Pozdrav,
ima li neko iskustvo oko procedure povratka poreza pri kupovini u zemljama EU (tehnika i odjeca).
Sta je potrebno od papira, kome i gdje da se javim, kako se vrati taj novac tj gdje se uplati.
I naravno ako mi vrate porez da li moram taj isti porez i carinu na kupljenu robu platiti u BIH? Nije neki prevelik iznos ali vidim da stoji u radnji tax refund.
Zemlja je Austrija.
Hvala.
Povrat poreza pri kupovini u EU
Moderator: anex
- Manu
#2 Re: Povrat poreza pri kupovini u EU
Na linku ispod procitaj postove "ins" usera i to ti je manje vise to. Prije kupovine prvo provjeri koliki je minimalni iznos racuna u trgovini da bi mogao dobiti mogucnost povrata.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &sk=t&sd=a
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &sk=t&sd=a
-
rusmir.ba
#3 Re: Povrat poreza pri kupovini u EU
Procitao sam mada mi nije najjasnije da li onda to sto unesem u BIH moram prijaviti na carini ili oni posalju dopis carinicima pa da se na to plati porez i carina dodatno..
ako je tako bolje je nista ne prijaviti, nije u pitanju nista toliko vrijedno, uglavnom su pokloni (odjeca) pa ako ce bi vratiti 30eur uz komplikacije a ja to moram prijaviti i platti 50eur taksi kod nas nema smisla
)
ako je tako bolje je nista ne prijaviti, nije u pitanju nista toliko vrijedno, uglavnom su pokloni (odjeca) pa ako ce bi vratiti 30eur uz komplikacije a ja to moram prijaviti i platti 50eur taksi kod nas nema smisla
-
amalia
#4 Re: Povrat poreza pri kupovini u EU
Ja sam nedavno podigla novac od tax refunda, samo je bio suprotan smjer: roba je kupljena u Hrvatskoj i izvezena u EU. Procedura je bilo poprilicno jednostavna: u trgovini smo naznacili da se radi o tax free kupovini, oni su nam ispunili formular (minimalna vrijednost robe € 100). Na izlazu iz Hrvatske smo pokazali formular i robu o kojoj se radi i tamo dobili pecat kao potvrdu da smo robu izvezli iz RH.
S tim formularom i pasosom smo na tax free refund salteru u zemlji u kojoj zivimo (NL) dobili novac nazad. Nije bilo govora o bilo kakvoj carini ili slicno.
nadam se da sam ti pomogla.
S tim formularom i pasosom smo na tax free refund salteru u zemlji u kojoj zivimo (NL) dobili novac nazad. Nije bilo govora o bilo kakvoj carini ili slicno.
nadam se da sam ti pomogla.
- karanana
#5 Re: Povrat poreza pri kupovini u EU
znaci nemas neku komunikaciju izmedju carina. uzmes tax refund formu i ovjeris je na izlazu iz, u tvom slucaju, austrije. kad ulazis u BiH do tebe je hoces li prijaviti robu ili ces je probati sakriti i provuci. oni nece znati da si ti u austriji uzeo tax refund.rusmir.ba wrote:Procitao sam mada mi nije najjasnije da li onda to sto unesem u BIH moram prijaviti na carini ili oni posalju dopis carinicima pa da se na to plati porez i carina dodatno..
ako je tako bolje je nista ne prijaviti, nije u pitanju nista toliko vrijedno, uglavnom su pokloni (odjeca) pa ako ce bi vratiti 30eur uz komplikacije a ja to moram prijaviti i platti 50eur taksi kod nas nema smisla)
- drndalo
#6 Re: Povrat poreza pri kupovini u EU
Mala ispravka, ovjera se radi u tacki izlaska iz EU, a to je autom najcesce Slovenija, ako ides avionom, aerodrom izlaska...
Imas i slucajeve gdje nikakva ovjera nije poterebna, npr. u Londonu na aerodromu sam samo ubacio sve te papire u plavo sanduce namijenjeno tome...
Dal' ces nasim carinicima sta prijaviti do tebe je... Ja ne, bogumi...
