Povratak ruskog jezika u škole u BiH

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#51 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH

Post by gentoo »

Александр Михайлович Овечкин

:mrgreen:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#52 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH

Post by JoseMujica »

ako bi zanemarili ove naše debilne politikantske zajebancije učiti ruski u školama nije bezveze ideja...ogromno tržište sa dobrim potencijalom na kojem naši ljudi i firme mogu biti konkurentni. Isto je i sa arapskim jezikom. Kinski je jezik budućnosti
threshold

#53 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH

Post by threshold »

Kakav bola' ruski?

Nemam nista protiv jezika, i sam malo nabadam, ali jezik koji se uci u skoli je posljedica lobija,
i opet sam utice na lobiranje. Da li je veci interes Rusija, ili EU?

Naravno, kao treci strani jezik je ok. Tu treba prvenstveno da su engleski i njemacki, i tu
nema dileme.
miki27A

#54 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH

Post by miki27A »

Iz licnog iskustva: ja sam stipendiju/ graduate assistantship dobila za magisterij u Americi na osnovu znanja ruskog jezika (i to onog dvosemestralnog, sa faxa). Podrzavam ucenje svakog jezika koje ce pomoci nasim ucenicima /studentima u dobijanju stipendija bilo gdje u svijetu.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#55 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH

Post by Toto »

cak i kad bi komapanije u kojoj ce se raditi izvozile u Rusiju 99,9 % zaposlenih iz te kompanije nikad Rusije nece vidjeti.
Ucenje jezika u osnovnim i srednjim skolama ne bi trebalo imati nikakve veze sa velicinom svjetskih trista.
Bilo bi katastrofalno da osnovce i srednjoskolce tjeramo da uce desetak jezika samo zato sto ce elektroprivreda da izvozi u desetak zemalja.

Evo da ih naucimo ruski i da ih posaljemo na ekskurziju u Italiju. Koja ce im fajada biti od toga kad su Talijani masovne blecci za bilo koji strani jezik. cak smo i mi pismeniji u stranim jezicima od Talijana.

U vrijeme kada se u razvinom svijetu ugovor o poslu potpisuje na dvije godine i kada ne znas hoces li i tu drugu godinu provest na tom poslu bizarno je opstu kulturu- koju trebamo dati osnovcima i srednjoskolcima- vezivati za velicinu trzista na koji se izvozi.

Engleski je jezik globalizma i opste kulture. Ne smije dozoliti da djecu i mlade zrtvujemo necijim politickim hirovima i budalastinama.
Evo Srbi sjeku vene kad im neko spomene rusku bracu, ali kad se emigrira iz Srbije onda niko ne ide u Rusiju. Bec je drugi srpski grad po velicini. :D
Sto Dodik nije poslo sina u Rusiju na skolovanje, vec ga poslo u Italiju-da je blizi Rovinju, a hoce djeci da uvaljuje Ruski da bi Putinu mogo udarat reket na Ronhil.
sinuhe

#56 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH

Post by sinuhe »

Do prije 20 ili manje godina kod nas ni engleski nije bio obavezan. U nekim manjim mjestima uopste ga nije bilo u skolama. I sad se neko sjetio ruskog :lol:
Max Bunker

#57 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH

Post by Max Bunker »

Po meni, tri kljucna jezika u BiH su Engleski jezik, Njemacki jezik i Turski jezik. Sve ostalo je rekreacija i zelja za dodatnim znanjem.
atko

#58 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH

Post by atko »

engleski uvesti u jaslicama
njemacki uvesti u obdanistu

do kraja osnovne bar 30% nastave treba da je odslusano na ova dva (obavezna) jezika
u srednjoj 50%

na faxu 80%

turski uvesti u medresama
rusku u crkvenim ucionicama

;)

i da, sah uvesti obaveznooo u skole u prvom osnovne ;) :D

i da ... u 4 osnovne mene je zakacio rusku ... ev da vam pjesmicu odrecitujem :lol:

рас два три цетири пјат
виселј залјцкик пагулјат
друг аходнјиг ви бјегајет
пријамо залјцика устрелјајет
паф паф ој ој умирајет залјцик мој

Ako u osnovnoj ubijaju zecove sta tek rade u srednjoj :D nikad im zeca necu halalitiii nikaddd
detroit-mercy

