Povrat PDV-a???

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Suicidal Siberian

#1 Povrat PDV-a???

Post by Suicidal Siberian »

Kupio sam dijelove u evropskoj uniji, i tamo mi je receno da mogu dobiti nazad ono sto sam platio kao porez...zna li neko kako to ide?
ninja-san

#3 Re: Povrat PDV-a???

Post by ninja-san »

Jednom u zivotu i ja sam uspio vratiti pdv za neku jaknu i hlace, kupljene u Njemackoj.
Vise puta sam kad sam putovao vani pokusavao sam vratiti pdv , ali uvijek bi mi nesto falilo , te nema pecata, te nemam stvari na uvid, jer su mi u prtljagu koji je otisao za avion itd.

I jednom nakon putovanja u Njemacku, to mi uspije.

Puno je koraka i zamki, pa evo ja cu ti to objasniti u praksi.

Krenimo redom:

1. prilikom kupovine robe u radnji naglasis da si strani drzavljanin i da ti za kupljenu robu daju tax-free obrazac.
Oni ce ti uzeti pasos i uz racun ti izdati i popunjeni tax free odrezak koji cuvas (na njemu pise iznos robe, iznos pdv koji je naplacen, tvoji podaci i jos neki detalji).

2. kada izlazis iz zemlje, neovisno na Aerodromu ili kopnenim ili morskim putem, na carini zatrazi da ti ovjere tax -free obrazac (pazi dobro stvari moraju biti uz tebe jer ce ti traziti na uvid da vide da si iznio to sto si kupio. ).
Kada ti oni ovjere taj papir njega dobro cuvaj, kao i racune i sve ostalo. Takodjer, njih pitaj i koje su banke ovlastene za povrat pdv-a u mjestu gdje ga mislis naplatiti. (Ja sam letio preko Beca i meni su rekli koja banka na Beckom aerodromu radi tax free, jer cim izadjes iz njihove zemlje mozes naplatit povrat.)

3. Kada izadjes iz te zemlje gdje si kupio (npr. iz Njemacke u Austriju i sl.) vec mozes potraziti banku koja vrsi povrat i sa pasosem i svim papirima dati to u proceduru.
Takodjer mozes ici na opciju da se vratis u BIH, i ovdje vrsis povrat. U Sarajevu ti Raiffeisen banka ima u par poslovnica opciju povrata PDV-a i ja sam tamo dobio novac.

P.S. radilo se o povratu oko 15 € za jaknu i hlace koje su kostale 150 €. Nije mi bilo do para vec vise do principa da to izganjam.
Dirty Harry

#4 Re: Povrat PDV-a???

Post by Dirty Harry »

Ja sam nedavno vratio PDV za neki hardver i odjecu. Proceduru je opisao ninja, lovu uzeo u Raiffeisenu na Skenderiji ...
jasminasab

#5 Re: Povrat PDV-a???

Post by jasminasab »

Samo da napisem, ako jos nekome bude trebala informacija: u Sarajevu se moze podici lova od ovog Tax Free-a i u Raiffeisen-u na Aerodromu 8-16h pon-sub. Meni rekose da moze samo tu i u Alipasinoj.

Ja isla neki dan i napokon uzela svojih 32,50KM od bicikla koje sam dovukla iz Slovenije. :D
valter.ba

#6 Re: Povrat PDV-a???

Post by valter.ba »

Moze li mi neko reci ukoliko zna da li je ista procedura i za drugu-tehnicku opremu? Naime zelio bih uvesti neke medicinske aparate i osjetna je razlika kada se odbije 19% ;-) . Problem je kako se odradi povrat obzirom da prvo moram naruciti aparat,uplatiti avans i onda dati adresu u D npr. na koju ce izvrsiti isporuku. Da li ce mi cika postar dostaviti sve potrebne papire uz aparaturu? Vrlo bitno pitanje je: da li se nesto upisuje u pasos kod izlaska iz EU?
Hvala unaprijed za odgovor :D
zeko2008

#7 Re: Povrat PDV-a???

