Majka voli da su svi na okupu. Ne znaci da joj time pomaze.Paul F. wrote:Roditelji su najveći prijatelji. Majci si pod srcem rasla i oni ti žele samo najbolje. E sad, nametati svoju volju nekome ko ima 26 godina nije baš mudro. Ti radi ono što ti srce kaže. Tako je najmudrije u tvojoj situaciji.sadie_forever wrote: Zivim na zapadu,odavno zelja mi je da se vratim u BIH,moji roditelji su apsolutno protiv.U njihovoj glavi to je njihov poraz jer pobogu "oni su zivot dali da me dovedu ovdje a ja se vracam". U njihovoj glavi u Bosni je sve mrak,nije se pomaklo ni dan od 1992!! Ja vidim da nije tako,ljudi zive prilicno normalno. i ne razumijem ih nikako.Moja zelja je odavno da se vratim ali s njima to nikako ne mogu da diskutujem
Povratak
-
natt
#451 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
-
Juni
#452 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Mene na ovakvim temama najvise nervira taj fatalizam u rijeci povratak(slusaj roditelje sa tri usklicnika).Cura najvjerovatnije ima pasos te zemlje u kojoj zivi (ili permanentni boravak) i moze se vratiti u svakom trenutku. Sto ona ne bi okusala srecu s tim momkom u Bosni, ne mora se odmah udavati i radjati djecu. Mlada je. Mladi na Zapadu eksperimentisu, odu sta ja znam godinu dana da volontiraju u Nepal ili Peru, pa se vrate. Ili im se svidi, pa i ostanu.
-
natt
#453 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Djevojka moze sta pozeli. Otici, vratiti se. Neka prvo zavrsi fakultet pa kud je put odvede.
Nije uredu ako covjek s kojim planira buducnost nije sklon kompromisima i odbija svaku mogucnost odlaska iz Bosne. Jer sta ako njoj bude lose ovdje, rastace se?
Nije uredu ako covjek s kojim planira buducnost nije sklon kompromisima i odbija svaku mogucnost odlaska iz Bosne. Jer sta ako njoj bude lose ovdje, rastace se?
- sadie_forever
#454 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Moze tema pod kljuc
-
Paul F.
#455 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Nisam nigdje rekao da joj majka ama baš svakim postupkom pomaže ali joj sigurno želi sve najbolje. Pa zašto majka hoće da su svi na okupu ?natt wrote: Majka voli da su svi na okupu. Ne znaci da joj time pomaze.
-
natt
#456 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Paul F. wrote:Nisam nigdje rekao da joj majka ama baš svakim postupkom pomaže ali joj sigurno želi sve najbolje. Pa zašto majka hoće da su svi na okupu ?natt wrote: Majka voli da su svi na okupu. Ne znaci da joj time pomaze.
Zato sto je to ono sto svaka majka zeli. Da ima dijete pored sebe cijeli zivot.
-
Paul F.
#457 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Hiljade majki u Bosni imaju djecu u inostranstvu i savjetuju im da se ne vraćaju. Nemoj više please.natt wrote:Zato sto je to ono sto svaka majka zeli. Da ima dijete pored sebe cijeli zivot.
-
paladinka
#458 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Problem je kod nje da su njeni roditelji dosta staromodni , ne vjerujem da bi joj dopustili da ona zivi sa deckom samo onako , inace bi to bilo idealno rjesenje za nju , godinu-dvije ostati, probati moze li ili ne .
-
kox
#459 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Vidim da se u dosta postova govori da će se djevojka teško snaći zato što je odrasla na zapadu u uredjenom sistemu, da će joj biti teško da se navikne na BiH itd. Ne bih se slozio, prema mom iskustvu takvi ljudi obično imaju više uspjeha u BiH nego domaći,a zašto je to tako vidi se djelimično i po ovoj temi. Imaju drugačiji mentalni sklop, bolju radnu etiku, mnogo manje se bave kuknjavom, fatalizmom i trazenjem izgovora a više rade. Tehnički uopšte ne moraju biti bolji od nas 'odavdje' ali im taj pozitivan stav koji imaju daje veliku prednost, i to je nešto u čemu bismo se trebali na njih ugledati (me included).
-
Paul F.
