Povratak

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dječak sa šibicama

#101 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by dječak sa šibicama »

Ako vas ceka posao na budzetskoj sisi, sto da ne.

Bolje sjediti i nista ne raditi a primati platu u Bosni, nego raditi ko konj i primati platu u dijaspori.

Ovo je skoro ko misao Alana Forda.
Deda Kurcoje

#102 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Deda Kurcoje »

sadie_forever wrote:
On zivi s svojom mamom,i za pocetak bi zivjeli s njom ...i to je jedino sto me sprijecava ,inace bi bila 100%.Ali eto ima i gorih slucajeva,mogao je tu biti i svekar,braca,sestre

Ma jesmo ali ne dugo
Imas li ti posao gore? Zavrsen fakultet ili srednja skola? Ako si nasla posao sa faksom gdje zivis, napustiti isti moze znaciti zeznuti se, mozda zivotno. Odvagaj, ako imas posao. Zivjeti sa njegovom majkom i biti bez posla, da te on izdrzava, ni u kom slucaju. Trebas biti ekonomski neovisna, a kao par trebalo bi da zivite sami, bez uplitanja roditelja.
sadie_forever

#103 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by sadie_forever »

Deda Kurcoje wrote:
sadie_forever wrote:
On zivi s svojom mamom,i za pocetak bi zivjeli s njom ...i to je jedino sto me sprijecava ,inace bi bila 100%.Ali eto ima i gorih slucajeva,mogao je tu biti i svekar,braca,sestre

Ma jesmo ali ne dugo
Imas li ti posao gore? Zavrsen fakultet ili srednja skola? Ako si nasla posao sa faksom gdje zivis, napustiti isti moze znaciti zeznuti se, mozda zivotno. Odvagaj, ako imas posao. Zivjeti sa njegovom majkom i biti bez posla, da te on izdrzava, ni u kom slucaju. Trebas biti ekonomski neovisna, a kao par trebalo bi da zivite sami, bez uplitanja roditelja.
Nemam posao,zavrsavam studije
animals

#104 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by animals »

Prvu gresku koju si napravila je doci ovdje na forum i pitati za savjet..
sad tek ne znas sta bi napravila, jel da :D
Last edited by animals on 10/05/2015 17:54, edited 1 time in total.
sha_ba

#105 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by sha_ba »

sadie_forever wrote: Nemam posao,zavrsavam studije
ovo sam i mislila...... :-)
sadie_forever

#106 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by sadie_forever »

sha_ba wrote:
objasni? ja nista ne gubim ,zavrsavam sad u junu
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#107 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by _BataZiv_0809 »

sadie_forever wrote:
Vratili se iz dijaspore? jesul poveli zene ?
Pobjegli su od njih :D
dječak sa šibicama

#108 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Nema veze sto zavrsava studije, prijavi se na biro i biro je pozove u Telecom, ko sto je pozvan Faris Backovic :oops:
uglavnomja

#109 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by uglavnomja »

Zoya wrote:Kako mi ide na zivac generalizacija, cuj nema zivota u zajednici. Pa sta ce sa mamom pobogu?

cuj sta ce sa mamom :?

je li to svaki covjek koji se ozeni ima mamu sa sobom u "mirazu"?

mama i njen sin su jedna porodica, sin i njegova zena su druga porodica. sin je tu rastrzan.
moze se izdrzati neko vrijeme, pogotovo ako je stan veliki ili kuca. i ako se ima dovoljno para. Ali ako mlada dodje, ne radi, sjedi kuci, a mozda i mama ne radi ... eto belaja.
kuca ne moze imati dvije domacice, neko ce tu biti nesretan.

e, ovo jesta generalizacija ako se odnosi na 90% slucajeva. :-)
rijetki uspiju opstati, i to sto rekao jedan kolega forumas da mu je mama uspjela, ali je morala i "malo" istrpiti"
dječak sa šibicama

#110 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

_BataZiv_0809 wrote:
sadie_forever wrote:
Vratili se iz dijaspore? jesul poveli zene ?
Pobjegli su od njih :D
Jedan moj jaran se vratio iz Holandije, ostavio zenu i djecu, ozenio se opet duplo mladjom :D kaze sretan je ko nikad u zivotu :D

