POVRATAK

Svakodnevna dešavanja u Goraždu, Višegradu, Foči, Vlasenici, Han-Pijesku i ostalim mjestima regije.
Post Reply
emac

#1 POVRATAK

Post by emac »

Reci te mi postoji li koja organizacija koja radi na povratku, sa nekim ekonomskim programom da ljudim pored kuca i posao obezbjeduje, da radi nesto a ne samo pere novac? Mogu li se negdje pare uplatiti da se pomogne povratak?

Onaj cetnik Dodik ima podrsku Srbije i vlast u sistemu cetniteta, sve pare za povratak dao je na srbe na njihov ostanak ili dovlacenje novih iz hrvatske i srbije.

Mozda i nema ljudi koji zele da se vrate, mladi makar?

Kako da obican covjek pomogne povratak?

:? :? :? :? :?
emac

Post by emac »

Ljudi imal kakvih odgovora ili komentara. Toliko para sedmicno bacim na gluposti volio bi da dio ode u ove svrhe
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Evo ti prijedlog, do sada se ovakva praksa pokazala sjajnom:

Kad već nema sistema, kad već stvari jesu ovakve kakve jesu, a kad već imaš želju da nekome pomogneš, možeš uraditi sljedeću stvar:

Jedna krava, za jednu povratičku porodicu u Istočnu Bosnu, prava je mala fabrika, od koje, nakon dvije tri godine, dođu još dvije, tri krave,i takva porodica vrlo brzo izađe na "zelenu granu".

Dakle, u ovisnosti od količine sredstava koje bi mogao odjoliti, porazmisli o kravi, vjeruj mi, ima puni efekat!
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

Jedini koji rade na povratku su trenutno Islamska zajednica i par nevladinih bosnjackih organizacija. Znam da su ljudi dolazili iz Istocne Bosne petkom na dzume da traze pomoc i sl. i uvijek im se izlazilo u susret, ja sam isto davao pare kada mi se ukazivala prilika, bile su svojevremeno akcije za Srebrenicu, raznorazne humanitarne linije itd. To nam je svima obaveza. A mislim da vise informacija mozes dobit u rijasetu ili od povratnickih udruzenja u Istocnoj Bosni.
emac

Post by emac »

Ahmmed wrote:Evo ti prijedlog, do sada se ovakva praksa pokazala sjajnom:

Kad već nema sistema, kad već stvari jesu ovakve kakve jesu, a kad već imaš želju da nekome pomogneš, možeš uraditi sljedeću stvar:

Jedna krava, za jednu povratičku porodicu u Istočnu Bosnu, prava je mala fabrika, od koje, nakon dvije tri godine, dođu još dvije, tri krave,i takva porodica vrlo brzo izađe na "zelenu granu".

Dakle, u ovisnosti od količine sredstava koje bi mogao odjoliti, porazmisli o kravi, vjeruj mi, ima puni efekat!
To sam gledao na CNN-u, das covjeku pare za kravu i otkupljujes mlijeko, od njega, znaci ne pijes Dukate,Imleke, Zbregove ... i kad zaradi pare koje je dobio daje drugoj familiji i tako se siri
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Grom, kako Islamska zajednica pomaže povratak u Istočnu Bosnu?Ne želim biti nepristojan, no, nemam takve vrste podataka, koje bi išle u prilog da IZ BIH, pomaže održiv povratak u taj dio BiH!
Šta više, poznato mi je da imami u RS, imaju duplo manju plaću od svojih kolega u FBiH!Za početak bi tu stvar trebali riješiti!
Grom iz vedra neba

Ahmmed wrote:Grom, kako Islamska zajednica pomaže povratak u Istočnu Bosnu?Ne želim biti nepristojan, no, nemam takve vrste podataka, koje bi išle u prilog da IZ BIH, pomaže održiv povratak u taj dio BiH!
Šta više, poznato mi je da imami u RS, imaju duplo manju plaću od svojih kolega u FBiH!Za početak bi tu stvar trebali riješiti!
Slazem se. Konkretno rijaset ima podatke o povratnicima (s druge strane ni jedna drzavna institucija kojima je to obaveza ih nema) i na taj nacin onoga koji zeli pomoci mogu povezati sa povratnicima. Kontakt i sl.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

emac wrote:

To sam gledao na CNN-u, das covjeku pare za kravu i otkupljujes mlijeko, od njega, znaci ne pijes Dukate,Imleke, Zbregove ... i kad zaradi pare koje je dobio daje drugoj familiji i tako se siri

Sistem otkupljivanja mlijeka, prilično je dobro uhodan: U Bratuncu i Srebrenici, postoji projekat " Put mlijeka", finansriali su ga stranci, tuzlanska mljekara otkupljuje najveći dio mlijeka, skupljenog u tom dijelu zemlje.
Grom iz vedra neba

Ahmmed wrote:
emac wrote:

Sistem otkupljivanja mlijeka, prilično je dobro uhodan: U Bratuncu i Srebrenici, postoji projekat " Put mlijeka", finansriali su ga stranci, tuzlanska mljekara otkupljuje najveći dio mlijeka, skupljenog u tom dijelu zemlje.
To je odlicna ideja. Za svaku pohvalu.
emac

Post by emac »

Al zar je moguce da se treba toliko raspitivati i gledati, ako je tako vec onda ne znam ni koliko je to ozbiljna organizacija kad vec ne zna da se reklamira i da iskoristi puni potencijal.
U dzamijama su uglavnom sergije za dzamije sto je dobro ali ja hocu da podrzim povratak u smislu obnovljena kuca posao vratio sam se ovdje rodicu izrodicu petoro djece!
Ja mislim da kao nacija moramo to da podrzimo i da se azurnije ponasamo!
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Grom iz vedra neba wrote:
Ahmmed wrote:Grom, kako Islamska zajednica pomaže povratak u Istočnu Bosnu?Ne želim biti nepristojan, no, nemam takve vrste podataka, koje bi išle u prilog da IZ BIH, pomaže održiv povratak u taj dio BiH!
Slazem se. Konkretno rijaset ima podatke o povratnicima (s druge strane ni jedna drzavna institucija kojima je to obaveza ih nema) i na taj nacin onoga koji zeli pomoci mogu povezati sa povratnicima. Kontakt i sl.
Da, za razliku od države, IZ BiH, ima prilično tačne podatke o broju povratnika , spolnoj, starosnoj i obrazovnoj strukturi,to su podaci koje su prikupili lokalni imami i mogu biti veoma korisni.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

emac wrote:Al zar je moguce da se treba toliko raspitivati i gledati, ako je tako vec onda ne znam ni koliko je to ozbiljna organizacija kad vec ne zna da se reklamira i da iskoristi puni potencijal.
U dzamijama su uglavnom sergije za dzamije sto je dobro ali ja hocu da podrzim povratak u smislu obnovljena kuca posao vratio sam se ovdje rodicu izrodicu petoro djece!

Evo, dao sam ti prijedlog, ako možeš, bit će sjajno!
emac

Post by emac »

Ahmmed wrote:
emac wrote:Al zar je moguce da se treba toliko raspitivati i gledati, ako je tako vec onda ne znam ni koliko je to ozbiljna organizacija kad vec ne zna da se reklamira i da iskoristi puni potencijal.

Evo, dao sam ti prijedlog, ako možeš, bit će sjajno!
To sto ja, lupama sada, dam 20 KM u sedam dana nece nista uraditi mora se to bolje organizovati, predociti podaci na medijima kampanju povuc pa kad mjesecno u dijaspori i kod nas ljudi daju po 20 KM onda se nesto uradilo
Grom iz vedra neba

