Povratak SNSD-a u vlast na državnom nivou

Da li SNSD treba zamijeniti SzP na državnom nivou?

Da
8
35%
Ne
15
65%

Total votes: 23

Alfons Kauders

#1 Povratak SNSD-a u vlast na državnom nivou

Post by Alfons Kauders »

Smatrate li da bi SDA, SBB i HDZ trebali pokrenuti pitanje rekonstrukcije vlasti na drzavnom nivou? Naime, SzP vise ne uziva izborni legitimitet, jer smo davno prihvatili nepisano pravilo da se rezultati lokalnih izbora imaju preslikati drugdje.

- SDS se u protekla dva dana fakticki raspao i niko ne zna kakav ce kurs imati u naredne dvije godine. Zapravo, sasvim je moguce da ce novi lideri SDS-a zapravo biti za takav ishod, kako bi se mogli povuci iz vlasti prije opstih izbora 2018.

- PDP je svakako postao podruznica SNSD-a jos kada su proljetos organizovali one mitinge i kontra-mitinge.

- Cavic se po svemu sudeci povlaci iz politike, a ostali igraci u SzP su suvise mali da bi na njih gubili vrijeme.

Imajuci u vidu navedeno, ne vidim razlog da SzP nastavi ucesce u vlasti na drzavnom nivou. Sasvim je izvjesno da ne uzivaju podrsku velike vecine srpskog naroda (tj glasaca u RS), te da nemaju nikakve sanse da to promijene do opstih izora. Drugim rijecima, SNSD se svakako vraca na vlast 2018, pa ne vidim potrebu da se dalje mrcvari radi nekog tamo SzP-a koji fakticki vise i ne postoji (ne vjerujem da bi se PDP pretjerano bunio da digne ruke za SNSD, i da tu uslugu naplati foteljama na drzavnom nivou).

Znam da su im ostale jos dvije godine mandata, ali ne vidim kako mogu prezivjeti potop koji su si sami napravili, a vala ne znam ni zasto bi. To bi bilo kao da sad pokusavamo odrzati SDP ili SBiH na drzavnom nivou vlasti - potpuno nepotrebno i dugorocno kontraproduktivno. Narod ih nece, ishod je neminovan. Mozemo cekati nove izbore za dvije godine da se to i formalno ozvanici, ili mozemo vec sutra krenuti u rekonstrukciju Vijeca Ministara, da ustedimo dvije godine zajebancije.

Prostora za trgovinu ima.
Variola Vera

#2 Re: Povratak SNSD-a u vlast na državnom nivou

Post by Variola Vera »

ulazi komšić i df u srpsku svakako ima potencijala kao potomak četničkog vojvode :D
Alfons Kauders

#3 Re: Povratak SNSD-a u vlast na državnom nivou

Post by Alfons Kauders »

Variola Vera wrote:ulazi komšić i df u srpsku svakako ima potencijala kao potomak četničkog vojvode :D
Ovo je ozbiljna tema, sto znaci da nema mjesta za Komsica i njegovu Diletantsku Frontu. Molim te da ne idemo u off.
vivaldi

#4 Re: Povratak SNSD-a u vlast na državnom nivou

Post by vivaldi »

Alfons Kauders wrote:Imajuci u vidu navedeno, ne vidim razlog da SzP nastavi ucesce u vlasti na drzavnom nivou.
ma nije bilo razloga ni prvi put da udju. u politici nema emocija ustvari ne bi ih trebalo biti.

drzavna vlada je koordinaciono tijelo izmedju entiteta jer je stvarna moc na entitetima. bez saglasnosti medju entitetima nema nikakvog ozbiljnog dogovora, ili bolje receno nema sporovodjenja.

ako hoces da uradis bilo kakav posao onda se dogovoras sa ljudima koji ga mogu zavrsiti. Nikakav dogovor na drzavnom nivou sa savezom nije imao smisla iz prostog razloga sto ni nisu imali moc da ga sprovedu u djelo.

to se vidjelo i sada jer se i sada nista bitno nije dogovoralo sa savezom vec sa dodikom, od reformske agende pa nadalje bez obzira sto nisu u drzavnoj vlasti.