Sve je to... individualno.
Deda Kurcoje

#111 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Deda Kurcoje »

sadie_forever wrote:
Deda Kurcoje wrote:
sadie_forever wrote:

Ma jesmo ali ne dugo
Nemam posao,zavrsavam studije
Zavrsi studij, kao prvo. Kao drugo, sa zavrsenim studijom raditi u samoposluzi je propadacija, mentalno ce te to baciti u out. Treba da ti bude jasno da bez stele, veze, neces dobiti posao u Bosni. Nikakav. Bez obzira na strucnost, jer ovdje sve ide po rodbinskoj liniji. Nikada se nemoj dovesti u priliku da zavisis od nekoga (narocito ekonomski, onda te ima u saci).
sha_ba

#112 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by sha_ba »

sadie_forever wrote:
sha_ba wrote:
objasni? ja nista ne gubim ,zavrsavam sad u junu
nisam rekla da gubis, studiras eto do 26., zivis sa svojima, nisi nikad radila, tj. bila samostalna, sa babinih na muzeva(svekrvina) ledja, kazes radila bi u granapu... jasta bi...
sadie_forever

#113 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by sadie_forever »

sha_ba wrote: nisam rekla da gubis, studiras eto do 26., zivis sa svojima, nisi nikad radila, tj. bila samostalna, sa babinih na muzeva(svekrvina) ledja, kazes radila bi u granapu... jasta bi...
Ko kaze da nisam radila? da zivim sama? moji nebi dozvolili,tek sa udajem je to ok
Last edited by sadie_forever on 10/05/2015 17:59, edited 1 time in total.
sha_ba

#114 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by sha_ba »

sadie_forever wrote:
sha_ba wrote: nisam rekla da gubis, studiras eto do 26., zivis sa svojima, nisi nikad radila, tj. bila samostalna, sa babinih na muzeva(svekrvina) ledja, kazes radila bi u granapu... jasta bi...
Ko kaze da nisam radila?
pa po tvojim postovima ne vidjeh nidje da si hranila mater i oca... izvini ako pogrijesih ;-)
sadie_forever

#115 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by sadie_forever »

sha_ba wrote:
sadie_forever wrote:
Ko kaze da nisam radila?
pa po tvojim postovima ne vidjeh nidje da si hranila mater i oca... izvini ako pogrijesih ;-)
Nisam ih hranila,hrane sebe.A dolazim iz porodice u kojoj nikada nebi pustili da odselim neudata .Jbg nismo primili sve zapadnjacko :D
Rizvan

#116 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Rizvan »

Deda Kurcoje wrote:
Zavrsi studij, kao prvo. Kao drugo, sa zavrsenim studijom raditi u samoposluzi je propadacija, mentalno ce te to baciti u out. Treba da ti bude jasno da bez stele, veze, neces dobiti posao u Bosni. Nikakav. Bez obzira na strucnost, jer ovdje sve ide po rodbinskoj liniji. Nikada se nemoj dovesti u priliku da zavisis od nekoga (narocito ekonomski, onda te ima u saci).
Djevojka je rad u samoposluzi figurativno spomenula. :-)

@sadie_forever, ako nije tajna, u kojoj državi trenutno živiš?

Sa odličnim poznavanjem njemačkog ovdje možeš pronaći solidan posao.
radiša

#117 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by radiša »

Ako fino zarađuje kao sto kazes onda sigurno mozete zivjet mimo mame,jer ako si ti ostavila svoje roditelje koji su te izveli na pravi put moze i on svoju mamu.Jedino ako i ona ne dolazi u paketu sa njim. :D
Salu na stranu testirajte zivot ovde mimo mame njegove,ozbiljno,vas dvoje sami,godinu,pokusaj naci posao za to vrijeme ovde,ne udaji se i ne planiraj djecu makar tu godinu.Kad to sve fino vidis,nađes se u svemu ili ne nađes e onda kontaj ozbiljno.I naravno gledaj da sa svojim roditeljima zadrzis dobru komunikaciju jer ako se ovde razocaras neces skakat sa mosta nego ces se morat opet njima vratit. :wink:
Megiddo

#118 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Megiddo »