#59 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH

Post by detroit-mercy »

rinna0304 wrote:nek se vrati da se odmah upisem u osnovnu skolu ponovo :D hahaha vala bolje da smo ucili ruski nego glupi njemacki ... koji je i previse odbojan :D
Tek kada naucis jedan jezik ona mozes vidjeti svu ljepotu tog jezika. Na stranu sto je njemacki jezik jako bogat rijecima, koriste tudjice (uglavnom engleske) ali za svaku imaju i njemacku rijec. Umjesto da jedan jezik smatras glupim, potrudi se da naucis i da pocnes da citas npr. njemacku knjizevnost na tom jeziku.
Cuj, glup i odbojan :skoljka: .
fakat

#60 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH

Post by fakat »

Samo engleski treba biti obavezan jer je takav vakat, a kada to nauce mogu bilo gdje i bilo skim. Ostalo je lijepo ali po volji, a i sah po volji.
spreca

#61 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH

Post by spreca »

fakat wrote:Samo engleski treba biti obavezan jer je takav vakat, a kada to nauce mogu bilo gdje i bilo skim. Ostalo je lijepo ali po volji, a i sah po volji.
Obavezan bi trebao biti engleski ili njemacki a drugi obavezni jezik po izboru ucenika.
amrica

#62 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH

Post by amrica »

spreca wrote:
fakat wrote:Samo engleski treba biti obavezan jer je takav vakat, a kada to nauce mogu bilo gdje i bilo skim. Ostalo je lijepo ali po volji, a i sah po volji.
Obavezan bi trebao biti engleski ili njemacki a drugi obavezni jezik po izboru ucenika.

engleski obavezno, i to uduplati casove. da djeca izadju iz skole sa "govornim" znanjem jezika.

a ne da djeca uce 3-4 jezika, a ni jedan ne znaju progovoriti.
spreca

#63 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH

Post by spreca »

amrica wrote:
spreca wrote:

engleski obavezno, i to uduplati casove. da djeca izadju iz skole sa "govornim" znanjem jezika.

a ne da djeca uce 3-4 jezika, a ni jedan ne znaju progovoriti.
Ovdje u Rusiji imaju skole sa pojacanim ucenjem jezika i to engleski u drugom razredu a drugi jezik od petog razreda i to po izboru.....svi imaju obavezno ucenje dva jezika ali u nekim je to sa vlikim fondom casova za jezike i takvi zavrsavaju skolu sa dobrim znanjem jezika i preko ljeta odlaze u zemlje cije jezike uce na usavrsavanje.
digital

#64 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH

Post by digital »

Hm, nešto gledam postove pa razmišljam hoću li šta natipkat.

Ovako, 60% omladine u BiH još nije naučila engleski jezik. Eh, sada, zašto da neko uči Ruski, Kineski, Njemački, Francuski, Arapski, i slične jezike, ako im baš neće trebati. Nisam neki nacionalista, ali kada bih ja učio Ruski jezik, nikad mi u životu nebi trebao, niti bih ga koristio.

Realno engleski jezik je svjetski jezik, i samo se on treba učiti, od osnove pa do srednje, naravno, još da se ubaci neki normalni jezik koji nije kompleksan i koji može poslužiti nekad u životu. Naravno da nebude obavezno, odnosno izborni predmet.

Ja sam učio arapski jezik koji je bukvalno meni smeće i ružan jezik, nikada ga nisam naučio, niti sam imao volju da ga učim.

Engleski nikad nisam učio u školi, ali sam ga na svu sreću naučio pomoću televizije raznih stranaca i slično.

Usput svaki se jezik može naučiti pored škole, apsolutno nema potrebe uvoditi par jezika, kada na svu žalost ni maternji jezik ne poznajemo dovoljno.

