Povratak ruskog jezika u škole u BiH
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#51 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH
Александр Михайлович Овечкин

- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#52 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH
ako bi zanemarili ove naše debilne politikantske zajebancije učiti ruski u školama nije bezveze ideja...ogromno tržište sa dobrim potencijalom na kojem naši ljudi i firme mogu biti konkurentni. Isto je i sa arapskim jezikom. Kinski je jezik budućnosti
- threshold
#53 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH
Kakav bola' ruski?
Nemam nista protiv jezika, i sam malo nabadam, ali jezik koji se uci u skoli je posljedica lobija,
i opet sam utice na lobiranje. Da li je veci interes Rusija, ili EU?
Naravno, kao treci strani jezik je ok. Tu treba prvenstveno da su engleski i njemacki, i tu
nema dileme.
Nemam nista protiv jezika, i sam malo nabadam, ali jezik koji se uci u skoli je posljedica lobija,
i opet sam utice na lobiranje. Da li je veci interes Rusija, ili EU?
Naravno, kao treci strani jezik je ok. Tu treba prvenstveno da su engleski i njemacki, i tu
nema dileme.
-
miki27A
#54 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH
Iz licnog iskustva: ja sam stipendiju/ graduate assistantship dobila za magisterij u Americi na osnovu znanja ruskog jezika (i to onog dvosemestralnog, sa faxa). Podrzavam ucenje svakog jezika koje ce pomoci nasim ucenicima /studentima u dobijanju stipendija bilo gdje u svijetu.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#55 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH
cak i kad bi komapanije u kojoj ce se raditi izvozile u Rusiju 99,9 % zaposlenih iz te kompanije nikad Rusije nece vidjeti.
Ucenje jezika u osnovnim i srednjim skolama ne bi trebalo imati nikakve veze sa velicinom svjetskih trista.
Bilo bi katastrofalno da osnovce i srednjoskolce tjeramo da uce desetak jezika samo zato sto ce elektroprivreda da izvozi u desetak zemalja.
Evo da ih naucimo ruski i da ih posaljemo na ekskurziju u Italiju. Koja ce im fajada biti od toga kad su Talijani masovne blecci za bilo koji strani jezik. cak smo i mi pismeniji u stranim jezicima od Talijana.
U vrijeme kada se u razvinom svijetu ugovor o poslu potpisuje na dvije godine i kada ne znas hoces li i tu drugu godinu provest na tom poslu bizarno je opstu kulturu- koju trebamo dati osnovcima i srednjoskolcima- vezivati za velicinu trzista na koji se izvozi.
Engleski je jezik globalizma i opste kulture. Ne smije dozoliti da djecu i mlade zrtvujemo necijim politickim hirovima i budalastinama.
Evo Srbi sjeku vene kad im neko spomene rusku bracu, ali kad se emigrira iz Srbije onda niko ne ide u Rusiju. Bec je drugi srpski grad po velicini.
Sto Dodik nije poslo sina u Rusiju na skolovanje, vec ga poslo u Italiju-da je blizi Rovinju, a hoce djeci da uvaljuje Ruski da bi Putinu mogo udarat reket na Ronhil.
Ucenje jezika u osnovnim i srednjim skolama ne bi trebalo imati nikakve veze sa velicinom svjetskih trista.
Bilo bi katastrofalno da osnovce i srednjoskolce tjeramo da uce desetak jezika samo zato sto ce elektroprivreda da izvozi u desetak zemalja.
Evo da ih naucimo ruski i da ih posaljemo na ekskurziju u Italiju. Koja ce im fajada biti od toga kad su Talijani masovne blecci za bilo koji strani jezik. cak smo i mi pismeniji u stranim jezicima od Talijana.
U vrijeme kada se u razvinom svijetu ugovor o poslu potpisuje na dvije godine i kada ne znas hoces li i tu drugu godinu provest na tom poslu bizarno je opstu kulturu- koju trebamo dati osnovcima i srednjoskolcima- vezivati za velicinu trzista na koji se izvozi.
Engleski je jezik globalizma i opste kulture. Ne smije dozoliti da djecu i mlade zrtvujemo necijim politickim hirovima i budalastinama.
Evo Srbi sjeku vene kad im neko spomene rusku bracu, ali kad se emigrira iz Srbije onda niko ne ide u Rusiju. Bec je drugi srpski grad po velicini.
