POVRATAK NA USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE KAO MOGUĆA ALTERNATIVA???
- dogtag
#1 POVRATAK NA USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE KAO MOGUĆA ALTERNATIVA???
S obzirom na sve učestalije kršenje ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma, nepoštivanja odluka Ustavnog suda, te ne provođenjem njegovih odluka te prijetnjih otcjepljenjem koje je najavljeno za 2018 godinu iz manjeg entiteta, kao i niza međusobno kordinisanih akcija Dodik-Čović na zaustavljanju BiH na njenim Euroatlanskim integracijama, odnosno njenog saveza u NATO-u:
Postavlja se pitanje: da li je vrijeme došlo da se počne ozbiljno razmišljati o zbijanju redova između pro-bosanski orijentisanih stranaka, intelektualaca, građana i održavanju jedne konferencije o budućnosti BiH i njenom uređenju u slučaju propadanja Dejtonskog mirovnog sporazuma ? Mislim da bi se trebalo imati jedno već spremno alterativno rješenje u slučaju pokušaja secesije ili pokušavanju uspostavljnja silom nekog novog entiteta. Znači imati gotovu platformu odnosno stav i ustav da se ne bi bavili nespremni posljedicama kao što je to slučaj do sada bio!
Možda već početi razmišljati o formiranju Vlada u sjeni kao i Armije u sjeni koja bi bila spremna odgovoriti u slučaju nekog oružanog napada? Razmotriti i ove opcije?
Oni imaju svoje planove u razbijanju BiH, kako Dodik tako i Čović kroz neki Hns, kojim vrše pritiske i ucjenjuju ostatak BiH i većinu njenih građana! Mislim da ne treba potcijeniti ove prijetnje ma kako one sad izgledale nerealne ali stvari se mogu vrlo brzo promjeniti, a što oni i čekaju!
Ideja okupljanja oko građanskog ustava RBiH izgleda nikad nije ni imao ozbiljnu alternativu, kad se pogleda ovo nakaradno uređenje koje je nametnuto ratom, etničkim čišćenjem, genocidom itd. Ovo rješenje jeste zaustavilo rat ali nije reintegrisalo zemlju niti obezbjedilo poštovanje ljudskih prava niti povratak a da ne govorimo o ekonomskom razvoju koji je ovim neprirodnim uređenjem doživio potpuni kolaps!
Taj ustav rješava sve probleme, ljudska prava, prava manjina itd. Jedan sasvim realan i moderan ustav po uzoru na sve razvijene demokratske zemlje! Mislim da je to stav većine građana ove zemlje! Pa realno ne mogu oni biti vječni taoci manjine i njihovih megalomanskih želja! I ne znam kome može smetati takvo pošteno uređena zemlja osim onima koji rade na njenom razbijanju?!
Šta vi mislite o svemu ovome, da li je to dobra ideja i da li bi to trebalo imati ovako alternativno rješenje spremno u slučaju blokade ili pokušaja neke secesije ili napada na sadašnji DMS ili se treba prepustiti stihiji i totalnoj obezglavljenosti bez ikakvog rezervnog plana?
Postavlja se pitanje: da li je vrijeme došlo da se počne ozbiljno razmišljati o zbijanju redova između pro-bosanski orijentisanih stranaka, intelektualaca, građana i održavanju jedne konferencije o budućnosti BiH i njenom uređenju u slučaju propadanja Dejtonskog mirovnog sporazuma ? Mislim da bi se trebalo imati jedno već spremno alterativno rješenje u slučaju pokušaja secesije ili pokušavanju uspostavljnja silom nekog novog entiteta. Znači imati gotovu platformu odnosno stav i ustav da se ne bi bavili nespremni posljedicama kao što je to slučaj do sada bio!
Možda već početi razmišljati o formiranju Vlada u sjeni kao i Armije u sjeni koja bi bila spremna odgovoriti u slučaju nekog oružanog napada? Razmotriti i ove opcije?
Oni imaju svoje planove u razbijanju BiH, kako Dodik tako i Čović kroz neki Hns, kojim vrše pritiske i ucjenjuju ostatak BiH i većinu njenih građana! Mislim da ne treba potcijeniti ove prijetnje ma kako one sad izgledale nerealne ali stvari se mogu vrlo brzo promjeniti, a što oni i čekaju!
Ideja okupljanja oko građanskog ustava RBiH izgleda nikad nije ni imao ozbiljnu alternativu, kad se pogleda ovo nakaradno uređenje koje je nametnuto ratom, etničkim čišćenjem, genocidom itd. Ovo rješenje jeste zaustavilo rat ali nije reintegrisalo zemlju niti obezbjedilo poštovanje ljudskih prava niti povratak a da ne govorimo o ekonomskom razvoju koji je ovim neprirodnim uređenjem doživio potpuni kolaps!