Mozes i na ovaj nacin npr. Idi u Gornji Seher u Banja Luku autom ili u Focu gdje je slabiji povratak i direktno sa ljudima popij kafu i vidi kome je potrebna pomoc. Uostalom na taj nacin mozes animirati i dosta svoje raje i skupite pare za kravu nekom kome je najpotrebnije. Znaci ono face to face, nista preko trece ruke...Ja ako Bog da imam slicnu namjeru da sa svojim drustvom odem do ili Visegrada ili Foce ili Trebinja (posto je tamo najslabiji povratak) pa da s ljudima ono popijem kafu i da vidim kako zive sta im treba...bitno je da se uspostave kontakti...a nije mi nimalo zao da od plate saljem 100 km mjesecno barem kao pomoc jednom djetetu koje se tamo vratilo u smislu da ga stipendiram...
Grom iz vedra neba

Eh naumpade mi jos nesto. Moja tetka salje mjesecno (oko 50 km) fondaciji Jovana Divjaka "Obrazovanje gradi bih" za djecu bez roditelja, a vecinom su to djeca iz Istocne Bosne kojim su roditelji pobijeni itd. Mozda mozes i tako...dobro bi bilo da sto vise ideja izneseno, pa kome koja najbolje pase...
Last edited by Grom iz vedra neba on 04/12/2006 23:55, edited 1 time in total.
emac

Post by emac »

Grom iz vedra neba wrote:Mozes i na ovaj nacin npr. Idi u Gornji Seher u Banja Luku autom ili u Focu gdje je slabiji povratak i direktno sa ljudima popij kafu i vidi kome je potrebna pomoc. Uostalom na taj nacin mozes animirati i dosta svoje raje i skupite pare za kravu nekom kome je najpotrebnije. Znaci ono face to face, nista preko trece ruke...Ja ako Bog da imam slicnu namjeru da sa svojim drustvom odem do ili Visegrada ili Foce ili Trebinja (posto je tamo najslabiji povratak) pa da s ljudima ono popijem kafu i da vidim kako zive sta im treba...bitno je da se uspostave kontakti...a nije mi nimalo zao da od plate saljem 100 km mjesecno barem kao pomoc jednom djetetu koje se tamo vratilo u smislu da ga stipendiram...
Treba da se odreknemo malih stvari, jedna kafa u kaficu dnevno, popijes pivo manje nesto... nasi dijasporci vrecama mogu dati, sta je njima stoja na mjesec. Potreba za nekom organizacijom je evidentna.
emac

Post by emac »

Grom iz vedra neba wrote:Eh naumpade mi jos nesto. Moja tetka salje mjesecno (oko 50 km) fondaciji Jovana Divjaka "Obrazovanje gradi bih" za djecu bez roditelja, a vecinom su to djeca iz Istocne Bosne kojim su roditelji pobijeni itd. Mozda mozes i tako...dobro bi bilo da sto vise ideja izneseno, pa kome koja najbolje pase...
Bio sam gore jednom, ukenjao sam se pred Jovom kad mi je pitanje postavio, nisam znao progovorit, tanki su sa lovom...
Grom iz vedra neba

emac wrote:
Grom iz vedra neba wrote:Eh naumpade mi jos nesto. Moja tetka salje mjesecno (oko 50 km) fondaciji Jovana Divjaka "Obrazovanje gradi bih" za djecu bez roditelja, a vecinom su to djeca iz Istocne Bosne kojim su roditelji pobijeni itd. Mozda mozes i tako...dobro bi bilo da sto vise ideja izneseno, pa kome koja najbolje pase...
Bio sam gore jednom, ukenjao sam se pred Jovom kad mi je pitanje postavio, nisam znao progovorit, tanki su sa lovom...
Sto si se bolan ukenjo. Jovo je fakat ljudina, ono na carsiji se pozdravi s rajom, zeza se...
emac

Post by emac »

Grom iz vedra neba wrote:
emac wrote:
Sto si se bolan ukenjo. Jovo je fakat ljudina, ono na carsiji se pozdravi s rajom, zeza se...
Ma ljudina je on, nego sam ja bio zelen, tek iz srednje, kontali za jarana neku pomoc, mislio ja to dodes i uzmes pare, ko sto se dijele stipendije svakom, a najbolji student na mom odsjeku pusi foru dok razi lezilebovici handre
Post Reply