i nije to jedini promasaj - promasaj je bio i izbacivanje hdz-a iz federalne vlade, busalastine sa lijanovicem i hsp-om, vlada sa df-om itd. Sve se na kraju ispostavilo kao cisto gubljenje vremena jer ne da nisu rijeisli nijedan problem vec samo napravili nove.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#5 Re: Povratak SNSD-a u vlast na državnom nivou

Post by KatarinaKosaca »

Prodje mi zivot u predizbornim kampanjama, sastavljanjima i rekonstrukcijama vlada....
megaman4

#6 Re: Povratak SNSD-a u vlast na državnom nivou

Post by megaman4 »

Duduk 'oce u Vijece ministara ne zbog SNSD-a, nego zbog svoje guze kojoj klizi fotelja, a sve je bliza Zenica. Zna On to dobro. Njegov pad bi znacio pocetak kraja RS-a. Tek se sada vidi da je glavni krivac za krizu onaj celavi Austrijanac koji mlati masni lovu, dok zemlja klizi u belaj i sukob. Jedino Amerikanci mogu prekinuti agoniju Bosne i sve su prilike da su Duduku dani odbrojani na slobodi. Kako su mu dali moc, tako ce i ostati bez nje.
Danguba

#7 Re: Povratak SNSD-a u vlast na državnom nivou

Post by Danguba »

Ja ih ne bi vratio po cijenu totalne blokade drzavnih institucija.

Njihovim povratkom, vracamo se ponovo na ucjene, blokade, opstrukcije...i kao sto rece Kata, zivoti nam u tome prodjose.

Ljude ne interesuje drzava i ucinit ce sve da je razruse i ono sto se godinama postiglo.
megaman4

#8 Re: Povratak SNSD-a u vlast na državnom nivou

Post by megaman4 »

Danguba wrote:Ja ih ne bi vratio po cijenu totalne blokade drzavnih institucija.

Njihovim povratkom, vracamo se ponovo na ucjene, blokade, opstrukcije...i kao sto rece Kata, zivoti nam u tome prodjose.

Ljude ne interesuje drzava i ucinit ce sve da je razruse i ono sto se godinama postiglo.
Ova tvoja zadnja recenica se svrha svega. Zato se Dodik mora pod hitno zaustaviti inace ne gine nam belaj. On je na sve spreman, cak i na izazivanje medjuetnickog sukoba. Dodik je Milosevic 21 vijeka. Ako Bosnjaci dopuste da im sudbina bude u njegovim rukama, drzave vise nece biti. Dok se Bakir bavi sam sa sobom, Dodik a evo i Covic krecu zajedno u rusenje svega onoga sto je napravljeno nakon rata. Ameriko reaguj ako Austrijski konjusar nece.
doktor78

#9 Re: Povratak SNSD-a u vlast na državnom nivou

Post by doktor78 »

Danguba wrote:Ja ih ne bi vratio po cijenu totalne blokade drzavnih institucija.

:thumbup:
Kao sto Borenovic danas rece, sto Dodik ne izadje iz drzavne vlasti prije 4 godine kada je izgubio na lokalu?
Prpa.ba

#10 Re: Povratak SNSD-a u vlast na državnom nivou

Post by Prpa.ba »

Najbolji nacin da drzava sankcionise idejne tvorce i organizatore ilegalnog referenduma je da im da vlast. Sve je to dio sankcija isplaniranih u state departmentu i europskoj komisiji. :thumbup:
palermo

#11 Re: Povratak SNSD-a u vlast na državnom nivou

Post by palermo »

doktor78 wrote:

:thumbup:
Kao sto Borenovic danas rece, sto Dodik ne izadje iz drzavne vlasti prije 4 godine kada je izgubio na lokalu?
Da se i ja priključim ovom stavu.

A ono što Vivaldi reče, dogovaraš se sa onim ko može završiti stvari u kontekstu BH zbilje jednostavno ne vrijedi.
vivaldi

#12 Re: Povratak SNSD-a u vlast na državnom nivou

Post by vivaldi »

palermo wrote:A ono što Vivaldi reče, dogovaraš se sa onim ko može završiti stvari u kontekstu BH zbilje jednostavno ne vrijedi.
ja mislim da to vrijedi svugdje na svijetu. Ni zapadne zemlje ne pregovaraju sa terostima/otmicarima....sve dok se s njima ne dogovore :skoljka:

medjutim cinjenica je da se malo stvari moze dogovoriti, ali tu nista ne moze promjeniti partner koji nema poluge moci.