Taj ustav rješava sve probleme, ljudska prava, prava manjina itd. Jedan sasvim realan i moderan ustav po uzoru na sve razvijene demokratske zemlje! Mislim da je to stav većine građana ove zemlje! Pa realno ne mogu oni biti vječni taoci manjine i njihovih megalomanskih želja! I ne znam kome može smetati takvo pošteno uređena zemlja osim onima koji rade na njenom razbijanju?!
Šta vi mislite o svemu ovome, da li je to dobra ideja i da li bi to trebalo imati ovako alternativno rješenje spremno u slučaju blokade ili pokušaja neke secesije ili napada na sadašnji DMS ili se treba prepustiti stihiji i totalnoj obezglavljenosti bez ikakvog rezervnog plana?
-
Hafis
#2 Re: POVRATAK NA USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE KAO MOGUĆA ALTERNATIVA???
Sad bi ti moj drug @Point. rekao:
Point. wrote:
Mozete jedino dobiti mudo marjanovo.
Point. wrote:
- dogtag
#3 Re: POVRATAK NA USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE KAO MOGUĆA ALTERNATIVA???
Mene citirao ali nebitno isto kao i tvoj treci entitet! Znači "3 mudo marijanovo"... ubjedljivo većinom glasova ide za 3 entitet!Hafis wrote:Sad bi ti moj drug @Point. rekao:
Point. wrote:
- SkyLimit
#4 Re: POVRATAK NA USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE KAO MOGUĆA ALTERNATIVA???
Nikad im se taj Ustav nije sviđao, previše je "BiH nije ni bošnjačka, ni srpska, ni hrvatska...". Ja sam više za neki Ustav Bosna - Bošnjacima, Srbi nacionalna manjina, na Hrvate primjeniti rasne zakone 
-
Hafis
#5 Re: POVRATAK NA USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE KAO MOGUĆA ALTERNATIVA???
Ma, šta bi bilo kada bi bilo.dogtag wrote:Mene citirao ali nebitno isto kao i tvoj treci entitet! Znači "3 mudo marijanovo"... ubjedljivo većinom glasova ide za 3 entitet!Hafis wrote:Sad bi ti moj drug @Point. rekao:
Point. wrote:
Mozete jedino dobiti mudo marjanovo.![]()
![]()
A sad jednu realnu: kada bi gledali koja bi opcija imala veće šanse: Ustav RBiH ili treći, mislim da je treći u laganoj prednosti. Uvijek je nekako lakše nešto razgraditi nego sastaviti.
- dogtag
#6 Re: POVRATAK NA USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE KAO MOGUĆA ALTERNATIVA???
Izbrisati povlaštene konstitutivne narode, tu nametnutu kumunističku ublehu i izmišljotinu!SkyLimit wrote:Nikad im se taj Ustav nije sviđao, previše je "BiH nije ni bošnjačka, ni srpska, ni hrvatska...". Ja sam više za neki Ustav Bosna - Bošnjacima, Srbi nacionalna manjina, na Hrvate primjeniti rasne zakone
Samo demokratski sa najvećim građanskim standardima i pravima!
-
Hafis
#7 Re: POVRATAK NA USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE KAO MOGUĆA ALTERNATIVA???
Eh, puno je to posla a pravnici nam nikakvidogtag wrote:Izbrisati povlaštene konstitutivne narode, tu nametnutu kumunističku ublehu i izmišljotinu!SkyLimit wrote:Nikad im se taj Ustav nije sviđao, previše je "BiH nije ni bošnjačka, ni srpska, ni hrvatska...". Ja sam više za neki Ustav Bosna - Bošnjacima, Srbi nacionalna manjina, na Hrvate primjeniti rasne zakone
Bolje je to sve razmeđiti pa svak' na svoju stranu, nego se zajebavati s nekakvim brisanjem konstitutivnosti i kmečanjem.
- Maraschino
#8 Re: POVRATAK NA USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE KAO MOGUĆA ALTERNATIVA???
kao da ce vas neko i nesto pitati...stujte ovo sto imate dok niste izgubili i ovo sto imate i ono o cemu sanjate.Hafis wrote:Sad bi ti moj drug @Point. rekao:
Point. wrote:
-
Ripicipi
#9 Re: POVRATAK NA USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE KAO MOGUĆA ALTERNATIVA???
