol to mi drugi sugavi,manje pametni,ruzniji od vas drugih? ma sta ti htio ili mislio Bosne ce biti i bez tebe i bez mene jer ona je bila i prije nas a bice je i posle nas.
Junuz Djipalo

#58 Re: Povratak

Post by Junuz Djipalo »

spreca wrote:
Junuz Djipalo wrote:

junuze zasto si protiv da neko bude ono sto hoce?a dok sebi grabis ono sto hoces i to velikom lopatom i neces da te neko svrstava skupa sa drugima.Jesmol to mi drugi sugavi,manje pametni,ruzniji od vas drugih? ma sta ti htio ili mislio Bosne ce biti i bez tebe i bez mene jer ona je bila i prije nas a bice je i posle nas.
Ima ovaj Agić Nurija puno postova ovdje pa malo prouči njegov profil... Ne razlikuje se od Karadžićevog, a da ti Karadžić se počne izjašnjavat kao Bosanac počeo bi i njega a i njegovu verziju Bosne slat u 3 pm. Je li sad jasnije?
Naravno stvar je kuta gledanja ali na osnovu njegovih ranijih postova ja u ovome vidim:
"Bosna će ponovo biti domovina bosanskog naroda ili je neće biti nikakve!"; da osim za bosanski narod (i to profila kakav je Cerić zamislio) za druge nema mjesta. Postoje Bosanci nacionalno kojima drugi ne smetaju ali ovaj tu nije taj.

I možeš se izjasnit kako hoćeš samo ne možeš to nametat drugima, e tu si prešao granicu. Čovjek negira druge u postu. Pa zašto ja kao Hrvat ne mogu bit u BiH pa ima nas i u Peru-u...

Htio je i Radovan i Gavrilo srpsku BiH pa ni jedan ni drugi nisu uspjeli.

A što se tiče Bosne, nje će bit, što se tiče BiH e ako bude sve više ovakvih kao naš Nurko e teško da će opstat. Bila je i Juga prije pa je nema radi sličnog profila ljudi...

Dakle Bosanci, riješite se ovih kvazibosanaca, oni su najveća prijetnja. Ne mogu ni Srbi ni Hrvati ukinut BiH lako ali ova ekipa bi to lako mogla napravit samo kad zapišaju dovoljno.
Silkwood

#59 Re: Povratak

Post by Silkwood »

Junuz Djipalo wrote:

Ma pusti Nuriju, on bi iz Skandinavije određivao i raspoređivao kako će živjet netko u BiH.
keep it real

#60 Re: Povratak

Post by keep it real »

WeCan wrote:Popis stanovnistva iz 91:
http://www.hdmagazine.com/bosnia/census.html

pa sad uperedi sa rezultatima izbora .....

izvor nije tacan jer se u popisu nisu spominjali bosnjaci . znaci citav izvor je kompromitovan ako se pocnu mijenjati podatci za koje znamo da su tacni . legalno / tehnicki
Post Reply