Sto Dodik nije poslo sina u Rusiju na skolovanje, vec ga poslo u Italiju-da je blizi Rovinju, a hoce djeci da uvaljuje Ruski da bi Putinu mogo udarat reket na Ronhil.
- sinuhe
#56 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH
Do prije 20 ili manje godina kod nas ni engleski nije bio obavezan. U nekim manjim mjestima uopste ga nije bilo u skolama. I sad se neko sjetio ruskog 
-
Max Bunker
#57 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH
Po meni, tri kljucna jezika u BiH su Engleski jezik, Njemacki jezik i Turski jezik. Sve ostalo je rekreacija i zelja za dodatnim znanjem.
- atko
#58 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH
engleski uvesti u jaslicama
njemacki uvesti u obdanistu
do kraja osnovne bar 30% nastave treba da je odslusano na ova dva (obavezna) jezika
u srednjoj 50%
na faxu 80%
turski uvesti u medresama
rusku u crkvenim ucionicama

i da, sah uvesti obaveznooo u skole u prvom osnovne

i da ... u 4 osnovne mene je zakacio rusku ... ev da vam pjesmicu odrecitujem
рас два три цетири пјат
виселј залјцкик пагулјат
друг аходнјиг ви бјегајет
пријамо залјцика устрелјајет
паф паф ој ој умирајет залјцик мој
Ako u osnovnoj ubijaju zecove sta tek rade u srednjoj
nikad im zeca necu halalitiii nikaddd
njemacki uvesti u obdanistu
do kraja osnovne bar 30% nastave treba da je odslusano na ova dva (obavezna) jezika
u srednjoj 50%
na faxu 80%
turski uvesti u medresama
rusku u crkvenim ucionicama
i da, sah uvesti obaveznooo u skole u prvom osnovne
i da ... u 4 osnovne mene je zakacio rusku ... ev da vam pjesmicu odrecitujem
рас два три цетири пјат
виселј залјцкик пагулјат
друг аходнјиг ви бјегајет
пријамо залјцика устрелјајет
паф паф ој ој умирајет залјцик мој
Ako u osnovnoj ubijaju zecove sta tek rade u srednjoj
-
detroit-mercy
#59 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH
Tek kada naucis jedan jezik ona mozes vidjeti svu ljepotu tog jezika. Na stranu sto je njemacki jezik jako bogat rijecima, koriste tudjice (uglavnom engleske) ali za svaku imaju i njemacku rijec. Umjesto da jedan jezik smatras glupim, potrudi se da naucis i da pocnes da citas npr. njemacku knjizevnost na tom jeziku.rinna0304 wrote:nek se vrati da se odmah upisem u osnovnu skolu ponovohahaha vala bolje da smo ucili ruski nego glupi njemacki ... koji je i previse odbojan
Cuj, glup i odbojan
- fakat
#60 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH
Samo engleski treba biti obavezan jer je takav vakat, a kada to nauce mogu bilo gdje i bilo skim. Ostalo je lijepo ali po volji, a i sah po volji.
- spreca
#61 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH
Obavezan bi trebao biti engleski ili njemacki a drugi obavezni jezik po izboru ucenika.fakat wrote:Samo engleski treba biti obavezan jer je takav vakat, a kada to nauce mogu bilo gdje i bilo skim. Ostalo je lijepo ali po volji, a i sah po volji.
- amrica
#62 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH
spreca wrote:Obavezan bi trebao biti engleski ili njemacki a drugi obavezni jezik po izboru ucenika.fakat wrote:Samo engleski treba biti obavezan jer je takav vakat, a kada to nauce mogu bilo gdje i bilo skim. Ostalo je lijepo ali po volji, a i sah po volji.
engleski obavezno, i to uduplati casove. da djeca izadju iz skole sa "govornim" znanjem jezika.
a ne da djeca uce 3-4 jezika, a ni jedan ne znaju progovoriti.