Maraschino wrote:kao da ce vas neko i nesto pitati...stujte ovo sto imate dok niste izgubili i ovo sto imate i ono o cemu sanjate.Hafis wrote:Sad bi ti moj drug @Point. rekao:
Point. wrote:
Kakav sanjar
- Point.
#10 Re: POVRATAK NA USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE KAO MOGUĆA ALTERNATIVA???
Budete li kmecali o trecem, povratak na ustav republike BiH je sasvim realna mogucnost da vam puknemo jednu realnu samarcinu. Naravno, mudo marjanovo vam je zagarantovano.Hafis wrote:Sad bi ti moj drug @Point. rekao:
Point. wrote:
- Maraschino
#11 Re: POVRATAK NA USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE KAO MOGUĆA ALTERNATIVA???
nebitni ste...shvatite to
- dogtag
#12 Re: POVRATAK NA USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE KAO MOGUĆA ALTERNATIVA???
E pa zato treba imati malo veća muda marijanovaHafis wrote:Eh, puno je to posla a pravnici nam nikakvidogtag wrote:Izbrisati povlaštene konstitutivne narode, tu nametnutu kumunističku ublehu i izmišljotinu!SkyLimit wrote:Nikad im se taj Ustav nije sviđao, previše je "BiH nije ni bošnjačka, ni srpska, ni hrvatska...". Ja sam više za neki Ustav Bosna - Bošnjacima, Srbi nacionalna manjina, na Hrvate primjeniti rasne zakone
Bolje je to sve razmeđiti pa svak' na svoju stranu, nego se zajebavati s nekakvim brisanjem konstitutivnosti i kmečanjem.
-
aratet
#13 Re: POVRATAK NA USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE KAO MOGUĆA ALTERNATIVA???
Zahvalite se Aliji zasto ov nikako nije moguce.
-
Ripicipi
#14 Re: POVRATAK NA USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE KAO MOGUĆA ALTERNATIVA???
A sta, Srbi bi kao pristali??Point. wrote:Budete li kmecali o trecem, povratak na ustav republike BiH je sasvim realna mogucnost da vam puknemo jednu realnu samarcinu. Naravno, mudo marjanovo vam je zagarantovano.Hafis wrote:Sad bi ti moj drug @Point. rekao:
Point. wrote:
Stvarno nevjerovatno izgleda kad tako nesto izjavite, postoji li barem 1% realnih shvatanja u vama?!?
- dogtag
#15 Re: POVRATAK NA USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE KAO MOGUĆA ALTERNATIVA???
Šta je realno, posmatrati kako neko vrši secesiju dijela teritorije a ti da se pozivaš na DMSRipicipi wrote:A sta, Srbi bi kao pristali??Point. wrote:Budete li kmecali o trecem, povratak na ustav republike BiH je sasvim realna mogucnost da vam puknemo jednu realnu samarcinu. Naravno, mudo marjanovo vam je zagarantovano.Hafis wrote:Sad bi ti moj drug @Point. rekao:
Point. wrote:
Stvarno nevjerovatno izgleda kad tako nesto izjavite, postoji li barem 1% realnih shvatanja u vama?!?
-
Hafis
#16 Re: POVRATAK NA USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE KAO MOGUĆA ALTERNATIVA???
Mi ćemo vama dijasporcima puknuti šamaričnu zbog zbog stalnog podgrijavanja tenzija na društvenim mrežama.Point. wrote:Budete li kmecali o trecem, povratak na ustav republike BiH je sasvim realna mogucnost da vam puknemo jednu realnu samarcinu. Naravno, mudo marjanovo vam je zagarantovano.Hafis wrote:Sad bi ti moj drug @Point. rekao:
Point. wrote:
Sad je tebe.
-
Hafis
#17 Re: POVRATAK NA USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE KAO MOGUĆA ALTERNATIVA???
Eh, sad si ga zamislio. Sad će on tebi neku borbenu složitiRipicipi wrote:A sta, Srbi bi kao pristali??Point. wrote:Budete li kmecali o trecem, povratak na ustav republike BiH je sasvim realna mogucnost da vam puknemo jednu realnu samarcinu. Naravno, mudo marjanovo vam je zagarantovano.Hafis wrote:Sad bi ti moj drug @Point. rekao:
Point. wrote:
-
Hafis
#18 Re: POVRATAK NA USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE KAO MOGUĆA ALTERNATIVA???
Ja samo znam da umjesto povratka na ustav RBiH možete dobiti samo mudo Marjanovo, i to neobrijano. A za ostalo nisam sigurandogtag wrote:Ripicipi wrote:Šta je realno, posmatrati kako neko vrši secesiju dijela teritorije a ti da se pozivaš na DMSPoint. wrote:
A sta, Srbi bi kao pristali??