Uzdravlje.
zahvalan

#65 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH

Post by zahvalan »

Cuj uvesti ruski u skole po BiH. Znaci ne mogu da vjerujem :-) :-) treba cirilicu skroz izbaciti iz Upotrebe

Kineski jezik Buducnosti ? Jeste al u Kini...

nama treba Engleski uvesti kao obavezan
Haettenschweiler

#66 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH

Post by Haettenschweiler »

Kakav crni ruski? Ja bih potpuno ukinuo i francuski i njemački a po mogućnosti i muzičko/likovno obrazovanje. Zbog čega pretrpavati školske planove glupostima koje većina učenika nikada neće naučiti kako treba a kamo li kasnije koristiti. Zar nije pametnije naučiti samo par stvari ali da ih stvarno znaš?
A za ove koji traže kineski: pa ljudi moji mi nemamo kvalitetne nastavnike/profesore ni za engleski, ko bi predavao taj kineski? Mislim ljudi dajte malo realnosti.
Dugi nožni nokti

#67 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH

Post by Dugi nožni nokti »

Haettenschweiler wrote:ko bi predavao taj kineski? Mislim ljudi dajte malo realnosti.
Ih, pa imamo nekoliko hiljada potencijalnih nastavnika/profesora. :D
alibaba_i_30_godina

#68 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH

Post by alibaba_i_30_godina »

Ovdje svi iz jedne krajnosti u drugu ... cuj ukinuti skroz ucenje jezika i likovnu i muzicku kulturu. :-)

Van svake pameti ... trebalo bi uvesti dodatnih casova sveopce kulture, mozda cak i bontona.

Jedino mozda za sta se slazem jeste da se likovna i muzicka kultura ne bi trebali ocjenjivati, buduci da nisu svi talentovani za slikanje/crtanje ili pjevanje - kao u mom slucaju, pa uvijek ganjaj nekoga ko ce mi nesto nacrtati.

O ukidanju cirilice ne treba ni pricati ... apsurdno je sta neki predlazu ovdje. :roll: :roll:
Haettenschweiler

#69 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH

Post by Haettenschweiler »

NeyDan wrote:Ovdje svi iz jedne krajnosti u drugu ... cuj ukinuti skroz ucenje jezika i likovnu i muzicku kulturu. :-)

Van svake pameti ... trebalo bi uvesti dodatnih casova sveopce kulture, mozda cak i bontona.

Jedino mozda za sta se slazem jeste da se likovna i muzicka kultura ne bi trebali ocjenjivati, buduci da nisu svi talentovani za slikanje/crtanje ili pjevanje - kao u mom slucaju, pa uvijek ganjaj nekoga ko ce mi nesto nacrtati.

O ukidanju cirilice ne treba ni pricati ... apsurdno je sta neki predlazu ovdje. :roll: :roll:
A šta imam od toga što znam za Palestrinu ,dodekafoniju i moćnu gomilicu ili za suprematizam i plavog jahača?
Sve fino i lijepo ali mi ništa od toga nikada nije trebalo a engleski, matematika ili pravopis mi konstantno trebaju.
Enko27

#70 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH

Post by Enko27 »

Već je kasno, da se krenulo učiti NAJVAŽNIJI strani jezik, Bosna bi a bogme i Hercegovina bile SVJETSKI CENTAR, KOSMIČKI MANHATTAN, imali bi K.N. (Kosmičke Nacije), Kosmički Wall Street, sve poznate kosmičke kompanije (K.K.) bi imali svoja predstavništva u BiH, a specijalno u Visokom, stožeru K.C-a (kosmičke civilizacije)....

Naravno jezik je sirijanski (što će reć sa Sirijusa (A,B,C,D i E) koji nam stiže sa prevrtanjem kosmičke ose oko vrha vrbe na brdu kod Visokog.....

Al sad je KASNO, do kraja godine vala ga je teško naučiti , sve i uz pomoć svih ŠEŠIRA ovoga dunjaluka, a vi tamo o njakom ruskom, švapskom, itd...

Znate li vi koliko je težak sirijanski ?

480 padeža u jednini
1267 padeža dvojine
2 trojine
84 glagolska vremena
16 tufahija (kosmičkih priloga radnih)
237 šanpitara (kosmičkih pridjeva radnih i neradnih)
8 vrsta ličnih zamjenica
486 vrsta skupnih zamjenica

itd itd....
opa22

#71 Povratak ruskog jezika u škole u BiH

Post by opa22 »

u osnovne bih uveo engleski i njemacki kao obavezne, a u srednje engleski, njemacki + jos jedan, volio bih da sam u srednjoj pored njemackog i engleskog imao i francuski kao obavezni strani jezik
rajv0sa

#72 Re: Povratak ruskog jezika u škole u BiH

Post by rajv0sa »

Najjaci su ovi sto hoce Turski :lol: ,nema sta svjetski jezik,sluzben u 1 i pol(Kipar) drzavi svijeta :D
Post Reply