POVRATAK S PRIVREMENOG RADA U INOSTRANSTVU

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tbaharis

#1 POVRATAK S PRIVREMENOG RADA U INOSTRANSTVU

Post by tbaharis »

Imal iko da zna da li je zakonom regulisano sta je dozvoljeno unijeti prilikom povratka s privremenog rada u inostranstvu... mislim sto se tice carine, pdv-a, itd... postoji li zakon o oslobadjanju placanja dazbina?? ako postoji molim da mi proslijedite zakon ili link na kojem mogu pronaci detalje.

hvala
melb26sa

Post by melb26sa »

http://www.uino.gov.ba/b/Carina/

Ovo bi ti trebalo pomoci. Mislim da ce odgovoriti i ako im posaljes email sa konkretnim pitanjima.
tbaharis

Post by tbaharis »

hvala... evo saljem mail, mada sumnjam da cu dobiti odgovor u skorije vrijeme...
melb26sa

Post by melb26sa »

tbaharis wrote:hvala... evo saljem mail, mada sumnjam da cu dobiti odgovor u skorije vrijeme...
Mozda i dobijes, navodno su azurni.
chuchumbamayumbe

#5 Re: POVRATAK S PRIVREMENOG RADA U INOSTRANSTVU

Post by chuchumbamayumbe »

tbaharis wrote:Imal iko da zna da li je zakonom regulisano sta je dozvoljeno unijeti prilikom povratka s privremenog rada u inostranstvu... mislim sto se tice carine, pdv-a, itd... postoji li zakon o oslobadjanju placanja dazbina?? ako postoji molim da mi proslijedite zakon ili link na kojem mogu pronaci detalje.

hvala
Machak ba,
Nadji nekoga tamo i nekoga ovamo i salji preko APO-a...
tbaharis

Post by tbaharis »

ma nemam nikoga u butmiru, to mi i jest problem...
newone

Post by newone »

Ja sam se isto tako vratio nedavno sa privremenog rada iz inostranstva i imao sam sve papire kao povratnik sa sobom od naseg ambasadora kojim se oslobadzam svake naplate carine i pdv-a i opet su mi na Sarajevskom aerodromu silne pare pokupili na carini, i jos su mi na kraju, nakon silnog natezanja, kao eto carinili samo nesto pa sam jos prema njima dobro i prosao. Podnio sam zalbu i nasem carinskom uredu ali nista nisu uradili niti su mi odgovorili niti su mi vratili novac.
Bosna i Hercegovina ne funkcionise i pare ti uzima ko ti stigne. Zato gledaj ako imas neku stelu i ganjaj je na vrijeme jer ce te na granicnom prelazu odpuhati i jos i izmaltretirati. Pogan ovdje stanuje.
tbaharis

Post by tbaharis »

Ima rijesenje ali mi se ne leti za Beograd ili Zagreb pa onda autom za Sarajevo, nista onda mi je najbolje ne govorit da sam povratnik, hehe... nego bismilu proucit i na avion...
nexo

Post by nexo »

........
Last edited by nexo on 08/07/2010 18:19, edited 1 time in total.
Topla voda

Post by Topla voda »

ma ne pije ti vode ako imas rjesenje.
sa rjesenjem si oslobodjen od placanja po spisku stvari.
ono ti koristi jedino ako sve stvari doneses u npr.kontejneru,kamionu ili sl.
tad nadjes speditera i on ti uzme 2 il 3 stoje da ti uradi papire u kojima si oslobodjen od placanja carine.
inace mozes mahat s tom potvrdom od ambasade...jedino u ovom slucaju ona vazi.
kad dodjes na granicu onda ostavis tamo stvari,a oni ti daju potvrdu o zadrzavanju za sve stvari i onda s tom potvrdom odes u spediciju i das im to i to tvoje iz ambasade.
tad si oslobodjen ....zato ti je bolje ako imas vise stvari da SVE posaljes zajedno kamionom ili kako ti vec odgovara.
sama potvrda ti,znaci,koristi jedino ako radis uvoz na deklaraciju,a ne vazi ti kad dodjes na granicu i izvadis papir i kazes"ja imam od ambasade potvrdu".
ovo bi trebali u dkp-ima da kazu narodu,al ocito ni oni ne znaju
tbaharis