Stvarno nevjerovatno izgleda kad tako nesto izjavite, postoji li barem 1% realnih shvatanja u vama?!???? ! Njihov kredibilitet će pasti u vodu kada krenu u secesiju ili u treći entitet! Znači završava DMS i vraćamo se na stanje iz '95 a s tim i na ustav RBiH. Nećeš valjda pomisliti da će se neko boriti za pripajanje drugoj državi a da ne snosi posljedice!
P.S.
Super su mi ovi diskutanti na ovoj temi.Samo krehaj bezobraštine i maši ušima.
- mO k3
#19 Re: POVRATAK NA USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE KAO MOGUĆA ALTERNATIVA???
@ ricipici
Tako je isto sa trećim
Nikada a možda ni tada
Tako je isto sa trećim
Nikada a možda ni tada
-
Ripicipi
#20 Re: POVRATAK NA USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE KAO MOGUĆA ALTERNATIVA???
Naravno, trecim entitetom Bosnjaci bi dozivjeli apsolutni krah, zato nikad na to nece ni pristati.mO k3 wrote:@ ricipici
Tako je isto sa trećim![]()
Nikada a možda ni tada
Ali to ne znaci da se Hrvati ne trebaju zastititi od bosnjackih kurcenja, koja na kraju samo i stete ovoj zemlji.
- mO k3
#21 Re: POVRATAK NA USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE KAO MOGUĆA ALTERNATIVA???
Tri argumenta zašto treći ??Ripicipi wrote:Naravno, trecim entitetom Bosnjaci bi dozivjeli apsolutni krah, zato nikad na to nece ni pristati.mO k3 wrote:@ ricipici
Nikada a možda ni tada
Ali to ne znaci da se Hrvati ne trebaju zastititi od bosnjackih kurcenja, koja na kraju samo i stete ovoj zemlji.
- Point.
#22 Re: POVRATAK NA USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE KAO MOGUĆA ALTERNATIVA???
Ko to mi? Ko si ti? Bosanac? Na ciju stranu cete vi stati?Ripicipi wrote:A sta, Srbi bi kao pristali??Point. wrote:Budete li kmecali o trecem, povratak na ustav republike BiH je sasvim realna mogucnost da vam puknemo jednu realnu samarcinu. Naravno, mudo marjanovo vam je zagarantovano.Hafis wrote:Sad bi ti moj drug @Point. rekao:
Point. wrote:
- wonkaw
- Location: daleko od fukare i lopova, jos dalje od hodza i popova
#23 Re: POVRATAK NA USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE KAO MOGUĆA ALTERNATIVA???
ako to sto sam povecao urade nije potrebno vracati Ustav RBiH vec ih vojno satrati i protjerati u drzave za cije nacionalne interese se bore, pim bezobrazna... onda napraviti normalan Ustav za gradjane BiH gdje su svi ravnopravni....dogtag wrote:Šta je realno, posmatrati kako neko vrši secesiju dijela teritorije a ti da se pozivaš na DMS??? ! Njihov kredibilitet će pasti u vodu kada krenu u secesiju ili u treći entitet! Znači završava DMS i vraćamo se na stanje iz '95 a s tim i na ustav RBiH. Nećeš valjda pomisliti da će se neko boriti za pripajanje drugoj državi a da ne snosi posljedice!
- Point.
#24 Re: POVRATAK NA USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE KAO MOGUĆA ALTERNATIVA???
Ko podgrijava tenzije, onaj koji bi da rusi BiH nekakvim kmecanjima o trecem entitetu ili oni koji vam puknu mudo marjanovo na takve ideje? Svaka akcija stvara reakciju.Hafis wrote:Mi ćemo vama dijasporcima puknuti šamaričnu zbog zbog stalnog podgrijavanja tenzija na društvenim mrežama.Point. wrote:Budete li kmecali o trecem, povratak na ustav republike BiH je sasvim realna mogucnost da vam puknemo jednu realnu samarcinu. Naravno, mudo marjanovo vam je zagarantovano.Hafis wrote:Sad bi ti moj drug @Point. rekao:
Point. wrote:
Sad je tebe.
-
Ripicipi
#25 Re: POVRATAK NA USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE KAO MOGUĆA ALTERNATIVA???
Nikad ja nisam spomenuo "treci", niti bio za... ne kontam sto mene to pitas.mO k3 wrote:Tri argumenta zašto treći ??Ripicipi wrote:Naravno, trecim entitetom Bosnjaci bi dozivjeli apsolutni krah, zato nikad na to nece ni pristati.mO k3 wrote:@ ricipici
Nikada a možda ni tada