sa snsd se godinama nije moglo dogovoriti ministarstvo poljoprivrede...ne vidim nekog napretka ni sa savezom za promjene.

to je ko da sad uvedes u VM niksica ili komsica. Sta ces se s njima dogovarati? sta oni mogu sprovesti? mozda jedino ako ti treba neka opstinska dozvola u tuzli i to je otprilike to.
palermo

#13 Re: Povratak SNSD-a u vlast na državnom nivou

Post by palermo »

vivaldi wrote:
palermo wrote:A ono što Vivaldi reče, dogovaraš se sa onim ko može završiti stvari u kontekstu BH zbilje jednostavno ne vrijedi.
ja mislim da to vrijedi svugdje na svijetu. Ni zapadne zemlje ne pregovaraju sa terostima/otmicarima....sve dok se s njima ne dogovore :skoljka:

medjutim cinjenica je da se malo stvari moze dogovoriti, ali tu nista ne moze promjeniti partner koji nema poluge moci.

sa snsd se godinama nije moglo dogovoriti ministarstvo poljoprivrede...ne vidim nekog napretka ni sa savezom za promjene.

to je ko da sad uvedes u VM niksica ili komsica. Sta ces se s njima dogovarati? sta oni mogu sprovesti? mozda jedino ako ti treba neka opstinska dozvola u tuzli i to je otprilike to.
Pa ako ne možeš dogovoriti ni sa jednim ni sa drugim, onda je valjda logično da ćeš birati onog ko može manje štete da napravi.
bole1st

#14 Re: Povratak SNSD-a u vlast na državnom nivou

Post by bole1st »

vivaldi wrote: sa snsd se godinama nije moglo dogovoriti ministarstvo poljoprivrede...ne vidim nekog napretka ni sa savezom za promjene.
Federacija i RS vec imaju ministarstvo poljoprivrede, sta ce im jos jedno na drzavnom nivou. Ne mogu dogovoriti ni najbitnije stvari a ne ovakve mastarije.
jao_situacije

#15 Re: Povratak SNSD-a u vlast na državnom nivou

Post by jao_situacije »

zašto bi se išta mijenjalo da umjesto šarovića dođe neki debil
da sipa prestane pritiskati dodika
:lol:
vivaldi

#16 Re: Povratak SNSD-a u vlast na državnom nivou

Post by vivaldi »

palermo wrote:
Pa ako ne možeš dogovoriti ni sa jednim ni sa drugim, onda je valjda logično da ćeš birati onog ko može manje štete da napravi.
dear palermo, o sds-u govorimo..ponavljam o sds-u..pa napram njihove dosadasnje "drzavotvorne" politike, snsd je pickin dim na kvadrat.

prave manje stete upravo zato sto nemaju moci da prave vece stete
palermo

#17 Re: Povratak SNSD-a u vlast na državnom nivou

Post by palermo »

vivaldi wrote:
palermo wrote:
dear palermo, o sds-u govorimo..ponavljam o sds-u..pa napram njihove dosadasnje "drzavotvorne" politike, snsd je pickin dim na kvadrat.

dear Vivaldi....evo i sam potvrđuješ ono što sam ja konstatovao
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#18 Re: Povratak SNSD-a u vlast na državnom nivou

Post by pici »

POBEDA :thumbup: :bih:

Image
Alfons Kauders

#19 Re: Povratak SNSD-a u vlast na državnom nivou

Post by Alfons Kauders »

vivaldi wrote:

U TZ se za te stvari sarajevski SDP ne jebe ni 2%

...a nakon sto su komsicevi puleni odlucili da idu u koaliciju sa SDA i SBB, bojim se da se ni on nista vise ne pita u Tuzli...

U Tuzli se danas vise pitaju Banovici nego Sarajevo.