Post by tbaharis »

@nexo - vlada rs-a, ne kontam... ja gradjanin BiH a ne rs-a ili srbije... odjebi bre s teme provokatoru... :lol: :lol: :lol:
Last edited by tbaharis on 16/10/2007 06:30, edited 1 time in total.
tbaharis

Post by tbaharis »

Topla voda wrote:ma ne pije ti vode ako imas rjesenje.
tad nadjes speditera i on ti uzme 2 il 3 stoje da ti uradi papire u kojima si oslobodjen od placanja carine.
kad dodjes na granicu onda ostavis tamo stvari,a oni ti daju potvrdu o zadrzavanju za sve stvari i onda s tom potvrdom odes u spediciju i das im to i to tvoje iz ambasade.
tad si oslobodjen ....zato ti je bolje ako imas vise stvari da SVE posaljes zajedno kamionom ili kako ti vec odgovara.
sama potvrda ti,znaci,koristi jedino ako radis uvoz na deklaraciju,a ne vazi ti kad dodjes na granicu i izvadis papir i kazes"ja imam od ambasade potvrdu".
ma nemam ja toliko stvari da bi poslao u kamionu... do mene je ako to nisam naglasio. hvala u svakom slucaju
Topla voda

Post by Topla voda »

tbaharis wrote:
ma nemam ja toliko stvari da bi poslao u kamionu... do mene je ako to nisam naglasio. hvala u svakom slucaju
e onda ovako..
kad dodjes na aerodrom ...sve na sto bi trebao platiti ..nek ostane kod njih...oni ti daju potvrdu..tu potvrdu odneses u spediciju..i das spediteru i rjesenje ambasade.zovnu te za par dana da uzmes stvari...drzava te oslobodila...platis speditera(privatnika) za uslugu
tempora

Post by tempora »

Izvini, sto skrecem,ali naslov teme me je bas od srca nasmijao.U ono socijalisticko vrijeme, svi migranti iz bivse Juge bili su ljudi "na privremenom" radu u inostranstvu, pa bili oni tamo dozivotno ili pola godine-jer da su kojim drugim slucajem definisani to bi znacilo da u socijalizmu postoje klasne razlike ili da nema posla za radnicku klasu.Pa se nesto o istome i nije vodilo racuna.Danas je situacija nepromjenjena.Iz nekih drugih razloga. :)
tbaharis

Post by tbaharis »

Topla voda wrote:
tbaharis wrote:
e onda ovako..
kad dodjes na aerodrom ...sve na sto bi trebao platiti ..nek ostane kod njih...oni ti daju potvrdu..tu potvrdu odneses u spediciju..i das spediteru i rjesenje ambasade.zovnu te za par dana da uzmes stvari...drzava te oslobodila...platis speditera(privatnika) za uslugu
pa i to mi je jedna od opcija ali je stvarno vakat da osim obaveza ostvarimo i neka prava... kao sto rekoh nije velika kolicina u pitanju ali stvar je principa... uglavnom hvala i to je dobra opcija...
tbaharis

Post by tbaharis »

tempora wrote:Izvini, sto skrecem,ali naslov teme me je bas od srca nasmijao.U ono socijalisticko vrijeme, svi migranti iz bivse Juge bili su ljudi "na privremenom" radu u inostranstvu, pa bili oni tamo dozivotno ili pola godine-jer da su kojim drugim slucajem definisani to bi znacilo da u socijalizmu postoje klasne razlike ili da nema posla za radnicku klasu.Pa se nesto o istome i nije vodilo racuna.Danas je situacija nepromjenjena.Iz nekih drugih razloga. :)
pa neznam sta drugo da kazem... nisam dijaspora, nisam prognanik ja sam samo "babo na sluzbenom putu"... :lol: :lol: :lol:
nexo

Post by nexo »

........
Last edited by nexo on 08/07/2010 18:20, edited 1 time in total.
tbaharis

Post by tbaharis »

ako ti tako kazes... evo sad cu da pogledam...
Post Reply