povrat pdva iz njemacke bez domace carine
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- plucna mahramica
#1 povrat pdva iz njemacke bez domace carine
Da ne mijesam sa drugim temama posto je specifican slucaj. Zanima me mogu li regularno dobiti povrat pdva od auta a da ga ovdje je carinim, tj auto samo udje za dijelova?
- drndalo
#2 Re: povrat pdva iz njemacke bez domace carine
Povrat PDVa je vezan za potvrdu izlaska auta iz te zemlje tj. EU. Za to ti trebaju papiri o izvozu. A bez tih papira ih ne bi trebao moci uvesti ovamo... A ti vjerovatno pitas za to da dovezes auto na stranim tablama ovdje i ostavis ga...? U tom slucaju ja ne znam za nacin da se naknadno srede papiri za izvoz, na osnovu kojih mozes dobiti porez nazad.
- plucna mahramica
#3 Re: povrat pdva iz njemacke bez domace carine
Ne, ja zelim da izvezem auto iz DE, fino uzmem zoll table, udjem sa njima ovdje, ali ne zelim to auto cariniti u BiH nego ga koristiti za dijelove. Meni je logicno da ja dobijem PDV nazad od DE jer im izvozim auto iz zemlje, ako cu ponovo da ga uvedem, moram platiti pdv, ne vidim da to predstavlja problem za drzavu. Samo me zanima kako.
Znaci ja bih trebao regularno dobiti te papire o izvozu? Oni nemaju veze sa nasom carinom? Nemam iskustva s tim a ovi sto su sebi uvozili auta kazu da su nosili potvdu carine, cak i saobracajnu da vrate PDV? To mi nema nikakvog smisla.
Znaci ja bih trebao regularno dobiti te papire o izvozu? Oni nemaju veze sa nasom carinom? Nemam iskustva s tim a ovi sto su sebi uvozili auta kazu da su nosili potvdu carine, cak i saobracajnu da vrate PDV? To mi nema nikakvog smisla.
-
RLewis
#4 Re: povrat pdva iz njemacke bez domace carine
Kada ulazis u BiH sa zoll tablama u pravilu bi trebao prijaviti ulazak. A za vracanje pdv moras na zadnjoj carini eu-a prijaviti izvoz vozila i da ti oni udare pecat, tek tada mozes vratiti pdv. Ja sam to radio kod slovenaca, a sada je mozda kod hrvata
Sent from my L920 Tapatalk
- drndalo
#5 Re: povrat pdva iz njemacke bez domace carine
Vidi sa spediterom proceduru, ali kada se pojavis na granici sa zoll tablama, ne mozes da ga ne prijavis da je za uvoz, jer vide da si ga izvezao, ne moze stajati na nicijoj zemlji... I ako je za dijelove, ti njega uvozis, i trebas platiti sta se placa... Mozda je procjena vrijednosti drugacija ako je za dijelove, ali mislim da se u toj situaciji auto mora uvoziti presvajsovano popola, a ne na svojim tockovima...
Last edited by drndalo on 29/01/2014 09:02, edited 1 time in total.
- Bakir1
#6 Re: povrat pdva iz njemacke bez domace carine
ne moze uci auto koje se nece cariniti u bih na svojim tockovima i colovkama.
ako hoces tu muziku samo prave tablice sa rezidentom za volanom
ako hoces tu muziku samo prave tablice sa rezidentom za volanom
- plucna mahramica
#7 Re: povrat pdva iz njemacke bez domace carine
Znaci onda jedino opcija doci do granice, skinuti table, pa slepom preci granicu?
A sad mi pade na pamet, zasto moram prijaviti da je za uvoz, evo recimo nece ostati u bosni, idem za crnu goru, kazem da samo prolazim?
A sad mi pade na pamet, zasto moram prijaviti da je za uvoz, evo recimo nece ostati u bosni, idem za crnu goru, kazem da samo prolazim?
- sorcerer
#8 Re: povrat pdva iz njemacke bez domace carine
slepom bez tablica ce ti trebat ata carnet,ako ces ga za dijelove najbolje ti je dovuc taj auto na regularnim tablicama i onda vratit tablice i saobracajnu u njemacku.
- Bakir1
#9 Re: povrat pdva iz njemacke bez domace carine
ma koji ti to auto ganjas da dovuces majke ti?
granda?
ima grand ovdje za sitne pare isto nije ocarinjen ali fali mu motor.
kompletan je jos
granda?
ima grand ovdje za sitne pare isto nije ocarinjen ali fali mu motor.
kompletan je jos
- drndalo
#10 Re: povrat pdva iz njemacke bez domace carine
Zato sto hoce pare... Moras prijaviti uvoz jer kad si na zoll-kama jasno je da si ga izvezao odnekud, pa se moras negdje i uvesti. Ti sa BiH papirima vozis carinski auto u Crnu goru ? Super prica, samo ni moj necak od 12 godiana ne bi propustio da te pita gdje su dokumenta i punomoc od tog crnogorca kojem vozis taj auto... Dakle auto bi morao imati papire da je kupljen na Peru Perica iz Niksica, Perinu punomoc na tebe da mu dovezes auto, i bio bi trag u papirima da si usao u BiH, ali nisi izasao... Ako je sve regularno sa granicnim sluzbama, nisu bas tako glupi... Zasto placas carinu i/ili PDV na uvoz kamere kupljene na e-bay-u od 1000 $ ? Zato sto je to drzavna dadzbina na nesto cija je vrijednost >50-100 €, a i taj auto je takve vrijednosti, i kod uvoza, makar bio i za dijelove, placa se nesto. PDV nije tu zbog registracije auta koje ce na cestu (mada ne moze na cestu legalno ako nije placen) jer se to placa pri registrovanju, nego zbog oporezivanja novodovezene vrijednosti u BiH.plucna mahramica wrote:Znaci onda jedino opcija doci do granice, skinuti table, pa slepom preci granicu?