Sreca da je tako, jer Sarajevo i nema neki dobar track record s Tuzlom - sjebali su sve sto su dodirnuli, cak i u prolazu. Ovi iz Banovica mozda i nece, jer kako je krenulo, uskoro ce se svi preseliti u Tuzlu, pa nece valjda svoj grad sjebat.
Alfons Kauders

#20 Re: Povratak SNSD-a u vlast na državnom nivou

Post by Alfons Kauders »

Prpa.ba wrote:Najbolji nacin da drzava sankcionise idejne tvorce i organizatore ilegalnog referenduma je da im da vlast. Sve je to dio sankcija isplaniranih u state departmentu i europskoj komisiji. :thumbup:
Upravo tako. Posto nema sankcija, valjda nisu nista lose napravili... A ako nije prekrsen zakon ili mirovni sporazum, pa onda zasluzuju izvinjenje, praceno prikladnom nagradom za uspjeh na izborima, kao i za uredno sprovedenu anketu, bez ijednog incidenta. :D
oakville

#21 Re: Povratak SNSD-a u vlast na državnom nivou

Post by oakville »

Prpa.ba wrote:Najbolji nacin da drzava sankcionise idejne tvorce i organizatore ilegalnog referenduma je da im da vlast. Sve je to dio sankcija isplaniranih u state departmentu i europskoj komisiji. :thumbup:
Nadasve lukavi i teško pronicljivi plan, skovan od strane Bakira I. The Junior Trezora u kafe-pauzi između prodaje Bosnalijeka i pripreme za prodaju "neperspektivne vojne imovine" uz uzdisaj radi teškog položaja u kojem se našao Erdogan i dove za bolje kako sutra, tako i prekosutra.
oakville

#22 Re: Povratak SNSD-a u vlast na državnom nivou

Post by oakville »

Alfons Kauders wrote:
Upravo tako. Posto nema sankcija, valjda nisu nista lose napravili... A ako nije prekrsen zakon ili mirovni sporazum, pa onda zasluzuju izvinjenje, praceno prikladnom nagradom za uspjeh na izborima, kao i za uredno sprovedenu anketu, bez ijednog incidenta. :D
I uz pohvale State Departmenta radi "očuvanja stabilnosti" uz poziv "svim stranama da nastave predani i težak rad na euroatlantskom putu," uz sufliranje Evropske komisije koja iz prikrajka podsjeća da je sad najvažnije pitanje "upitnik o procentu pamuka u pantalonama šivenih od domaćih materijala," kao i "prava LGBT osoba," te svakako i goruće pitanje "strategije BiH za borbu protiv klimatskih promjena."
Alfons Kauders

#23 Re: Povratak SNSD-a u vlast na državnom nivou

Post by Alfons Kauders »

oakville wrote:
Alfons Kauders wrote:
I uz pohvale State Departmenta radi "očuvanja stabilnosti" uz poziv "svim stranama da nastave predani i težak rad na euroatlantskom putu," uz sufliranje Evropske komisije koja iz prikrajka podsjeća da je sad najvažnije pitanje "upitnik o procentu pamuka u pantalonama šivenih od domaćih materijala," kao i "prava LGBT osoba," te svakako i goruće pitanje "strategije BiH za borbu protiv klimatskih promjena."
Ali prije svega cuke u azile! Pet zvjezdica!
vivaldi

#24 Re: Povratak SNSD-a u vlast na državnom nivou

Post by vivaldi »

palermo wrote:
vivaldi wrote:
palermo wrote:

dear Vivaldi....evo i sam potvrđuješ ono što sam ja konstatovao
ne potvrdjujem nego drugacije gledamo na stvari. kao sto sam u prvom postu napisao moc je u entitetima. moc nije u VM, tamo se drzava nit moze ojacat nit oslabit. zvizdiceva vlada bez snsd-a ako nije oslabila sasvim sigurno nije ni ojacala drzavu naspram one npr spiriceve. Znaci ne one u kojoj su participirali vec one u kojoj su cak imali mandatara.

kada sam rekao da sds nema moc, mislio sam na entitetsku moc, a ocigledno imaju i slabija ledja izvan granica bih.
palermo

#25 Re: Povratak SNSD-a u vlast na državnom nivou

Post by palermo »

vivaldi wrote:
ne potvrdjujem nego drugacije gledamo na stvari. kao sto sam u prvom postu napisao moc je u entitetima. moc nije u VM, tamo se drzava nit moze ojacat nit oslabit. zvizdiceva vlada bez snsd-a ako nije oslabila sasvim sigurno nije ni ojacala drzavu naspram one npr spiriceve. Znaci ne one u kojoj su participirali vec one u kojoj su cak imali mandatara.

kada sam rekao da sds nema moc, mislio sam na entitetsku moc, a ocigledno imaju i slabija ledja izvan granica bih.
as you said....drugačije gledamo, a i polazne pozicije su nam prilično različite
Post Reply