- spreca
#63 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH
Ovdje u Rusiji imaju skole sa pojacanim ucenjem jezika i to engleski u drugom razredu a drugi jezik od petog razreda i to po izboru.....svi imaju obavezno ucenje dva jezika ali u nekim je to sa vlikim fondom casova za jezike i takvi zavrsavaju skolu sa dobrim znanjem jezika i preko ljeta odlaze u zemlje cije jezike uce na usavrsavanje.amrica wrote:spreca wrote:Obavezan bi trebao biti engleski ili njemacki a drugi obavezni jezik po izboru ucenika.fakat wrote:Samo engleski treba biti obavezan jer je takav vakat, a kada to nauce mogu bilo gdje i bilo skim. Ostalo je lijepo ali po volji, a i sah po volji.
engleski obavezno, i to uduplati casove. da djeca izadju iz skole sa "govornim" znanjem jezika.
a ne da djeca uce 3-4 jezika, a ni jedan ne znaju progovoriti.
-
digital
#64 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH
Hm, nešto gledam postove pa razmišljam hoću li šta natipkat.
Ovako, 60% omladine u BiH još nije naučila engleski jezik. Eh, sada, zašto da neko uči Ruski, Kineski, Njemački, Francuski, Arapski, i slične jezike, ako im baš neće trebati. Nisam neki nacionalista, ali kada bih ja učio Ruski jezik, nikad mi u životu nebi trebao, niti bih ga koristio.
Realno engleski jezik je svjetski jezik, i samo se on treba učiti, od osnove pa do srednje, naravno, još da se ubaci neki normalni jezik koji nije kompleksan i koji može poslužiti nekad u životu. Naravno da nebude obavezno, odnosno izborni predmet.
Ja sam učio arapski jezik koji je bukvalno meni smeće i ružan jezik, nikada ga nisam naučio, niti sam imao volju da ga učim.
Engleski nikad nisam učio u školi, ali sam ga na svu sreću naučio pomoću televizije raznih stranaca i slično.
Usput svaki se jezik može naučiti pored škole, apsolutno nema potrebe uvoditi par jezika, kada na svu žalost ni maternji jezik ne poznajemo dovoljno.
Uzdravlje.
Ovako, 60% omladine u BiH još nije naučila engleski jezik. Eh, sada, zašto da neko uči Ruski, Kineski, Njemački, Francuski, Arapski, i slične jezike, ako im baš neće trebati. Nisam neki nacionalista, ali kada bih ja učio Ruski jezik, nikad mi u životu nebi trebao, niti bih ga koristio.
Realno engleski jezik je svjetski jezik, i samo se on treba učiti, od osnove pa do srednje, naravno, još da se ubaci neki normalni jezik koji nije kompleksan i koji može poslužiti nekad u životu. Naravno da nebude obavezno, odnosno izborni predmet.
Ja sam učio arapski jezik koji je bukvalno meni smeće i ružan jezik, nikada ga nisam naučio, niti sam imao volju da ga učim.
Engleski nikad nisam učio u školi, ali sam ga na svu sreću naučio pomoću televizije raznih stranaca i slično.
Usput svaki se jezik može naučiti pored škole, apsolutno nema potrebe uvoditi par jezika, kada na svu žalost ni maternji jezik ne poznajemo dovoljno.
Uzdravlje.
- zahvalan
#65 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH
Cuj uvesti ruski u skole po BiH. Znaci ne mogu da vjerujem
treba cirilicu skroz izbaciti iz Upotrebe
Kineski jezik Buducnosti ? Jeste al u Kini...
nama treba Engleski uvesti kao obavezan
Kineski jezik Buducnosti ? Jeste al u Kini...
nama treba Engleski uvesti kao obavezan
-
Haettenschweiler
#66 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH
Kakav crni ruski? Ja bih potpuno ukinuo i francuski i njemački a po mogućnosti i muzičko/likovno obrazovanje. Zbog čega pretrpavati školske planove glupostima koje većina učenika nikada neće naučiti kako treba a kamo li kasnije koristiti. Zar nije pametnije naučiti samo par stvari ali da ih stvarno znaš?
A za ove koji traže kineski: pa ljudi moji mi nemamo kvalitetne nastavnike/profesore ni za engleski, ko bi predavao taj kineski? Mislim ljudi dajte malo realnosti.
A za ove koji traže kineski: pa ljudi moji mi nemamo kvalitetne nastavnike/profesore ni za engleski, ko bi predavao taj kineski? Mislim ljudi dajte malo realnosti.
- Dugi nožni nokti
#67 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH
Ih, pa imamo nekoliko hiljada potencijalnih nastavnika/profesora.Haettenschweiler wrote:ko bi predavao taj kineski? Mislim ljudi dajte malo realnosti.