- plucna mahramica
#11 Re: povrat pdva iz njemacke bez domace carine
@sorcerer
Da, znam da je to najjednostavnije, ali onda ne mogu vratiti pdv
@bakir
Nije grand, wrangler... A sto se tice tog granda, gdje se nalazi? Koji je motor bio i koliko kosta?
Edit:
@drndalo
Znaci ipak je izvodivo, da, ostaje evidencija da nije izaslo, ali ne mogu ti nista po tom pitanju, ili recimo prijavis kradju u tranzitu
Mene je zanimalo samo moze li se vratiti pdv bez da se zna gdje je auto, tj da li su dovoljni papiri o izvozu. Ako je to moguce, ovo ostalo se da nesto izmajmunisati jer 2000eur je fina usteda.
Da, znam da je to najjednostavnije, ali onda ne mogu vratiti pdv
@bakir
Nije grand, wrangler... A sto se tice tog granda, gdje se nalazi? Koji je motor bio i koliko kosta?
Edit:
@drndalo
Znaci ipak je izvodivo, da, ostaje evidencija da nije izaslo, ali ne mogu ti nista po tom pitanju, ili recimo prijavis kradju u tranzitu
Mene je zanimalo samo moze li se vratiti pdv bez da se zna gdje je auto, tj da li su dovoljni papiri o izvozu. Ako je to moguce, ovo ostalo se da nesto izmajmunisati jer 2000eur je fina usteda.
Last edited by plucna mahramica on 29/01/2014 10:25, edited 1 time in total.
- Bakir1
#12 Re: povrat pdva iz njemacke bez domace carine
Visoko, 3,1 td trail + limited, mislim da kosta oko 3500 KM
- lonely_wolf
- drndalo
#14 Re: povrat pdva iz njemacke bez domace carine
@maramice, ne bih da ti kvarim dernek, ali ako nemas nekoga na carini sve su prilike da ces najebati... U slucaju da ti sa BiH papirima vozis auto Peri Pericu u Niksic, i da imas sve uredne papire od Pere, racune na njegovo ime, kopije pasosa i LK, punomoc njega na tebe da mu dovezes auto, na carini (jer si ti kao vozac iz BiH) je vjerovatno da te nece pustiti u taj tranzit bez garancije (novcane) spreditera, koja i sluzi kao kaucija da ce auto izaci iz BiH, i tek nakon toga se vraca spediteru... Malo ce ti koji spediter to uraditi bez tvoje garacije njima u parama, kao nepoznatoj musteriji, a i da urade, sta mislis da ce uraditi gazda Spedicije tipa Brajlovica kada Carina njemu ne vrati njegove pare zbog tvoje zajebancije ? Halalice ti ?
Po meni, imas 1 sansu da ces proci bez konsekvenci, naspram 7 da ces "pasti"...
Po meni, imas 1 sansu da ces proci bez konsekvenci, naspram 7 da ces "pasti"...
- plucna mahramica
#15 Re: povrat pdva iz njemacke bez domace carine
Imam druga koji je drzavljanin norveske, znaci ako on bude vozio to auto preko granice, nemaju osnova da mu traze bilo sta. Na njemu ce biti kupljeno i to je to.
-
rekla-kazala
#16 Re: povrat pdva iz njemacke bez domace carine
Ti odlučio da zajebeš državu pa makar i druga u zatvor uvalio. 
-
RLewis
#17 Re: povrat pdva iz njemacke bez domace carine
A da mu traze auto u norveskoj? I u tom slucaju nema povrata pdv. Zaklkucak: ti ga nemozes dovest bez prijave, drug moze, ali nena povrata i on moze imati problema, na slepi bez tablica opet moras prijaviti ulaz, pa razmisli
- drndalo
#18 Re: povrat pdva iz njemacke bez domace carine
Ne moze ni Norvezanin dovesti auto u BiH na zoll-kama, a da ne izazove pitanja... Izvozi ga u Norvesku preko Crne gore...
Rizikujes da jedine pare koje ces vidjeti nazad budu taj povrat PDV-a, a glavnicu da ne vidis vise nikada jer ce auto biti zaplijenjen na carinskom skladistu 13 godina do pravosnaznog rjesenja postupka...
Rizikujes da jedine pare koje ces vidjeti nazad budu taj povrat PDV-a, a glavnicu da ne vidis vise nikada jer ce auto biti zaplijenjen na carinskom skladistu 13 godina do pravosnaznog rjesenja postupka...
-
RLewis
#19 Re: povrat pdva iz njemacke bez domace carine
Koja ce glasiti carinska prevara. A mislio sam norvezanin na norveskim tablama.
- plucna mahramica
#20 Re: povrat pdva iz njemacke bez domace carine
Onda je najlakse sa stelom na carini.. treba se u to zadati