#460 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Prema mom iskustvu povratnici iz inostranstva se razočaraju ali bez obzira. Ona je odrasla osoba, želi da se vrati a roditelji neće. Ako ona ostane tamo pod pritiskom roditelja to nije dobro za njihove buduće odnose. Neka radi šta joj srce želi ...kox wrote:Vidim da se u dosta postova govori da će se djevojka teško snaći zato što je odrasla na zapadu u uredjenom sistemu, da će joj biti teško da se navikne na BiH itd. Ne bih se slozio, prema mom iskustvu takvi ljudi obično imaju više uspjeha u BiH nego domaći,a zašto je to tako vidi se djelimično i po ovoj temi. Imaju drugačiji mentalni sklop, bolju radnu etiku, mnogo manje se bave kuknjavom, fatalizmom i trazenjem izgovora a više rade. Tehnički uopšte ne moraju biti bolji od nas 'odavdje' ali im taj pozitivan stav koji imaju daje veliku prednost, i to je nešto u čemu bismo se trebali na njih ugledati (me included).
-
natt
#461 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Sto opet ne znaci da svaka majka ne bi volila da je dijete kraj nje non stop.Paul F. wrote:Hiljade majki u Bosni imaju djecu u inostranstvu i savjetuju im da se ne vraćaju. Nemoj više please.natt wrote:Zato sto je to ono sto svaka majka zeli. Da ima dijete pored sebe cijeli zivot.
Pliznem ti.
-
kox
#462 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Bilo je i takvih slučajeva, neki su se vratili u zemlje iz kojih su došli, neki su nakon izvijesnog vremena dobili bolje poslove u trećim zemljama i sl. Mnogi su i ostali, a nije da nisu imali izbora. Što se djevojke tiče, napisao sam ranije da je sve što se na tu temu moze reći napisao Havana u prva dva posta a dalje je do nje i supruga.Paul F. wrote:Prema mom iskustvu povratnici iz inostranstva se razočaraju ali bez obzira. Ona je odrasla osoba, želi da se vrati a roditelji neće. Ako ona ostane tamo pod pritiskom roditelja to nije dobro za njihove buduće odnose. Neka radi šta joj srce želi ...kox wrote:Vidim da se u dosta postova govori da će se djevojka teško snaći zato što je odrasla na zapadu u uredjenom sistemu, da će joj biti teško da se navikne na BiH itd. Ne bih se slozio, prema mom iskustvu takvi ljudi obično imaju više uspjeha u BiH nego domaći,a zašto je to tako vidi se djelimično i po ovoj temi. Imaju drugačiji mentalni sklop, bolju radnu etiku, mnogo manje se bave kuknjavom, fatalizmom i trazenjem izgovora a više rade. Tehnički uopšte ne moraju biti bolji od nas 'odavdje' ali im taj pozitivan stav koji imaju daje veliku prednost, i to je nešto u čemu bismo se trebali na njih ugledati (me included).
-
natt
#463 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Sta ako se i razocara? Nek ode opet vani. Moze. Dok ne proba nijedan savjet ne vrijedi.Paul F. wrote:Prema mom iskustvu povratnici iz inostranstva se razočaraju ali bez obzira. Ona je odrasla osoba, želi da se vrati a roditelji neće. Ako ona ostane tamo pod pritiskom roditelja to nije dobro za njihove buduće odnose. Neka radi šta joj srce želi ...kox wrote:Vidim da se u dosta postova govori da će se djevojka teško snaći zato što je odrasla na zapadu u uredjenom sistemu, da će joj biti teško da se navikne na BiH itd. Ne bih se slozio, prema mom iskustvu takvi ljudi obično imaju više uspjeha u BiH nego domaći,a zašto je to tako vidi se djelimično i po ovoj temi. Imaju drugačiji mentalni sklop, bolju radnu etiku, mnogo manje se bave kuknjavom, fatalizmom i trazenjem izgovora a više rade. Tehnički uopšte ne moraju biti bolji od nas 'odavdje' ali im taj pozitivan stav koji imaju daje veliku prednost, i to je nešto u čemu bismo se trebali na njih ugledati (me included).
-
Paul F.
#464 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
U tri rečenice sam dao najbolji odgovor na postavljeno pitanje a ti zapetljavaš bez veze i sad se vrtimo u krug. Mojne please.natt wrote:Sto opet ne znaci da svaka majka ne bi volila da je dijete kraj nje non stop.Paul F. wrote:Hiljade majki u Bosni imaju djecu u inostranstvu i savjetuju im da se ne vraćaju. Nemoj više please.natt wrote:Zato sto je to ono sto svaka majka zeli. Da ima dijete pored sebe cijeli zivot.
Pliznem ti.