Isplata je obicno moguca u vidu cheka, koji naplatis npr. u Rajfajzen banci (znam da imaju ugovor sa Global refund-om), ili da ti uplate direktno ne neku kreditnu-debitnu karticu (Visa, Master)...
Imas i slucajeve gdje nikakva ovjera nije poterebna, npr. u Londonu na aerodromu sam samo ubacio sve te papire u plavo sanduce namijenjeno tome...
Dal' ces nasim carinicima sta prijaviti do tebe je... Ja ne, bogumi...
Isplata je obicno moguca u vidu cheka, koji naplatis npr. u Rajfajzen banci (znam da imaju ugovor sa Global refund-om), ili da ti uplate direktno ne neku kreditnu-debitnu karticu (Visa, Master)...
-
gurabija78
#7 Re: Povrat poreza pri kupovini u EU
na nekim aerodromima, a bogami i granicnim prelazima, u zavisnosti od zemlje, imas mogucnost da odmah naplatis povrat!
-
rusmir.ba
#8 Re: Povrat poreza pri kupovini u EU
hvala, zadnja tacka gdje napustam EU je aerodrom u Becu, stvari koje kupujem su dijelom sebi, i biti ce na meni 
drugi dio su pokloni za djecu. odlucio sam da tehniku nikakvu ne kupujem, samo odjeca i suveniri...
OK, hvala svima na odgovorima, valjda ce biti od koristi sve ovo sto pise..
drugi dio su pokloni za djecu. odlucio sam da tehniku nikakvu ne kupujem, samo odjeca i suveniri...
OK, hvala svima na odgovorima, valjda ce biti od koristi sve ovo sto pise..
- Manu
#9 Re: Povrat poreza pri kupovini u EU
[quote="rusmir.ba"]hvala, zadnja tacka gdje napustam EU je aerodrom u Becu, stvari koje kupujem su dijelom sebi, i biti ce na meni
quote]
To ti je jos i najbolje. Kada prodjes pasosku na ad (za letove preko C gate-ova) zadnji salter na istoj strani (lijevoj) prije security check-a ti je carina, daj pass, popunjen form, pasosh, covjek pukne pecat i gotovo. Ako imas srece, odmah dizes i lovu, par koraka dalje (ne udjes u red za sec. check nego odmah nakon njih) ti je i tax refund kiosk, obicno ima trored kineza i sl. a mozda budes imao i srece, das teti/ciki form a ona tebi lovu. ako ne stignes, onda kuci i na Raiff.
To ti je jos i najbolje. Kada prodjes pasosku na ad (za letove preko C gate-ova) zadnji salter na istoj strani (lijevoj) prije security check-a ti je carina, daj pass, popunjen form, pasosh, covjek pukne pecat i gotovo. Ako imas srece, odmah dizes i lovu, par koraka dalje (ne udjes u red za sec. check nego odmah nakon njih) ti je i tax refund kiosk, obicno ima trored kineza i sl. a mozda budes imao i srece, das teti/ciki form a ona tebi lovu. ako ne stignes, onda kuci i na Raiff.
-
rusmir.ba
#10 Re: Povrat poreza pri kupovini u EU
hvala
ovako, dobio sam veceras formular, tip mi rece da je procedura slijedeca
odem na carinu na aerodrom, oni vide robu u koferu koji ide za BIH, puknu pecat, odmah poslije odem u Sparrkasse bank u krugu aerodroma i dignem pare..
valjda ce tako i biti kad krenem nazad...oko 11% vracaju od ukupne cijene robe, dakle nije puni porez neko vjerovatno proviziju uzme banka i sl.
ovako, dobio sam veceras formular, tip mi rece da je procedura slijedeca
odem na carinu na aerodrom, oni vide robu u koferu koji ide za BIH, puknu pecat, odmah poslije odem u Sparrkasse bank u krugu aerodroma i dignem pare..
valjda ce tako i biti kad krenem nazad...oko 11% vracaju od ukupne cijene robe, dakle nije puni porez neko vjerovatno proviziju uzme banka i sl.