Ako ti roditelji obećaju još jedan život poslije ovog onda ih poslušaj. :mrgreen: Ali bez šale ovo ozbiljno mislim.
insomnia78

#119 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by insomnia78 »

Ne znam, prvi argument ti je kako se u Bosni vise uziva
Istina ako imas od cega
Samo ne znam koliko ce ti biti uzivanje sjediti kuci bez para sa njegovom starom dok on radi
sha_ba

#120 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by sha_ba »

sadie_forever wrote: Nisam ih hranila,hrane sebe.A dolazim iz porodice u kojoj nikada nebi pustili da odselim neudata .Jbg nismo primili sve zapadnjacko :D
i tebe... previse mi naivan pristup imas, izvini... nije mi uopste namjera da vrijedjam...
al mirise mi na ono, nakon prve svadje :izet: i muza i mater mu, drama, kupis stavi i vracas se svojima :-)
oprosti, opet ;-)
sadie_forever

#121 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by sadie_forever »

sha_ba wrote:
sadie_forever wrote: Nisam ih hranila,hrane sebe.A dolazim iz porodice u kojoj nikada nebi pustili da odselim neudata .Jbg nismo primili sve zapadnjacko :D
i tebe... previse mi naivan pristup imas, izvini... nije mi uopste namjera da vrijedjam...
al mirise mi na ono, nakon prve svadje :izet: i muza i mater mu, drama, kupis stavi i vracas se svojima :-)
oprosti, opet ;-)
Ok kontam i to,i razumijem .

Ali ne idem ja u neizvjesnost,u put bez povratka.Ja pod prvo mogu se vratit kad hocu,pod drugo ne gubim neki posao

znaci ja samo ne razumijem sto im je tesko prihvatit to
uglavnomja

#122 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by uglavnomja »

sadie_forever wrote:
sha_ba wrote:
sadie_forever wrote:
Ko kaze da nisam radila?
Nisam ih hranila,hrane sebe.A dolazim iz porodice u kojoj nikada nebi pustili da odselim neudata .Jbg nismo primili sve zapadnjacko :D

:run:

ocito imas cilj da pobjegnes od roditelja, bosna je tu sporedna.

dijete, bez obzira na godine jos si dijete pod maminom suknjom i tatinom kontrolom, cuj 26 godina ima, a oni joj nesto ne daju,bbrane, ucjenjuju ... pokupi krpe, kad dobijes diplomu :D naravno, i prvo nauci zivjeti SAMA, pa onda se udaji. A iz jednog podredjenog, kontrolisanog polozaja doci u isti takav ili jos gori, sa nepoznatom zenom, u nepoznatoj sredini, bez para, bez posla, a fino te se roditelji odrekli ... :roll: onda si mazohista ako pristnes na takvo nesto.
Ajatolah_

#123 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by Ajatolah_ »

U BiH ti može biti OK ako si zdrav i imaš normalan posao (ili eventualno planirate neki privatluk).
radiša

#124 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by radiša »

sadie_forever wrote: Ali ne idem ja u neizvjesnost,u put bez povratka.Ja pod prvo mogu se vratit kad hocu,pod drugo ne gubim neki posao
Pitaj ih otvoreno u cemu je problem pa ces znati.Valjda ce ti reci.
sha_ba

#125 Re: Povratak u BIH,roditelji ni da cuju

Post by sha_ba »

sadie_forever wrote: Ok kontam i to,i razumijem .

Ali ne idem ja u neizvjesnost,u put bez povratka.Ja pod prvo mogu se vratit kad hocu,pod drugo ne gubim neki posao

pazi, mogu mislit da ti roditeljima nije bilo lako, kad su dosli u tudjinu, eto iskolovali te sve dali za tebe... ali sigurna sam da nemas papire vani i sigurno dje da se vratis, ne bi ni sekunde sad razmisljala sta bi... ovo kazem kao neko ko je 10tak godina vani, ima dvojno drzavljanstvo i kome ne pada na pamet cak ni pod cijenu ljubavi i mogucnosti da se vrati "gore", da selim "dole"... al eto, zivot je to, nikad se ne zna... ti u pamet, dobro razmisli i sretno svakako
Post Reply