Post by zeko2008 »

Mene zanima ovo:
Zelim da uvezem auto iz Njemačke, polovno, strosti 6-7 godina.
Da li je moguce i na koji nacin izvrsiti povrat pdv kod nas u Bosni i hercegovini?
Ako kupujem od fizickog lica(od neke osobe koja stavi oglas na internetu), da li se moze iztvršiti povrat i ako moze kako ide procedura?
A ako kupujem od pravnog lice (neke auto kuce koja prodaje polovna auta) moze li se izvrsiti povrat PDV-a i kako ide procedura?

Jako me zanima ovo, bicu veoma zahvalan.
Better Man

#8 Re: Povrat PDV-a???

Post by Better Man »

zeko2008 wrote:Mene zanima ovo:
Da li je moguce i na koji nacin izvrsiti povrat pdv kod nas u Bosni i hercegovini?
Ako kupujem od fizickog lica(od neke osobe koja stavi oglas na internetu), da li se moze iztvršiti povrat i ako moze kako ide procedura?
A ako kupujem od pravnog lice (neke auto kuce koja prodaje polovna auta) moze li se izvrsiti povrat PDV-a i kako ide procedura?

Koliko ja znam platičeš našima PDV i carinu na uvoz automobila!
zgembo_sa

#9 Re: Povrat PDV-a???

Post by zgembo_sa »

Ja koliko znam povrat PDV-a mozes samo vrsiti kad kupis od pravnog lica, ali eto nek potvrdi neko.
HAVANA

#10 Re: Povrat PDV-a???

Post by HAVANA »

Povrat PDV-a možeš dobiti samo ako kupiš auto od PDV obveznika,moraš sa fakturom od vozila u špediciji napraviti EX1 obrazac i ovjeriti ga na carini zemlje u kojoj si vozilo kupio i još jednom pri izlasku iz EU.Taj EX 1 vratiš prodavcu vozila i on ti vrati PDV.Ako kupiš od fizičkog lica ne možeš ostvariti povrat PDV-a.
ins

#11 Re: Povrat PDV-a???

Post by ins »

Jedna napomena: fizicko lice moze ostvariti povrat PDV samo ako se radi o kupovini necega sto sluzi njegovoj licnoj ili upotrebi u njegovom domacinstvu!

Drugim rijecima, sta god da kupujete, na granici na izlasku iz te zemlje (npr Hr ili iz Slo) o cemu god da se radi tvrdite da je za vasu licnu upotrebu, odnosno ako je rijec o aparaturi ili masini, npr mjenjacu od auta ili motornoj pili, tvrdite da je to za vas hobi! Necete dobiti ovjeru obrasca ako kazete da vam je ta motorna pila za privatluk ili nesto slicno, odnosno da mjenac nosite jaranu!

Povrat i ovjera PDV savrseno dobro funkcionise iz EU ili HR, sa Srbijom ne znam.

Takodjer napomena da svaka zemlja ima minimalni iznos na koji se moze traziti povrat PDV, i da svaka zemlja vraca razliciti postotak. Tako npr HR vraca 22%, a neke zemlje 9 ili 12%.
MC_82

#12 Re: Povrat PDV-a???

Post by MC_82 »

evo upravo sam stavio odgovor na tvoje pitanje u temi "uvoz auta iz njemačke" pa ako ti nije mrsko pogeldaj.
SA 071

#13 Re: Povrat PDV-a???

Post by SA 071 »

valter.ba wrote:Moze li mi neko reci ukoliko zna da li je ista procedura i za drugu-tehnicku opremu? Naime zelio bih uvesti neke medicinske aparate i osjetna je razlika kada se odbije 19% ;-) . Problem je kako se odradi povrat obzirom da prvo moram naruciti aparat,uplatiti avans i onda dati adresu u D npr. na koju ce izvrsiti isporuku. Da li ce mi cika postar dostaviti sve potrebne papire uz aparaturu? Vrlo bitno pitanje je: da li se nesto upisuje u pasos kod izlaska iz EU?
Hvala unaprijed za odgovor :D
U principu mozes biti oslobodjen PDV-a vani, jer ces robu izvesti iz zemlje (med. aparate), ali ces platiti carinu i pdv ovdje. Sva tehnicka roba je podlozna placanju carine pri uvozu u zemlju. Pogotovo ako je vece vrijednosti.
sarko

#14 Re: Povrat PDV-a???

Post by sarko »

malo starija tema, ali mozda nekome moze koristiti, koga zanima povrat pdv-a iz inostranstva :)

http://www.povratpdv.ba
Post Reply