Povrat PDV-a u EU

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Eborg

#1 Povrat PDV-a u EU

Post by Eborg »

Pozdrav,

Idem uskoro u Holandiju na nekoliko dana i kontao sam tamo da sebi kupim X-box 360.Elem,pored standardne procedure vadjenja iz kutije i priche na sarajevskom aerodromu:"Ovo mi je babovina,ponio sam sa sobom da mi ne bude dosadno!",zanima me kako izvrshiti povrat PDV-a koji nikako nije malen (19% ako se ne varam). :D

Jedini "problem" koji vidim je da u povratku idem iz Holandije u Njemachku vozom a iz Njemachke avionom tako da necu imati mogucnost da obavljam sve te procedure na holandskoj granici ukoliko je to potrebno.

Dakle,shta trebam uraditi od momenta kupovine X-boxa ili neke druge stvari u Holandiji da bih dobio povrat poreza?

Hvala! :-)
Troll_Happens

#2 Re: Povrat PDV-a u EU

Post by Troll_Happens »

Eborg wrote:Pozdrav,

Idem uskoro u Holandiju na nekoliko dana i kontao sam tamo da sebi kupim X-box 360.Elem,pored standardne procedure vadjenja iz kutije i priche na sarajevskom aerodromu:"Ovo mi je babovina,ponio sam sa sobom da mi ne bude dosadno!",zanima me kako izvrshiti povrat PDV-a koji nikako nije malen (19% ako se ne varam). :D

Jedini "problem" koji vidim je da u povratku idem iz Holandije u Njemachku vozom a iz Njemachke avionom tako da necu imati mogucnost da obavljam sve te procedure na holandskoj granici ukoliko je to potrebno.

Dakle,shta trebam uraditi od momenta kupovine X-boxa ili neke druge stvari u Holandiji da bih dobio povrat poreza?

Hvala! :-)

trebas kad ga budes kupovao reci da hoces tax free onda ce ti teta ili cika dati jedan formular da popunis koji ces ti popuniti obavezno moras pasos imati sa sobom da bi podatke upisao u tom formularu i onda ti za to prikaci racun od x boxa. Dalje taj formular sa racunom moras prikazati na izlazu iz EU. E sad ne znam kako je iz Njemacke da li se to moze na aerodromu (njemackom) uraditi da ti udari pecat. Jer znam kad se ide iz Austrije da na slovenackoj granici udari pecat jer je to prva granica tj posljednja izmedju EU i Hr. I sa tim papirom odes u Raiffeisen banku dole i to pokazes i teta ti isplati onoliko koliko je upisano na tom papiru to ces odmah znati kad popunis formular.
Mislim da sam ti pomogao pozzzz :run:
Eborg

#3 Re: Povrat PDV-a u EU

Post by Eborg »

Hvala puno na odgovoru! :)

Dakle trazhim u prodavnici taj formular,OK.

A ima li neko slichno iskustvo glede ovoga,mogu li to prijaviti na njemachkom aerodromu (Köln) jer kao shto rekoh putujem vozom iz Holandije u Njemachku a tu bash i nemam pristup granici?
Post Reply