Povrat poreza iz Austrije

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
feferon

#1 Povrat poreza iz Austrije

Post by feferon »

Pozdrav forumaši
Znam da je bilo tema o povratu poreza iz Austrije, ali sve su starije (kada RH nije bila u EU), a meni trebaju novije informacije.
Planiram kupiti laptop u Austriji pa me zanima kako mogu ostvariti povrat poreza, tj. kako ide ta procedura? Šta mi od dokumenata treba, ako treba išta? Znam da zatražim formular da popunimo, onaj TAX FREE/REFUND je'l...i onda, je li ga tek pokažem na granici vamo ili moram i u Austriji negdje u neki ured/banku?

- Da li onda to sve, laptop, račun i formular pokazivam i na granici u RH i u BiH ili samo u RH jer je vanjska granica EU?
- Isto me zanima koliki je povrat poreza na tehniku iz Austrije?
- Da li moram onda platiti naših 17% u BiH jer uvozim robu? Da se razumijemo, laptop bi bio za mene, ne za preprodaju.
- Jer imam HR putovnicu sa BH prebivalištem, da li imam uopće pravo na povrat poreza? Jesam državljanin BiH, ali znam i da građani RH od ulaska u EU nemaju više pravo na povrat poreza iz EU.

btw, idem autobusom ako šta znači.

hvala vam :)
akcija007

#2 Re: Povrat poreza iz Austrije

Post by akcija007 »

Nemas pravo na.povrat poreza jer si EU drzavljanin. U Norveskoj I Svicarskoj samo mozes kupovati na tax free jer nisu u EU.

Inace je procesura da u radnji das pasos popune ti I na izlazu iz Shengena pokazes laptop tax free obrazac s racunom I oni ti ovjere. Povrat vtsis u BiH u Raiffeisen Banci. U Bih nista ne pokazujes jer ako vide da je novo carinu.placas . Ne dobije se cijeli pdv iz austrije nazad vec procenat neki. Ali opet ponavljam eu si gradjanin ne mozes tax free uzimati
Ricken

#3 Re: Povrat poreza iz Austrije

Post by Ricken »

akcija007 wrote:Nemas pravo na.povrat poreza jer si EU drzavljanin. U Norveskoj I Svicarskoj samo mozes kupovati na tax free jer nisu u EU.

Inace je procesura da u radnji das pasos popune ti I na izlazu iz Shengena pokazes laptop tax free obrazac s racunom I oni ti ovjere. Povrat vtsis u BiH u Raiffeisen Banci. U Bih nista ne pokazujes jer ako vide da je novo carinu.placas . Ne dobije se cijeli pdv iz austrije nazad vec procenat neki. Ali opet ponavljam eu si gradjanin ne mozes tax free uzimati
Ima čovjek i naš pasoš, može samo naš pasoš koristiti.
feferon

#4 Re: Povrat poreza iz Austrije

Post by feferon »

akcija007 wrote:Nemas pravo na.povrat poreza jer si EU drzavljanin.
Ali kada uzmu putovnicu pri ispunjavanju formulara, gledaju adresu zar ne? Meni piše adresa iz BiH tako da će vidjeti da ću iznijeti robu iz EU.

@Ricken
Nemam pasoš BiH, u tome i jeste problem. Imam samo osobnu/ličnu kartu.

Zna li netko koliko se dugo čeka bh. pasoš? Čitam na stranici MUP-a da je do 30 dana, ali kontam sada kako je zima, nije sezona odmora i godišnjih da bi moglo biti i ranije gotovo???
bh.tornjak

#5 Re: Povrat poreza iz Austrije

Post by bh.tornjak »

jbt...kako 17% PDV-a "natjera" da se izvadi BH pasos.....ahahhahhahhahhahha
pa, skuplje vadjenje pasosa os tih 17%..... :D
feferon

#6 Re: Povrat poreza iz Austrije

Post by feferon »

bh.tornjak wrote:jbt...kako 17% PDV-a "natjera" da se izvadi BH pasos.....ahahhahhahhahhahha
ma ušteda je u pitanju :) mogu uzeti vrhunski laptop i dobiti i do 300KM nazad :D
a pasoš je 50KM
Ricken

#7 Re: Povrat poreza iz Austrije

Post by Ricken »

feferon wrote:
bh.tornjak wrote:jbt...kako 17% PDV-a "natjera" da se izvadi BH pasos.....ahahhahhahhahhahha
ma ušteda je u pitanju :) mogu uzeti vrhunski laptop i dobiti i do 300KM nazad :D
a pasoš je 50KM
Brzi koji tebi treba je 200 KM :lol:
modem33

#8 Re: Povrat poreza iz Austrije

Post by modem33 »

feferon wrote:Pozdrav forumaši
Znam da je bilo tema o povratu poreza iz Austrije, ali sve su starije (kada RH nije bila u EU), a meni trebaju novije informacije.
Planiram kupiti laptop u Austriji pa me zanima kako mogu ostvariti povrat poreza, tj. kako ide ta procedura? Šta mi od dokumenata treba, ako treba išta? Znam da zatražim formular da popunimo, onaj TAX FREE/REFUND je'l...i onda, je li ga tek pokažem na granici vamo ili moram i u Austriji negdje u neki ured/banku?