-
natt
#465 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Dodao si jos dvije recenice.Paul F. wrote: U tri rečenice sam dao najbolji odgovor na postavljeno pitanje a ti zapetljavaš bez veze i sad se vrtimo u krug. Mojne please.
- Troll_Happens
#466 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
jesi li svjestan svoje gluposti ???Kinesko prkno wrote:Ovi sto su vani i govore ti da se ne vracas su vecinom ljudi koji nemaju sta Bosni ponuditi ,pa svoju nesposobnost projektuju pricom"stash ba dole,tuga,uzas,nema posla,nepotizam bla,bla" .
Jeste ,puno je lakse na zapadu,uredjen sistem tako da oni najretardiraniji imaju sansu na trzistu rada,pa nasha raja konta "joj jes mi dobro,radim u fabrici po citav dan,nema veze sto iz radnog odijela upadam u pidzamu,al zato imam najacu fasadu u svom selu,a oni nasi jadnici po BiH smrc,smrc".
:
moj jaran je imao slicnu konstataciju njega smatram za jarana ali je glup i ogranicen ko ku`*c .... tebe ne znam ali nemoj me dovoditi da mislim isto.. On meni prica kaze nerazumije ove sto odu... kaze odlaze samo oni koji se ovde ne mogu snaci... Pa reko pajdo hajd se ti snadji izvan sarajeva... pa izgubio bi se vec u blazuju i trnovu a da o evropi nepricamo... Po cemu si se ti snasao radis za crkavicu nekih 400-500 stoja i to je sve sto zaradi a uz to zivi jos sa materom u stanom i ona prima penziju.. reko jel ti to zivot... On je zadovoljan da dnevno moze popiti 2-3 kafe pariti oci na ferhadiji i drkati tel.. on gleda shuti ni jedne ne zbori.. Reko to pricaju samo oni koji nemaju prilike nigdje otici i koji svijeta vidjeli nisu pa se tjese da im je ovde dobro i da se moze zivjeti.. SVako noramalan i razuman koji je vani radio normalan posao ce reci bosna zdrao... ne zato sto mrzi ili nevoli bosnu nego zbog toga sto ti ljudi nedaju ziviti ... jednostavno te tjera iz svog.. Sto su cetnici pokusali 92 ovi ostvaraju 20 i kusur god iza rata.. A narod blecak pa opet glasa za iste koji ih vode u propast... ali svako zna sebi pa i doticna miss skandinavije..
- insomnia78
#467 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Pa nista, osim sto ce biti razvedena i vjerovatno sa djetetom, nistanatt wrote:Sta ako se i razocara? Nek ode opet vani. Moze. Dok ne proba nijedan savjet ne vrijedi.Paul F. wrote:Prema mom iskustvu povratnici iz inostranstva se razočaraju ali bez obzira. Ona je odrasla osoba, želi da se vrati a roditelji neće. Ako ona ostane tamo pod pritiskom roditelja to nije dobro za njihove buduće odnose. Neka radi šta joj srce želi ...kox wrote:Vidim da se u dosta postova govori da će se djevojka teško snaći zato što je odrasla na zapadu u uredjenom sistemu, da će joj biti teško da se navikne na BiH itd. Ne bih se slozio, prema mom iskustvu takvi ljudi obično imaju više uspjeha u BiH nego domaći,a zašto je to tako vidi se djelimično i po ovoj temi. Imaju drugačiji mentalni sklop, bolju radnu etiku, mnogo manje se bave kuknjavom, fatalizmom i trazenjem izgovora a više rade. Tehnički uopšte ne moraju biti bolji od nas 'odavdje' ali im taj pozitivan stav koji imaju daje veliku prednost, i to je nešto u čemu bismo se trebali na njih ugledati (me included).
-
natt
#468 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Zaboravila sam da se ne moze desiti da u inostranstvu ostane razvedena i sa djetetom.insomnia78 wrote:Pa nista, osim sto ce biti razvedena i vjerovatno sa djetetom, nistanatt wrote:
Sta ako se i razocara? Nek ode opet vani. Moze. Dok ne proba nijedan savjet ne vrijedi.
-
kox
#469 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Što je u Skandinaviji pravi skandal i potpuno nezamislivoinsomnia78 wrote:Pa nista, osim sto ce biti razvedena i vjerovatno sa djetetom, nistanatt wrote:Sta ako se i razocara? Nek ode opet vani. Moze. Dok ne proba nijedan savjet ne vrijedi.Paul F. wrote: Prema mom iskustvu povratnici iz inostranstva se razočaraju ali bez obzira. Ona je odrasla osoba, želi da se vrati a roditelji neće. Ako ona ostane tamo pod pritiskom roditelja to nije dobro za njihove buduće odnose. Neka radi šta joj srce želi ...
