Povrat PIO sredstava

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
TheSpy

#1 Re: Povrat PIO sredstava

Post by TheSpy »

ja ti ne mogu dati odgovor, jer imam slicno pitanje, pa da ne otvaram drugu temu.

kod mene je situacija da sam dijete poginulih boraca i uredno primam penziju i invalidninu DOK SE SKOLUJEM.
Imam namjeru ici u inostranstvo u septembru, kad se uredno upisem u tekucu godinu redovnog studija i predam potvrde da sam upisana kako bi mi nastavili davati primanja. 'Vani' cu biti namanje godinu dana. sad mene zanima da li ovi iz PIO/MIO smiju znati da sam ja odsutna, jer me najvise brine kako cu dobijati penziju kad ja ne budem ovdje, jer znate da morate licno otici u banku i preuzeti cek od penzije da bi je dobili. da nekom ostavim punomoc - to vazi samo 6mjeseci.
Za invalidninu mi nije problem, jer ona direktno lijeze na racun i moze tako stajati na racunu sve dok ja ne dodjem.

samo ne znam sta cu sa penzijom?
Jara

#2 Re: Povrat PIO sredstava

Post by Jara »

digital wrote:Pozdrav svima!

Za nekih mjesec dana bih trebao otici iz BiH.

Zanima me kakva je mogucnost da mi nasa drzava isplati ono sto sam uredno placao - PIO (ili bar veci dio tih sredstava) za poslednjih 7 godina rada (masinski inzinjering)?

Hvala za info!
Ako nije doslo do zakonskih promjena za koje ne znam - nikakva...to se ne isplaćuje, samo se uračunava u godine staža...
Post Reply