- Da li onda to sve, laptop, račun i formular pokazivam i na granici u RH i u BiH ili samo u RH jer je vanjska granica EU?
- Isto me zanima koliki je povrat poreza na tehniku iz Austrije?
- Da li moram onda platiti naših 17% u BiH jer uvozim robu? Da se razumijemo, laptop bi bio za mene, ne za preprodaju.
- Jer imam HR putovnicu sa BH prebivalištem, da li imam uopće pravo na povrat poreza? Jesam državljanin BiH, ali znam i da građani RH od ulaska u EU nemaju više pravo na povrat poreza iz EU.

btw, idem autobusom ako šta znači.

hvala vam :)

Neces moci .... cim uzmu podatke u prodavnici gdje daju stranim drzavljanima povrat PDV-a i to stave na obrascu...
To kasnije ovjeravas na granici gdje je zadnja drzava .... i tu udare pecat i carinici prijavljuju susjednoj drzavi da ti naplate carinu + PDV.

Tako ti mislis ustedjeti kad ovi ti samo posalju cestitku na kucnu adresu za uplatiti carinu + PDV.

Isao sam ja jedanput s autobusom .... samo skidose automatski 2 putnika na granici u BiH-a valjda svercali nekoliko tegli sa paprikama iz inostranstva. Ne znam kako ali ljudi carinici preko mikrofona u autobusu navedose imena i prezimena putnika i zamolise da izadju a autobus nastavi dalje sa putnicima bez ovih dvoje. 8)

BiH je vec clanica u EU pristupnim sporazumom o trgovini ..... i dok je u sistemu PDV-a.
akcija007

#9 Re: Povrat poreza iz Austrije

Post by akcija007 »

Nema veze sto ti u putovnici pice adresa iz BiH ti si drzavljanin EU. I.ne mozes tax free uzeti.
Jedino da izvadis pasos BiH da udjes u EU s Bh pasosem I izadjes I tako zavrsis tax free. Naknadno kad yi vrate pare od poreza I oni se budu poravnavali da li ima neki sistem da vide da si ti eu drzavljanin a uzeo si tax free kao non eu ne znam..
pasos se zakonski ceka do 30 dana ali bude gotov za do 15-tak dana .
feferon

#10 Re: Povrat poreza iz Austrije

Post by feferon »

hvala vam na odgovorima
e sad...kontaktirao sam ambasadu RH i kažu da oni ne vide razlog zašto kao netko za adresom BiH ne bih mogao dobiti povrat poreza iz EU.
naravno, poučen ranijim iskustvima sa njima i ''pravim informacijama'' poslao sam mail i austrijskoj ambasadi pa ćemo vidjeti šta će oni reći.

koliko sam shvatio iz vaših odgovora gore, ja znači moram u BiH ipak platiti porez i carinu? to je oko 27% zajedno? Ili i tu vrijedi ono pravilo ''možda platiš, možda ne''?
modem33

#11 Re: Povrat poreza iz Austrije

Post by modem33 »

feferon wrote:hvala vam na odgovorima
e sad...kontaktirao sam ambasadu RH i kažu da oni ne vide razlog zašto kao netko za adresom BiH ne bih mogao dobiti povrat poreza iz EU.
naravno, poučen ranijim iskustvima sa njima i ''pravim informacijama'' poslao sam mail i austrijskoj ambasadi pa ćemo vidjeti šta će oni reći.

koliko sam shvatio iz vaših odgovora gore, ja znači moram u BiH ipak platiti porez i carinu? to je oko 27% zajedno? Ili i tu vrijedi ono pravilo ''možda platiš, možda ne''?

Da, ili u BiH ili u RH. Jednostavno receno: u austriji nesto kosta 119 eura (19 eura je PDV-a) .... odbijes PDV u Austriji .... i platio si 100 eura ... ali ovi nasi ti naplate carinu 5-10% na 100 eura + sve to PDV 17% BiH ili 23% ako si RH ;-)
feferon

#12 Re: Povrat poreza iz Austrije

Post by feferon »

modem33 wrote:+ sve to PDV 17% BiH ili 23% ako si RH ;-)
ali čekaj, ako ja to uvodim u BiH kao krajnje odredište, ne može mi BiH računati hrvatsku stopu poreza tj. 23%, zar ne?
ako to nešto što sam kupio ostaje u BiH, zar ne ide 17% na ocarinjen proizvod?
modem33

#13 Re: Povrat poreza iz Austrije

Post by modem33 »

feferon wrote:
modem33 wrote:+ sve to PDV 17% BiH ili 23% ako si RH ;-)
ali čekaj, ako ja to uvodim u BiH kao krajnje odredište, ne može mi BiH računati hrvatsku stopu poreza tj. 23%, zar ne?
ako to nešto što sam kupio ostaje u BiH, zar ne ide 17% na ocarinjen proizvod?

Ide ona stopa PDV-a koja je krajnja drzava dostavljanja robe ... e sad da li je to BiH ili RH na tebi je da odlucis. :wink:

Ako je BiH ... PDV ce biti 17%
feferon

#14 Re: Povrat poreza iz Austrije

Post by feferon »

pa da, bit će BiH
neću sa laptopom ostati u RH kad živim u BiH :)
bosanka hercegovic

#15 Re: Povrat poreza iz Austrije

Post by bosanka hercegovic »

Da li neko zna putem koje banke se moze izvrsiti povrat poreza? Do 31.12.2015. to je bila Raiffeisen banka
Post Reply