-
palermo
#470 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
natt wrote:
Zaboravila sam da se ne moze desiti da u inostranstvu ostane razvedena i sa djetetom.
- insomnia78
#471 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Ta konstatacija se vise odnosila na ono "probaj" nego na mjesto te probenatt wrote:Zaboravila sam da se ne moze desiti da u inostranstvu ostane razvedena i sa djetetom.insomnia78 wrote:Pa nista, osim sto ce biti razvedena i vjerovatno sa djetetom, nistanatt wrote:
Sta ako se i razocara? Nek ode opet vani. Moze. Dok ne proba nijedan savjet ne vrijedi.
-
biscanka2
#472 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Dragi nas Havana,carapice nase zebrasteHAVANA wrote:Dobro,i sta je po vama rjesenje?Hocemo svi pobjec i ostavit,sta,kome,majke ,oceve,familiju,nek pomru,grobovi propadnu ,sjecanja izblijede,pljeskacemo svakom ko kaze da zeli otici,napascemo svakog ko kaze da se zeli vratiti,i ko kaze da mu je dobro, napascemo ga,on je guzonjin sin,profiter,privatnik zli...Nikoga necemo podrzati,za nista nema lijepe rijeci...Koji vam je ba kurac,sto ste tako negativni? Imam i imacu gdje god da zivim,uvijek sam imao sem u ratu,nikad manje ne mogu imati,ne bojim se,jednom sam se prepao u 22 godini,nema me vise sta prepasti.Bjezati necu,hocu ovde da zivim i umrem.Moj izbor,moja zemlja,moji ljudi.Uvijek sam radio i uvijek cu raditi,uvijek imam posla.Prao sudje kod kineza,vozao pice kod turcina,radio izolaciju,grijanje,svirao po restoranima,radio u zlatari,krecio,imao vlastitu firmu,jednu,drugu...U cetvrtak da propadnem,u petak cu nesta raditi,taman kopo.
Imao si srecu da si upoznao i brak osnovao sa zenom istih osobina .
Prosao si kroz mnoge zivotne faze i bogato zivotno iskustvo stekao.
Neka nam te i tvoju porodicu bog dragi nagradi i pozivi ali nemozes bas ovako u krajnost ici.
Prvo djevojka je otvorila temu sa postom koji govori kako se u BiH lijepo zivi ali naglasila je kafe i kafice te da joj
se roditelji zestoko protive njenom razmisljanju da s buducim muzem tamo zivi.
Djevojka nema neko bogato zivotno iskustvo a njeni roditelji je bolje od nas poznaju (njene osobine),mozda se upravo
radi toga zestoko protive a roditelj ko roditelj - boji se da ce im kcerka tezak zivot imati.
Pa kad se sjetim koliko mi se srce steglo kad mi se sin iselio ... ali bila sam svjesna da zivot nije mama i tata ali
nismo svi isti.
Ona je otvorila temu jer je neodlucna kako da postupi.
Ja ove raznolike postove forumasa vidim i u pozitivnom smislu.
Djevojka ce uociti mnogo stvari i poredjenja o kojima , da nas forumasa na ovoj temi nebude, uopste razmisljala nebi.
I nije to samo tvoja zemlja nego zemlja sviju nas - bili oni tamo ili ovamo, svi je volimo.
-
natt
#473 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Svejedno. Nema garancije da ce se desiti neka losa verzija.insomnia78 wrote: Ta konstatacija se vise odnosila na ono "probaj" nego na mjesto te probe
- radiša
#474 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Sve moze samo vecu tezinu bi imalo to sto bi dosla vamo radi njega,zrtvovala se i dozivila tako nesto nego da joj se to desilo tamo gdje je sada.natt wrote:Zaboravila sam da se ne moze desiti da u inostranstvu ostane razvedena i sa djetetom.insomnia78 wrote:Pa nista, osim sto ce biti razvedena i vjerovatno sa djetetom, nistanatt wrote:
-
natt
#475 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju
Dok se ti sluzis vjerovanjem mogu i ja zaboravljanjem.palermo wrote:natt wrote:
Zaboravila sam da se ne moze desiti da u inostranstvu ostane razvedena i sa djetetom.zaboravila ili nisi znala......haj, vjerovat ću ti da si zaboravila, inače bi to bilo elementarno neznanje