- alibaba_i_30_godina
#68 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH
Ovdje svi iz jedne krajnosti u drugu ... cuj ukinuti skroz ucenje jezika i likovnu i muzicku kulturu.
Van svake pameti ... trebalo bi uvesti dodatnih casova sveopce kulture, mozda cak i bontona.
Jedino mozda za sta se slazem jeste da se likovna i muzicka kultura ne bi trebali ocjenjivati, buduci da nisu svi talentovani za slikanje/crtanje ili pjevanje - kao u mom slucaju, pa uvijek ganjaj nekoga ko ce mi nesto nacrtati.
O ukidanju cirilice ne treba ni pricati ... apsurdno je sta neki predlazu ovdje.

Van svake pameti ... trebalo bi uvesti dodatnih casova sveopce kulture, mozda cak i bontona.
Jedino mozda za sta se slazem jeste da se likovna i muzicka kultura ne bi trebali ocjenjivati, buduci da nisu svi talentovani za slikanje/crtanje ili pjevanje - kao u mom slucaju, pa uvijek ganjaj nekoga ko ce mi nesto nacrtati.
O ukidanju cirilice ne treba ni pricati ... apsurdno je sta neki predlazu ovdje.
-
Haettenschweiler
#69 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH
A šta imam od toga što znam za Palestrinu ,dodekafoniju i moćnu gomilicu ili za suprematizam i plavog jahača?NeyDan wrote:Ovdje svi iz jedne krajnosti u drugu ... cuj ukinuti skroz ucenje jezika i likovnu i muzicku kulturu.![]()
O ukidanju cirilice ne treba ni pricati ... apsurdno je sta neki predlazu ovdje.![]()
Sve fino i lijepo ali mi ništa od toga nikada nije trebalo a engleski, matematika ili pravopis mi konstantno trebaju.
-
Enko27
#70 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH
Već je kasno, da se krenulo učiti NAJVAŽNIJI strani jezik, Bosna bi a bogme i Hercegovina bile SVJETSKI CENTAR, KOSMIČKI MANHATTAN, imali bi K.N. (Kosmičke Nacije), Kosmički Wall Street, sve poznate kosmičke kompanije (K.K.) bi imali svoja predstavništva u BiH, a specijalno u Visokom, stožeru K.C-a (kosmičke civilizacije)....
Naravno jezik je sirijanski (što će reć sa Sirijusa (A,B,C,D i E) koji nam stiže sa prevrtanjem kosmičke ose oko vrha vrbe na brdu kod Visokog.....
Al sad je KASNO, do kraja godine vala ga je teško naučiti , sve i uz pomoć svih ŠEŠIRA ovoga dunjaluka, a vi tamo o njakom ruskom, švapskom, itd...
Znate li vi koliko je težak sirijanski ?
480 padeža u jednini
1267 padeža dvojine
2 trojine
84 glagolska vremena
16 tufahija (kosmičkih priloga radnih)
237 šanpitara (kosmičkih pridjeva radnih i neradnih)
8 vrsta ličnih zamjenica
486 vrsta skupnih zamjenica
itd itd....
Naravno jezik je sirijanski (što će reć sa Sirijusa (A,B,C,D i E) koji nam stiže sa prevrtanjem kosmičke ose oko vrha vrbe na brdu kod Visokog.....
Al sad je KASNO, do kraja godine vala ga je teško naučiti , sve i uz pomoć svih ŠEŠIRA ovoga dunjaluka, a vi tamo o njakom ruskom, švapskom, itd...
Znate li vi koliko je težak sirijanski ?
480 padeža u jednini
1267 padeža dvojine
2 trojine
84 glagolska vremena
16 tufahija (kosmičkih priloga radnih)
237 šanpitara (kosmičkih pridjeva radnih i neradnih)
8 vrsta ličnih zamjenica
486 vrsta skupnih zamjenica
itd itd....
- opa22
#71 Povratak ruskog jezika u škole u BiH
u osnovne bih uveo engleski i njemacki kao obavezne, a u srednje engleski, njemacki + jos jedan, volio bih da sam u srednjoj pored njemackog i engleskog imao i francuski kao obavezni strani jezik
- rajv0sa
#72 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH
Najjaci su ovi sto hoce Turski
,nema sta svjetski jezik,sluzben u 1 i pol(Kipar) drzavi svijeta